Hľadáte recepty na bábovky s makom? Máme ich pre vás hneď niekoľko! Aký variant vyskúšate ako prvý?

Nadýchané cesto plné sladkej chuti, ktorá poteší váš maškrtný jazýček.

Pochutnajte si na týchto delikátnych receptoch na makovú bábovku.

Vyskúšajte tradičnú dobrotu v novom kabátiku s nami!

Tradičná maková bábovka

Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s makom a citrónovou polevou, ktorá prinesie slnečné lúče a teplo aj do tých najchladnejších dní. Nevynechávajte jednoduchú polevu, je to tá najlepšia časť. Rovnako výborné sú aj naše recepty na makovec , ochutnajte sami.

Čo budeme potrebovať

  • 350 g hladkej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 50 g maku
  • 230 g masla
  • 350 g krupicového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • kôra z 3 veľkých citrónov
  • šťava z 2 veľkých citrónov
  • 240 ml cmar

Na sirup

  • 100 g kryštálového cukru
  • šťava z 2 veľkých citrónov

Na polevu

  • 120 g preosiateho práškového cukru
  • šťava z 1/2 veľkého citróna

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Preosejte múku a kukuričný škrob do veľkej misy. Všľahajte soľ, prášok do pečiva, jedlú sódu a mak.
  • Vyšľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové asi 1 minútu.
  • Pridajte cukor, vajcia a vanilku.
  • Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí.
  • S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie v troch prídavkoch striedavo s cmarom a miešajte každý prídavok tak dlho, kým sa nezapracuje.
  • Nalejte cesto do formy a pečte 40–50 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
  • Po dokončení vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť vo vnútri formy.
  • Počas tejto doby pripravte jednoduchý sirup. Zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú šťavu v malom hrnci na strednú teplotu.
  • Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Zložte z platne a dajte bokom.
  • Na mierne vychladnutú bábovku nalejte lyžicou sirup.
  • Nechajte bábovku vychladnúť, kým ju potriete polevou.
  • Na polevu si v malej miske vyšľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu. Pokvapkajte makovú bábovku.

Pripravte bábovku a sirup podľa krokov 10 a 11. Bábovku pevne zakryte a dajte do chladničky na 2 dni alebo zmrazte až na 2 mesiace. Ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte krokom 12.

Kúsok ukrojenej bábovky plnej makových semienok preliata polevou z citrónov.
Zdroj: livewellbakeoften.com

Bábovka s makom a citrónovou polevou

Tradičná česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň príjemne hutná a chuťovo bohatá. Ak ste milovníkmi maku, potom vám nesmú ujsťnaše makové múčniky !

Čo budeme potrebovať

  • 230 g masla
  • 350 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 240 g kyslej smotany
  • 230 ml citrónovej šťavy
  • kôra z jedného veľkého citróna
  • 345 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžice maku pred (prípravou bábovky namočte na hodinu do vody)

Na polevu

  • 115 g rozpusteného masla
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 250 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte formu na bábovku.
  • V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, citrónovú kôru a mak.
  • Vyšľahajte maslo s cukrom.
  • Pridajte vaječné bielky.
  • Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
  • Striedavo pridávajte múčnu zmes a citrónovú šťavu do maslovej zmesi, miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte asi 45 až 50 minút, kým nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu, čisté.
  • Pred vyklopením nechajte bábovku aspoň 30 minút vychladnúť vo forme.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu a šľahajte do hladka.
  • Polevou prelejte vychladnú makovú bábovku.
Nakrájaná bábovka poliata ľahkou glazúrou na doske.
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Črepníková bábovka z maku a čučoriedok

Táto dokonalá jarná maková bábovka je rovnako krásna ako jednoduchá. Recept na bábovku s makom je plný čerstvých čučoriedok s citrónovou polevou z práškového cukru. Či už na Deň matiek, Veľkú noc alebo akákoľvek jarná oslava, je to perfektná sladkosť na stôl.

Čo budeme potrebovať

  • 1 ½ lyžice strúhanky
  • 1 ¾ šálky kryštálového cukru
  • ¾ šálky masla
  • 4 veľké vajcia
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica maku
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 ½ šálky čerstvých čučoriedok
  • ¾ šálky odtučneného cmaru
  • ⅓ šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónového extraktu

Na glazúru

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 lyžica odtučneného cmaru
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vymažte formu na bábovku a vysypte strúhankou.
  • Zmiešajte kryštálový cukor a maslo vo veľkej mise a šľahajte.
  • Pridajte vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  • Zmiešajte múku a ďalšie 4 prísady (po soľ).
  • Pridajte čučoriedky do zmesi múky a premiešajte.
  • Zmiešajte 3/4 šálky cmaru, 1/3 šálky šťavy a extrakty.
  • Do cukrovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a cmar.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Pečte pri 180 °C po dobu 45 minút alebo pokiaľ drevené špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  • Chlaďte vo forme pred vyklopením 10 minút.
  • Ak chcete pripraviť polevu, vložte práškový cukor do malej misky, pridajte 1 lyžicu cmaru a 1 lyžicu šťavy a miešajte metličkou, kým sa nespoja.
  • Nalejte polevu na teplú makovú bábovku a nechajte úplne vychladnúť.

Keď už budete v mletí makových semienok, potom by ste si mohli pomlieť aj domácu kávu. Zaobstarajte si, vďaka našej recenzii tie najlepšie automatické alebo ručné mlynčeky na kávu a prevoňajte si váš domov!

Nadýchaná bábovka plná čerstvých čučoriedok a makových zrniečok.
Zdroj: theboywhobakes.co.uk

Maková bábovka s kyslou smotanou

Tento lahodný recept na bábovku s makom a nádychom citróna a kyslej smotany prinesie do vašej kuchyne kus jari. Sladká, citrónová a vláčna bábovka sa ľahko pripravuje z niekoľkých ingrediencií a chutí úžasne.

Čo budeme potrebovať

  • 360 g hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 lyžice maku
  • 80 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • 70 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 téglik kyslej smotany (môže nahradiť obyčajným gréckym jogurtom)

Na polevu

  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 200 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a mak.
  • Vyšľahajte maslo a cukor.
  • Pridajte vajcia.
  • Zmiešajte citrónovú kôru, vanilku, citrónovú šťavu a rastlinný olej, kým sa dôkladne nespoja.
  • Do citrónovej zmesi striedavo pridávajte múku a kyslú smotanu. Cesto bude pomerne husté.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte 40-50 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť vo forme.
  • Potom vyberte z formy a ochlaďte. Akonáhle je maková bábovka teplá na dotyk, zľahka ju prikryte igelitom a nechajte úplne vychladnúť. (Tento malý trik pomáha udržať bábovku vláčnu!)
  • Po vychladnutí polejte citrónovou polevou. Všetky ingrediencie spolu vyšľahajte. Konzistencia by mala byť tekutá, ale hustá, skoro ako sirup.
Nádherne nadýchaná a vláčna bábovka preliata hustou polevou z citróna.
Zdroj: buttermilkbysam.com

Aký najlepšie pripraviť mak do sladkých receptov?

Mak sa používa na prípravu mnohých sladkých receptov, ako sú koláče, bábovky, buchty a ďalšie. Mak je veľmi vhodný na pridanie k jemnému cestu, pretože mu pridáva zaujímavú chuť a textúru.

Existujú dva druhy maku, biely a modrý, ktoré sa obvykle používajú na sladké recepty. Biely mak je jemnejší s jemnou chuťou, zatiaľ čo modrý mak má silnejšiu chuť a je vhodný na prípravu hutnejších sladkých jedál.

Pokiaľ si chcete pripraviť mak na sladké recepty ako sú naše sladké bábovky, môžete ho najskôr spariť horúcou vodou, nechať odstáť asi 15 minút a potom ešte raz prevariť. Týmto procesom sa zbavíte horkej chuti. Potom môžete mak nasekať alebo rozmixovať v mixéri, aby ste získali jemnú konzistenciu.

Mak sa tiež často suší alebo praží, aby sa zvýšila jeho chuť a aróma. Pokiaľ máte sušený mak, môžete ho namočiť v teplej vode alebo mlieku, aby sa zjemnil. Pražený mak sa najčastejšie používa na výrobu makových koláčov, kde sa zmieša s cukrom a ďalšími prísadami.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že mak obsahuje malé množstvo alkaloidov, čo sú prírodné toxíny, ktoré môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ak sa ich zje príliš veľa. Preto by ste nemali konzumovať príliš veľa maku naraz a pri príprave sladkých jedál by ste mali dodržiavať odporúčané množstvo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.