Milujete sviatky jari a snažíte sa pripraviť všetko, čo k Veľkej noci patrí? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na veľkonočnú plnku.
Je to tradičný český pokrm alebo skôr príloha, ktorá je charakteristická svojou úžasnou vôňou byliniek.
Okrem mäsa a pečiva sú to práve bylinky, čo z obyčajného pokrmu urobia hotovú božskú manu.
Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si tradičnú aj netradičnú pochúťku, ktorú potešíte svojich blízkych aj priatelia.
Tradičná česká veľkonočná plnka
Pri klasickej receptúre sa používalo aj 6 druhov mäsa. Niekto pridával aj droby a pre tých, ktorí nekonzumujú mäso, sa dalo použiť väčšie množstvo zeleniny ak tomu napríklad huby.
To, čo nesmie chýbať pri žiadnom variante je dostatok jarných byliniek, ktoré sa postarajú o tú správnu nezameniteľnú chuť.
K týmto sviatkom patria aj zákusky. Preto neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočné jedáše .
Ingrediencie:
- 800 g údeného bravčového mäsa
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (cca 1/4, 1/2 alebo 3/4 lyžičky)
- Štipka muškátového orieška
- 1/8 lyžičky nového korenia
- 1 bobkový list
- Štipka rozmarínu
- 11 plátkov toastového chleba
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček jarnej zeleniny
- 1 hrnček nasekanej bylinkovej zmesi (pažítka, petržlen, mladé žihľavy, púpavové listy)
- 6 vajec veľkosti L
- 1 lyžica čerstvého nesoleného masla
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno, cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak.
- Zeleninu očistíme a rozkrájame alebo nasekáme na jemné kúsky.
- Do veľkého hrnca vložíme údené mäso, zalejeme vodou, aby bolo ponorené, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nové korenie, bobkový list a rozmarín.
- Na strednom ohni privedieme do varu a varíme, až kým nie je mäso mäkké.
- Po uvarení odstavíme z platne a necháme vo vode vychladnúť. Potom vychladnuté mäso nakrájame na kocky, ale vývar z mäsa nevylievame.
- Hriankový chlieb nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy. Zalejeme trochou vývaru z mäsa, aby kocky pekne zmäkli.
- Zmiešame takto navlhčené a zmäkčené kocky s kúskami kuracieho mäsa. Osolíme, pridáme korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnak a jarnú zeleninu.
- Bielky dáme bokom a žĺtky rovno vmiešame do mäsovej zmesi. Z bielkov našľaháme tuhý sneh a taktiež opatrne primiešame do zmesi.
- Vlejeme do pekáča alebo zapekacej misky, ktorú ešte predtým vymažeme maslom.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme do nej pripravenú nádivu. Pečieme cca 1 hodinu do zlatohneda.
- Keby plnka hnedla veľmi rýchlo, prikryjeme jej povrch kúskom alobalu.
- Potom už len stačí vybrať a podávať.

Plnka s údeným mäsom a špenátom
Zelené bylinky sú základným kameňom každej kuchyne a rozhodne to nie je len o špenáte. Naopak sa hojne využívajú aj žihľavy, petržlen, pažítka a mnoho ďalších. Receptúra je rýchlo pripravená a zamiluje si ju naozaj každý.
Ingrediencie:
- 3 biele rožky
- 4 vajcia
- 80 g zmäknutého čerstvého neslaného masla
- 280 g údeného mäsa
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g čerstvých jarných byliniek (petržlen, pažítka, žihľava)
- 1 a 1/2 hrnčeka vývaru s mliekom
- Maslo a strúhanka na vymazanie pekáča
Postup:
- Údené mäso dáme do hrnca a zalejeme vodou v dostatočnom množstve, aby jej hladina končila cca 2 cm nad mäsom.
- Necháme variť po dobu 1 hodiny. Potom mäso vyberieme a vývar z neho odložíme bokom.
- Pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Bylinky očistíme, dôkladne premiešame a sparíme horúcou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
- Žihľavy hlavne zbavíme všetkých tvrdých častí stoniek a všetko nasekáme.
- Rožky nakrájame na kúsky veľké asi 1,5 cm a dáme do veľkej misy. Zalejeme teplým mliekom a vývarom z údeného mäsa.
- Do inej misky dáme žĺtky, zmäknuté maslo a našľaháme. Z bielkov a štipky soli vypracujeme tuhý sneh.
- Maslo so žĺtkami dáme k rožkom, prihodíme nakrájané údené mäso aj bylinky a zamiešame.
- Nakoniec vmiešame sneh z bielkov, osolíme, okoreníme, prihodíme štipku muškátového orieška a premiešame.
- Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme do zlatista cca 20 – 30 minút.
- Ešte teplú plnku servírujeme, ale môže sa konzumovať aj vychladnutá.

Objavte podobné tipy
Plnka z rožkov s údeným bravčovým mäsom
Tradičná plnka je jednou z mnohých pochúťok, ktorú počas sviatkov jari pripravujeme. Každá jednotlivá receptúra je niečím špecifická a má aj svoju jedinečnú chuť. Preto môžete pripraviť každý deň inú a vždy bude chutiť odlišne ako tá, ktorá bola predchádzajúci deň.
Ingrediencie:
- 10 mäkkých rožkov
- 2 hrnčeky bravčového vývaru
- 10 žĺtkov
- 10 vaječných bielkov
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g pečeného bravčového ramienka
- 500 g vareného údeného bravčového mäsa
- 2 hrsti mladých žihľav
- 1 lyžica petržlenu
- 1 lyžica pažítky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica čerstvého masla
- Strúhanka na vysypanie pekáča
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Pažítku s petržlenom jemne nasekáme, žihľavy prepláchneme a nakrájame.
- Rožky nakrájame a dáme do misy. Zalejeme bravčovým vývarom a premiešame.
- Bielky s trochou soli vyšľaháme do tuhého snehu.
- K rožkom pridáme žĺtky, žihľavy, petržlen, pažítku, majonézu a prelisovaný cesnak. Znovu zamiešame.
- Bravčové ramienko aj údené mäso nakrájame na menšie kocky a vhodíme do misy.
- Prisypeme prášok do pečiva a trochu osolíme.
- Nakoniec vmiešame sneh z bielkov a naposledy niekoľkokrát zamiešame, aby sa všetko spojilo.
- Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme dozlatista.
- Plnku môžeme ihneď po upečení servírovať, kým je ešte teplá, ale skvele chutná aj studená.
Tip: Ak nechcete kupované rožky, skúste si ich vyrobiť. Mrknite, ako pečieme rožky a iné pečivo doma.

Sladká príloha s ananásom
Tento recept na veľkonočnú plnku je taký jednoduchý, že ho zvládne úplne každý. Výhodou je, že si ju pokojne môžeme vyrobiť s predstihom bez toho, aby to ohrozilo jej chuť, kvalitu či konzistenciu.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka zmäknutého čerstvého nesoleného masla
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 4 vajcia
- 600 g ananásu aj so šťavou (môže byť čerstvý aj kompótovaný, záleží, čo máme)
- 12 plátkov bieleho chleba
- Škorica podľa chuti
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pekáč vymažeme maslom.
- Plátky chleba nakrájame na malé kocky cca 1×1 cm a dáme zatiaľ bokom.
- Do veľkej misy dáme maslo s cukrom a šľaháme zhruba 1 minútu do peny
- Prihodíme jedno vajce po druhom a vždy dôkladne zašľaháme do masla.
- Ananás so šťavou aj nakrájaný chlieb pridáme do misy a miešame, kým sa všetko neprepojí.
- Plnku prelejeme do pripraveného pekáča a povrch posypeme škoricou
- Pečieme zhruba 50 až 60 minút dozlatista.
- Hotovú plnku vyberieme z rúry a necháme cca 10 minút vychladnúť.

Ľahká jarná plnka
Veľká noc je časom osláv dobrým jedlom a pitím. No a kedy inokedy vlastne možno využiť lepšie sezónnu, v tomto prípade jarnú zeleninu ako práve počas sviatkov jari. Tento recept je ideálny pre milovníkov špargle alebo hrášku.
Ingrediencie:
- 1 bochník semienkového chleba
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 zväzok špargle
- 1 hrnček čerstvého hrášku (mrazený musíme najskôr rozmraziť, aby pustil vodu)
- 1 hrnček mladých sójových bôbov (nájdeme aj pod názvom Edamame)
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 9 zelených cibuliek
- 1/3 hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 – 2 hrnčeky zeleninového vývaru
Postup:
- Chlieb si deň vopred nakrájame na kocky veľkosti 2,5 x 2,5 cm a rozprestrieme na plech.
- Dáme do vypnutej rúry a necháme cez noc, aby trochu spevnil a stvrdol, vďaka čomu si v plnke zachová tvar a nebude rozmáčaný.
- Druhý deň očistíme cesnak a prelisujeme. Mrkva oškrabeme a nakrájame najemno.
- Špargľu odrežeme konce, potom spolu s očistenou cibuľkou jemne nasekáme.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a vymažeme vyšší pekáč maslom.
- Na strednom ohni zahrejeme vo väčšej panvici olivový olej.
- Vhodíme cesnak, mrkvu aj špargľu a restujeme cca 8 minút, až bude všetko mäkké.
- Prihodíme cesnak, sójové bôby, k tomu citrónovú šťavu a jarnú cibuľku.
- Restujeme asi 5 minút a vmiešame bylinky. Osolíme aj okoreníme podľa chuti.
- Odstavíme, pridáme chlieb a 1 – 2 hrnčeky vývaru. Premiešame a strážime si, aby sa chlieb nerozpadol.
- Preklopíme do pripraveného pekáča. Zakryjeme alobalom a pečieme 28 – 30 minút.
- Potom vyberieme z rúry, opatrne odstránime alobal a necháme 5 minút odpočívať.
- Potom už len stačí naservírovať na jednotlivé porcie.

Prečo sa pripravuje veľkonočná plnka?
Plnka je tradičným veľkonočným pokrmom, bez ktorého sa sviatky jari jednoducho nezaobídu. Je to jedna z najobľúbenejších a najžiadanejších príloh, ktorá sa v rámci Veľkej noci pripravuje po celom svete.
Existuje množstvo variantov a dá sa povedať, že čo krajina, to originál. Jediné, čo je všade rovnaké, je deň na jej podávanie, čo je Biela sobota. Teda deň, keď končí pôst.
Pod akým názvom sa môže plnka skrývať?
- Svietok
- Sekanica
- Veľkonočná buchta
- Sekanina
- Sekaná
Pokiaľ ide o hlavičku, tá je ľudovým názvom pre veľkonočnú plnku. Dôvodom pre toto označenie je fakt, že v skorších dobách sa na jej výrobu používala hlava teľaťa, respektíve mäso z hlavy.
Čo sú Edamame?
Edamame je možno trochu tajomný názov, ale v skutočnosti skrýva nezrelé sójové bôby. Veľmi často sa s nimi stretávame v ázijskej kuchyni. Ide o bohatý a veľmi kvalitný rastlinný zdroj bielkovín. Ide o zdravú potravinu, považovanú dokonca za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny aj minerály.
Keby chcel Edamame niekto pestovať, potom musí zaistiť v záhradke také miesto, kde bude mať priame slnečné žiarenie. Kríky dorastajú do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje im teplota 15 °C. Dobré je mulčovanie, vďaka čomu bude mať rastlina dostatok vlahy a bude eliminovaná aj tvorba buriny.