Recepty na plnku na veľkú noc ako od babičky (s mäsom aj bez mäsa)

Milujete sviatky jari a snažíte sa pripraviť všetko, čo k Veľkej noci patrí? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na veľkonočnú plnku.

Je to tradičný český pokrm alebo skôr príloha, ktorá je charakteristická svojou úžasnou vôňou byliniek.

Okrem mäsa a pečiva sú to práve bylinky, čo z obyčajného pokrmu urobia hotovú božskú manu.

Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si tradičnú aj netradičnú pochúťku, ktorú potešíte svojich blízkych aj priatelia.

Tradičná česká veľkonočná plnka

Pri klasickej receptúre sa používalo aj 6 druhov mäsa. Niekto pridával aj droby a pre tých, ktorí nekonzumujú mäso, sa dalo použiť väčšie množstvo zeleniny ak tomu napríklad huby.

To, čo nesmie chýbať pri žiadnom variante je dostatok jarných byliniek, ktoré sa postarajú o tú správnu nezameniteľnú chuť.

K týmto sviatkom patria aj zákusky. Preto neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočné jedáše .

Ingrediencie:

  • 800 g údeného bravčového mäsa
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti (cca 1/4, 1/2 alebo 3/4 lyžičky)
  • Štipka muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • Štipka rozmarínu
  • 11 plátkov toastového chleba
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček jarnej zeleniny
  • 1 hrnček nasekanej bylinkovej zmesi (pažítka, petržlen, mladé žihľavy, púpavové listy)
  • 6 vajec veľkosti L
  • 1 lyžica čerstvého nesoleného masla

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno, cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak.
  • Zeleninu očistíme a rozkrájame alebo nasekáme na jemné kúsky.
  • Do veľkého hrnca vložíme údené mäso, zalejeme vodou, aby bolo ponorené, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nové korenie, bobkový list a rozmarín.
  • Na strednom ohni privedieme do varu a varíme, až kým nie je mäso mäkké.
  • Po uvarení odstavíme z platne a necháme vo vode vychladnúť. Potom vychladnuté mäso nakrájame na kocky, ale vývar z mäsa nevylievame.
  • Hriankový chlieb nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy. Zalejeme trochou vývaru z mäsa, aby kocky pekne zmäkli.
  • Zmiešame takto navlhčené a zmäkčené kocky s kúskami kuracieho mäsa. Osolíme, pridáme korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnak a jarnú zeleninu.
  • Bielky dáme bokom a žĺtky rovno vmiešame do mäsovej zmesi. Z bielkov našľaháme tuhý sneh a taktiež opatrne primiešame do zmesi.
  • Vlejeme do pekáča alebo zapekacej misky, ktorú ešte predtým vymažeme maslom.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme do nej pripravenú nádivu. Pečieme cca 1 hodinu do zlatohneda.
  • Keby plnka hnedla veľmi rýchlo, prikryjeme jej povrch kúskom alobalu.
  • Potom už len stačí vybrať a podávať.
Plnka na veľkonočné sviatky v tradičnom českom duchu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Plnka s údeným mäsom a špenátom

Zelené bylinky sú základným kameňom každej kuchyne a rozhodne to nie je len o špenáte. Naopak sa hojne využívajú aj žihľavy, petržlen, pažítka a mnoho ďalších. Receptúra ​​je rýchlo pripravená a zamiluje si ju naozaj každý.

Ingrediencie:

  • 3 biele rožky
  • 4 vajcia
  • 80 g zmäknutého čerstvého neslaného masla
  • 280 g údeného mäsa
  • Soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orieška
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 40 g čerstvých jarných byliniek (petržlen, pažítka, žihľava)
  • 1 a 1/2 hrnčeka vývaru s mliekom
  • Maslo a strúhanka na vymazanie pekáča

Postup:

  • Údené mäso dáme do hrnca a zalejeme vodou v dostatočnom množstve, aby jej hladina končila cca 2 cm nad mäsom.
  • Necháme variť po dobu 1 hodiny. Potom mäso vyberieme a vývar z neho odložíme bokom.
  • Pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  • Bylinky očistíme, dôkladne premiešame a sparíme horúcou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
  • Žihľavy hlavne zbavíme všetkých tvrdých častí stoniek a všetko nasekáme.
  • Rožky nakrájame na kúsky veľké asi 1,5 cm a dáme do veľkej misy. Zalejeme teplým mliekom a vývarom z údeného mäsa.
  • Do inej misky dáme žĺtky, zmäknuté maslo a našľaháme. Z bielkov a štipky soli vypracujeme tuhý sneh.
  • Maslo so žĺtkami dáme k rožkom, prihodíme nakrájané údené mäso aj bylinky a zamiešame.
  • Nakoniec vmiešame sneh z bielkov, osolíme, okoreníme, prihodíme štipku muškátového orieška a premiešame.
  • Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme do zlatista cca 20 – 30 minút.
  • Ešte teplú plnku servírujeme, ale môže sa konzumovať aj vychladnutá.
Vynikajúca veľkonočná plnka s bylinkami a kúskom údeného mäsa.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com

Plnka z rožkov s údeným bravčovým mäsom

Tradičná plnka je jednou z mnohých pochúťok, ktorú počas sviatkov jari pripravujeme. Každá jednotlivá receptúra ​​je niečím špecifická a má aj svoju jedinečnú chuť. Preto môžete pripraviť každý deň inú a vždy bude chutiť odlišne ako tá, ktorá bola predchádzajúci deň.

Ingrediencie:

  • 10 mäkkých rožkov
  • 2 hrnčeky bravčového vývaru
  • 10 žĺtkov
  • 10 vaječných bielkov
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g pečeného bravčového ramienka
  • 500 g vareného údeného bravčového mäsa
  • 2 hrsti mladých žihľav
  • 1 lyžica petržlenu
  • 1 lyžica pažítky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžica čerstvého masla
  • Strúhanka na vysypanie pekáča
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  • Pažítku s petržlenom jemne nasekáme, žihľavy prepláchneme a nakrájame.
  • Rožky nakrájame a dáme do misy. Zalejeme bravčovým vývarom a premiešame.
  • Bielky s trochou soli vyšľaháme do tuhého snehu.
  • K rožkom pridáme žĺtky, žihľavy, petržlen, pažítku, majonézu a prelisovaný cesnak. Znovu zamiešame.
  • Bravčové ramienko aj údené mäso nakrájame na menšie kocky a vhodíme do misy.
  • Prisypeme prášok do pečiva a trochu osolíme.
  • Nakoniec vmiešame sneh z bielkov a naposledy niekoľkokrát zamiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme dozlatista.
  • Plnku môžeme ihneď po upečení servírovať, kým je ešte teplá, ale skvele chutná aj studená.

Tip: Ak nechcete kupované rožky, skúste si ich vyrobiť. Mrknite, ako pečieme rožky a iné pečivo doma.

Veľkonočná plnka s cesnakom a bravčovým mäsom.
Zdroj: http://czechgastronomy.com/

Sladká príloha s ananásom

Tento recept na veľkonočnú plnku je taký jednoduchý, že ho zvládne úplne každý. Výhodou je, že si ju pokojne môžeme vyrobiť s predstihom bez toho, aby to ohrozilo jej chuť, kvalitu či konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka zmäknutého čerstvého nesoleného masla
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 600 g ananásu aj so šťavou (môže byť čerstvý aj kompótovaný, záleží, čo máme)
  • 12 plátkov bieleho chleba
  • Škorica podľa chuti

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pekáč vymažeme maslom.
  • Plátky chleba nakrájame na malé kocky cca 1×1 cm a dáme zatiaľ bokom.
  • Do veľkej misy dáme maslo s cukrom a šľaháme zhruba 1 minútu do peny
  • Prihodíme jedno vajce po druhom a vždy dôkladne zašľaháme do masla.
  • Ananás so šťavou aj nakrájaný chlieb pridáme do misy a miešame, kým sa všetko neprepojí.
  • Plnku prelejeme do pripraveného pekáča a povrch posypeme škoricou
  • Pečieme zhruba 50 až 60 minút dozlatista.
  • Hotovú plnku vyberieme z rúry a necháme cca 10 minút vychladnúť.
Recept na jednoduchú a dokonale sladkú veľkonočnú plnku.
Zdroj: https://www.simplywhisked.com

Ľahká jarná plnka

Veľká noc je časom osláv dobrým jedlom a pitím. No a kedy inokedy vlastne možno využiť lepšie sezónnu, v tomto prípade jarnú zeleninu ako práve počas sviatkov jari. Tento recept je ideálny pre milovníkov špargle alebo hrášku.

Ingrediencie:

  • 1 bochník semienkového chleba
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 zväzok špargle
  • 1 hrnček čerstvého hrášku (mrazený musíme najskôr rozmraziť, aby pustil vodu)
  • 1 hrnček mladých sójových bôbov (nájdeme aj pod názvom Edamame)
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 9 zelených cibuliek
  • 1/3 hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvého tymiánu
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • Soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 1 – 2 hrnčeky zeleninového vývaru

Postup:

  • Chlieb si deň vopred nakrájame na kocky veľkosti 2,5 x 2,5 cm a rozprestrieme na plech.
  • Dáme do vypnutej rúry a necháme cez noc, aby trochu spevnil a stvrdol, vďaka čomu si v plnke zachová tvar a nebude rozmáčaný.
  • Druhý deň očistíme cesnak a prelisujeme. Mrkva oškrabeme a nakrájame najemno.
  • Špargľu odrežeme konce, potom spolu s očistenou cibuľkou jemne nasekáme.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a vymažeme vyšší pekáč maslom.
  • Na strednom ohni zahrejeme vo väčšej panvici olivový olej.
  • Vhodíme cesnak, mrkvu aj špargľu a restujeme cca 8 minút, až bude všetko mäkké.
  • Prihodíme cesnak, sójové bôby, k tomu citrónovú šťavu a jarnú cibuľku.
  • Restujeme asi 5 minút a vmiešame bylinky. Osolíme aj okoreníme podľa chuti.
  • Odstavíme, pridáme chlieb a 1 – 2 hrnčeky vývaru. Premiešame a strážime si, aby sa chlieb nerozpadol.
  • Preklopíme do pripraveného pekáča. Zakryjeme alobalom a pečieme 28 – 30 minút.
  • Potom vyberieme z rúry, opatrne odstránime alobal a necháme 5 minút odpočívať.
  • Potom už len stačí naservírovať na jednotlivé porcie.
Špičkový recept na vegánsku jarnú plnku.
Zdroj: https://ohsheglows.com

Prečo sa pripravuje veľkonočná plnka?

Plnka je tradičným veľkonočným pokrmom, bez ktorého sa sviatky jari jednoducho nezaobídu. Je to jedna z najobľúbenejších a najžiadanejších príloh, ktorá sa v rámci Veľkej noci pripravuje po celom svete.

Existuje množstvo variantov a dá sa povedať, že čo krajina, to originál. Jediné, čo je všade rovnaké, je deň na jej podávanie, čo je Biela sobota. Teda deň, keď končí pôst.

Pod akým názvom sa môže plnka skrývať?

  • Svietok
  • Sekanica
  • Veľkonočná buchta
  • Sekanina
  • Sekaná

Pokiaľ ide o hlavičku, tá je ľudovým názvom pre veľkonočnú plnku. Dôvodom pre toto označenie je fakt, že v skorších dobách sa na jej výrobu používala hlava teľaťa, respektíve mäso z hlavy.

Čo sú Edamame?

Edamame je možno trochu tajomný názov, ale v skutočnosti skrýva nezrelé sójové bôby. Veľmi často sa s nimi stretávame v ázijskej kuchyni. Ide o bohatý a veľmi kvalitný rastlinný zdroj bielkovín. Ide o zdravú potravinu, považovanú dokonca za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny aj minerály.

Keby chcel Edamame niekto pestovať, potom musí zaistiť v záhradke také miesto, kde bude mať priame slnečné žiarenie. Kríky dorastajú do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje im teplota 15 °C. Dobré je mulčovanie, vďaka čomu bude mať rastlina dostatok vlahy a bude eliminovaná aj tvorba buriny.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.