6 inšpiratívnych receptov na pokrmy z rímskeho hrnca, ktorými prekvapíte

Už ste niekedy skúsili, pre svojich blízkych, pripraviť recepty z rímskeho hrnca?

Jedlá, na ktoré použijete tento jedinečný kuchynský kúsok hlineného riadu budú určite chutným a zdravým spestrením vášho jedálnička.

V tomto článku nájdete mnoho zaujímavých receptov, ktoré vás príjemne prekvapia. Hlavne konečnou chuťou uvarených jedál.

Kurča so zeleninou v rímskom hrnci

Výborný a chutný obed pre celú rodinu. Príjemná obmena prípravy kurčaťa so zeleninou. Tak len do toho.

Ingrediencie

  • celé kura
  • 6-8 malých zemiakov, nakrájané na polovice
  • 4-6 strúčikov cesnaku, olúpaných a nepokrájaných
  • 4 stredne veľké mrkvy
  • 2 väčšie cibule, nakrájané na ⅛
  • 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2-3 vetvičky čerstvej šalvie
  • 2-3 vetvičky čerstvého oregana
  • soľ a korenie

Postup

  • Hornú a spodnú časť hlineného hrnca úplne ponorte do vody a pred varením namáčajte 30 minút.
  • Umyte a osušte kura. Pred vložením do rúry by malo mať kura izbovú teplotu.
  • Do hlineného hrnca vložte zeleninu a bylinky, na vrch položte kura.
  • Posypete soľou a korením. Podľa chuti.
  • Umiestnite hlinený hrniec do studenej rúry a potom zahrejte na teplotu 230 °C.
  • Pečte zakryté po dobu 1½ hodiny alebo kým koža nezhnedne a nebude kura mäkké.
  • Vyberte hrniec z rúry a odložte ho na korkové alebo drevené podložky.
  • Pred podávaním nechajte 15 minút odstáť.
opečené kura na zelenine
zdroj: lemonythyme.com

Zháňate novú alebo lepšiu panvicu na pečenie? Mrknite sa na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.

Kari kura z rímskeho hrnca

Výrazná chuť karí s kombináciou rôznych druhov zeleniny vám zostane na jazyku ešte dlho po zjedení. Nenechajte si tento výdatný pokrm ujsť.

Ingrediencie

  • 450g kuracích stehien bez kože, vykostená
  • ¼ lyžička soli
  • štipka bieleho korenia
  • 1 čajová lyžička jemne nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 6 malých nových zemiakov nakrájaných na plátky
  • 1 malá mrkva, olúpaná, nakrájaná na plátky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, prejdené cez lisovač
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice kari korenia
  • 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná na mesiačiky
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru kryštál
  • 1 stonka jarnej cibuľky, nakrájané na kolieska

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°C a do rúry vložte hlinené hrnce.
  • Orežte tuk z kurčaťa a nakrájajte kurča na kocky.
  • V miske zmiešajte soľ, biele korenie, zázvor, kukuričný škrob.
  • Kuracie kúsky namočte do zmesi, poriadne premiešajte a nechajte bokom.
  • V hrnci priveďte dva hrnčeky vody do varu.
  • Do hrnca pridajte zemiaky a mrkvu, prikryte a varte 5 minút. Následne vodu zlejte.
  • Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom na rozpálenú platničku a pridajte rastlinný olej.
  • Potom, až bude olej rozpálený, pridajte kura a osmažte ho, kým mäso ľahko nezhnedne. Asi 2 minúty.
  • Pridajte cesnak, cibuľu, karí a paradajku a restujte ďalšiu 1 minútu.
  • Pridajte zemiaky, mrkvu, sójovú omáčku a cukor a riadne miešajte, kým nie je všetko poriadne premiešané.
  • Vypnite oheň a zmes preneste do predhriateho rímskeho hrnca. Rímsky hrniec zakryte a vráťte na 15 až 20 minút do zahriatej rúry.
  • Tesne pred podávaním premiešajte zmes s jarnou cibuľkou.
zmes zeleniny a kuracích kúskov
zdroj: cookstr.com

Pečené zemiaky z hlineného hrnca

Veľmi zdravé občerstvenie s baby zemiakmi! K pečeným zemiakom si môžete pripraviť aj vlastný dip, podľa vašej chuti.

Ingrediencie

  • 500g menších nových zemiakov
  • 1 hlava cesnaku, olúpaného
  • hrsť čerstvého rozmarínu
  • 5 šálok vlažnej vody

Postup

  • Nové zemiaky opláchnite a vložte do plytkej hlinenej nádoby. Uistite sa, že sa všetky zemiaky dotýkajú dna nádoby.
  • K zemiakom nalejte do rímskeho hrnca vodu a priveďte ju do varu na vysokú teplotu.
  • Pokiaľ v hrnci zostáva málo vody, znížte teplotu na najnižšiu možnú teplotu a varte, kým nezmizne všetka voda.
  • Následne prihoďte čerstvý rozmarín a celé strúčiky cesnaku.
  • Zemiaky pečieme v nezakrytom hlinenom hrnci, kým nie sú zo všetkých strán hnedé. V prípade potreby ich otočte.
  • Nakoniec vyberte z rúry, odložte na drevené či korkové podložky a môžete podávať.
opečené baby zemiaky s cesnakom
zdroj: giverecipe.com

Ak nie ste práve skvelí improvizátori pri príprave prílohových omáčok, môžete nakuknúť hneď na niekoľko druhov dipov.

Kváskový chlieb v rímskom hrnci

Nenáročný domáci chlieb z hlineného hrnca pre každého. Je teplý, chrumkavý a chutný nielen na raňajky, ale aj na brunch.

Ingrediencie

  • 4 šálky múky podľa voľby (obvyklá zmes je 2 šálky chlebovej múky a 2 šálky hladkej múky)
  • 2 šálky teplej vody
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička byliniek podľa chuti (rozmarín, tymián, cesnak, atď.)

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte droždie s vodou.
  • Za častého miešania pridávajte múku a soľ s vami zvoleným druhom byliniek.
  • Po dokončení by malo byť cesto chlpaté.
  • Zakryte utierkou a nechajte cesto kysnúť po dobu 8 až 18 hodín (najlepšie cez noc)
  • Nasledujúci deň cesto preložte do pomúčenej misky a zľahka poprášte múkou. Nechajte cesto oddýchnuť ďalšiu hodinu.
  • Naplňte drez vlažnou vodou. Ponorte do nej hlinený hrniec a namáčajte 15 minút.
  • Potom hlinený hrniec vyberte z vody a osušte ho.
  • Vyložte hrniec papierom na pečenie a cesto z misy preložte.
  • Zakrytý hlinený hrniec vložte do rúry a pečte na 200 ° C po dobu 30 minút.
  • Opatrne odoberte veko a nechajte chlieb zapiecť ďalších 10 minút.
  • Vyberte z rúry a hlinený hrniec odložte na korkové či drevené podložky.
  • Nechajte ho vychladnúť a pred krájaním počkajte 15 minút.
chrumkavý chlieb s rímskom hrnci
zdroj: theherbeevore.com

Kačica v rímskom hrnci

Tento lahodný pokrm, kde hlavnú rolu hrá dusená kačica, určite stojí za zmienku.

Ingrediencie

  • 1 veľká divoká kačica alebo malá hus
  • 1 dlhá mrkva
  • 3 väčšie cibule
  • pár hlavičiek brokolice
  • 250ml hovädzieho vývaru
  • šálka červeného vínneho octu
  • 1 polievková lyžica kačacej omáčky alebo lekváru
  • soľ, korenie
  • 1 polievková lyžica vody
  • ½ polievkové lyžice múky

Postup

  • Obe polovice hlineného hrnca namočte na 20 až 30 minút do studenej vody.
  • Celú kačicu potrite vínnym octom a posypte ju zvnútra aj zvonku soľou a korením.
  • Mrkva oškrabte a nakrájajte na kolieska.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte na mesiačiky.
  • Mrkva a cibuľu vložte do dna hrnca.
  • Kačicu položte nahor vrátane pár kúskov brokolice.
  • Zvyšok červeného vínneho octu zmiešajte s hovädzím vývarom a potom ním zalejte kačacie prsia.
  • Umiestnite hornú časť hlineného hrnca cez spodnú časť a vložte do stredu rúry.
  • Zapnite oheň na 200 ° C stupňov a varte 1 hodinu.
  • Potom opatrne otvorte hrniec.
  • Opatrne vyberte kačicu a položte ju na servírovací tanier vrátane hotovej zeleniny okolo .
  • Šťavu prelejte do hrnca. Zahustíte ju na miernom ohni trochou múky.
  • Následne primiešame kačaciu omáčku alebo lyžicu lekváru.
  • Omáčkou prelejte kačicu a podávajte s nadýchanou ryžou.
zdroj: spicenpans.com

Rizoto s baklažánom z hlineného hrnca

Ak prahnete po niečom bezmäsom, najlepšie s kúskom dobrej zeleniny, potom je tento pokrm s ryžou a baklažánom práve pre vás.

Ingrediencie

  • 160g jazmínovej ryže
  • 1 polievková lyžica paradajkovej omáčky
  • 1 polievková lyžica ľahkej sójovej omáčky
  • ½ lyžičky cukru kryštál
  • ½ lyžičky sezamového oleja
  • 150ml vody
  • 1 veľký baklažán, nakrájaný na 4 cm kocky
  • 3 sušené huby shiitake (môžu byť aj české, sušené huby)
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
  • kúsok zázvoru (veľkosť palca), jemne nakrájaný na kocky
  • 1 hrsť čerstvého koriandra
  • rastlinný olej

Postup

  • V noci pred plánovaným podávaním jedla vložte huby shiitake do misky so studenou vodou, aby sa rehydratovali.
  • Nasledujúci deň huby sceďte, nakrájajte na jemné plátky.
  • Ryžu dobre premyte 3 až 4 krát, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva škrobu – ryža bude vo výsledku nadýchaná ako lepkavá. Preplachujte cez sito.
  • Zmiešajte paradajkovú omáčku so sójovou, cukrom a sezamovým olejom v miske a odložte bokom.
  • Ryžu a vodu vložte do hlineného hrnca a prikryte vekom.
  • Vodu priveďte do varu na strednom ohni, stiahnite ju na minimum a duste 15 minút bez toho, aby ste otvorili veko hrnca.
  • Zatiaľ čo sa ryža varí, vložte baklažán do panvice, pridajte 1 lyžicou rastlinného oleja a smažte na horúcej panvici, kým nie je zmes ľahko opečená zo všetkých strán.
  • Následne do panvice pridajte cesnak, zázvor a smažte ďalšie dve minúty, kým zmes nezačne voňať.
  • Zvýšte teplotu a pridajte nakrájané huby, smažte ešte niekoľko minút.
  • Potom pridajte zmes omáčok a priveďte do varu. Varte 5 minút.
  • Potom, čo je ryža v hlinenom hrnci uvarená, otvorte veko a na ryžu nasypete varenú zmes baklažánu a húb.
  • Aby sa chute prepojili, nechajte ryžu so zeleninou v hlinenom hrnci 3 až 4 minúty odstáť. Potom je pokrm pripravený na konzumáciu.
bezmäsa ryža s baklažánom
zdroj: greatbritishcchefs.com

Ak ste nespotrebovali všetok baklažán alebo len neviete čo s ním, nechajte sa inšpirovať týmito receptami na zapečený baklažán.

A prečo práve rímsky hrniec?

Rímsky hrniec je hlinená nádoba, v ktorej môžete pripraviť šťavnaté delikatesy.

Pokrmy sa v hlinenom hrnci dusia v pare, bez tuku av jedle tak zostávajú zachované takmer všetky cenné vitamíny a minerály.

Rímsky hrniec sa hodí predovšetkým na zapekanie a pečenie všetkých druhov potravín, ktoré chcete pripraviť. Kuchári si najčastejšie pochvaľujú dokonalé rozloženie teploty vo vnútri hrnca. Pokrmy sú tak rovnomerne a dôkladne prepečené a mäso si zachováva šťavu.

Obvykle sa využíva na pečenie mäsa, zemiakov a zeleniny.

Ale dajte si pri používaní pozor na náhle zmeny teplôt. Dôležité je hrniec namáčať a dávať ho do studených rúr. Naopak keď vyberáte horúci hrniec z rúry, vždy ho pokladajte buď na drevené alebo korkové podložky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.