Už ste niekedy skúsili, pre svojich blízkych, pripraviť recepty z rímskeho hrnca?
Jedlá, na ktoré použijete tento jedinečný kuchynský kúsok hlineného riadu budú určite chutným a zdravým spestrením vášho jedálnička.
V tomto článku nájdete mnoho zaujímavých receptov, ktoré vás príjemne prekvapia. Hlavne konečnou chuťou uvarených jedál.
Kurča so zeleninou v rímskom hrnci
Výborný a chutný obed pre celú rodinu. Príjemná obmena prípravy kurčaťa so zeleninou. Tak len do toho.
Ingrediencie
- celé kura
- 6-8 malých zemiakov, nakrájané na polovice
- 4-6 strúčikov cesnaku, olúpaných a nepokrájaných
- 4 stredne veľké mrkvy
- 2 väčšie cibule, nakrájané na ⅛
- 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2-3 vetvičky čerstvej šalvie
- 2-3 vetvičky čerstvého oregana
- soľ a korenie
Postup
- Hornú a spodnú časť hlineného hrnca úplne ponorte do vody a pred varením namáčajte 30 minút.
- Umyte a osušte kura. Pred vložením do rúry by malo mať kura izbovú teplotu.
- Do hlineného hrnca vložte zeleninu a bylinky, na vrch položte kura.
- Posypete soľou a korením. Podľa chuti.
- Umiestnite hlinený hrniec do studenej rúry a potom zahrejte na teplotu 230 °C.
- Pečte zakryté po dobu 1½ hodiny alebo kým koža nezhnedne a nebude kura mäkké.
- Vyberte hrniec z rúry a odložte ho na korkové alebo drevené podložky.
- Pred podávaním nechajte 15 minút odstáť.
Zháňate novú alebo lepšiu panvicu na pečenie? Mrknite sa na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.
Kari kura z rímskeho hrnca
Výrazná chuť karí s kombináciou rôznych druhov zeleniny vám zostane na jazyku ešte dlho po zjedení. Nenechajte si tento výdatný pokrm ujsť.
Ingrediencie
- 450g kuracích stehien bez kože, vykostená
- ¼ lyžička soli
- štipka bieleho korenia
- 1 čajová lyžička jemne nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 6 malých nových zemiakov nakrájaných na plátky
- 1 malá mrkva, olúpaná, nakrájaná na plátky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku, prejdené cez lisovač
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice kari korenia
- 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná na mesiačiky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru kryštál
- 1 stonka jarnej cibuľky, nakrájané na kolieska
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C a do rúry vložte hlinené hrnce.
- Orežte tuk z kurčaťa a nakrájajte kurča na kocky.
- V miske zmiešajte soľ, biele korenie, zázvor, kukuričný škrob.
- Kuracie kúsky namočte do zmesi, poriadne premiešajte a nechajte bokom.
- V hrnci priveďte dva hrnčeky vody do varu.
- Do hrnca pridajte zemiaky a mrkvu, prikryte a varte 5 minút. Následne vodu zlejte.
- Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom na rozpálenú platničku a pridajte rastlinný olej.
- Potom, až bude olej rozpálený, pridajte kura a osmažte ho, kým mäso ľahko nezhnedne. Asi 2 minúty.
- Pridajte cesnak, cibuľu, karí a paradajku a restujte ďalšiu 1 minútu.
- Pridajte zemiaky, mrkvu, sójovú omáčku a cukor a riadne miešajte, kým nie je všetko poriadne premiešané.
- Vypnite oheň a zmes preneste do predhriateho rímskeho hrnca. Rímsky hrniec zakryte a vráťte na 15 až 20 minút do zahriatej rúry.
- Tesne pred podávaním premiešajte zmes s jarnou cibuľkou.
Pečené zemiaky z hlineného hrnca
Veľmi zdravé občerstvenie s baby zemiakmi! K pečeným zemiakom si môžete pripraviť aj vlastný dip, podľa vašej chuti.
Ingrediencie
- 500g menších nových zemiakov
- 1 hlava cesnaku, olúpaného
- hrsť čerstvého rozmarínu
- 5 šálok vlažnej vody
Postup
- Nové zemiaky opláchnite a vložte do plytkej hlinenej nádoby. Uistite sa, že sa všetky zemiaky dotýkajú dna nádoby.
- K zemiakom nalejte do rímskeho hrnca vodu a priveďte ju do varu na vysokú teplotu.
- Pokiaľ v hrnci zostáva málo vody, znížte teplotu na najnižšiu možnú teplotu a varte, kým nezmizne všetka voda.
- Následne prihoďte čerstvý rozmarín a celé strúčiky cesnaku.
- Zemiaky pečieme v nezakrytom hlinenom hrnci, kým nie sú zo všetkých strán hnedé. V prípade potreby ich otočte.
- Nakoniec vyberte z rúry, odložte na drevené či korkové podložky a môžete podávať.
Ak nie ste práve skvelí improvizátori pri príprave prílohových omáčok, môžete nakuknúť hneď na niekoľko druhov dipov.
Objavte podobné tipy
Kváskový chlieb v rímskom hrnci
Nenáročný domáci chlieb z hlineného hrnca pre každého. Je teplý, chrumkavý a chutný nielen na raňajky, ale aj na brunch.
Ingrediencie
- 4 šálky múky podľa voľby (obvyklá zmes je 2 šálky chlebovej múky a 2 šálky hladkej múky)
- 2 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- 1 čajová lyžička byliniek podľa chuti (rozmarín, tymián, cesnak, atď.)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte droždie s vodou.
- Za častého miešania pridávajte múku a soľ s vami zvoleným druhom byliniek.
- Po dokončení by malo byť cesto chlpaté.
- Zakryte utierkou a nechajte cesto kysnúť po dobu 8 až 18 hodín (najlepšie cez noc)
- Nasledujúci deň cesto preložte do pomúčenej misky a zľahka poprášte múkou. Nechajte cesto oddýchnuť ďalšiu hodinu.
- Naplňte drez vlažnou vodou. Ponorte do nej hlinený hrniec a namáčajte 15 minút.
- Potom hlinený hrniec vyberte z vody a osušte ho.
- Vyložte hrniec papierom na pečenie a cesto z misy preložte.
- Zakrytý hlinený hrniec vložte do rúry a pečte na 200 ° C po dobu 30 minút.
- Opatrne odoberte veko a nechajte chlieb zapiecť ďalších 10 minút.
- Vyberte z rúry a hlinený hrniec odložte na korkové či drevené podložky.
- Nechajte ho vychladnúť a pred krájaním počkajte 15 minút.
Kačica v rímskom hrnci
Tento lahodný pokrm, kde hlavnú rolu hrá dusená kačica, určite stojí za zmienku.
Ingrediencie
- 1 veľká divoká kačica alebo malá hus
- 1 dlhá mrkva
- 3 väčšie cibule
- pár hlavičiek brokolice
- 250ml hovädzieho vývaru
- šálka červeného vínneho octu
- 1 polievková lyžica kačacej omáčky alebo lekváru
- soľ, korenie
- 1 polievková lyžica vody
- ½ polievkové lyžice múky
Postup
- Obe polovice hlineného hrnca namočte na 20 až 30 minút do studenej vody.
- Celú kačicu potrite vínnym octom a posypte ju zvnútra aj zvonku soľou a korením.
- Mrkva oškrabte a nakrájajte na kolieska.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na mesiačiky.
- Mrkva a cibuľu vložte do dna hrnca.
- Kačicu položte nahor vrátane pár kúskov brokolice.
- Zvyšok červeného vínneho octu zmiešajte s hovädzím vývarom a potom ním zalejte kačacie prsia.
- Umiestnite hornú časť hlineného hrnca cez spodnú časť a vložte do stredu rúry.
- Zapnite oheň na 200 ° C stupňov a varte 1 hodinu.
- Potom opatrne otvorte hrniec.
- Opatrne vyberte kačicu a položte ju na servírovací tanier vrátane hotovej zeleniny okolo .
- Šťavu prelejte do hrnca. Zahustíte ju na miernom ohni trochou múky.
- Následne primiešame kačaciu omáčku alebo lyžicu lekváru.
- Omáčkou prelejte kačicu a podávajte s nadýchanou ryžou.
Rizoto s baklažánom z hlineného hrnca
Ak prahnete po niečom bezmäsom, najlepšie s kúskom dobrej zeleniny, potom je tento pokrm s ryžou a baklažánom práve pre vás.
Ingrediencie
- 160g jazmínovej ryže
- 1 polievková lyžica paradajkovej omáčky
- 1 polievková lyžica ľahkej sójovej omáčky
- ½ lyžičky cukru kryštál
- ½ lyžičky sezamového oleja
- 150ml vody
- 1 veľký baklažán, nakrájaný na 4 cm kocky
- 3 sušené huby shiitake (môžu byť aj české, sušené huby)
- 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
- kúsok zázvoru (veľkosť palca), jemne nakrájaný na kocky
- 1 hrsť čerstvého koriandra
- rastlinný olej
Postup
- V noci pred plánovaným podávaním jedla vložte huby shiitake do misky so studenou vodou, aby sa rehydratovali.
- Nasledujúci deň huby sceďte, nakrájajte na jemné plátky.
- Ryžu dobre premyte 3 až 4 krát, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva škrobu – ryža bude vo výsledku nadýchaná ako lepkavá. Preplachujte cez sito.
- Zmiešajte paradajkovú omáčku so sójovou, cukrom a sezamovým olejom v miske a odložte bokom.
- Ryžu a vodu vložte do hlineného hrnca a prikryte vekom.
- Vodu priveďte do varu na strednom ohni, stiahnite ju na minimum a duste 15 minút bez toho, aby ste otvorili veko hrnca.
- Zatiaľ čo sa ryža varí, vložte baklažán do panvice, pridajte 1 lyžicou rastlinného oleja a smažte na horúcej panvici, kým nie je zmes ľahko opečená zo všetkých strán.
- Následne do panvice pridajte cesnak, zázvor a smažte ďalšie dve minúty, kým zmes nezačne voňať.
- Zvýšte teplotu a pridajte nakrájané huby, smažte ešte niekoľko minút.
- Potom pridajte zmes omáčok a priveďte do varu. Varte 5 minút.
- Potom, čo je ryža v hlinenom hrnci uvarená, otvorte veko a na ryžu nasypete varenú zmes baklažánu a húb.
- Aby sa chute prepojili, nechajte ryžu so zeleninou v hlinenom hrnci 3 až 4 minúty odstáť. Potom je pokrm pripravený na konzumáciu.
Ak ste nespotrebovali všetok baklažán alebo len neviete čo s ním, nechajte sa inšpirovať týmito receptami na zapečený baklažán.
A prečo práve rímsky hrniec?
Rímsky hrniec je hlinená nádoba, v ktorej môžete pripraviť šťavnaté delikatesy.
Pokrmy sa v hlinenom hrnci dusia v pare, bez tuku av jedle tak zostávajú zachované takmer všetky cenné vitamíny a minerály.
Rímsky hrniec sa hodí predovšetkým na zapekanie a pečenie všetkých druhov potravín, ktoré chcete pripraviť. Kuchári si najčastejšie pochvaľujú dokonalé rozloženie teploty vo vnútri hrnca. Pokrmy sú tak rovnomerne a dôkladne prepečené a mäso si zachováva šťavu.
Obvykle sa využíva na pečenie mäsa, zemiakov a zeleniny.
Ale dajte si pri používaní pozor na náhle zmeny teplôt. Dôležité je hrniec namáčať a dávať ho do studených rúr. Naopak keď vyberáte horúci hrniec z rúry, vždy ho pokladajte buď na drevené alebo korkové podložky.