Skvelé recepty pre jedného – pochutnáte si aj sami

Občas sa stáva, že v domácnosti zostáva iba jedna osoba.

Ak sa jedná o len krátke niekoľkodňové obdobie, tak to rôznymi spôsobmi zvládne aj ten, kto si vie uvariť iba čaj.

Ale ak niekto zostáva sám dlhšie, potom je lepšie si osvojiť aspoň najnutnejšie zásady varenia a pripravovať si čerstvú stravu sám.

Pri dobrej organizácii, troche fantázie as pribúdajúcimi skúsenosťami je možné varenie zvládnuť bez veľkých časových nárokov a finančných nákladov.

Inšpirujte sa našimi receptami pre jedného!

Kôprová polievka s vajcom pre jedného

Klasika českých kuchýň, chutná kôprová polievka s vajcom.

Kôpor má príjemnú chuť a je súčasne ľahko stráviteľný , povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, uvoľňuje kŕče a upokojuje nervy .

Navyše chráni pred infekciami a posilňuje imunitný systém .

INGREDIENCIA

  • 1 veľký zemiak
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • 1/2 téglika kyslej smotany
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžička hladké múka
  • sekaný kôpor
  • soľ
  • rasca
  • 1 – 2 lyžice octu
  • 1 lyžica cukru

POSTUP

  1. Zemiaku olúpeme a pokrájame na malé kocky.
  2. Dáme do hrnca s vodou osolíme, okmínujeme a varíme do mäkka.
  3. Smotanu rozriedime mliekom a pridáme múku.
  4. Smotanovú zmes nalejeme do zemiakov (zemiaky necedíme) a za stáleho miešania povaríme.
  5. Dochutíme sekaným kôprom, octom a cukrom.
  6. Podávame s varenými vajcami.
Zdroj: bohynekuchyne.sk

Cestoviny s kuracím mäsom pre jedného

Svoju obľubu si tento pokrm získal predovšetkým kvôli svojej jednoduchej príprave, výbornej chuti a taktiež kvôli tomu, že ho celý pripravíte len v jednom hrnci.

INGREDIENCIA

  • 1 ks kuracích pŕs nakrájané na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 80 g cestovín Penne
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • štipka muškátového orieška
  • sekaná petržlenová vňať
  • soľ

POSTUP

  1. Do hrnca si nalejeme trochu oleja a orestujeme kuracie prsia.
  2. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, muškátový oriešok a necháme asi jednu minútku restovať spoločne s kuracím mäsom.
  3. Následne pridáme vývar, cestoviny, smotanu a všetko privedieme do varu.
  4. Potom prikryjeme hrniec pokrievkou, znížime teplotu a varíme približne 15 – 20 minút.
  5. Po uplynutí doby ochutnáme cestoviny, či sú už mäkké, platničku vypneme a primiešame parmezán.
  6. Na tanieri ozdobíme ešte petržlenovou vňaťou.
Hlavné jedlo cestoviny s kuracím mäsom pre jedného
Zdroj : 6yes.net

Zaujíma vás, ako si vybrať kvalitnú panvicu z nerezu ? Mrknite na našu recenziu.

Múčnik pre jedného

Máte radi jahody ?

Hľadáte stále nové a nové recepty, ako spracovať toto výborné ovocie, ale chcete niečo odľahčené a menej kalorické, čo možno pripraviť celkom ľahko?

Na výrobu tejto zmrzliny nebudete potrebovať žiadny zmrzlinovač, ani špeciálne náčinie.

INGREDIENCIA

  • 500 g jahôd
  • 250 g tvarohu (vanička)
  • 2 lyžice medu
  • 50 – 100 g práškového cukru (alebo trstinový jemne mletý)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • Citrónová šťava na dochutenie

POSTUP

  1. Jahody očistíme a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka s tvarohom.
  2. Pridúvame med, cukor podľa chuti a zašľaháme smotanu.
  3. Na záver môžeme dochutiť citrónovou šťavou.
  4. Zmes dáme do nádobky celú stuhnúť do mrazničky.
  5. Počas tuhnutia je dobré ju niekoľkokrát premiešať.
  6. Tvorte kopčeky a podávame v mištičke.
 TIP : Ak chcete zmrzlinu urobiť diétnejšou, môžete namiesto smotany použiť mlieko. Namiesto cukru môžete k jahodám rozmixovať banán. Obsahuje veľké množstvo prirodzených cukrov, nebude potom potrebné zmrzlinu dosladzovať. Ak nemáte čerstvé jahody, môžete použiť mrazené a zmrzlinu urobiť v robote. Výhodou je, že bude hneď hotová. 
Múčnik pre jedného domáca jahodová zmrzlina
Zdroj : eat-drink-love.com

Ak varíte sami pre seba, rozhodne sa vypláca plánovať si nákupy, nekupovať zbytočne veľa potravín a naučiť sa ich správne uskladňovať.

Ak predsa len nakúpite viac potravín, môžete uvariť pre viacerých stravníkov a pozvať svojich priateľov na chutnú večeru s niekoľkými chodmi vrátane dezertu .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)