Varíte len pre seba?
Dochádzajú vám nápady?
Potom ste tu správne!
Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty pre jedného, ktoré si zamilujete.
Užite si luxusný burger, skvelý pohár s ovocím a zmrzlinou alebo napríklad zapekanú ryžu s hubovou omáčkou.
Zapekaná ryža so šampiňónmi a cesnakom
Vynikajúce zapekané šampiňóny, ryža a cesnak v domácej smotanovej omáčke si zamilujete! Je to perfektné jedlo pre jedného, ktoré si navyše pripravíte raz dva.
INGREDIENCIA
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- ¼ šálky nakrájanej cibule
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 110 g nakrájaných žamipónov
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky čierneho korenia
- ⅓ šálky kuracieho vývaru
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice kyslej smotany
- ¼ lyžičky sušeného rozmarínu
- ¼ šálky nevarenej dlhozrnnej ryže
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a za častého miešania asi 2 minúty restujte, kým nezosklovatí.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a pridajte do panvice ½ lyžice olivového oleja.
- Pridajte šampiňóny, ¼ lyžičky soli a korenie.
- Šampiňóny varte 5-7 minút za občasného miešania.
- Zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu.
- Zložte panvicu z platne a vmiešajte hustú smotanu, kyslú smotanu, ¼ lyžičky soli a sušený rozmarín.
- Nevarenú ryžu nasypte do zapekacej misky s rozmermi 10 x 15 cm alebo 13 x 13 cm.
- Nalejte smotanovú omáčku na ryžu a jemne premiešajte.
- Zapekaciu misu položte na plech na pečenie s okrajom a misu pevne zakryte alobalom.
- Pečte 40 minút a vychutnajte si horúce.

Máme pre vás tiež vynikajúce recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?
Špagety s olivovým olejom a cesnakom
Tento jednoduchý recept na špagety sa stane vašou obľúbenou večerou, najmä pokiaľ práve nemáte čas vyvárať. V Taliansku sa tomuto pokrmu hovorí aglio e olio , čo v preklade znamená cestoviny s olivovým olejom a cesnakom.
INGREDIENCIA
- 56 g špaget
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 2–3 lyžice strúhaného parmezánu
- čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Priveďte vodu vo veľkom hrnci do varu.
- Pridajte špagety a varte do al dente.
- Zatiaľ čo sa špagety varí, rozohrejte olivový olej na stredne miernom plameni.
- Pridajte cesnak a nechajte ho restovať do zmäknutia a dozlatista (možno budete musieť znížiť plameň, aby nezhnedol príliš rýchlo).
- Akonáhle sú špagety uvarené, sceďte ich a ponechajte si asi 1 polievkovú lyžicu škrobovej cestovinovej vody.
- Pridajte špagety do panvice s olejom a cesnakom.
- Prehadzujte špagety, kým nebudú obalené olivovým olejom a cesnakom.
- Pokiaľ sú špagety príliš suché, pridajte trochu vody, ktorá vám zostala z varenia špaget.
- Pridajte petržlenovú vňať a nastrúhaný syr, premiešajte a podávajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Ovocný pohár so zmrzlinou a snehovými pusinkami
Máme pre vás úplne luxusný dezert, ktorý si užijete aj sami! Tento ľahký zmrzlinový pohár s čerstvými černicami, snehovými pusinkami a domácimi zaváranými broskyňami je taký dobrý, že budete radi, že sa oň nemusíte s nikým deliť.
INGREDIENCIA
- 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny (alebo zmrzliny s vašou obľúbenou príchuťou)
- malá hrsť čerstvých černíc
- 3 – 4 snehové pusinky, nahrubo rozdrobené
- oblátka a šľahačka na podávanie
Na zavárané broskyne (cca 500 ml):
- 1,2-1,4 kg broskýň, zbavených kôstok, nahrubo nasekaných
- 150 g práškového cukru
- Šťava z 1 citróna
- veľká štipka mletého zázvoru
- 1 lyžička vanilkovej pasty (voliteľne)
POSTUP
- Rúru rozohrejte na 180 º Celzia.
- Nakrájané broskyne dajte na pekáč so zvyškom ingrediencí na zavárané broskyne a pečte 25–30 minút, kým nebudú broskyne mäkké a trochu karamelizované.
- Ovocie zľahka rozdrvte vidličkou.
- Broskyne a šťavu z nich preložte do čistej misky alebo pohára a nechajte vychladnúť.
- Zakryte a dajte do chladničky, kým nebudete pripravení ich použiť.
- Do pohára dajte 2 polievkové lyžice vychladených broskýň.
- Navrch dajte poriadny kopček vanilkovej zmrzliny, pár černíc a tretinu rozdrobených pusiniek.
- Opakujte s broskyňami, ostružinami, zmrzlinou a polovicou zvyšných pusiniek.
- Ozdobte oblátkou, šľahačkou a zvyškom pusiniek.
- Užite si to!

Bravčový burger s modrým syrom
Jedno z najlepších jedál, ktoré si môžete jednoducho a rýchlo pripraviť len sami pre seba, je rozhodne burger. Máme pre vás recept na neodolateľný burger s bravčovým mäsom, modrým syrom, sladkou hruškou a listovou zeleninou.
INGREDIENCIA
- 1 zrelá sladká hruška
- 50 g mixu špenátu, rukoly a žeruchy
- 150 g mletého bravčového mäsa
- 1 hamburgerová hrčka
- 30 g modrého syra
- extra panenský olivový olej
- červený vínny ocot
- čierne korenie a soľ podľa chuti
POSTUP
- Hrušku pozdĺžne rozkrojte čo najjemnejšie.
- Jemne premiešajte s listami šalátu, trochu pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a červeným vínnym octom a posypte štipkou čierneho korenia.
- Mleté bravčové mäso čistými rukami premiešajte so štipkou korenia a soli a potom vytvarujte placku s hrúbkou 1 cm.
- Potrite 1 lyžičkou olivového oleja a dajte na veľkú nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu na 2 minúty.
- Hamburgerovú hrčku rozpolte a opečte vedľa mäsa.
- Vyberte hrčku z panvice, až zozlatne.
- Otočte burger a po 2 minútach vedľa neho rozdrobte modrý syr, aby sa rozpustil.
- Presuňte burger na rozpustený syr a premiešajte, aby sa burger so syrom spojil.
- Takto pripravený burger položte na spodnú časť hamburgerovej hrčky.
- Naň naskladajte toľko hrušiek a šalátu, koľko hrčka pojme, priklopte hornou časťou hrčky a užite si to!

Pripravili sme si pre vás aj ďalších 5 luxusných receptov na domáce hamburgery , ktoré budú vždy lepšie ako kupované polotovary!
Restované bravčové mäso s ryžou
Luxusný pokrm, ktorý je jednoduchý na prípravu, skvele chutí a navyše sa skvele varí aj pre jednu osobu. Mleté bravčové mäso je dokonale ochutené, orestované spolu so zeleninou a podávané s výbornou omáčkou a ryžou. Pripravte si túto pochúťku za menej ako 30 minút!
INGREDIENCIA
- ½ lyžice olivového oleja
- 110 g mletého bravčového mäsa
- ⅛ lyžičky soli
- ¼ šálky nakrájaných šampiňónov
- ¼ šálky nakrájanej cibule
- 1 malá mrkva, nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- ⅛ lyžičky mletého zázvoru
- 1 šálka špenátu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- ½ lyžičky jablčného octu
- ⅛ lyžičky hrubo mletého čierneho korenia
- 1 šálka varenej ryže
POSTUP
- Zahrejte olej v panvici na stredne vysokom plameni.
- Do panvice pridajte mleté bravčové mäso a posypte ho soľou.
- Restujte za častého miešania až do úplného uvarenia, 4 minúty.
- Vyberte bravčové mäso z panvice a dajte ho stranou.
- Do panvice pridajte šampiňóny, cibuľu a nakrájanú mrkvu.
- Restujte za občasného miešania 2 minúty.
- Pridajte cesnak a zázvor a restujte za stáleho miešania 30 sekúnd.
- Vmiešajte špenát, sójovú omáčku, jablkový ocot a korenie.
- Varte za stáleho miešania, kým špenát nezvädne.
- Vmiešajte uvarené bravčové mäso.
- Podávajte s ryžou.

Ak varíte sami pre seba, rozhodne sa vypláca plánovať si nákupy , nekupovať zbytočne veľa potravín a naučiť sa ich správne uskladňovať.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!