Ochutnali ste niekedy recepty na žabie huby? Toto dokonalé pečivo s vynikajúcou náplňou jednoducho musíte ochutnať.
Príprava nie je zložitá a výsledok rozhodne poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.
Chystáte narodeninovú oslavu, posedenie s priateľmi alebo len máte chuť na niečo sladké?
Neváhajte vyskúšať niektorý z našich receptov a zistite, ktorý vám bude chutiť zo všetkých najviac.
Klasický recept na žabie huby
Pod týmto názvom si možno niektorí z vás predstavia nejakú gurmánsku lahôdku francúzskej kuchyne, kde sú žaby bežnou súčasťou jedálnička.
Avšak v tomto prípade ide o vynikajúce a úplne jednoduché pečivo, ktoré si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov ku káve či čaju. Ostatne k popoludňajšej kávičke skúste aj recepty na orechovú tortu .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 100 g hnedého cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia (veľkosť M)
- 250 g masla
Na náplň:
- 80 g mletých vlašských orechov
- 80 g sušených marhúľ
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 100 g smotany na šľahanie
- 2 polievkové lyžice likéru Amaretto
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieka
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Do misy preosejeme múku, hnedý cukor, soľ a vajcia. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme aspoň 1 hodinu oddýchnuť v chladničke.
- Na náplň rozdrvíme v mixéri vlašské orechy a marhule. Vmiešame hnedý cukor, smotanu a Amaretto.
- Takto pripravenú náplň priklopíme a dáme na 1 – 2 hodiny vychladiť do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
- Cesto rozvaľkáme na placku s hrúbkou 3 – 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom cca 7 cm.
- Zmiešame žĺtok s mliekom a tým potrieme kolieska.
- Do stredu každého kolieska dáme 1 vrchovatú lyžičku náplne.
- Koliesko preložíme a okraje k sebe pritlačíme pomocou vidličky.
- Kapsičky položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 15-20 minút.
- Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Orechovo-marhuľové kapsičky po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Tvarohové žabie huby
Malý zákusok, jednoduché pečivo alebo jednoducho maškrta, ktorá ľahko a rýchlo zaženie vaše chute na sladké. Príprava nie je nijako zložitá a výsledok poteší vás aj vašich blízkych.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 30 dkg hladkej múky
- 15 dkg čerstvého zmäknutého nesoleného masla
- 2 žĺtky
- 10 dkg erytritolu rozomletého na prášok
- 1 balíček vanilkového cukor
- Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- Soľ na špičku noža
- 1 lyžica kyslej smotany
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 vajce veľkosti M
- 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
- 1 vrchovatá polievková lyžica krupicového cukru
- 1 – 2 lyžičky vanilkového pudingu
Na dohotovenie:
- 2 lyžice mlieka
- Šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Múku preosejeme do misy a nasypeme do nádoby kuchynského robota.
- Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, práškový erytritol, vanilkový cukor a zapneme na strednú rýchlosť.
- Necháme zapnuté a pridáme kyslú smotanu so soľou.
- Prisypeme strúhanú kôru a nakoniec kypriaci prášok do pečiva.
- Pri strednej rýchlosti vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 1 hodinu oddýchnuť do chladničky.
- Potom cesto vyberieme, rozdelíme na dve polovice a každú vyvaľkáme na plát s hrúbkou cca 3 mm.
- Vykrajovačom alebo napríklad hrnčekom vykrajujeme rovnako veľké kolieska.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Do stredu dáme 1 – 2 lyžičky tvarohovej náplne (záleží na tom, aké je veľké koliesko).
- Zmiešame mlieko s citrónom a každé koliesko po okrajoch natrieme.
- Preklopíme okraje k sebe a pritlačíme pomocou vidličky po celom obvode.
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme cca 15 – 20 minút, kým nie je povrch ružovkastý.
- Hotové žabie huby vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, kde ich necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
- Kto chce o niečo sladší variant, môže práškový cukor zmiešať s vanilkovým cukrom a ešte teplé pečivo v tejto zmesi obaliť.

Žabie náustky s lekvárom
Každá náplň má niečo do seba, a keď je vyrobená zo sliviek a ešte k tomu doma, potom je luxusná chuť zaistená na 100%. Ostatne kto by nemiloval všetko, čo je lekvárové.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g masla (môže byť aj Hera)
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce veľkosti M
- 2 polievkové lyžice octu
- Štipka soli
Na dohotovenie:
- Domáci slivkový lekvár (kto nemá, môže samozrejme použiť kupovaný)
- Múčkový cukor na obaľovanie
Postup:
- Múku preosejeme do misy, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, vajcia, soľ a nakoniec ocot.
- Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu a dáme na 2 – 3 hodiny odpočívať do chladničky.
- Potom si predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca 3 mm.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača, pohára alebo hrnčeka vykrojíme rovnako veľké kolieska.
- Každé koliesko položíme do formy na pirohy alebo taštičky, do stredu dáme trochu lekváru a preklopíme.
- Pevne stlačíme, aby sa okraj cesta uzavrel a počas pečenia nám lekvár nevytekal von.
- Takto nachystané mušle položíme na plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 15 – 17 minút, hotové vyberieme z rúry a ešte horúce obalíme v práškovom cukre.

Tip: Skúste orechovú náplň z vaječných bielkov.
Čo budete potrebovať:
3 vaječné bielky, 1 lyžičku vaječného extraktu, 5 – 6 lyžíc kryštálového cukru, 3 a 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov.
Ako na to:
V mise ušľahajte bielky a vanilkový extrakt pomocou ručného mixéra do peny. Po lyžiciach pridajte cukor a každú vždy dôkladne rozmixujte. Akonáhle máme cukor spracovaný, prisypeme mleté orechy a vareškou premiešame. Potom už len stačí použiť ako klasickú náplň.