Recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?

Kto by nepoznal vyprážaný karfiol.

Obľúbená pochúťka najmä detí, kedy si ružičky karfiolu rozoberú na najmenšie kúsky.

Čo si ho ale takto zapiecť?

Vďaka použitiu ďalších ingrediencií získame luxusný a výdatný pokrm.

Pripravili sme si pre vás 11 vynikajúcich receptov na zapečený karfiol, ktorým neodoláte!

Tak poďme na to.

Zapečená zelenina s mletým mäsom a čedarom

Tak toto je úplná bomba! Kombinácia mletého hovädzieho mäsa, syrovej omáčky a zeleniny je plná neuveriteľnej chuti, ktorú ocenia všetci vaši hostia.

INGREDIENCIA

  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa (najlepšie 90% chudého)
  • 1 lyžica slaného masla
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná nadrobno
  • 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička papriky
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • ½ šálky suchého červeného vína
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • ¾ šálky kuracieho vývaru
  • 1 veľký karfiol nakrájaný na malé ružičky
  • 2 šálky mlieka
  • 2 polievkové lyžice plus 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 3 šálky nastrúhaného čedaru
  • ¼ lyžičky mletého bieleho korenia

POSTUP

  • Rúru predhrejte na 175 ° Celzia.
  • Nastriekajte zapekaciu misku s objemom 2 a ½ litra olejom v spreji.
  • Vo veľkom hrnci vybavenom parným košom priveďte do varu 2,5 až 5 cm vody.
  • Karfiol varte v pare, kým nebude takmer mäkký, 3 až 4 minúty.
  • Dajte bokom.
  • Nastriekajte veľkú nepriľnavú panvicu olejom v spreji a nechajte na stredne vysokom ohni rozohriať.
  • Pridajte hovädzie mäso a restujte za stáleho miešania a drvenia vareškou, kým nezhnedne, 5 až 7 minút.
  • Premiestnite hovädzie mäso do misy.
  • Vráťte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte maslo.
  • Krúživým pohybom panvice rozpustite maslo.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a soľ a restujte za častého miešania, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezosklovatí, 4 až 6 minút.
  • Pridajte papriku, tymián a korenie a restujte za stáleho miešania, kým sa tymián nerozvonia, 30 až 90 sekúnd.
  • Pridajte paradajkový pretlak a vmiešajte do zeleniny.
  • Pridajte červené víno a worcesterskú omáčku a varte za stáleho miešania, kým sa víno takmer neodparí.
  • Prilejte vývar a za občasného miešania priveďte do varu.
  • Varte, pokiaľ nebude zelenina mäkká a omáčka veľmi hustá, 4 až 6 minút.
  • Pridajte varené hovädzie mäso späť do tejto zmesi.
  • Dajte bokom.
  • Zahrejte 1 a ½ šálky mlieka v strednom hrnci na stredne vysokom plameni.
  • V malej miske rozšľahajte zvyšnú ½ šálky mlieka a kukuričný škrob.
  • Kašu z kukuričného škrobu zašľahajte do naparujúceho sa mlieka a za stáleho šľahania na plameni priveďte do varu.
  • Keď zmes buble a zhustne, stiahnite z ohňa a vmiešajte 2 šálky nastrúhaného čedaru a korenie.
  • Na dno zapekacej misy navrstvite polovicu karfiolu.
  • Navrch dajte polovicu hovädzej zmesi.
  • Zalejte polovicou syrovej omáčky.
  • Opakujte so zvyšným karfiolom, hovädzou zmesou a syrovou omáčkou.
  • Zasypte zvyšným čedarom.
  • Pečte, kým pokrm nezačne bublať a karfiol nezmäkne, 20 až 25 minút.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Karfiol pečený s mletým mäsom, syrom a ďalšou zeleninou servírovaný v zapekacej mise s lyžicou, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.cabotcheese.coop

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších digestorov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Gratinovaný karfiol s cuketou

Vynikajúci zeleninový pokrm dochutený bylinkami a parmezánom zachutí aj tým, ktorí cuketu nemajú práve v láske. Smotany je v ňom tak akurát a pridané mlieko zabraňuje tomu, aby bolo jedlo príliš ťažké pre váš žalúdok. Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu a poháru vína.

INGREDIENCIA

  • 1 veľká hlávka karfiolu
  • soľ podľa chuti
  • 600 g cukety, hrubo nastrúhané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3/4 šálky nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 lyžičky jemne mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie
  • 2/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

POSTUP

  • Karfiol zbavte jadrovníka a zvyšok rozoberte na menšie kúsky.
  • Potom ho pomocou kuchynského robota (alebo ostrého noža) rozdrvte tak, aby vám vznikli malé kúsky, ktoré pripomínajú zrnká ryže.
  • Dávajte pozor, aby zmes nestuhla, možno budete musieť pracovať po dávkach.
  • Mali by ste získať asi 3 a 1/2 šálok karfiolovej ryže.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom a dajte bokom.
  • Zmiešajte 1 čajovú lyžičku soli a nastrúhanú cuketu a dajte ju do sitka umiestneného nad misu.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni, pridajte cibuľu a veľkú štipku soli a restujte za stáleho miešania, kým cibuľa nezmäkne, asi 4–5 minút.
  • Medzitým vytlačte hrsť cukety nad miskou, aby zachytila ​​šťavu, odstráňte väčšinu vody z cukety, čím získate 2/3 šálky cukety.
  • Keď cibuľa zmäkne, znížte plameň na strednú teplotu a vmiešajte karfiol, cesnak, cuketu, 1/2 lyžičky soli a korenie.
  • Restujte asi 7-8 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Do zmesi prisypte múku a miešajte.
  • Postupne vmiešajte odloženú vodu z cukety, mlieko a smotanu, udržujte teplotu na strednej, aby sa mliečne výrobky nezrazili.
  • Varte 2-3 minúty.
  • Odstráňte z tepla.
  • Vmiešajte 1/3 šálky parmezánu, rozmarín a petržlenovú vňať.
  • Nalejte do pripravenej zapekacej misy a pečte 20 minút.
  • Vyberte z rúry a posypte zvyšným syrom (môžete pridať aj viac, ak chcete).
  • Vráťte do rúry na ďalších asi 10 minút.
  • Dobrú chuť!
Zapekaný karfiol s cuketou v zapekacej miske s lyžicou, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.relishingit.com

Karfiol pečený s kyslou smotanou a syrom

Tento báječný gratinovaný karfiol nielen skvelá chutí, ale je tiež neuveriteľne ľahký a rýchly na prípravu. Ide o perfektnú prílohu k mäsu alebo rybe, ale môžete ho použiť aj ako ľahký hlavný chod.

INGREDIENCIA

  • 200 g karfiolu
  • 120 g syra
  • 2 vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ, podľa chuti
  • korenie, podľa chuti

POSTUP

  • Karfiol umyte a rozdeľte na ružičky.
  • Varte v osolenej vode s citrónovou šťavou asi 10 minút.
  • Nastrúhajte syr.
  • Vajcia zmiešajte s kyslou smotanou.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Umiestnite karfiol do zapekacej misy.
  • Potrite ho smotanovou zmesou.
  • Karfiol pečte v rúre 15 minút na 180 stupňov Celzia.
  • Posypte syrom a pečte v rúre ďalších 10 minút.
  • Podávajte!
Gratinovaný karfiol so syrom v zapekacej mise, ozdobený vetvičkou rozmarínu.
www.yummytemple.com

Máme pre vás tiež chutné recepty na karfiolový mozoček 4x inak. Výborná česká klasika!

Zapekaný karfiol s pórom a syrom s modrou plesňou

Karfiol, pór a modrý syr dohromady vytvára tú najluxusnejšiu kombináciu! Pokiaľ túžite po jednoduchom a zároveň netradičnom a chutnom jedle, ktoré si môžete uvariť kedykoľvek počas týždňa, potom si tento recept zamilujete!

INGREDIENCIA

  • 2 veľké póry, okrájané a nakrájané na plátky
  • lístky z niekoľkých vetvičiek tymiánu
  • 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
  • 40 ml olivového oleja, plus navyše na vymazanie formy
  • 40 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 50 g syra s modrou plesňou (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
  • 25 g strúhanky
  • 10 g lúpaných mandlí

POSTUP

  • Zapekaciu misku s objemom 1 liter ľahko vymažte olivovým olejom.
  • Na panvici rozohrejte ešte trochu oleja a 15 minút smažte pór s lístkami tymiánu.
  • Medzitým priveďte do varu ľahko osolenú vodu v hrnci.
  • Pridajte karfiol do hrnca a varte 2 minúty.
  • Karfiol sceďte a premiešajte s pórom, pridajte poriadnu štipku nastrúhaného muškátového orieška, okoreňte a potom vyklopte do misky.
  • Rúru rozohrejte na 200 ° C (teplovzdušná rúra) alebo 180 ° C (plynová rúra).
  • Na panvici rozohrejte 40 ml olivového oleja, vmiešajte múku a 1 minútu opekajte.
  • Postupne vmiešajte mlieko, potom pridajte rozdrobený syr.
  • Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  • Ochutnajte, dokoreňte a potom nalejte na zeleninu.
  • Nasypte strúhanku do olivového oleja a potom ju spolu s plátkami mandlí nalejte na zmes na zapekanie.
  • Pečte 30 minút alebo dozlatista.
Gratinovaný karfiol so syrom a pórom, posypaný mandľami a servírovaný v zapekacej mise s vedľa položenou lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Gratinovaný karfiol s brokolicou a kuracím mäsom

Tento zdravý a jednoduchý pokrm sa skvele hodí na obed aj večeru. Je plný zeleniny, hotový ho máte do 30 minút a obľúbia si ho aj vaše deti. Navyše je nízkosacharidový a bezlepkový!

INGREDIENCIA

  • 1 veľká hlávka karfiolu nakrájaná na malé ružičky
  • 1 malá brokolica nakrájaná na malé ružičky
  • 2 šálky varených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
  • 230 g krémového syra
  • ½ šálky smotany na varenie
  • 2 šálky nastrúhané mozzarelly
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ½ lyžičky sušenej cibule
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  • Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Karfiol a brokolicu uvarte v pare tak, že naplníte veľký hrniec asi 2 šálky vody a na dno umiestnite parák.
  • Priveďte vodu do varu.
  • Do paráka pridajte ružičky karfiolu a brokolice.
  • Hrniec prikryte a varte v pare asi 5 minút.
  • Medzitým do veľkej misy pridajte varené kura, krémový syr, smotanu, mozzarellu (časť si nechajte na posypanie pokrmu), sušený cesnak a cibuľu, soľ a mleté ​​čierne korenie.
  • Všetko zmiešajte dohromady.
  • Karfiol a brokolicu stiahnite z ohňa (nemusíte čakať, až vychladnú) a vložte do misy s kuraťom a krémovým syrom.
  • Zmes vložte do olejom vymastenej zapekacej misky a poukladajte zvyšnú mozzarellou.
  • Pečte odkryté 10–15 minút alebo kým sa syr nerozpustí.
  • Užite si to!
Zapekaná zelenina s kuracím mäsom v zapekacej mise s vareškou.
www.primaverakitchen.com

A čo tak vyskúšať recepty na šalát z karfiolu na 5 rôznych spôsobov? Sú zdravé a vynikajúce!

Gnocchi pečené s paradajkovou omáčkou a zeleninou

Tento luxusný zapečený pokrm z karfiolu, gnocchi, papriky, paradajkovej omáčky a mozzarelly si zamiluje celá vaša rodina! Je výživný, chutný a má nízky obsah kalórií.

INGREDIENCIA

  • 1 malá hlávka karfiolu aj s listami
  • 350 g gnocchi
  • 3 malé cibule
  • 5 lyžíc paradajkovej omáčky
  • talianske korenie podľa chuti
  • 140 g mozzarelly
  • 2 papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2-3 lyžice jarnej cibuľky alebo čerstvých byliniek na ozdobu

POSTUP

  • Karfiol umyte a rozoberte na ružičky.
  • Papriky umyte a nakrájajte na prúžky.
  • Olúpte a umyte cibuľu.
  • Dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 200 ° Celzia.
  • Umiestnite panvicu vhodnú do rúry na stredný plameň s jednou lyžicou olivového oleja.
  • Pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  • Pridajte gnocchi a restujte 3 minúty za občasného miešania, kým cibuľa nezosklovatí a gnocchi nezezlátnu.
  • Pridajte ružičky karfiolu a prúžky papriky.
  • Restujte ďalšie 2-3 minúty za občasného miešania.
  • Pridajte 5 veľkorysých polievkových lyžíc paradajkovej omáčky vopred zmiešané s talianskym korením.
  • Omáčku nemiešajte, iba ju použite ako ozdobu pokrmu vo forme kopčekov či malých špičiek rozprestretých na restované zmesi.
  • Na každý kopček paradajkovej omáčky položte vrstvu nastrúhanej mozzarelly.
  • Vložte panvicu do rúry a pečte po dobu 15-20 minút.
  • Podávajte horúce, ozdobené jarnou cibuľkou alebo čerstvými bylinkami.
Zapečený pokrm z kvetu, gnocchi, papriky, paradajkovej omáčky a mozzarelly v panvici, ozdobený jarnou cibuľkou.
www.ramonascuisine.com

Nemôžete sa nabažiť talianskej kuchyne? Potom nezabudnite vyskúšať aj naše ďalšie recepty na gnocchi ! Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom. Je na vás, či halušky kúpite už hotové alebo si pripravíte svoje domáce podľa nášho návodu.

Zapečený karfiol so šampiňónmi

Ochutnajte túto lahodnú prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, ktorú ale môžete servírovať aj ako vynikajúci vegetariánsky hlavný chod s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom.

INGREDIENCIA

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 230 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 4 čerstvé lístky šalvie, nasekané plus ďalšie na ozdobu
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 malá cibuľa, olúpaná a nakrájaná na tenké plátky
  • 4 šálky karfiolu, nakrájaného na ružičky o veľkosti sústa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálky smotany na varenie
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice masla, nakrájaného na 0,5 cm kocky
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • 1/4-1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry na ozdobu (podľa chuti)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • V malej miske zmiešajte múku, cukor a maslo.
  • Pomocou končekov prstov premiešajte ingrediencie, kým nevytvoríte posýpku držiacu pohromade, keď ju zotvoríte medzi palcom a ukazovákom.
  • Pridajte ¼ šálky parmezánu a lyžičku nasekaných lístkov šalvie a premiešajte.
  • Dajte bokom.
  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja v strednom hrnci na strednom plameni.
  • Pridajte šampiňóny a restujte, kým nepustia tekutinu a nezačnú hnednúť, 5-6 minút za občasného miešania.
  • Pridajte cesnak a 4 lístky nasekanej šalvie a restujte 30–40 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  • Zložte hrniec z ohňa a prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou – aby sa šalvia a cesnak varili v pare a zmäkli bez toho, aby zhnedli.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej miske zmiešajte karfiol a cibuľu.
  • Pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie a premiešajte.
  • Pridajte šampiňóny a ¼ šálky parmezánu a premiešajte.
  • Preneste zeleninu do malej štvorcovej alebo obdĺžnikovej zapekacej misky, ideálne s rozmermi 20×20 cm.
  • Zmiešajte vývar so smotanou a nalejte na zeleninu.
  • Drobenku rovnomerne nasypte na zmes v zapekacej mise.
  • Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 45 minút, kým karfiol a cibuľa nezmäknú.
  • Odstráňte alobal a hornú časť pokrmu posypte cherry paradajkami.
  • Pečte ďalších 15–20 minút.
  • Ešte teplú zapečenú zmes posypte petržlenovou vňaťou, niekoľkými malými lístkami šalvie a citrónovou kôrou.
  • Servírujte.
Gratinovaný karfiol so šampiňónmi a paradajkami v zapekacej mise s lyžicou.
www.food52.com

Cestoviny zapekané s karfiolom

Nie je nič lepšie a jednoduchšie ako zapečená pochúťka so zlatým syrovým vrchom. Tento recept si zamiluje celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 375 g cestovín penne
  • 1/2 hlávky karfiolu, nakrájané na veľké kúsky, listy si ponechajte
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 200 g slaniny, nakrájané na kocky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • 125 g čerstvej mozzarelly, nastrúhanej
  • troška čerstvej šalvie

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Cestoviny varte vo veľkom hrnci s vriacou vodou 14 minút, na posledné 4 minúty varenia pridajte karfiol a listy.
  • Sceďte.
  • Medzitým rozpustite maslo vo veľkej hlbokej panvici na strednom ohni.
  • Pridajte cibuľu a restujte 3 minúty za stáleho miešania alebo do zmäknutia.
  • Pridajte slaninu a restujte ďalších 5 minút za stáleho miešania alebo dozlatista.
  • Znížte teplotu na minimum.
  • Pridajte múku a restujte 2 minúty.
  • Postupne prilievajte mlieko a varte po dobu 5 minút za stáleho miešania alebo do mierneho zhustnutia.
  • Pridajte polovicu mozzarelly a miešajte 1 minútu alebo kým sa nerozpustí.
  • Pridajte zmes mlieka do zmesi cestovín a potom premiešajte.
  • Zmes preložte do zapekacej misky s rozmermi 22 x 32 cm.
  • Posypte zvyšnou mozzarellou, navrch položte šalviu a pečte 15 minút alebo dozlatista.
  • Servírujte.
Penne zapečené s karfiolom a šalviou v zapekacej mise s vedľa položeným tanierikom cestovín s lyžicou.
www.woolworths.com.au

Pokiaľ sa chcete o karfiole dozvedieť viac, máte možnosť. Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o karfiolu , kde zistíte množstvo zaujímavých informácií o tejto zdravej zelenine!

Gratinový karfiol so šunkou a syrom

Karfiol zapečený so šunkou a niekoľkými druhmi syra je úplnou lahôdkou! Navyše sa jedná o jednoduchý pokrm s nízkym obsahom sacharidov.

INGREDIENCIA

  • 6 šálok surových ružičiek karfiolu, nakrájaných na malé kúsky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky šunky nakrájané na kocky
  • 110 g krémového syra
  • 3/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 3/4 šálky strúhaného syra čedar

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou, pridajte 1/2 lyžičky soli a dajte variť.
  • Karfiol nakrájajte na malé ružičky, zvyšok karfiolu vyhoďte.
  • Do vriacej vody vložte kúsky karfiolu a varte.
  • Karfiol neprevarte, v rúre ešte zmäkne.
  • Zatiaľ čo sa karfiol varí, nakrájajte šunku na veľmi malé kocky a nakrájajte jarnú cibuľku.
  • Do sklenenej misky dajte krémový syr a na pár minút ho dajte zmäkčiť do mikrovlnnej rúry.
  • Do zmäknutého syra vmiešajte grécky jogurt, parmezán a nakrájanú jarnú cibuľku.
  • Keď je karfiol uvarený natoľko, že začne mäknúť, prelejte ho do sitka umiestneného v dreze a nechajte dobre odkvapkať (aspoň 5 minút).
  • Scedený karfiol vložte späť do hrnca, v ktorom ste ho varili, a šťouchejte šťouchadlem na zemiaky, kým nie je skoro celý roztlačený a nezostane len pár kúskov.
  • Vmiešajte omáčku a potom jemne vmiešajte na kocky nakrájanú šunku.
  • Dochuťte mletým čiernym korením.
  • Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
  • Do misky nalejte karfiolovú zmes, rovnomerne rozprestrite a posypte syrom.
  • Pečte 30–35 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a ľahko nezhnedne a zmes nezačne bublať.
  • Nechajte 10 minút odležať, aby sa vstrebala všetka tekutina, a potom podávajte horúce.
Zapekaný karfiol so šunkou a syrom v zapekacej mise.
www.kalynskitchen.com

Karfiol pečený so zemiakmi

Tento krémový karfiolový gratin so zemiakmi patrí medzi prílohy, ktorých nebudete mať nikdy dosť! Navyše je neuveriteľne ľahký na prípravu.

INGREDIENCIA

  • 700 g karfiolu, nakrájaného na malé ružičky
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 4 lyžice masla rozdelené
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ šálky teplého mlieka
  • ½ šálky strúhaného syra Gruyere
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • ⅓ šálky Panko strúhanky
  • 1 a ¼ lyžičky soli
  • korenie podľa chuti

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  • Pridajte 1 lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom plameni 7 minút.
  • Sceďte.
  • V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
  • Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Odstráňte hrniec z ohňa.
  • Pridajte zvyšné ¼ lyžičky soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
  • Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  • Preneste karfiol a zemiaky do zapekacej misy s rozmermi 20 x 28 cm.
  • Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  • Posypte Panko strúhankou a zvyšnou ¼ šálkou Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
  • Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Zapnite funkciu gril a pečte 2–3 minúty, kým nie je vršok gratinovanej zmesi zlatisto hnedý.
  • Ihneď podávajte.
Karfiolový gratín so zemiakmi v zapekacej mise, naberaný lyžicou.
www.lavenderandmacarons.com

Zapekaný karfiol so syrom a bešamelom

Vyskúšajte tento jednoduchý recept, s ktorým urobíte veľa parády. Kombinácia karfiolu, syra a bešamelu je jednoducho vynikajúca!

INGREDIENCIA

  • karfiol
  • olej
  • 1 lyžička hladkej múky
  • soľ
  • 100 g tvrdého syra Eidam
  • 1 lyžica strúhanky
  • petržlenová vňať
  • bielok
  • 50 ml mlieka

POSTUP

  1. V horúcej vode uvarte domäkka na ružičky rozobraný a umytý karfiol.
  2. Z múky a mlieka si pripravte bešamel.
  3. Uvarený karfiol dajte do misky, môžete ho ešte prekrájať na menšie kúsky a zalejte ho bešamelom.
  4. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  5. Hmotu dajte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky.
  6. Povrch posypete strúhaným syrom.
  7. A zapečte v predhriatej rúre dozlatista.
  8. Tento pokrm výborne chutí so zeleninovým šalátom.
Gratinovaný karfiol s bešamelom v zapekacej mise na doske.
www.kfraftercipes.com

Tipy na zapekanie karfiolu

  • Karfiol, ktorý chceme upraviť ako zapekaný, očistíme, odkrojíme hlúby .
  • Potom ho buď celý, alebo rozobraný na ružičky mierne povaríme v osolenej vode do polomäkka.
  • Medzitým si pripravíme ďalšie potrebné ingrediencie.
  • Karfiol je možné zapekať s veľkým množstvom ďalších potravín a na rôzne spôsoby, takže počas sezóny karfiolu nie je potrebné pri troche fantázie rovnaké jedlo opakovať, vždy sa nájde možnosť obmeny.
  • Ku karfiolu pri zapekaní môžeme pridávať mäso alebo údeninu, zemiaky, cestoviny i ryžu, vajcia, syry, dusené huby a ďalšiu zeleninu , ktorú pridávame takmer vždy.
  • Všetky suroviny môžeme medzi sebou ešte kombinovať a doplniť ich bešamelom alebo niektorou zo zapekacích omáčok.
  • Podľa druhu použitých surovín zapekáme dozlatista asi 30 minút .

Ak vám chutilo, určite vyskúšajte aj naše recepty na zapečenú brokolicu !

Nezabudnite zdieľať vaše obľúbené recepty so svojimi priateľmi!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.