Kto by nepoznal vyprážaný karfiol.
Obľúbená pochúťka najmä detí, kedy si ružičky karfiolu rozoberú na najmenšie kúsky.
Čo si ho ale takto zapiecť?
Vďaka použitiu ďalších ingrediencií získame luxusný a výdatný pokrm.
Pripravili sme si pre vás 11 vynikajúcich receptov na zapečený karfiol, ktorým neodoláte!
Tak poďme na to.
Zapečená zelenina s mletým mäsom a čedarom
Tak toto je úplná bomba! Kombinácia mletého hovädzieho mäsa, syrovej omáčky a zeleniny je plná neuveriteľnej chuti, ktorú ocenia všetci vaši hostia.
INGREDIENCIA
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa (najlepšie 90% chudého)
- 1 lyžica slaného masla
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička papriky
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ½ lyžičky korenia
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- ½ šálky suchého červeného vína
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky
- ¾ šálky kuracieho vývaru
- 1 veľký karfiol nakrájaný na malé ružičky
- 2 šálky mlieka
- 2 polievkové lyžice plus 1 lyžička kukuričného škrobu
- 3 šálky nastrúhaného čedaru
- ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
POSTUP
- Rúru predhrejte na 175 ° Celzia.
- Nastriekajte zapekaciu misku s objemom 2 a ½ litra olejom v spreji.
- Vo veľkom hrnci vybavenom parným košom priveďte do varu 2,5 až 5 cm vody.
- Karfiol varte v pare, kým nebude takmer mäkký, 3 až 4 minúty.
- Dajte bokom.
- Nastriekajte veľkú nepriľnavú panvicu olejom v spreji a nechajte na stredne vysokom ohni rozohriať.
- Pridajte hovädzie mäso a restujte za stáleho miešania a drvenia vareškou, kým nezhnedne, 5 až 7 minút.
- Premiestnite hovädzie mäso do misy.
- Vráťte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte maslo.
- Krúživým pohybom panvice rozpustite maslo.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a soľ a restujte za častého miešania, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezosklovatí, 4 až 6 minút.
- Pridajte papriku, tymián a korenie a restujte za stáleho miešania, kým sa tymián nerozvonia, 30 až 90 sekúnd.
- Pridajte paradajkový pretlak a vmiešajte do zeleniny.
- Pridajte červené víno a worcesterskú omáčku a varte za stáleho miešania, kým sa víno takmer neodparí.
- Prilejte vývar a za občasného miešania priveďte do varu.
- Varte, pokiaľ nebude zelenina mäkká a omáčka veľmi hustá, 4 až 6 minút.
- Pridajte varené hovädzie mäso späť do tejto zmesi.
- Dajte bokom.
- Zahrejte 1 a ½ šálky mlieka v strednom hrnci na stredne vysokom plameni.
- V malej miske rozšľahajte zvyšnú ½ šálky mlieka a kukuričný škrob.
- Kašu z kukuričného škrobu zašľahajte do naparujúceho sa mlieka a za stáleho šľahania na plameni priveďte do varu.
- Keď zmes buble a zhustne, stiahnite z ohňa a vmiešajte 2 šálky nastrúhaného čedaru a korenie.
- Na dno zapekacej misy navrstvite polovicu karfiolu.
- Navrch dajte polovicu hovädzej zmesi.
- Zalejte polovicou syrovej omáčky.
- Opakujte so zvyšným karfiolom, hovädzou zmesou a syrovou omáčkou.
- Zasypte zvyšným čedarom.
- Pečte, kým pokrm nezačne bublať a karfiol nezmäkne, 20 až 25 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších digestorov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Gratinovaný karfiol s cuketou
Vynikajúci zeleninový pokrm dochutený bylinkami a parmezánom zachutí aj tým, ktorí cuketu nemajú práve v láske. Smotany je v ňom tak akurát a pridané mlieko zabraňuje tomu, aby bolo jedlo príliš ťažké pre váš žalúdok. Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu a poháru vína.
INGREDIENCIA
- 1 veľká hlávka karfiolu
- soľ podľa chuti
- 600 g cukety, hrubo nastrúhané
- 2 lyžice olivového oleja
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky jemne mletého čierneho korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 šálky mlieka
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 2/3 šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
- Karfiol zbavte jadrovníka a zvyšok rozoberte na menšie kúsky.
- Potom ho pomocou kuchynského robota (alebo ostrého noža) rozdrvte tak, aby vám vznikli malé kúsky, ktoré pripomínajú zrnká ryže.
- Dávajte pozor, aby zmes nestuhla, možno budete musieť pracovať po dávkach.
- Mali by ste získať asi 3 a 1/2 šálok karfiolovej ryže.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom a dajte bokom.
- Zmiešajte 1 čajovú lyžičku soli a nastrúhanú cuketu a dajte ju do sitka umiestneného nad misu.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni, pridajte cibuľu a veľkú štipku soli a restujte za stáleho miešania, kým cibuľa nezmäkne, asi 4–5 minút.
- Medzitým vytlačte hrsť cukety nad miskou, aby zachytila šťavu, odstráňte väčšinu vody z cukety, čím získate 2/3 šálky cukety.
- Keď cibuľa zmäkne, znížte plameň na strednú teplotu a vmiešajte karfiol, cesnak, cuketu, 1/2 lyžičky soli a korenie.
- Restujte asi 7-8 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do zmesi prisypte múku a miešajte.
- Postupne vmiešajte odloženú vodu z cukety, mlieko a smotanu, udržujte teplotu na strednej, aby sa mliečne výrobky nezrazili.
- Varte 2-3 minúty.
- Odstráňte z tepla.
- Vmiešajte 1/3 šálky parmezánu, rozmarín a petržlenovú vňať.
- Nalejte do pripravenej zapekacej misy a pečte 20 minút.
- Vyberte z rúry a posypte zvyšným syrom (môžete pridať aj viac, ak chcete).
- Vráťte do rúry na ďalších asi 10 minút.
- Dobrú chuť!

Karfiol pečený s kyslou smotanou a syrom
Tento báječný gratinovaný karfiol nielen skvelá chutí, ale je tiež neuveriteľne ľahký a rýchly na prípravu. Ide o perfektnú prílohu k mäsu alebo rybe, ale môžete ho použiť aj ako ľahký hlavný chod.
INGREDIENCIA
- 200 g karfiolu
- 120 g syra
- 2 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ, podľa chuti
- korenie, podľa chuti
POSTUP
- Karfiol umyte a rozdeľte na ružičky.
- Varte v osolenej vode s citrónovou šťavou asi 10 minút.
- Nastrúhajte syr.
- Vajcia zmiešajte s kyslou smotanou.
- Dochuťte soľou a korením.
- Umiestnite karfiol do zapekacej misy.
- Potrite ho smotanovou zmesou.
- Karfiol pečte v rúre 15 minút na 180 stupňov Celzia.
- Posypte syrom a pečte v rúre ďalších 10 minút.
- Podávajte!

Máme pre vás tiež chutné recepty na karfiolový mozoček 4x inak. Výborná česká klasika!
Zapekaný karfiol s pórom a syrom s modrou plesňou
Karfiol, pór a modrý syr dohromady vytvára tú najluxusnejšiu kombináciu! Pokiaľ túžite po jednoduchom a zároveň netradičnom a chutnom jedle, ktoré si môžete uvariť kedykoľvek počas týždňa, potom si tento recept zamilujete!
INGREDIENCIA
- 2 veľké póry, okrájané a nakrájané na plátky
- lístky z niekoľkých vetvičiek tymiánu
- 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
- 40 ml olivového oleja, plus navyše na vymazanie formy
- 40 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 50 g syra s modrou plesňou (Roquefort, Gorgonzola, Niva…)
- 25 g strúhanky
- 10 g lúpaných mandlí
POSTUP
- Zapekaciu misku s objemom 1 liter ľahko vymažte olivovým olejom.
- Na panvici rozohrejte ešte trochu oleja a 15 minút smažte pór s lístkami tymiánu.
- Medzitým priveďte do varu ľahko osolenú vodu v hrnci.
- Pridajte karfiol do hrnca a varte 2 minúty.
- Karfiol sceďte a premiešajte s pórom, pridajte poriadnu štipku nastrúhaného muškátového orieška, okoreňte a potom vyklopte do misky.
- Rúru rozohrejte na 200 ° C (teplovzdušná rúra) alebo 180 ° C (plynová rúra).
- Na panvici rozohrejte 40 ml olivového oleja, vmiešajte múku a 1 minútu opekajte.
- Postupne vmiešajte mlieko, potom pridajte rozdrobený syr.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- Ochutnajte, dokoreňte a potom nalejte na zeleninu.
- Nasypte strúhanku do olivového oleja a potom ju spolu s plátkami mandlí nalejte na zmes na zapekanie.
- Pečte 30 minút alebo dozlatista.

Gratinovaný karfiol s brokolicou a kuracím mäsom
Tento zdravý a jednoduchý pokrm sa skvele hodí na obed aj večeru. Je plný zeleniny, hotový ho máte do 30 minút a obľúbia si ho aj vaše deti. Navyše je nízkosacharidový a bezlepkový!
INGREDIENCIA
- 1 veľká hlávka karfiolu nakrájaná na malé ružičky
- 1 malá brokolica nakrájaná na malé ružičky
- 2 šálky varených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
- 230 g krémového syra
- ½ šálky smotany na varenie
- 2 šálky nastrúhané mozzarelly
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ½ lyžičky sušenej cibule
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Karfiol a brokolicu uvarte v pare tak, že naplníte veľký hrniec asi 2 šálky vody a na dno umiestnite parák.
- Priveďte vodu do varu.
- Do paráka pridajte ružičky karfiolu a brokolice.
- Hrniec prikryte a varte v pare asi 5 minút.
- Medzitým do veľkej misy pridajte varené kura, krémový syr, smotanu, mozzarellu (časť si nechajte na posypanie pokrmu), sušený cesnak a cibuľu, soľ a mleté čierne korenie.
- Všetko zmiešajte dohromady.
- Karfiol a brokolicu stiahnite z ohňa (nemusíte čakať, až vychladnú) a vložte do misy s kuraťom a krémovým syrom.
- Zmes vložte do olejom vymastenej zapekacej misky a poukladajte zvyšnú mozzarellou.
- Pečte odkryté 10–15 minút alebo kým sa syr nerozpustí.
- Užite si to!

A čo tak vyskúšať recepty na šalát z karfiolu na 5 rôznych spôsobov? Sú zdravé a vynikajúce!
Gnocchi pečené s paradajkovou omáčkou a zeleninou
Tento luxusný zapečený pokrm z karfiolu, gnocchi, papriky, paradajkovej omáčky a mozzarelly si zamiluje celá vaša rodina! Je výživný, chutný a má nízky obsah kalórií.
INGREDIENCIA
- 1 malá hlávka karfiolu aj s listami
- 350 g gnocchi
- 3 malé cibule
- 5 lyžíc paradajkovej omáčky
- talianske korenie podľa chuti
- 140 g mozzarelly
- 2 papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 2-3 lyžice jarnej cibuľky alebo čerstvých byliniek na ozdobu
POSTUP
- Karfiol umyte a rozoberte na ružičky.
- Papriky umyte a nakrájajte na prúžky.
- Olúpte a umyte cibuľu.
- Dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 200 ° Celzia.
- Umiestnite panvicu vhodnú do rúry na stredný plameň s jednou lyžicou olivového oleja.
- Pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Pridajte gnocchi a restujte 3 minúty za občasného miešania, kým cibuľa nezosklovatí a gnocchi nezezlátnu.
- Pridajte ružičky karfiolu a prúžky papriky.
- Restujte ďalšie 2-3 minúty za občasného miešania.
- Pridajte 5 veľkorysých polievkových lyžíc paradajkovej omáčky vopred zmiešané s talianskym korením.
- Omáčku nemiešajte, iba ju použite ako ozdobu pokrmu vo forme kopčekov či malých špičiek rozprestretých na restované zmesi.
- Na každý kopček paradajkovej omáčky položte vrstvu nastrúhanej mozzarelly.
- Vložte panvicu do rúry a pečte po dobu 15-20 minút.
- Podávajte horúce, ozdobené jarnou cibuľkou alebo čerstvými bylinkami.

Nemôžete sa nabažiť talianskej kuchyne? Potom nezabudnite vyskúšať aj naše ďalšie recepty na gnocchi ! Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom. Je na vás, či halušky kúpite už hotové alebo si pripravíte svoje domáce podľa nášho návodu.
Objavte podobné tipy
Zapečený karfiol so šampiňónmi
Ochutnajte túto lahodnú prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, ktorú ale môžete servírovať aj ako vynikajúci vegetariánsky hlavný chod s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom.
INGREDIENCIA
- 3 lyžice olivového oleja
- 230 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 4 čerstvé lístky šalvie, nasekané plus ďalšie na ozdobu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malá cibuľa, olúpaná a nakrájaná na tenké plátky
- 4 šálky karfiolu, nakrájaného na ružičky o veľkosti sústa
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky bieleho korenia
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 šálky smotany na varenie
- 1 šálka cherry paradajok
- 1/3 šálky hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice masla, nakrájaného na 0,5 cm kocky
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- 1/4-1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry na ozdobu (podľa chuti)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte múku, cukor a maslo.
- Pomocou končekov prstov premiešajte ingrediencie, kým nevytvoríte posýpku držiacu pohromade, keď ju zotvoríte medzi palcom a ukazovákom.
- Pridajte ¼ šálky parmezánu a lyžičku nasekaných lístkov šalvie a premiešajte.
- Dajte bokom.
- Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja v strednom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte šampiňóny a restujte, kým nepustia tekutinu a nezačnú hnednúť, 5-6 minút za občasného miešania.
- Pridajte cesnak a 4 lístky nasekanej šalvie a restujte 30–40 sekúnd, kým sa nerozvonia.
- Zložte hrniec z ohňa a prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou – aby sa šalvia a cesnak varili v pare a zmäkli bez toho, aby zhnedli.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej miske zmiešajte karfiol a cibuľu.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie a premiešajte.
- Pridajte šampiňóny a ¼ šálky parmezánu a premiešajte.
- Preneste zeleninu do malej štvorcovej alebo obdĺžnikovej zapekacej misky, ideálne s rozmermi 20×20 cm.
- Zmiešajte vývar so smotanou a nalejte na zeleninu.
- Drobenku rovnomerne nasypte na zmes v zapekacej mise.
- Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 45 minút, kým karfiol a cibuľa nezmäknú.
- Odstráňte alobal a hornú časť pokrmu posypte cherry paradajkami.
- Pečte ďalších 15–20 minút.
- Ešte teplú zapečenú zmes posypte petržlenovou vňaťou, niekoľkými malými lístkami šalvie a citrónovou kôrou.
- Servírujte.

Cestoviny zapekané s karfiolom
Nie je nič lepšie a jednoduchšie ako zapečená pochúťka so zlatým syrovým vrchom. Tento recept si zamiluje celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- 375 g cestovín penne
- 1/2 hlávky karfiolu, nakrájané na veľké kúsky, listy si ponechajte
- 50 g masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 200 g slaniny, nakrájané na kocky
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- 125 g čerstvej mozzarelly, nastrúhanej
- troška čerstvej šalvie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Cestoviny varte vo veľkom hrnci s vriacou vodou 14 minút, na posledné 4 minúty varenia pridajte karfiol a listy.
- Sceďte.
- Medzitým rozpustite maslo vo veľkej hlbokej panvici na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a restujte 3 minúty za stáleho miešania alebo do zmäknutia.
- Pridajte slaninu a restujte ďalších 5 minút za stáleho miešania alebo dozlatista.
- Znížte teplotu na minimum.
- Pridajte múku a restujte 2 minúty.
- Postupne prilievajte mlieko a varte po dobu 5 minút za stáleho miešania alebo do mierneho zhustnutia.
- Pridajte polovicu mozzarelly a miešajte 1 minútu alebo kým sa nerozpustí.
- Pridajte zmes mlieka do zmesi cestovín a potom premiešajte.
- Zmes preložte do zapekacej misky s rozmermi 22 x 32 cm.
- Posypte zvyšnou mozzarellou, navrch položte šalviu a pečte 15 minút alebo dozlatista.
- Servírujte.

Pokiaľ sa chcete o karfiole dozvedieť viac, máte možnosť. Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o karfiolu , kde zistíte množstvo zaujímavých informácií o tejto zdravej zelenine!
Gratinový karfiol so šunkou a syrom
Karfiol zapečený so šunkou a niekoľkými druhmi syra je úplnou lahôdkou! Navyše sa jedná o jednoduchý pokrm s nízkym obsahom sacharidov.
INGREDIENCIA
- 6 šálok surových ružičiek karfiolu, nakrájaných na malé kúsky
- 1/2 lyžičky soli
- 2 šálky šunky nakrájané na kocky
- 110 g krémového syra
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 2 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu
- 1/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 3/4 šálky strúhaného syra čedar
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou, pridajte 1/2 lyžičky soli a dajte variť.
- Karfiol nakrájajte na malé ružičky, zvyšok karfiolu vyhoďte.
- Do vriacej vody vložte kúsky karfiolu a varte.
- Karfiol neprevarte, v rúre ešte zmäkne.
- Zatiaľ čo sa karfiol varí, nakrájajte šunku na veľmi malé kocky a nakrájajte jarnú cibuľku.
- Do sklenenej misky dajte krémový syr a na pár minút ho dajte zmäkčiť do mikrovlnnej rúry.
- Do zmäknutého syra vmiešajte grécky jogurt, parmezán a nakrájanú jarnú cibuľku.
- Keď je karfiol uvarený natoľko, že začne mäknúť, prelejte ho do sitka umiestneného v dreze a nechajte dobre odkvapkať (aspoň 5 minút).
- Scedený karfiol vložte späť do hrnca, v ktorom ste ho varili, a šťouchejte šťouchadlem na zemiaky, kým nie je skoro celý roztlačený a nezostane len pár kúskov.
- Vmiešajte omáčku a potom jemne vmiešajte na kocky nakrájanú šunku.
- Dochuťte mletým čiernym korením.
- Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
- Do misky nalejte karfiolovú zmes, rovnomerne rozprestrite a posypte syrom.
- Pečte 30–35 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a ľahko nezhnedne a zmes nezačne bublať.
- Nechajte 10 minút odležať, aby sa vstrebala všetka tekutina, a potom podávajte horúce.

Karfiol pečený so zemiakmi
Tento krémový karfiolový gratin so zemiakmi patrí medzi prílohy, ktorých nebudete mať nikdy dosť! Navyše je neuveriteľne ľahký na prípravu.
INGREDIENCIA
- 700 g karfiolu, nakrájaného na malé ružičky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 4 lyžice masla rozdelené
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ šálky teplého mlieka
- ½ šálky strúhaného syra Gruyere
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
- ⅓ šálky Panko strúhanky
- 1 a ¼ lyžičky soli
- korenie podľa chuti
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Pridajte 1 lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom plameni 7 minút.
- Sceďte.
- V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
- Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Odstráňte hrniec z ohňa.
- Pridajte zvyšné ¼ lyžičky soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Preneste karfiol a zemiaky do zapekacej misy s rozmermi 20 x 28 cm.
- Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Posypte Panko strúhankou a zvyšnou ¼ šálkou Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
- Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zapnite funkciu gril a pečte 2–3 minúty, kým nie je vršok gratinovanej zmesi zlatisto hnedý.
- Ihneď podávajte.

Zapekaný karfiol so syrom a bešamelom
Vyskúšajte tento jednoduchý recept, s ktorým urobíte veľa parády. Kombinácia karfiolu, syra a bešamelu je jednoducho vynikajúca!
INGREDIENCIA
- karfiol
- olej
- 1 lyžička hladkej múky
- soľ
- 100 g tvrdého syra Eidam
- 1 lyžica strúhanky
- petržlenová vňať
- bielok
- 50 ml mlieka
POSTUP
- V horúcej vode uvarte domäkka na ružičky rozobraný a umytý karfiol.
- Z múky a mlieka si pripravte bešamel.
- Uvarený karfiol dajte do misky, môžete ho ešte prekrájať na menšie kúsky a zalejte ho bešamelom.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Hmotu dajte do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky.
- Povrch posypete strúhaným syrom.
- A zapečte v predhriatej rúre dozlatista.
- Tento pokrm výborne chutí so zeleninovým šalátom.

Tipy na zapekanie karfiolu
- Karfiol, ktorý chceme upraviť ako zapekaný, očistíme, odkrojíme hlúby .
- Potom ho buď celý, alebo rozobraný na ružičky mierne povaríme v osolenej vode do polomäkka.
- Medzitým si pripravíme ďalšie potrebné ingrediencie.
- Karfiol je možné zapekať s veľkým množstvom ďalších potravín a na rôzne spôsoby, takže počas sezóny karfiolu nie je potrebné pri troche fantázie rovnaké jedlo opakovať, vždy sa nájde možnosť obmeny.
- Ku karfiolu pri zapekaní môžeme pridávať mäso alebo údeninu, zemiaky, cestoviny i ryžu, vajcia, syry, dusené huby a ďalšiu zeleninu , ktorú pridávame takmer vždy.
- Všetky suroviny môžeme medzi sebou ešte kombinovať a doplniť ich bešamelom alebo niektorou zo zapekacích omáčok.
- Podľa druhu použitých surovín zapekáme dozlatista asi 30 minút .
Ak vám chutilo, určite vyskúšajte aj naše recepty na zapečenú brokolicu !
Nezabudnite zdieľať vaše obľúbené recepty so svojimi priateľmi!