Tieto recepty na torty sú skutočne rozmanité.
Nájdete tu pokrmy sladké, slané, pečené, nepečené, a dokonca aj zdravé.
Inšpirujte sa a pochutnajte si na skvelých a jednoduchých dezertoch!
Domáca krtková torta na plech
Už žiadne kupované torty!
Ak máte radi domácu výrobu dezertov, je tento recept ten pravý. Pripravte si sladkú dobrotu jednoducho a rýchlo.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 180 g cukru
- 125 g nesoleného masla
- 3 čajové lyžičky vanilkového cukru
- 50 g múky
- 20 g nesladeného kakaového prášku
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g mletých mandlí
- 110 g čokoládových hoblín
- 600 g šľahačky
- 3 čajové lyžičky stabilizátora šľahačky
- 2 banány
- ½ citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie alebo zapekaciu misu.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a odložte bokom.
- Bielky vyšľahajte spoločne s cukrom, kým nevznikne tuhá pena.
- Vo vedľajšej miske vyšľahajte maslo s trochou klasického cukru as vanilkovým cukrom. Vytvorte penu. Postupne vmiešajte vaječné žĺtky.
- V ďalšej mise zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, mleté mandle a pridajte ingrediencie z predošlých misiek (okrem bielkov). Vytvorte hladké cesto.
- Na vrch rozprestrite penu z vaječných bielkov a posypte hoblinami čokolády.
- Cesto dajte na plech alebo do pekáča a vložte do rúry. Pečte 30 minút.
- Pomocou noža odrežte okraje základne torty a pomocou lyžice vydlabte stred – vydlabané kúsky odložte bokom.
- Vyšľahajte šľahačku so stabilizátorom, vanilkovým cukrom a klasickým cukrom do tuhej peny.
- Banány nakrájajte na tenké plátky a položte ich na základňu torty. Pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte polovicou vydlabaných kúskov torty, ktoré ste si odložili do misky bokom.
- Potrite pripravenou šľahačkou a posypte druhou polovicou vydlabaných kúskov. Na záver posypte čokoládovými hoblinami a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu chladiť.
- Môžete podávať.

Na prípravu väčšiny tort sa vám môže hodiť pomocník vo forme kuchynského robota. Pokiaľ jeho nákup zvažujete, odporúčame prečítať si ako kuchynský robot vybrať .
Milujete dobroty tohto typu? Potom si pripravte ďalšie varianty receptu na krtkovú tortu .
Vláčna mrkvová torta
Na tomto recepte nie je nič zložité a jeho príprava je veľmi rýchla. Najlepšie však chutí pekne odležaný, na druhý deň.
Ingrediencie
Cesto:
- 4 šálky mrkvy (nastrúhané najemno)
- 2 šálky múky (celozrnná + polohrubá)
- 4 vajcia
- ¾ šálky oleja
- 1 šálka vlašských orechov (nasekaných najemno)
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 šálka prírodného cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
Krém:
- 2 tégliky mascarpone (500 g)
- 125 g masla (zmäkčeného)
- 1 téglik kyslej smotany (200 g)
- 2 polievkové lyžice medu
Postup
- Vajcia s cukrom a olejom vyšľahajte.
- Do misy pridajte všetky ostatné ingrediencie a všetko dôkladne premiešajte.
- Pečte vo vymastenej tortovej forme na 180 °C, a to 30–35 minút.
- Medzitým, čo sa cesto pečie, pripravte si krém.
- Mascarpone zmiešajte s kyslou smotanou, maslom a medom.
- Než budete krém nanášať na tortu, nechajte ho trochu stuhnúť v chladničke.
- Po upečení nechajte korpus vychladnúť a následne ho prekrojte na 2 polovice.
- Časť krému namažte na prvú polovicu korpusu, prikryte druhou polovicou a druhú časť krému naneste na ňu.
- Na záver hotovú mrkvovú tortu s mascarpone dozdobte vlašskými orechmi a dajte stuhnúť do chladničky.

Chutia vám dobroty s orechmi? Potom sa nechajte inšpirovať ďalšími receptami na orechové rezy .
Jednoduchá čokoládová torta s malinami
Túto tortu môžete podávať ako pohostenie vo všedný deň, ale môžete s ňou urobiť radosť tiež napríklad na narodeninovej oslave.
Ingrediencie
Malinová náplň:
- ¼ šálky cukru
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- 2 čajové lyžičky vody
- 2 šálky malín
Cesto na tortu:
- 1 a ¾ šálky múky
- 2 šálky cukru
- ¾ šálky nesladeného kakaa
- 2 a ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 1 šálka horúcej vody
Čokoládová poleva:
- 1,5 šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 balenie čokolády (nadrvené na drobné kúsky)
- 5 polievkových lyžíc kakaového prášku
- 6 šálky práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli
- 10–12 polievkových lyžíc plnotučnej smotany na šľahanie
Postup
Malinová náplň:
- V panvici zmiešajte cukor, kukuričný škrob a vodu. Premiešajte a zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte maliny a premiešajte.
- Varte, kým nezačnú maliny mäknúť. Pomocou varešky potom maliny roztlačte.
- Odstráňte z tepla a miešajte. Náplň by mala, asi po 5 minútach, začať hustnúť. Hotovú zmes nalejte do misky a nechajte vychladnúť.
Čokoládová poleva:
- Maslo dajte do misy a, pomocou mixéra, ho vyšľahajte do hladka.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte kakaový prášok, polovicu cukru, soľ a smotanu. Všetko znova poriadne zamiešajte.
- Pridajte zvyšný cukor a poriadne premiešajte.
Cesto na tortu:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na tortu. Pokiaľ nemáte formu s nepriľnavým povrchom, vyložte ju papierom na pečenie.
- Do misy dajte múku, cukor, kakao, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. Premiešajte a dajte bokom.
- Do inej misy vlejte mlieko, rastlinný olej, vanilkový extrakt a vajcia. Premiešajte.
- Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Za stáleho miešania začnite pomaly pridávať horúcu vodu. Môžete použiť hnetač.
- Hotové cesto rozprestrite do formy a pečte po dobu 22–25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 2–3 minúty chladnúť. Potom vyklopte na chladiaci rošt.
- Teraz na cesto nalejte malinovú náplň a zalejte ju čokoládovou polevou. Ak si urobíte viac cesta, môžete ho s malinovou náplňou vrstviť.
- Pokiaľ vás táto jednoduchá torta zaujala a chceli by ste ju občas obmeniť, môžete si pripraviť aj iné druhy poliev .

Máte radi maliny? Potom môžete vyskúšať aj recept na nákyp s malinami a tvarohom .
Jahodová nepečená torta s kakaom
Máte chuť na ľahkú letnú tortu, ale nechcete sa, v tom horúčave, ešte potiť pri rúre? Pripravte si tento sušienkový dezert plný jahôd a kyslej smotany.
Ingrediencie
Korpus:
- 80 g kakaových sušienok Bebe
- 1 polievková lyžica kokosového tuku
Krém:
- 750 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 polievkové lyžice práškovej želatíny
- 100 g cukru múčka
- 1 vanilkový struk
- 800 g jahôd
- 2 polievkové lyžice kakaa
Postup
- Pripravíme si otváraciu tortovú formu s priemerom 26–28 cm. Dno aj boky vyložte papierom na pečenie.
- Do mixéra dáme všetky sušienky a kokosový tuk.
- Spoločne premixujeme, až vznikne kompaktná hmota.
- Túto hmotu rozprestrieme na dno formy a utlačíme.
- Smotanu na šľahanie ohrejme.
- Nemala by variť, ale mala by byť horúca.
- Metličkou v nej rozmiešame želatínu tak, aby v smotane neboli hrudky.
- Necháme trochu vychladnúť.
- Do misky dáme mascarpone a vyšľaháme ho s cukrom, pridáme vanilkové semienka a ďalej šľaháme.
- Pomaly vlievame vlažnú smotanu.
- Dobre šľaháme, aby v kréme nevznikli hrudky.
- Nakrájame trištvrte jahôd na malé kocky. Zvyšok jahôd na plátky.
- Hotový krém nalejeme do formy.
- Najprv polovicu krému. Na tú nasypeme všetky jahody na kocky.
- Prikryjme druhou polovicou krému.
- Krém na povrchu uhladíme a zasadíme doň plátky jahôd.
- Povrch posypeme kakaom a necháme vychladnúť v chladničke minimálne 10–12 hodín.

Recept na tortu Sachr
Tento klasický vrstvený dezert chutí skutočne každému. Vhodný je aj pre najrôznejšie príležitosti, preto nie je od veci vedieť ho pripraviť.
Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka múky
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- ¼ čajovej lyžičky stolnej soli
- 1 šálka nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 šálka kryštálového cukru (rozdeľte ho na polovicu)
- 8 veľkých vajec (oddeľte žĺtky od bielkov a majte ich v izbovej teplote)
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 168 g čokolády (výber voliteľný)
Náplň:
- 1,5 šálky marhúľ v konzerve
- ¼ šálky tmavého rumu
- 224 g čokolády (nasekané na malé kúsky – výber voliteľný)
- ½ šálky nesoleného masla
- 2 polievkové lyžice kukuričného sirupu
Postup
Cesto:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, vyloženú papierom na pečenie.
- Zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Odložte bokom.
- Maslo a polovicu množstva kryštálového cukru zmiešajte v inej mise. Miešajte 1–2 minúty, kým nevznikne ľahká zmes.
- Pridajte vaječné žĺtky a vanilku. Miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte do misy suché prísady a jemne zamiešajte.
- Rozpustenú čokoládu vložte do cesta a rozšľahajte.
- Z bielkov vyšľahajte sneh, ten vložte do cesta a jemne zamiešajte.
- Hotové cesto nalejte do formy, zarovnajte a pečte 45–50 minút.
- Akonáhle je Sachrov torta hotová, nechajte ju 10 minút chladiť a potom ju vyklopte na chladiaci rošt, aby vychladol úplne.
Náplň:
- Marhule vložte do misy a vmiešajte do nich rum.
- Pomocou zúbkovaného noža odrežte hornú časť torty tak, aby bol plochý.
- Na spodnú vrstvu natrite ⅓ marhuľovej zmesi a položte na ňu druhú vrstvu.
- Zvyšnú marhuľovú zmes zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30 sekúnd.
- Marhule sceďte a šťavu vlejte do čistej misky.
- Hornú časť torty a jej boky touto horúcou šťavou polejte a nechajte 1 hodinu stáť.
- Čokoládu s maslom zahrejte v mikrovlnnej rúre a po 30 sekundách zamiešajte. Čokoláda by mala byť rozpustená.
- Do zmesi pridajte kukuričný sirup a celou zmesou polejte hornú vrstvu torty. Rozotrite po celom povrchu pomocou malej špachtle.
- Než prejdete na servírovanie, nechajte polevu úplne stuhnúť.
- Sachrov tortu podávajte v izbovej teplote.

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na marhuľové koláče .
Jednoduchá orechová torta
Okrem iného sú orechy bohaté na antioxidanty a sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Prečo ich teda nezakomponovať do výbornej sladučkej torty?
Ingrediencie
Cesto:
- 2 šálky vlašských orechov (rozpolených)
- 6 vajec (v izbovej teplote)
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka múky
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
Maslový krém na tortu:
- ¾ šálky sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica vody
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1,5 nesoleného masla (v izbovej teplote)
Sirup (všetky ingrediencie zmiešajte dohromady):
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 1 šálka teplej vody
- 3 polievkové lyžice rumu (napr. zlatý rum Bacardi)
Čokoládová poleva:
- ⅔ šálky čokolády (nasekané na drobné kúsky)
- ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
Postup
Cesto:
- Osmažte na panvici vlašské orechy tak, aby sa rozvoňali a zozlatli – potrvá to približne 5 minút. Často miešajte, alebo ich prehadzujte, aby sa nepripaľovali.
- Ochlaďte orechy na izbovú teplotu a potom ich jemne nakrájajte nadrobno, alebo ich rozdrvte pomocou kuchynského robota.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, vyloženú papierom na pečenie.
- V miske rozšľahajte vajcia do peny a pridajte šálku cukru. Šľahajte, pri vysokej rýchlosti, 8 minút. Mali by ste získať nadýchané cesto.
- Zmiešajte dohromady 1 šálku múky a ½ lyžičky prášku do pečiva. Následne pridajte do vaječnej zmesi.
- Primiešajte orechy a pripravené cesto vlejte do formy. Pečte cca 25 minút.
- Akonáhle je cesto upečené, nechajte ho 5 minút odpočívať vo forme a potom vyklopte na chladiaci rošt. Nechajte úplne vychladnúť.
Krém:
- V panvici zmiešajte 2 žĺtky, ¾ šálky kondenzovaného mlieka a 1 lyžicu vody s polovicou lyžičky vanilky. Všetko vymiešajte dohladka.
- Panvicu umiestnite na mierne teplo a, za častého miešania, zahrievajte, aby zmes začala hustnúť (5–7 minút). Nevarte! Mali by ste získať konzistenciu kondenzovaného mlieka.
- Panvicu odstráňte z tepla a nechajte ju úplne vychladnúť. Pri ochladzovaní bude zmes ešte viac hustnúť.
- Pomocou mixéra vyšľahajte maslo (5 minút) pri vysokej rýchlosti, kým nezískate bielu a našuchorenú penu.
- Penu postupne pridávajte do vychladenej zmesi a šľahajte. Akonáhle bude celá pena v zmesi, šľahajte ešte 2 minúty pri vysokej rýchlosti.
Zostavenie orechovej torty:
- Do misy na torty umiestnite papier na pečenie, aby sa torta k mise nelepila.
- Dovnútra vložte prvú vrstvu koláča a rovnomerne na ňu rozotrite polovicu sirupu. Namažte tiež časťou orechového krému a rozotrite.
- Pridajte ďalšiu vrstvu koláča a vrch prelejte zvyšným sirupom.
- Boky a hornú časť torty natrite zvyšným maslovým krémom.
- Jemne nasekané orechy pripevnite na boky torty. Teraz tortu polejte čokoládovou polevou tak, aby stekala aj po bokoch torty.
- Nechajte odpočívať, kým poleva nestuhne. Ak by ste potrebovali proces urýchliť, vložte tortu do chladničky.

Máte radi orechové dobroty? Vyskúšajte aj recepty na orechové rezy .
Rýchla nepečená torta Oreo
Nepečené dezerty sú veľmi obľúbené pre svoju nenáročnú a rýchlu prípravu.
Vytvorte si výbornú pochúťku zo známych sušienok.
Ingrediencie
- rastlinný alebo slnečnicový olej
- 1 l plnotučnej smotany
- 150 ml krémového likéru Baileys
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- cca 750 g Oreo sušienok
Postup
- Formu na tortu zľahka naolejujte.
- V miske zmiešajte smotanu s Baileys, vanilkou a práškovým cukrom.
- Do formy vložte vrstvu sušienok, potrite tenkou vrstvou krému a opakujte, pokiaľ máte materiál. Tortu by ste mali zakončiť vrstvou krému.
- Vložte do chladničky na noc a nechajte stuhnúť.
- Vyberte tortu z formy a, pred nakrájaním a podávaním, jednotlivé kúsky ozdobte zvyškom rozdrobených sušienok.

Máte radi sušienky, ale chcete jesť zdravo? Potom si pripravte recept na zdravé sušienky z vločiek .
Objavte podobné tipy
Ovocná torta Pavlova
Tento recept je skvelý v lete, pretože v ňom nájdete čerstvé ovocie, ktoré vás úžasne osvieži.
Ingrediencie
- 4 vajcia (oddeľte bielky od žĺtkov)
- 200 g cukru múčka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky Cream of Tartar (sušená smotana od Dr. Oetkera)
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V mise vyšľahajte sneh z bielkov. Potrvá to asi 5 minút.
- K bielkom pridajte cukor a šľahajte, kým zmes nezhustne. Vzniknutá hmota by mala byť taká pevná, aby nevytekala z misky – nemala by sa pohnúť.
- Pridajte vanilkový extrakt a šľahajte 1 minútu.
- Následne vmiešajte sušenú smotanu a kukuričný škrob.
- Hotovú Pavlovu zmes umiestnite na plech. Vytvorte malé placky s priemerom 10 cm s rozostupmi cca 3 cm. Pomocou lyžice môžete v placičkách vytvoriť ozdobné ryhy, ktoré budú pôsobiť zaujímavejšie.
- Plech vložte do predhriatej rúry a okamžite znížte teplotu na 90 °C. Pečte, kým zmes nestuhne a nezíska pevnú a suchú formu.
- Po upečení rúru vypnite, tortičky nevyberajte a nechajte ich v rúre vychladnúť.
- Na záver každý kúsok ozdobte čerstvým ovocím, podľa vlastného výberu a doplňte šľahačkou. Podávajte.

Parížska torta s mascarpone
Užite si čokoládovú chuť úžasného dezertu s jemným krémom z mascarpone.
Recept vám možno zaberie trošku viac času, ale stojí za to!
Ingrediencie
Korpus na tortu:
- 200 g masla (zmäkčeného)
- 140 g cukru
- 4 veľké vajcia
- 100 g orechov (jemne nasekaných)
- 150 g kvalitnej tmavej čokolády
Ganache zo šľahanej mliečnej čokolády:
- 300 g mliečnej čokolády
- 400 g plnotučnej smotany na šľahanie
Kávový krém s mascarpone:
- 280 g plnotučnej smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády (nasekané)
- 280 g mascarpone
- 3 polievkové lyžice kávy (zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami horúcej vody – vytvoríte tak pastu)
Kávové ganache z tmavej čokolády:
- 180 g tmavej čokolády (nasekané)
- 200 g plnotučnej smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica instantnej kávy
Postup
Korpus:
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte tortovú formu.
- V mise zmiešajte cukor, vajcia a maslo. Nie je potrebné šľahať, iba všetko premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Rozpustenú čokoládu nechajte mierne vychladnúť a potom ju pridajte do maslovej zmesi. Pridajte orechy a premiešajte.
- Cesto vlejte do formy na pečenie a pečte 30 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Ganache z mliečnej čokolády:
- 300 g smotany na šľahanie zahrejte v malom hrnci.
- Horúcu smotanu zložte z tepla a zmiešajte ju s rozpustenou čokoládou.
- Dajte chladiť na minimálne 4 hodiny do chladničky.
- Po tejto dobe vyberte z chladničky a vmiešajte zvyšných 100 g smotany na šľahanie. Šľahajte, kým nezískate ľahkú a vzdušnú konzistenciu.
- Ganache nalejte na čokoládové cesto a uhlaďte ho. Vložte do chladničky na stuhnutie.
Kávový krém s mascarpone:
- Zahrejte smotanu, ale nevarte ju.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu, ktorú máte pripravenú v miske. Premiešajte. Akonáhle vznikne hladká zmes, dajte ju chladiť do chladničky aspoň na hodinu.
- Mascarpone a ganache zmiešajte a pridajte kávovú pastu. Premiešajte a dajte znovu chladiť na 2 hodiny do chladničky.
- Vyberte z chladničky a šľahajte, kým nezískate krém tuhej konzistencie.
- Hotový krém mascarpone rozotrite na cesto s čokoládovým ganachom a dajte znovu chladiť.
Kávové ganache z tmavej čokolády:
- Zmiešajte smotanu s kávou a zahrievajte.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a premiešajte. Mala by vzniknúť hladká zmes. Miešajte veľmi opatrne, aby ste nevytvárali vzduchové bubliny.
- Ganache nalejte na tortu, ktorá sa chladí v chladničke a vyhlaďte do rovná. Znovu dajte chladiť na niekoľko hodín, kým všetko nestuhne.
- Váš recept na tortu v parížskom štýle je hotový. Servírujte len tak alebo s domácou šľahačkou.

Chcete si pripraviť domácu šľahačku? Potom sa inšpirujte recenziami ručných šľahačov a vyberte si super pomocníka, ktorý vám v kuchyni ušetrí čas a uľahčí prácu.
Narodeninovú tortu red velvet
Tento dezert je neuveriteľne mäkučký, vlhký a maslovo jemný. Navyše má úžasnú polevu zo smotanového syra, ktorá chutí skvele.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 a ⅔ šálky múky
- ¼ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (zmäkčeného)
- 1 a ¾ šálky cukru kryštál
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1 fľaštička tekutého červeného potravinárskeho farbiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička destilovaného bieleho octu
- 1 a ⅓ šálky cmaru (v izbovej teplote)
Biela poleva:
- 340 g smotanového syra
- 175 g nesoleného masla (zmäkčeného)
- 360 g cukru kryštál
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup
Cesto:
- Predhrejte rúru na 180 °C a formu na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, kakaový prášok, sódu a soľ. Všetko preosejte, aby ste odstránili všetky hrudky. Dajte bokom.
- V ďalšej miske vyšľahajte maslo s cukrom (4–5 minút). Pridajte vajcia, premiešajte a následne vmiešajte olej, červené potravinárske farbivo, vanilkový extrakt a ocot.
- Suché prísady opatrne zmiešajte s cmarom.
- Cesto nalejte do formy a pečte 28–32 minút. Vyberte z rúry a nechajte chladnúť 15–20 minút.
- Po tejto dobe vyberte upečené cesto z formy a dajte chladiť na chladiaci rošt.
Poleva:
- V miske vyšľahajte syr do hladka. Pridajte maslo a šľahajte 0,5–1 minútu.
- Vmiešajte cukor a vanilkový extrakt. Pokračujte v miešaní, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Máte hotovo.
Zostavenie torty:
- Tortové cesto rozrežte, horizontálne, na pol.
- Na jednu polovicu dajte časť polevy a rozotrite do hladka.
- Pridajte druhú polovicu torty a znovu polejte zvyškom polevy. Opäť uhlaďte a podávajte.

Machová torta
Pripravte si tento pôsobivý a lahodný dezert s náplňou z mascarpone. Ozdobte celý pokrm ovocím a užite si jeho jedinečnú chuť.
Ingrediencie
Tortový korpus:
- 200 g špenátu
- 2 vajcia
- ½ šálky cukru
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1 a ¼ šálky múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
Krém:
- 150 ml smotany na šľahanie (30 %)
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 100 g mascarpone
Postup
- Rozmrazte špenát a, pomocou sitka, z neho odstráňte všetku prebytočnú vodu. Aby ste dosiahli jemnú konzistenciu, rozmixujte špenát v mixéri – získate tak jemné špenátové pyré.
- Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s cukrom, kým nezískate hustú a nadýchanú zmes. Miešajte a postupne pridávajte olej. Nakoniec pridajte špenát a znova premiešajte.
- Múku preosejte sitom a pridajte do nej prášok do pečiva a sódu. Premiešajte.
- Múčnu zmes prisypte do vaječnej zmesi a zamiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Hotové cesto vlejte do formy na pečenie, ktorú ste vyložili papierom na pečenie.
- Pečte 40 minút na 180 °C. Následne vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ čo cesto chladne, pripravte si krém.
- Šľahačku vyšľahajte dotuha a pridajte práškový cukor. Šľahajte ďalšiu minútu a pridajte mascarpone. Znovu šľahajte, kým nebude všetko dobre premiešané.
- Následne vychladnutú tortu rozrežte, horizontálne, na polovicu a prvú vrstvu pokryte pripraveným krémom. Túto vrstvu prikryte druhou polovicou upečeného cesta.
- Hornú časť machovej torty zo špenátu pokryte ovocím podľa vlastnej chuti. Krásne na dezerte vyzerajú čučoriedky alebo zrnká z granátového jablka.
- Pred podávaním nechajte pokrm odpočívať 30 minút.

Granátové jablká nie sú vhodné iba ako dekorácia. Pripravte si zdravý recept na šťavu z granátového jablka .
Slaná torta
Pre tých, ktorí neoplývajú láskou k sladkostiam, máme úžasný tip na slanú dobrotu, po ktorej sa len zapráši.
Ingrediencie
- 6 vajec
- 150 g masla (zmäkčeného)
- 140 g múky
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 140 g syra Gruyere (nastrúhaného – môžete zvoliť iný typ syra podľa chuti)
- 150 g šunky (nakrájané na kocky)
- 60 g horčica
- 1 zväzok petržlenu
- soľ
- korenie
Postup
- Umyte a nakrájajte petržlen. Následne ju zmiešajte s maslom, horčicou, vajcom, soľou a čiernym korením.
- Pred spracovaním do cesta primiešajte múku s práškom do pečiva.
- Potom pridajte nastrúhaný syr a nakrájanú šunku. Všetko dobre premiešajte.
- Zmes preložte do tortovej formy a pečte, v predhriatej rúre, na 180 ° C, a to po dobu 35 minút.
- Hotový pokrm môžete servírovať teplý, ale skvele chutí aj za studena.

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na slané koláče .
Detská torta Míša
Recept je skvelý nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Jednoducho bude chutiť všetkým, ktorí majú radi jemnú chuť tvarohu a sladkú chuť čokolády.
Ingrediencie
Korpus:
- 1,5 šálky nadrobených oblátkov (napr. Kolonáda)
- 1 polievková lyžica cukru
- 6 polievkových lyžíc masla
Tvarohová náplň do torty:
- 230 g tvarohu
- 1 a ⅔ šálky cukru
- ¼ šálky kukuričného škrobu
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- ¾ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
Poleva:
- 2 šálky plnotučnej smotany
- 340 g mliečnej čokolády
- čerstvé jahody (na ozdobu)
Postup
- Pripravte si korpus tak, že zmiešate všetky prísady a vložíte ich do formy na tortu.
- Pri 180 °C pečte 8 minút. Potom nechajte vychladnúť.
- Teraz si pripravte náplň.
- Vo veľkej mise zmiešajte polovicu množstva smotanového syra, ⅓ šálky cukru a kukuričný škrob. Miešajte alebo šľahajte 3 minúty, aby sa všetky ingrediencie poriadne prepojili.
- Pridajte zvyšok syra a mixujte. Pridajte zvyšný cukor a vanilku. Po jednom tiež primiešajte vajíčka. Všetko poriadne zamiešajte, a nakoniec pridajte smotanu. Teraz už nemiešajte.
- Pripravené cesto z misy prelejte na korpus a formu prekryte alobalom.
- Formu umiestnite do zapekacej misy alebo inej nádoby, ktorá je vhodná do rúry. Túto formu naplňte vodou. Takto vložte do rúry a pečte, kým torta nezačne mať zlatohnedú farbu. Potrvá to asi 90 minút.
- Pokiaľ sa vám zdá, že je dezert v hornej časti mäkký, nechajte ho piecť ešte 10 minút.
- Po tejto dobe vyberte tvarohovú tortu z kúpeľa a nechajte ju 2 hodiny pomaly chladnúť.
- Zatiaľ čo dezert chladne, pripravte si polevu.
- Zahrejte smotanu, ale nevarte ju. Smotanu nalejte do nasekanej čokolády a miešajte. Vytvoríte tak hladkú polevu, ktorú následne nalejte na studený pokrm.
- Nechajte cez noc chladiť a podávajte.

Radi vám poradíme s výberom vstavanej rúry do vašej kuchyne . Pozrite sa, ktoré modely sme si našom teste zmienili čím sú výnimočné.
Prečo sú torty okrúhle?
Hoci je možné tento dezert piecť prakticky v akomkoľvek tvare, ten najobľúbenejší tvar je okrúhly.
Existuje niekoľko teórií, prečo sa v receptoch na torty odporúčajú okrúhle formy.
Všeobecne platí, že v minulosti boli dezerty vyrábané ručne a tvarovali sa do okrúhlych gulí. Pri pečení sa guľa prirodzene roztiekla do strán a pokrm tak dostal okrúhly tvar.
V staroveku zase boli tieto pochúťky pečené okrúhle preto, že kruh symbolizoval cyklickú povahu života a tiež pripomínal tvar slnka (zdroj života) a mesiaca. Toto môže byť tiež vysvetlením, prečo sa torty pečú k narodeninám.