Perníčky sú bežne spojené s Vianocami. Snáď každé dieťa rado pomáhalo mamičke v kuchyni vykrajovať najrôznejšie tvary do cesta a následne ich zdobilo .
Chcete si teda upiecť perníčky vlastné? Vyskúšajte teda tieto 3 recepty na medové perníčky a vykúzlite svojim deťom v očiach rozprávkovú radosť.
A ako na polevu? To sa dozviete na konci článku.
Medové perníčky
ingrediencie:
- 50 dkg hladkej múky
- 18 dkg práškového cukru
- 18 dkg medu
- 10 dkg masla alebo Hery
- 2 vajcia
- 1-2 lyžice kakaa
- 2 lyžičky korenia do perníka
- 1 lyžička sódy
postup:
- V tekutom mede rozmiešame perníkové korenie a kakao.
- Múku preosejeme na dosku, premiešame ju so sódou a pridáme cukor, vajce, nakrájaný tuk a med s korením.
- Zo všetkých surovín spracujeme na doske cesto.
- Vložíme ich do mikroténového sáčku a v chladničke ich necháme 24 hodín odležať.
- Potom je rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Vykrojené medovníčky dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
- Necháme 15 minút stáť, potom potrieme šľahaným vajcom alebo len bielkom.
- Potom dáme do predhriatej rúry a pečieme 10-15 minút pri 180 ° C.

Objavte podobné tipy
Orieškové perníčky s medom
ingrediencie:
- 50 dkg hladkej múky
- 20 dkg práškového cukru
- 10 dkg masla
- 2 vajcia
- 4 lyžice medu
- 4 lyžice mletých orieškov
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica jedlej sódy
- 1 lyžica perníkového korenia
postup:
- Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a ihneď ho vyvaľkáme.
- Vykrojíme ľubovoľné tvary a kladieme ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Na plechu ich necháme odpočinúť do druhého dňa.
- Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom a upečieme.
- Ešte horúce perníčky potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody.
- Perníčky necháme najmenej 2-3 dni preležať a po túto dobu je nezdobíte.

Medové perníčky – hneď mäkké
ingrediencie:
- 50 dkg hladkej múky
- 16 dkg práškového cukru
- 12,5 dkg Hery
- 12,5 dkg medu
- 2 rovné lyžičky mletej škorice
- 2 rovné lyžičky perníkového korenia
- 1 rovná lyžička sódy bikarbóny
postup:
- Múku s jedlou sódou preosejeme na dosku, pridáme preosiaty práškový cukor, vlažnú rozpustenú Heru, vlažný rozpustený med a korenie.
- Vypracujeme cesto a necháme ich hodinu odležať v chlade.
- Potom je rozvaľkáme na plát s výškou približne 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Zvoľna upečieme.
- Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Nemusíme nechávať uležať, perníčky sú ihneď mäkké.

Poleva na perníčky
K perníčkům samozrejme patrí, že sú krásne vyzdobené. Prinášame recept na jednoduchú polevu na perníčky.
ingrediencie:
- 2 bielky
- štipka soli
- 25 dkg práškového cukru
- 1 lyžica vriacej vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
postup:
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny a postupne pridávame polovicu preosiateho práškového cukru. Potom pridáme lyžicu vriacej vody.
- Za stáleho miešania pridáme druhú polovicu práškového cukru a 1 lyžicu citrónovej šťavy.
Nielen touto polevou sa dajú medovníčky zdobiť. Dajú sa už pred pečením ozdobiť šúpanými mandľami, kandizovaným ovocím, hrozienkami alebo strúhanými orechmi.
Pre farebnejšie a veselšie perníčky, môžeme polevu na perníčky zafarbiť potravinárskym farbivom.
Pokiaľ chcete podrobnejšie recept na polevy, vyskúšajte náš článok o krémoch a polevách .