Upečte si ten najlepší perníček!

Perníčky sú bežne spojené s Vianocami. Snáď každé dieťa rado pomáhalo mamičke v kuchyni vykrajovať najrôznejšie tvary do cesta a následne ich zdobilo .

Chcete si teda upiecť perníčky vlastné? Vyskúšajte teda tieto 3 recepty na medové perníčky a vykúzlite svojim deťom v očiach rozprávkovú radosť.

A ako na polevu? To sa dozviete na konci článku.

Medové perníčky

ingrediencie:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 18 dkg práškového cukru
  • 18 dkg medu
  • 10 dkg masla alebo Hery
  • 2 vajcia
  • 1-2 lyžice kakaa
  • 2 lyžičky korenia do perníka
  • 1 lyžička sódy

postup:

  1. V tekutom mede rozmiešame perníkové korenie a kakao.
  2. Múku preosejeme na dosku, premiešame ju so sódou a pridáme cukor, vajce, nakrájaný tuk a med s korením.
  3. Zo všetkých surovín spracujeme na doske cesto.
  4. Vložíme ich do mikroténového sáčku a v chladničke ich necháme 24 hodín odležať.
  5. Potom je rozvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
  6. Vykrojené medovníčky dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Necháme 15 minút stáť, potom potrieme šľahaným vajcom alebo len bielkom.
  8. Potom dáme do predhriatej rúry a pečieme 10-15 minút pri 180 ° C.

Medové perníčky zdobené polevou

Orieškové perníčky s medom

ingrediencie:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 20 dkg práškového cukru
  • 10 dkg masla
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice medu
  • 4 lyžice mletých orieškov
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 1 lyžica perníkového korenia

postup:

  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a ihneď ho vyvaľkáme.
  2. Vykrojíme ľubovoľné tvary a kladieme ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
  3. Na plechu ich necháme odpočinúť do druhého dňa.
  4. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom a upečieme.
  5. Ešte horúce perníčky potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody.
  6. Perníčky necháme najmenej 2-3 dni preležať a po túto dobu je nezdobíte.

Orieškové perníčky s medom

Medové perníčky – hneď mäkké

ingrediencie:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 16 dkg práškového cukru
  • 12,5 dkg Hery
  • 12,5 dkg medu
  • 2 rovné lyžičky mletej škorice
  • 2 rovné lyžičky perníkového korenia
  • 1 rovná lyžička sódy bikarbóny

postup:

  1. Múku s jedlou sódou preosejeme na dosku, pridáme preosiaty práškový cukor, vlažnú rozpustenú Heru, vlažný rozpustený med a korenie.
  2. Vypracujeme cesto a necháme ich hodinu odležať v chlade.
  3. Potom je rozvaľkáme na plát s výškou približne 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
  4. Zvoľna upečieme.
  5. Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Nemusíme nechávať uležať, perníčky sú ihneď mäkké.

Medové perníčky-hneď mäkké

Poleva na perníčky

K perníčkům samozrejme patrí, že sú krásne vyzdobené. Prinášame recept na jednoduchú polevu na perníčky.

ingrediencie:

  • 2 bielky
  • štipka soli
  • 25 dkg práškového cukru
  • 1 lyžica vriacej vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

postup:

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny a postupne pridávame polovicu preosiateho práškového cukru. Potom pridáme lyžicu vriacej vody.
  2. Za stáleho miešania pridáme druhú polovicu práškového cukru a 1 lyžicu citrónovej šťavy.

Nielen touto polevou sa dajú medovníčky zdobiť. Dajú sa už pred pečením ozdobiť šúpanými mandľami, kandizovaným ovocím, hrozienkami alebo strúhanými orechmi.

Pre farebnejšie a veselšie perníčky, môžeme polevu na perníčky zafarbiť potravinárskym farbivom.

Pokiaľ chcete podrobnejšie recept na polevy, vyskúšajte náš článok o krémoch a polevách .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.