Zdá sa vám zeler nudný?
Dajte mu šancu! Zdravie a línia vám určite poďakujú.
Na začiatok skúste podľa našich receptov zelerové nátierky.
Uvidíte, že jasať budú aj chuťové bunky
Výborná zelerová nátierka
Hľadáte niečo rýchle na večeru? Alebo prišla nečakaná návšteva? Vykúzlite túto jednoduchú nátierku z zeleru. Stačí len niekoľko minút a pár ingrediencií.
Pokiaľ sa však neponáhľate a necháte dresing uležať do druhého dňa, chuť bude ešte lepšia!
Ingrediencie
- 1 malý zeler
- 2 PL majonézy
- 2 ČL čerstvého kôpru
- ½ ČL bieleho korenia
- 1 PL octu
- 1 ČL cukru
- ½ ČL soli
Postup
- Zeler umyte pod vodou a potom ho nožom alebo škrabkou zbavte šupky
- Nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Na dresing zmiešajte majonézu, ocot, soľ a korenie
- Kôpor nasekajte na jemno
- V miske premiešajte nastrúhaný zeler, kôpor a dresing
- Namažte zelerovú nátierku na jednohubky a ozdobte vetvičkami kôpru

Falošná homárová nátierka z zeleru a mrkvy
Zelerová nátierka s mrkvou je klasika, ktorá neomrzí. Pridaním tvarohu zdvihnete nutričné hodnoty jedla a skvele si pochutnáte.
Ingrediencie
- 1 zeler
- 3 mrkvy
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- ½ ČL dijonskej horčice
- ½ ČL soli
- ½ ČL korenia
- 1 ČL citrónovej šťavy
Postup
- Olúpaný zeler a riadne umyté mrkvy postrúhajte na hrubom strúhadle
- Zmiešajte v mise s tvarohom a horčicou
- Pokvapkajte citrónovou šťavou
- Dochuťte soľou a korením
- Podávajte na pečive ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou

Syrovo – zelerová nátierka na chlebíčky
Obyčajná cesnaková nátierka už je trochu nuda? Predveďte svoju originalitu a servírujte chlebíčky s touto neopozeranou lahôdkou.
Ingrediencie
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g čedaru
- 2 PL majonézy
- ½ ČL soli
- čerstvá pažítka
- chlebíčková veka
Postup
- Zeler umyte, olúpte a nastrúhajte najemno
- Cesnak prelisujte
- Oddeľte jednu tretinu syra a rozkrájajte ju na malé kocky
- Zvyšný syr nastrúhajte najemno
- Zeler, cesnak a strúhaný syr zmiešajte v miske
- Pridajte majonézu a dochuťte soľou
- Veku nakrájajte na plátky, namažte nátierkou z zeleru a ozdobte kockami syra a čerstvou pažítkou

Grónska zelerová nátierka
Kto miluje slonie žrádlo obľúbi si bezpochyby aj túto pochúťku. Kúpte kvalitnú šunku a nátierka, ktorá poteší všetkých mäsožrútov je na svete
Ingrediencie
- 1 menší zeler
- 250 g šunky vcelku
- 3 PL majonézy
- soľ
- korenie
- 1 PL citrónovej šťavy
- chlieb na hrianky
Postup
- Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kúsky
- Varte ho do mäkka vo vriacej osolenej vode
- Zlejte a nechajte vychladnúť
- Šunku aj zeler nastrúhajte na jemno
- Zmiešajte s majonézou a citrónovou šťavou
- Dochuťte soľou a korením
- Servírujte na hriankach osmažených na oleji, alebo opečených na sucho

Zeler si tiež pokojne uvarte nad parou, budete tak mať ešte výživnejšiu nátierku. K tomu môže poslúžiť niektorý z parných hrncov z nášho testu . Mrknite sa!
Objavte podobné tipy
Nátierka z zeleru a arašidového masla
Nemusíte zostávať len pri klasickom zelere, výborný je aj ten stopkatý. Objavte jeho lahodné spojenie s arašidmi. Budete prekvapení.
Ingrediencie
- 4 stonky stopkového zeleru
- 3 PL arašidového masla
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL vody
Postup
- Stonky zeleru olúpte od tuhých vlákien, pozdĺžne rozrežte a pokrájajte na jemno
- Arašidové maslo zmiešajte so sójovou omáčkou, vodou, citrónovou šťavou a nadrobno nakrájaným cesnakom
- Pridajte zeler a riadne premiešajte
- Nátierku môžete natrieť na jednohubky, slané krekry alebo len tak na chlieb

TIP: Skúste aj ďalšie skvelé recepty s řapíkatým zelerom .
Nátierka z pečeného zeleru
Pečením zeler získava jemnú sladkosť a maslovú textúru. Keď ho spojíte s orechmi a bylinkami dostanete veľmi chutnú nátierku, ktorá sa skvele hodí napríklad do sendviča.
Ingrediencie
- 1 zeler
- 3 PL vlašských orechov
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- 1 PL sójovej omáčky
- štipka kajenského korenia
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL oleja
- 1 ČL jablčného octu
- soľ
- 1/2 ČL sladkej papriky
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Rúru predhrejte na 200°
- Zeler poriadne umyte, pokrájajte na menšie kúsky, rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 30 minút
- Šalotku a cesnak pokrájajte na drobno a osmažte pár minút na oleji
- Zeler nechajte vychladnúť a potom z neho okrájajte kôru
- Zmiešajte ho s šalotkou, cesnakom a ďalšími ingredienciami a rozmixujte do hladka
- Servírujte na obľúbenom pečive ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou

Zdravá zelerová nátierka s jablkom
Kombinácia jabĺk, zeleru a jogurtu je úžasne osviežujúca. Ideálna večera na horúci letný večer.
Ingrediencie
- 1 jablko
- ½ menšieho zeleru
- 3 PL jogurtu
- soľ
- korenie
- ražný chlieb
Postup
- Zeler umyte, olúpte a nahrubo postrúhajte
- Jablko olúpte, rozkrojte na štvrťky, vykrojte jadrovník a tiež nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Zmiešajte nastrúhaný zeler s jablkom a jogurtom
- Dochuťte soľou a korením
- Servírujte na ražnom chlebe

Prečo jesť zeler?
- Zeler obsahuje polyacetylénové antioxidanty, ktoré majú protizápalové účinky.
- Vďaka vysokému obsahu fosforu je zeler skvelý pomocník na udržanie silných kostí, dobré trávenie a správnu činnosť obličiek.
- Je bohatý na draslík, ktorý je nesmierne dôležitý pre kardiovaskulárny systém.
- Zeler síce neobsahuje toľko vlákniny ako niektorá iná zelenina, ale bolo preukázané, že ich skvele napomáha dobrému tráveniu, reguluje pohyby čriev a znižuje nadúvanie
- Ak trpíte nespavosťou, alebo zle zaspávate dajte si popoludní alebo podvečer zelerovú šťavu.
- Vysoký obsah vitamínov skupiny B robí z zeleru skvelého bojovníka so stresom. Má výborné upokojujúce účinky.