Nenašli ste recept na prípravu rybích polievok, ktorý by o Vianociach sadol celej rodine?
Poďme si ich niekoľko predstaviť a treba nájdite svojho favorita, či už z kapra či tresky.
Inšpirujte sa našimi receptami!
Vianočné rybia polievka s kaprom
Výborná varianta pre tých, ktorí nechcú kapra iba ako hlavný chod.
INGREDIENCIE
- 2 kapry
- soľ
- 1 cibuľa
- 1/4 kg koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 strúčik cesnaku
- 3 guličky čierneho korenia
- bobkový list
POSTUP
- Na vianočný rybiu polievku z kapra si najskôr pripravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polievky potrebujeme 2 kaprie hlavy a k nim pridávame kaprie chvosty a plutvy.
- Kaprie hlavy očistíme, žiabre vyberieme, pretože niekedy bývajú horké a mohli by nám pokaziť chuť polievky. Hlavy zbavíme aj očí a rozsekneme je po dĺžke na dve polovice.
- Umyjeme a vložíme do studenej osolenej vody. Môžeme pridať aj mliečie alebo ikry, ktoré ale pri ich prípadnom ďalšom používaní radšej varíme zvlášť.
- Do vývaru pridáme koreňovú zeleninu, 1 cibuľu, asi 3 guličky korenia a 1 bobkový list.
- Všetko uvedieme do varu a varíme tak dlho, až ide mäso ľahko oddeliť od kostí.
- Hlavy vyberieme, veľké kosti vyberieme a mäso pretlačíme cedidlom.
- Polievku precedíme a môžeme servírovať s petržlenom alebo napríklad osviežiť čerstvou pórová vňaťou, dobre sa dopĺňa s chuťou kaprieho mäsa.

Rybacia polievka z tresky
Rybie polievku si môžete dopriať aj v prípade, že nemáte radi kapry.
INGREDIENCIE
- 400 – 500 g filé z tresky
- mrkva, petržlen, kúsok zeleru
- cibuľa
- petržlenová vňať
- 1 strúčik cesnaku
- maslo
- soľ, korenie, môže byť muškátový oriešok
- krutonky
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
- Najskôr jej zľahka opražíme na masle, ako sme zvyknutí u klasickej zeleninovej polievky.
- Potom pridáme filé (uistíme sa, že v ňom nie sú kosti), zalejeme vodou a okoreníme podľa chuti. Cesnak vymiešame a dodáme do polievky.
- Polievku privedieme k varu a varíme, kým nie sú mäso i zelenina mäkké.
- Pri servírovaní dozdobíme petržlenovou vňaťou a krutónmi.

Objavte podobné tipy
Krémová rybacia polievka
Najčastejšou úpravou vianočné rybacej polievky je pravdepodobne biela čiže krémová rybacia polievka.
INGREDIENCIE
- mäso a odrezky 1 kapra
- mrkva, petržlen, kúsok zeleru
- cibuľa
- maslo
- bobkový list, nové korenie
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- smotana na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Mäso a odrezky očistíme a dáme variť spolu s polovicou nahrubo nakrájanej zeleniny asi v 1,5 – 2 litroch vody, podľa toho, ako silnú polievku chceme. Varíme asi 20 minút.
- Druhú polovicu zeleniny nakrájame na drobno a na masle opražíme. Ku koncu posypeme múkou.
- Z vývaru vytiahneme odrezky a ponecháme len mäso.
- Vývar aj smaženú zeleninu spojíme a ďalej varíme spolu s ostatným korením ďalších 20 minút.
- Pridáme smotanu.
- Osolíme a okoreníme podľa svojej chuti.
- Pri servírovaní môžeme dozdobiť pažítkou či petržlenom.

Rybacia polievka s hubami
Keď dostanete cez Vianoce chuť na huby …
INGREDIENCIE
- 15 dkg húb
- rasca, soľ
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 téglik smotany
- rybí vývar
- rybie mäso
POSTUP
- Na panvici osmažíme cibuľu, pridáme huby, osolíme, pridáme rascu a podusíme domäkka.
- Udusené huby zaprášime múkou, mierne opražíme, podlejeme studeným rybím vývarom (alebo trochou vody) a 10 minút povaríme.
- Potom dolejeme zvyškom vývaru a pridáme obrané rybie mäso.
- Pre ozvláštnenie chuti polievky môžeme pridať aj trochu bieleho vína.
- Polievku zjemníme smotanou, ale ďalej už nevaríme.
- Servírujeme ozdobené petržlenovou vňaťou alebo zelerovú vňaťou.
Ak ste skôr milovníkmi húb a ryby by ste najradšej vynechali, môžete o Vianociach skúsiť polievku zo sušených húb.

Rybacia polievka z filé
Môžete si vychutnať klasickú alebo krémovú variantu. Je to na vás.
INGREDIENCIE
- 500 g filé
- mrkva, petržlen
- cibuľa
- zelerová vňať
- 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (ak nemáme, môžeme využiť kocku bujónu)
- nové korenie, bobkový list
- soľ, korenie
- krupica na zahustenie
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
- Filé nakrájame na menšie kúsky.
- Začneme jej smažiť vo väčšom hrnci na masle a akonáhle nám začne zlatnúť, prisypeme zhruba dve lyžice krupice.
- Pridáme rybie filé a zalejeme vývarom, prípadne vodou, do ktorej pridáme bujón. Pre naozaj silnú chuť možno skombinovať.
- Vhodíme korenie, osolíme a okoreníme.
- Varíme asi 15 – 20 minút.
- Pri servírovaní možno posypať zelerovou vňaťou, kto má rád, môže si dodať aj krutónmi.
Pokiaľ chcete polievku viac do krémovej, môžete miesto krupica použiť na zahustenie múku a do polievky ku koncu varenia dodať smotanu.

A čo na druhý chod? Zostaňte treba u rýb a skúste rybie filety.
Máte už vybrané? Ktorá rybacia polievka bude tento rok voňať u vás? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov pod článkom!