7 najlepších polievok z rýb! Aká bude vašou najobľúbenejšou?

Polievky sú grunt!

A my pre vás dnes máme recepty na rybie polievky 7x inak.

Chcete tradičné vianočné s kaprom alebo radšej niečo „šmrncovnejšieho“?

U nás si vyberie každý!

Vianočná rybia polievka s kaprom

Výborný variant pre tých, ktorí nechcú kapra počas štedrovečernej večere iba ako hlavný chod!

INGREDIENCIA

  • 2 kapry
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 1/4 kg koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 guličky korenia
  • bobkový list

POSTUP

  • Na vianočnú rybiu polievku z kapra si najskôr pripravíme vývar.
  • Na 1,5 až 2 l polievky potrebujeme 2 kaprie hlavy ak nim pridávame kaprie chvosty a plutvy.
  • Kaprie hlavy očistíme, žiabre vyberieme, pretože niekedy bývajú horké a mohli by nám pokaziť chuť polievky.
  • Hlavy zbavíme aj očí a rozsekneme ich po dĺžke na dve polovice.
  • Umyjeme a vložíme do studenej osolenej vody.
  • Môžeme pridať aj mliečie alebo ikry, ktoré ale pri ich prípadnom ďalšom používaní radšej varíme zvlášť.
  • Do vývaru pridáme koreňovú zeleninu, 1 cibuľu, asi 3 guličky korenia a 1 bobkový list.
  • Všetko uvedieme do varu a varíme tak dlho, až ide mäso ľahko oddeliť od kostí.
  • Hlavy vyberieme, veľké kosti vyberieme a mäso pretlačíme sitkom.
  • Polievku precedíme a môžeme servírovať s petržlenovou vňaťou alebo napríklad osviežiť čerstvou porkovou vňaťou, dobre sa dopĺňa s chuťou kaprieho mäsa.
Polievka z kapra a zeleniny servírovaná v hlbokom tanieri.
www.dailycookingquest.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty s kaprom , ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce!

Francúzska tradičná bujabéza

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bujabézu, vďaka ktorému si ju môžete ľahko pripraviť aj u vás doma. Táto rybia polievka je plná čerstvých morských plodov a chutného vývaru. Skvele funguje ako večera o všedných dňoch, ale aj ako slávnostný prokrm!

INGREDIENCIA

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 buľva feniklu, orezaná a nakrájaná
  • ¾ šálky řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
  • ½ šálky nakrájanej mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 šálka nakrájaných červených zemiakov
  • 2 a ½ šálok nakrájaných čerstvých paradajok, olúpaných
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky nitiek šafranu
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 4 šálky rybieho vývaru alebo vývaru z morských plodov
  • 600 g vykostené ryby (napr. treska, halibut, kanic červený alebo morský ostriež), nakrájané na 5 cm kúsky
  • 2 – 3 malé homárie chvosty (asi 110 g každý), rozpolené
  • 15 kreviet
  • 340 g mušlí
  • 250 g slávok
  • 6 hrebenatiek

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokom plameni.
  • Restujeme cibuľu, stopkatý zeler, mrkvu, zemiaky a fenikel 8 minút.
  • Pridáme cesnak, nakrájané paradajky, bobkový list, tymian a šafran.
  • Varíme a miešame ďalších 8 minút.
  • Prilejeme vývar a mierne privedieme do varu, až polievka trochu zhustne a zemiaky takmer nezmäknú.
  • Pridáme rybu, znížime teplotu a varíme 2 minúty.
  • Pridáme kôrovce, varíme domäkka, odkryté, asi 5 minút alebo dlhšie, kým nie sú úplne uvarené.
  • V prípade potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Dobrú chuť!
Polievka z ryby a morských plodov servírovaná v hlbokom tanieri.
www.poshjournal.com

Rybia polievka z tresky

Rybiu polievku si môžete dopriať aj v prípade, že nemáte radi kapry. Vyskúšajte napríklad nasledujúci variant z tresky a koreňovej zeleniny s krutónmi!

INGREDIENCIA

  • 400 – 500 g filé z tresky
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 1 strúčik cesnaku
  • maslo
  • soľ, korenie, môže byť muškátový oriešok
  • krutónky

POSTUP

  • Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
  • Najskôr ju zľahka opražíme na masle, ako sme zvyknutí pri klasickej zeleninovej polievke.
  • Potom pridáme filé (uistíme sa, že v ňom nie sú kosti), zalejeme vodou a okoreníme podľa chuti.
  • Cesnak vymiešame a dodáme do polievky.
  • Polievku privedieme do varu a varíme, kým nie sú mäso aj zelenina mäkké.
  • Pri servírovaní dozdobíme petržlenovou vňaťou a krutónmi.
Polievka z ryby a zeleniny servírovaná v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.myhoneysplace.com

Lososová polievka so zeleninou

Na túto ľahkú polievka z lososa potrebujete len jednoduché ingrediencie a hotovú ju máte za niečo málo cez 20 minút! Jemné, takmer krémové kúsky lososa vo vynikajúcom vývare so zemiakmi, mrkvou, čerstvým kôprom a trochou citrónovej šťavy vám v ústach vytvoria úplne luxusnú explóziu chutí.

INGREDIENCIA

  • extra panenský olivový olej
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané
  • ½ zelenej papriky, nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 30 g čerstvého kôpru, nakrájaného
  • 5 šálok kuracieho vývaru
  • 500 g zemiakov, nakrájaných na tenké kolieska (najlepšie je použiť mandolínu)
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké kolieska (použite mandolínu)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ¾ lyžičky mletého koriandra
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • soľ a čierne korenie
  • 500 g filét z lososa, bez kože, nakrájaný na veľké kúsky
  • kôra a šťava z 1 citróna

POSTUP

  • Zahrejeme 2 lyžice extra panenského olivového oleja vo veľkom hrnci.
  • Pridáme jarnú cibuľku, papriku a cesnak a restujeme na strednom plameni za častého miešania, kým nezavonia (asi 3 minúty).
  • Pridáme polovicu čerstvého kôpru a miešame ďalších 30 sekúnd.
  • Teraz pridáme vývar, zemiaky a mrkvu.
  • Pridáme korenie a dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Privedieme do varu, potom znížime teplotu na strednú a varíme 5 až 6 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
  • Lososa osolíme a jemne pridáme do hrnca s vriacou polievkou.
  • Znížime teplotu a varíme, kým nebude losos hotový, asi 3 až 5 minút.
  • Vmiešame citrónovú kôru a šťavu a zvyšný kôpor.
  • Polievku naložíme do servírovacích misiek.
  • Podávame s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.
Polievka z lososa a zeleniny servírovaná v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.themediterraneandish.com

Máme pre vás aj najlepšie lososové recepty na 7 spôsobov! Sú rýchle, zdravé a výživné.

Krémová rybia polievka

Najčastejšou úpravou vianočnej rybej polievky je pravdepodobne biela alebo krémová rybia polievka. Je krásne hutná a výdatná a skvele vás zahreje!

INGREDIENCIA

  • mäso a odrezky z 1 kapra
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa
  • maslo
  • bobkový list, nové korenie
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • smotana na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky

POSTUP

  • Mäso a odrezky očistíme a dáme variť spolu s polovicou nahrubo nakrájanej zeleniny asi v 1,5 – 2 litroch vody, podľa toho, akú silnú polievku chceme.
  • Varíme asi 20 minút.
  • Druhú polovicu zeleniny nakrájame na drobno a na masle opražíme.
  • Ku koncu posypeme múkou.
  • Z vývaru vytiahneme odrezky a ponecháme len mäso.
  • Vývar aj vyprážanú zeleninu spojíme a ďalej varíme spolu s ostatným korením ďalších 20 minút.
  • Pridáme smotanu.
  • Osolíme a okoreníme podľa svojej chuti.
  • Pri servírovaní môžeme dozdobiť pažítkou či petržlenovou vňaťou.
Porcia smotanovej polievky z ryby dozdobená petržlenovou vňaťou.
www.yummly.com

Rybia polievka z filé

Rybie filé je najlacnejší variant ryby, ktorý si môžete zaobstarať. A aj z neho ide pripraviť luxusná polievka! Vychutnajte si klasický alebo krémový variant. Je to na vás!

INGREDIENCIA

  • 500 g filé
  • mrkva, petržlen
  • cibuľa
  • zelerová vňať
  • 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (ak nemáme, môžeme využiť kocku bujónu)
  • nové korenie, bobkový list
  • soľ, korenie
  • krupica na zahustenie

POSTUP

  • Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
  • Filé nakrájame na menšie kúsky.
  • Začneme ju vyprážať vo väčšom hrnci na masle a akonáhle nám začne zlátnuť, prisypeme zhruba dve lyžice krupice.
  • Pridáme rybie filé a zalejeme vývarom, prípadne vodou, do ktorej pridáme bujón.
  • Pre skutočne silnú chuť je možné skombinovať.
  • Vhodíme korenie, osolíme a okoreníme.
  • Varíme asi 15 – 20 minút.
  • Pri servírovaní je možné posypať zelerovou vňaťou, kto má rád, môže si dodať aj krutóny.
  • Ak chcete polievku viac do krémova, môžete namiesto krupice použiť na zahustenie múku a do polievky ku koncu varenia dodať smotanu.
Hrnček s polievkou z ryby s ponorenou lyžicou.
www.dominicancooking.com

Nórska rybia polievka

Vyskúšajte túto tradičnú nórsku rybiu polievku za chladného jesenného dňa. Krásne vás zahreje!

INGREDIENCIA

  • 200 filetov z tresky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 l rybieho vývaru
  • 0,5 citróna
  • 2 žĺžky
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • soľ
  • pažítka, čerstvá
  • 1 plátok zeleru
  • 0,5 lyžičky kari
  • 0,25 lyžičky cayenského korenia

POSTUP

  • Rybu nakrájame na kocky, ďalej nakrájame na kocky aj polovicu mrkvy, zeler a petržlen.
  • Nakrájame na plátky zostávajúce množstvo mrkvy.
  • Rozpustíme maslo, vmiešame múku a pridáme rybí vývar.
  • Polievku miešame do hladka.
  • Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a necháme cca 15 minút variť.
  • Vyberieme zeleninu z polievky.
  • Citrónovú šťavu premiešame s karí, kajenským korením, žĺtkom a smotanou a pridáme do polievky.
  • Pridáme rybu, plátky mrkvy a necháme polievku dusiť, kým sa ryba neprevarí, cca 5 minút.
  • Dochutíme soľou.
  • Polievku posypeme pažítkou a podávame s chlebom.
Krémová polievka z rýb servírovaná v mištičke a ozdobená pažítkou.
www.fromnorway.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.