Tradičné polievky z rýb: tých 5 najlepších

Nenašli ste recept na prípravu rybích polievok, ktorý by o Vianociach sadol celej rodine?

Poďme si ich niekoľko predstaviť a treba nájdite svojho favorita, či už z kapra či tresky.

Inšpirujte sa našimi receptami!

Vianočné rybia polievka s kaprom

Výborná varianta pre tých, ktorí nechcú kapra iba ako hlavný chod.

INGREDIENCIE

  • 2 kapry
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 1/4 kg koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 guličky čierneho korenia
  • bobkový list

POSTUP

  1. Na vianočný rybiu polievku z kapra si najskôr pripravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polievky potrebujeme 2 kaprie hlavy a k nim pridávame kaprie chvosty a plutvy.
  2. Kaprie hlavy očistíme, žiabre vyberieme, pretože niekedy bývajú horké a mohli by nám pokaziť chuť polievky. Hlavy zbavíme aj očí a rozsekneme je po dĺžke na dve polovice.
  3. Umyjeme a vložíme do studenej osolenej vody. Môžeme pridať aj mliečie alebo ikry, ktoré ale pri ich prípadnom ďalšom používaní radšej varíme zvlášť.
  4. Do vývaru pridáme koreňovú zeleninu, 1 cibuľu, asi 3 guličky korenia a 1 bobkový list.
  5. Všetko uvedieme do varu a varíme tak dlho, až ide mäso ľahko oddeliť od kostí.
  6. Hlavy vyberieme, veľké kosti vyberieme a mäso pretlačíme cedidlom.
  7. Polievku precedíme a môžeme servírovať s petržlenom alebo napríklad osviežiť čerstvou pórová vňaťou, dobre sa dopĺňa s chuťou kaprieho mäsa.
Rybacia polievka s kaprom a zeleninou na tanieri
dailycookingquest.com

Rybacia polievka z tresky

Rybie polievku si môžete dopriať aj v prípade, že nemáte radi kapry.

INGREDIENCIE

  • 400 – 500 g filé z tresky
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 1 strúčik cesnaku
  • maslo
  • soľ, korenie, môže byť muškátový oriešok
  • krutonky

POSTUP

  1. Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
  2. Najskôr jej zľahka opražíme na masle, ako sme zvyknutí u klasickej zeleninovej polievky.
  3. Potom pridáme filé (uistíme sa, že v ňom nie sú kosti), zalejeme vodou a okoreníme podľa chuti. Cesnak vymiešame a dodáme do polievky.
  4. Polievku privedieme k varu a varíme, kým nie sú mäso i zelenina mäkké.
  5. Pri servírovaní dozdobíme petržlenovou vňaťou a krutónmi.
Rybacia polievka z tresky na tanieri s lyžicou
myhoneysplace.com

Krémová rybacia polievka

Najčastejšou úpravou vianočné rybacej polievky je pravdepodobne biela čiže krémová rybacia polievka.

INGREDIENCIE

  • mäso a odrezky 1 kapra
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa
  • maslo
  • bobkový list, nové korenie
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • smotana na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky

POSTUP

  1. Mäso a odrezky očistíme a dáme variť spolu s polovicou nahrubo nakrájanej zeleniny asi v 1,5 – 2 litroch vody, podľa toho, ako silnú polievku chceme. Varíme asi 20 minút.
  2. Druhú polovicu zeleniny nakrájame na drobno a na masle opražíme. Ku koncu posypeme múkou.
  3. Z vývaru vytiahneme odrezky a ponecháme len mäso.
  4. Vývar aj smaženú zeleninu spojíme a ďalej varíme spolu s ostatným korením ďalších 20 minút.
  5. Pridáme smotanu.
  6. Osolíme a okoreníme podľa svojej chuti.
  7. Pri servírovaní môžeme dozdobiť pažítkou či petržlenom.
Porcie krémové rybacej polievky dozdobené petržlenovou vňaťou
yummly.com

Rybacia polievka s hubami

Keď dostanete cez Vianoce chuť na huby …

INGREDIENCIE

  • 15 dkg húb
  • rasca, soľ
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 téglik smotany
  • rybí vývar
  • rybie mäso

POSTUP

  1. Na panvici osmažíme cibuľu, pridáme huby, osolíme, pridáme rascu a podusíme domäkka.
  2. Udusené huby zaprášime múkou, mierne opražíme, podlejeme studeným rybím vývarom (alebo trochou vody) a 10 minút povaríme.
  3. Potom dolejeme zvyškom vývaru a pridáme obrané rybie mäso.
  4. Pre ozvláštnenie chuti polievky môžeme pridať aj trochu bieleho vína.
  5. Polievku zjemníme smotanou, ale ďalej už nevaríme.
  6. Servírujeme ozdobené petržlenovou vňaťou alebo zelerovú vňaťou.

Ak ste skôr milovníkmi húb a ryby by ste najradšej vynechali, môžete o Vianociach skúsiť polievku zo sušených húb.

Rybacia polievka s hubami v servírovacie mise
stenoodie.com

Rybacia polievka z filé

Môžete si vychutnať klasickú alebo krémovú variantu. Je to na vás.

INGREDIENCIE

  • 500 g filé
  • mrkva, petržlen
  • cibuľa
  • zelerová vňať
  • 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (ak nemáme, môžeme využiť kocku bujónu)
  • nové korenie, bobkový list
  • soľ, korenie
  • krupica na zahustenie

POSTUP

  1. Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
  2. Filé nakrájame na menšie kúsky.
  3. Začneme jej smažiť vo väčšom hrnci na masle a akonáhle nám začne zlatnúť, prisypeme zhruba dve lyžice krupice.
  4. Pridáme rybie filé a zalejeme vývarom, prípadne vodou, do ktorej pridáme bujón. Pre naozaj silnú chuť možno skombinovať.
  5. Vhodíme korenie, osolíme a okoreníme.
  6. Varíme asi 15 – 20 minút.
  7. Pri servírovaní možno posypať zelerovou vňaťou, kto má rád, môže si dodať aj krutónmi.

Pokiaľ chcete polievku viac do krémovej, môžete miesto krupica použiť na zahustenie múku a do polievky ku koncu varenia dodať smotanu.

Hrnček s polievkou z filé s ponorenou lyžicou
dominicancooking.com

A čo na druhý chod? Zostaňte treba u rýb a skúste rybie filety.

Máte už vybrané? Ktorá rybacia polievka bude tento rok voňať u vás? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov pod článkom!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.