Hovädzie mäso obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín.
Tiež celý rad živín, minerálnych prvkov a vitamínov.
Jeho nevýhodou ale môže byť dlhý proces prípravy.
Preto je ideálne kúpiť kvalitný kúsok a pokrájať ho na drobné kúsky, ktoré sú hotové behom chvíľky.
Pozrite sa na celosvetovo obľúbené recepty na hovädzie rezančeky a inšpirujte sa.
Hovädzie Stroganov
Recept na hovädzie rezančeky Stroganov má pôvod v ruskej kuchyni. Pre svoju ľahkú a rýchlu prípravu býva tiež označovaný ako minútkový guláš.
Ingrediencie
- 400 g hovädzie sviečkové
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 menšia cibuľa
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica múky
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 60 ml kyslej smotany
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- ½ lyžice dijonskej horčice
- soľ
- korenie
Postup
- Mäso pokrájajte na rezančeky, cibuľu a cesnak na drobno, šampiňóny na plátky.
- V hlbokej panvici rozohrejte olej, potom pridajte mäso a za občasného miešania dve minúty opekajte.
- Opečené mäso vyberte z panvice, prikryte a dajte bokom.
- Do panvice pridajte maslo, cibuľu a šampiňóny a opekajte asi 8 minút, kým huby nepustia vodu.
- Pridajte cesnak a nechajte rozvoňať.
- Poprášte múkou a zhruba minútu za stáleho miešania opekajte.
- Zmes podlejte vývarom, poriadne od dna prepláchnite, pridajte smotanu na šľahanie a duste niekoľko minút.
- Do misky s kyslou smotanou dajte dve lyžice omáčky z panvice a premiešajte, až potom ju pozvoľna vlejte do panvice.
- Pridajte worcester, horčicu, soľ a korenie a opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorá sa z neho uvoľnila.
- Premiešajte a pozvoľna priveďte do varu.
- Podávajte so zemiakmi, s ryžou, s cestovinami alebo s hranolčekmi.

Ako pripraviť najlepší guláš z hovädzieho mäsa? Inšpirujte sa v desiatich receptoch na poctivý guláš .
Hovädzie rezančeky po cigánsku
Skvelá kombinácia zeleninovej omáčky a krehkého mäsa. S domácou knedľou je to úplná lahoda.
Ingrediencie
- 380 g hovädzieho stehna
- 1 zelená paprika
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 100 g kyslej smotany
- 1,5 lyžice údené papriky
- 1 lyžica oleja
- soľ
- korenie
- čerstvá petržlen na ozdobu
Postup
- Mäso a papriku očistite a pokrájajte na plátky.
- Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte mäso a papriku a opekajte 3-4 minúty.
- Pridajte paradajky z plechovky, premiešajte, znížte plameň a duste 10 minút.
- Dochuťte soľou a korením a opatrne vmiešajte po jednotlivých lyžiciach vmiešajte kyslú smotanu.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá môžete ju zriediť vodou.
- Prehrejte, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s karlovarskou knedľou alebo s ryžou.

Pikantné hovädzie rezančeky na kari
Indický recept ľahko pikantnej chuti, ktorú v prípade potreby môžete zjemniť. Stačí keď pridáte viac bieleho jogurtu.
Ingrediencie
- 200 g hovädzie sviečkové
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka kájaných paradajok
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 2 lyžice masla
- 1 kocka hovädzieho bujónu alebo 100 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 5 klinčekov
- 3 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice curry
- ½ lyžičky škorice
- 5 guličiek čierneho korenia
- ½ lyžičky koriandorvých semienok
- 2 lístky šalvie
- 1 sušená chilli paprička tejo
- ½ lyžice cukru
- soľ
Postup
- Vo väčšej panvici rozpustite lyžicu masla, sprudka na ňom opečiete mäso nakrájané na rezančeky.
- Keď mäso zhnedne vyberte ho (vrátane šťavy) z panvice a dajte bokom.
- Do panvice dajte druhú lyžicu masla a pozvoľna na ňu osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- V mažiari rozdrvte najemno všetko korenie okrem bobkového listu a chilli papričky.
- Keď cibuľa zosklovatia zasypte ju zmesou korenia, pridajte bobkový list, čili papričku a najemno nasekaný cesnak a krátko opražte.
- Pridajte paradajky z plechovky, cukor a priveďte do varu.
- Do panvice vráťte mäso a podlejte vývarom, príp. Bujónom rozpusteným v horúcej vode.
- Prikryte pokrievkou a 20 minút duste na miernom plameni.
- Potom vmiešajte jogurt, poprášte múkou, premiešajte a varte ešte 10 minút, kým omáčka zhustne.
- Dochuťte soľou, v prípade potreby pridajte cukor alebo citrónovú šťavu.
- Takto upravené hovädzie rezančeky podávajte s ryžou alebo s indickými plackami.

Objavte podobné tipy
Udon rezance s mäsom a zeleninou
Recept na ázijské hovädzie rezančeky so zeleninou je krásne farebný, ľahký a hotový behom pár minút.
Ingrediencie
- 200 g Udon rezancov (môžete použiť aj klasické vaječné alebo ryžové)
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g hovädzie sviečkové
- 200 g šampiňónov
- 2 mrkvy
- ½ brokolica
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 lyžička nasekaného zázvoru
- 1 lyžička nasekaného cesnaku
- 1 lyžica sezamového oleja
- ½ lyžičky chilli vločiek
- soľ
- korenie
Postup
- V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, rybiu omáčku, nasekaný zázvor a cesnak, čili vločky, cukor a korenie a nechajte bokom.
- Rezance uvarte podľa návodu.
- Mäso nakrájajte na rezančeky, ružičky brokolice rozkrojte napoly, mrkvu a šampiňóny pokrájajte na plátky.
- Vo veľkej panvici alebo vo woku rozohrejte olej a sprudka na ňom opečte mäso, 3-4 minúty, kým nezhnedne. Vyberte a dajte bokom.
- Do panvice dajte zeleninu a sprudka orestujte, tak aby sa prehriala a pritom si zachovala svoju chrumkavosť.
- Pridajte rezance, mäso a pripravenú omáčku, starostlivo premiešajte a môžete podávať.
Alebo môžete postupovať podľa videoreceptu:

Máte radi ázijskú kuchyňu? Vyskúšajte recepty na rezance Pad thai .
Rezančeky z hovädzieho mäsa na červenom víne
S francúzskym receptom na mäso podusené vo víne budete zaručene oslavovať úspech.
Ingrediencie
- 300 g hovädzieho stehna
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml suchého červeného vína
- 2 lyžice múky
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ
- korenie
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica masla
Postup
- Mäso nakrájajte na prúžky, šalotku a cesnak na drobno.
- V väčšej panvici rozohrejte olej a maslo, pridajte cibuľu a mäso a pozvoľna opečte kým sa mäso nezatiahne a cibuľa nezhnedne.
- Pridajte cesnak, pretlak a tymián, premiešajte a krátko opečte.
- Podlejte vínom, premiešajte a povarte.
- Prilejte vývar, zakryte pokrievkou a na miernom plameni duste 20 minút.
- Zaprášte múkou, premiešajte a ešte 10 minút povarte.
- Dochuťte soľou a korením a podávajte so zemiakovou kašou alebo so šťouchanými zemiakmi.

Pestrý šalát s hovädzím a avokádom
Hľadáte ľahkú a pritom výživnú večeru? Tento nutrične bohatý šalát s rezančekmi z hovädzieho mäsa vás určite poteší.
Ingrediencie
- 1 plátok hovädzieho mäsa na steak
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g cherry paradajok
- 1 balenie mozzarelových guličiek
- 1 avokádo
- 1 hrsť rukoly
- 1 hrsť poľníka
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ
- korenie
Postup
- Na panvici rozpustite maslo, mäso osoľte, okoreňte a opečte z každej strany 3 minúty.
- Vyberte z panvice a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Paradajky rozpoľte, avokádo olúpte a rozkrájajte na plátky, rukolu a valeriánku umyte.
- Vo veľkej mise zmiešajte oba šaláty, paradajky, avokádo, olivový olej a balzamikový ocot. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Mäso rozkrájajte na veľmi tenké plátky a spolu s mozzarellou servírujte na šaláte. Podávajte samotné, alebo s opečenou bagetkou.

5 dôvodov prečo jesť hovädzie
- Je skvelým zdrojom bielkovín.
- Keď si vyberiete ten správny kúsok a vhodnú úpravu má hovädzie mäso nižší obsah tuku ako kuracie alebo bravčové.
- Je bohaté na minerály (zinok, selén, fosfor, železo . . .).
- Má vysoký obsah vitamínov skupiny B.
- Obsahuje kreatín – látku, ktorá podporuje rast svalovej hmoty.