Lahodné recepty s kaprom, ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce

Milujete ryby?

Potom vám najskôr bude voňať aj táto sladkovodná dobrôtka, ktorá je servírovaná vo veľkej väčšine českých domácností na Štedrý večer.

Recepty na kapra však môžete urobiť aj kedykoľvek počas roka.

Pozrime sa na 6 najobľúbenejších prevedení.

Chrumkavé kaprie hranolky po Třeboňsku

Na začiatok sa zahrejeme jednoduchým receptom z kapra na obľúbený spôsob, ktorý je známy najmä na Třeboňsku.

INGREDIENCIA

  • jeden vykostený a nafiletovaný kapor (môže byť rovno aj filet)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 2 lyžičky soli

Na obalenie:

  • solamyl
  • hladké múka
  • mletá sladká paprika
  • sušený cesnak

POSTUP

  • Kapra si nakrájame na tenké priečne prúžky.
  • Marinádu si vymiešame z prelisovaných cesnakov, sójovej omáčky, medu, papriky, zázvoru a soli.
  • Do marinády kapra naložíme a necháme marinovať v chladničke ideálne cez noc.
  • Potom si hranolky obalíme v zmesi múky, solamylu, papriky a cesnaku.
  • Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista.
themedditerraneandish.com

Poctivá rybia polievka z kapra

Túto rybiu polievku z kapra oceníte nielen na Vianoce. S koreňovou zeleninou tvorí dokonalú súhru.

INGREDIENCIA

Na vývar:

  • 250 g kaprích kostí (môže byť aj hlava bez očí)
  • kaprí ikry a mliečie (kto má rád)
  • 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 guličky čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • 1 liter vody

Na polievku:

  • 150 g koreňovej zeleniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100 g kapra prípadne
  • petržlenová vňať
  • štipka muškátového orieška
  • korenie
  • soľ

POSTUP

  • Kaprí skelet aj hlavu si dáme do hrnca spolu s korením, očistenou a na väčšie kusy nakrájanou zeleninou, celou cibuľou v šupke.
  • Pridáme vodu a soľ.
  • Vývar privedieme do varu, po dosiahnutí varu stlmíme a necháme prebublávať minimálne hodinu.
  • Potom vývar scedíme.
  • V druhom hrnci si orestujeme základ polievky na masle.
  • Na kocky nakrájanú zeleninu vrátane cibule a ikier a mliečia restujeme, potom zasypeme múkou, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia zeleniny.
  • Ak používame mliečie, po uvarení ho odblaníme a nakrájame na kúsky.
  • Pred koncom pridáme muškátový oriešok a petržlenovú vňať.
Kapria polievka so zeleninou.
niftyrecipe.com

Ak hľadáte vyložene vianočné recepty nielen s kaprom, mrknite sa!

Pečený kapor v rúre na zelenine

Lahodná je aj táto pečená delikatesa s jemnou smotanovou omáčkou.

INGREDIENCIA

  • 1 kapor
  • soľ
  • šťava z citróna
  • petržlen
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 pór
  • ½ menšieho zeleru
  • 40 g masla
  • 125 ml bieleho vína
  • 125 ml vody
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1 žĺtok

POSTUP

  • Kapra si vypitvame a očistíme.
  • Celého ho osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dovnútra vložíme nasekanú petržlenovú vňať a tymian.
  • Na masle si orestujeme na kocky nakrájanú zeleninu (pór na kolieska, ktorú potom pridáme ku kaprovi na pekáčik).
  • Všetko podlejeme vodou a vínom a za občasného podlievania pečieme v rúre nahriatej na 180 ° C asi 40 minút.
  • Ku koncu si môžete zeleninu z omáčky rozmixovať najemno.
  • Smotanu si zmiešame so žĺtkom a postupne k nim prilievame horúcu omáčku z ryby.
  • Takto nám vznikne chutná smotanová omáčka.
Kapor na masle pečený v rúre so zeleninou.
eatsmarter.com

Vianočné vyprážané kaprie podkovy

Aký vianočný recept na kapra máte vy? Máte nejaký rodinný klenot? Alebo ho v tento čas nepripravujete vôbec?

INGREDIENCIA

  • 10 podkovičiek kapra
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica soli
  • 4 strúčiky cesnaku

Na obalenie:

  • vajcia
  • hladká múka
  • strúhanka alebo drvené kukuričné lupienky
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Do mlieka si dáme soľ a prelisujeme cesnaky.
  • Do tejto marinády kapre naložíme a necháme marinovať deň vopred.
  • Potom každú kaprí podkovu obrúskom usušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a obaľujeme v múke, rozmiešanom vajci av strúhanke alebo lupienkoch.
  • Vyprážame na rozpálenom oleji pozvoľna z každej strany asi 5 minút.
Kapor v trojobale sa hodí nielen na Vianoce.
dobrotyzkuchyne.sk

Rybí šalát z kapra

Či už máte kapra z predošlého dňa alebo čerstvého, môžete si pripraviť tento ľahký šalát.

INGREDIENCIA

  • 300 g filiet z kapra (alebo 300 g kapra od Štedrého dňa)
  • 1 hrnček vínneho octu
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžica cukru
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 kyslé uhorky
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 bobkový list
  • soľ
  • 1 lyžica majolky
  • 1 vrchovatá lyžica bieleho jogurtu

POSTUP

  • Do hrnca si dáme vodu, ocot, soľ, cukor, bobkový list, čierne a nové korenie.
  • Všetko privedieme do varu a varíme 5 minút.
  • Potom si do octovej vody pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú mrkvu.
  • Varíme asi 10 minút, potom pridáme naporcovanú rybu (ak máme čerstvú) a varíme ďalších 8 minút.
  • Ak máme kapra zo štedrovečernej večere, potom ho nakrájame na kocky a po uvarení vložíme do pripraveného láku.
  • Potom hrniec odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Dáme do chladničky schladiť do druhého dňa.
  • Všetko sa krásne rozleží.
  • Potom si rybu so zeleninou scedíme, vyberieme korenie, k zmesi pridáme na kocky nakrájanú uhorku, majonézu a jogurt.
  • Šalát prípadne dochutíme soľou.
Šalát z kaprieho mäsa a majonézy.
seasonedkitchen.com

Kapor na grile s bylinkovým maslom

Dostali ste chuť na jemného kapríka na grile? Áno, pochutnať si môžete aj uprostred leta.

INGREDIENCIA

  • kapor
  • 250 g masla
  • hrsť kôpru
  • hrsť petržlenu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ

POSTUP

  • Maslo si pripravíme minimálne 45 minút pred grilovaním.
  • Ako prvé si ho necháme povoliť pri izbovej teplote.
  • Bylinky si nasekáme, cesnak prelisujeme a všetko vmiešame do masla, ktoré ešte osolíme.
  • Z masla si urobíme valček, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a dáme ho na 45 minút do mrazničky.
  • Ak sa neponáhľame, necháme ho vychladnúť v chladničke.
  • Kapra si očistíme a naporciujeme na filety alebo podkovy.
  • Uložíme ho na hliníkovú grilovaciu tácku.
  • Z oboch strán ho potrieme soľou a navrch každého kapríka dáme plátok bylinkového masla
  • Grilujeme naozaj pomaly, kým sa neprepečie tak na deväťdesiat percent.
  • Potom ho ešte prikryjeme druhou hliníkovou grilovacou táckou a dopekáme.
  • Nič počas grilovania neotáčame.
Hotový recept na kaprie podkovy na grile s bylinkovým maslom.
dobruchut.aktuality.sk

Z kaprieho mäsa môžete robiť aj trvanlivejšie produkty, ako je tomu napríklad v prípade pečenáčov. Takto si môžete okrem iného múdro uchovať zvyšky nezjedeného vyprážaného kapra.

V dobách našich babičiek a prababičiek sa pripravovali aj iné s receptami s kaprom, ktoré sa však na tanieroch v modernej domácnosti už veľmi neobjavujú. Príkladom je napríklad kapor na modro alebo kapor v rôsole.

Táto ryba sa výborne páruje s koreňovou zeleninou a sedí jej aj sladkokyslá chuť. Mrkva, zeler a petržlen sa hodí do základu polievok aj omáčok.

Podávať ho však môžete buď len tak s chlebom alebo so zemiakmi na rôzny spôsob.

Hodia sa k nemu aj ľahké zeleninové šaláty alebo prílohové dipy.

Ako sa vám recepty s kaprom páčili? Napíšte do komentárov, ako sa vám to podarilo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.