Najlepšie recepty z kuracieho mäsa v cestíčku. Inšpirujte sa!

Chcete svojich blízkych prekvapiť zaujímavými receptami na kuracie v cestíčku a hľadáte inšpiráciu?

Už nemusíte hľadať, pretože v našom článku nájdete 5 skvelých pokrmov, ktoré stoja za to vyskúšať.

Klasické kuracie rezne v cestíčku

Chrumkavé na povrchu, mäkké vo vnútri. Presne také sú kuracie rezne pripravované v cestíčku. Majú skvelú chuť a hodí sa na akúkoľvek príležitosť.

Môže to byť malá desiata, lahodný obed aj jednoduchá večera. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša, hranolky, alebo len čerstvé pečivo. Mrknite tiež na recepty na kuracie prsné rezne .

Ingrediencie:

  • 1 – 1 1/2 kg kuracích pŕs
  • 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžičku soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 vajce
  • 2 lyžice vody
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Pripravíme si panvicu, nalejeme do nej zhruba 4 – 5 cm oleja a necháme na strednom ohni zahrievať.
  • Medzitým v miske zmiešame múku, soľ a korenie.
  • Do inej misky rozklepneme vajcia a rozmiešame s vodou.
  • Kurča očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky.
  • Tie obalíme v múke so soľou a korením, oklepeme prebytočnú múku a vložíme do vajca.
  • Obalíme vo vajci zo všetkých strán a vrátime späť do múky.
  • Znovu prehádžeme múkou, aby sa na kura nalepila všade a odložíme nabok.
  • Obalené kúsky kurčaťa necháme 5 minút odpočívať.
  • Skontrolujeme, či je olej dostatočne nahriaty a postupne vložíme kúsky kurčaťa.
  • Panvicu naplníme tak, aby bolo možné kura otáčať.
  • Vyprážame až kým nemá zlato-hnedú farbu.
  • Takto urobíme aj ostatné kúsky a necháme ich na sitku so servítkami, aby odkvapkal prebytočný olej.
  • Pokiaľ sa nám zdá kura menej slané, môžeme ešte hotové kúsky osoliť v mise pred servírovaním.
Chrumkavé vyprážané kuracie prsia.
Zdroj: https://feastandfarm.com/

Paličky v pivnom ceste

Pivo je nielen obľúbený nápoj, ale aj populárne ingrediencie do mnohých pokrmov. Ostatne kto by niekedy neochutnal závin z pivného cesta.

Tento recept predstavuje tento zlatistý mok ako súčasť cestíčka, do ktorého sa namáčajú kúsky kurčaťa a potom smaží v rozpálenom oleji.

Chuť je nezameniteľná a veľmi lahodná. Uvidíte, že sa do mäska s chuťou zahryznete.

Ingrediencie:

  • 1 – 1/2 kg kuracích paličiek
  • 1 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia (kto chce môže dať kajenské)
  • 1 lyžičku sušeného mletého cesnaku
  • 350 ml piva
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Pripravíme si misku, nasypeme do nej múku, soľ, korenie, sušený cesnak a premiešame.
  • Potom prilejeme pivo a vypracujeme hladké cesto.
  • Odložíme nabok a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  • Potom dáme olej do panvice a zahrejeme.
  • Kuracie paličky namáčame do pripraveného cesta a necháme vždy trochu odkvapkať, než ju vložíme do horúceho oleja.
  • Takto pripravíme niekoľko kúskov, aby nebola panvica preplnená a osmažíme do zlatohneda.
  • Počas vyprážania si predhrejeme rúru na pečenie na 100 ° C a vždy keď časť paličiek vyberieme z oleja, dáme ich na plech a vložíme do rúry, aby boli stále horúce.
  • Potom plech vyberieme z rúry a môžeme servírovať.
  • Pokiaľ nám niečo zostane, môžeme potom konzumovať aj studené.
Luxusné kuracie paličky v cestíčku s kajenským korením, pivom a cesnakom.
Zdroj: https://www.cdkitchen.com/

Vyprážané kuracie prsty

O rybích prstoch počuje človek z rôznych strán, ale tie kuracie sú bezkonkurenčné. Majú jemnú štruktúru, sú mäkké, ale zároveň aj dokonale chrumkavé. Nepochutnajú si na nich len dospeláci, naopak to môže byť skvelé jedlo na detskú párty.

Ingrediencie:

  • 600 g kuracích pŕs
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 hrnček vody
  • 2 lyžice jablčného octu
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Do misky dáme múku, jedlú sódu, soľ, korenie a premiešame najskôr suché ingrediencie.
  • Potom prilejeme vodu s octom a zamiešame, aby vzniklo hladké cestíčko.
  • Pripravíme si hlbšiu panvicu a nalejeme do nej olej, aby sa zahrial na strednom ohni.
  • Správnu teplotu skontrolujeme kvapkou cesta, ktorú vlejeme do oleja.
  • Kuracie prsia nakrájame na šírku prsta a po častiach namáčame do pripraveného cesta.
  • Vkladáme do horúceho oleja a vyprážame po oboch stranách asi 4 – 5 minút kým nezíska zlato-hnedý nádych.
  • Hotové kura naukladáme na misu, ktorú vyložíme obrúsky, aby sa zbavilo prebytočného oleja.
  • Servírujeme s miskou medovo-horčičnej omáčky, do ktorej si jednotlivé prsty namáčame.
Prsné rezne s medovo-horčičnou omáčkou.
Zdroj: https://www.goldnplump.com/

Kuracie prsia v obale z cmaru

Vďaka tomuto receptu si cmar zamiluje aj ten, kto mu zatiaľ veľmi neprišiel na chuť. Mäso bude chutiť skvele a získa úžasnú krehkosť, hoci po upečení/usmažení nás prekvapí svojou dokonalou chrumkavosťou a jemnosťou.

Ingrediencie:

  • 1 – 1/2 kg kuracích pŕs
  • 1 hrnček + 3 lyžice čerstvého cmaru
  • 2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžičku sušeného mletého cesnaku
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 1 – 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Olej

Postup:

  • V miske alebo uzatvárateľnom sáčku zmiešame 1 hrnček cmaru, 1 lyžičku soli, kajenské korenie, 1/2 lyžičky sušeného cesnaku, 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky a prihodíme nakrájané kuracie prsia.
  • Vložíme do chladničky a necháme marinovať minimálne 4 – 6 hodín, aj keď najlepšie až do druhého dňa.
  • Nasledujúci deň si vezmeme misu, dáme do nej múku, kypriaci prášok a všetko zvyšné korenie.
  • Premiešame a prilejeme cmar. Potom pomocou vidličky utvoríme hladké cesto.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme si rúru na 175 °C.
  • Kurča vyberieme z marinády a vhadzujeme do pripraveného cesta.
  • Dôkladne obalíme a položíme na plech.
  • Pečieme až kým nemá cesto zlatohnedú farbu.

Tip: Kto nechce kura z rúry, môže ho jednoducho osmažiť vo vyššej vrstve oleja a potom nechať odkvapkať na miske s kuchynskými papierovými utierkami či obrúskami.

Kúsky kurčaťa vyprážané v cmarovom cestíčku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Čínske gule z kurčaťa

Syrové guličky si pripravujeme bežne, ale tie kuracie zase také obvyklé nie sú. Sú tak šťavnaté a chrumkavé. Uvidíte, že ako raz ochutnáte, nebudete mať nikdy dosť a nenecháte sa od nich odtrhnúť.

Ingrediencie:

  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 125 ml vody (alebo podľa potreby)
  • Olej na vyprážanie
  • 5 lyžíc kukuričnej múky
  • 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia
  • 1 kg kuracích pŕs

Postup:

  • Kuracie prsia očistíme a nakrájame na 2 cm kúsky.
  • Pripravíme misu, nasypeme do nej hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a zamiešame.
  • Pokvapkáme sezamovým olejom a za stáleho miešania pridávame vodu.
  • Dôkladne šľaháme až vznikne hladké cesto, ktoré bude mať podobnú konzistenciu ako krém.
  • Hotové cesto necháme 30 minút odpočívať.
  • Medzitým naplníme hlbokú panvicu olejom a na miernom ohni zahrejeme na 190 °C.
  • V inej mise zmiešame kukuričnú múku s bielym korením.
  • Jednotlivé kúsky kurčaťa obalíme v kukuričnej múke a potom vložíme do cestíčka.
  • Potom vložíme do horúceho oleja a vyprážame dozlatista zhruba 4 až 5 minút.
  • Jeden kúsok skontrolujeme, či nie je kura v strednej časti ružovej.
  • Usmažené kúsky naukladáme do misy vyloženej kuchynskými papierovými utierkami.
  • Servírujeme ešte horúce, ideálne so sladkokyslou omáčkou.
Vyprážané kuracie guličky po čínsku.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Aké oleje používať na vyprážanie?

Na trhu existuje veľké množstvo olejov, avšak nie každý je vhodný na vyprážanie. Dôvod je jednoduchý, nie všetky totiž znesú vysoké teploty. Mnohí si myslia, že je to úplne jedno, aký olej sa používa, ale to rozhodne nie je. Jednotlivé oleje majú svoje charakteristické vlastnosti a na to sa musíme zamerať.

Čo je to dymový bod?

Ide o teplotu zvoleného oleja, kedy olej začne fajčiť a tým sa znehodnocovať. Pri niektorých olejoch je tento bod veľmi nízky, ale existujú aj také, ktoré sa na zahrievanie absolútne nehodia a sú dobré len pre studenú kuchyňu.

Medzi tie nevhodné na ohrev patrí napríklad ľanový olej. Oproti tomu napríklad avokádový olej je úžasne odolný a bez problémov zvládne aj veľmi vysokú teplotu.

Pokiaľ chceme smažiť veľmi šetrne, hovoríme o teplote oleja 150 °, inak je pre smaženie optimálna teplota 180 stupňov.

Preto musíme mať na pamäti, že olej, ktorý budeme používať musí mať minimálny bod zafajčenia presne v takej výške.

Ostatne pri pečení v rúre alebo snáď na grile dosahuje teplota oleja oveľa vyššie hodnoty. Pozrime sa na niekoľko základných druhov.

Slnečnicový olej

Čo sa týka chuti, tak je oveľa chutnejší ako repkový, navyše obsahuje viac vitamínu E. Zároveň s tým v ňom nájdeme karotenoidy, lecitín a tokoferoly. Ide o antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Dobré je, že obsahuje len minimálne množstvo nasýtených mastných kyselín. Je ideálny na zálievky, šaláty, marinády atď. Využiť sa môže aj na ľahšie vyprážanie či restovanie, ale rozhodne pre to nie je najvhodnejšie.

Má totiž nízku tepelnú odolnosť aj oxidačnú stabilitu. Nehodí sa ani na prípravu majonézy kvôli zlej homogenizácii.

Repkový olej

Tento olej sa používa v studenej kuchyni, ale je dobrý aj na vyprážanie a restovanie. Vďačí za to svojej dobrej oxidačnej stabilite. Má veľmi krátku životnosť, vďaka čomu nie je príliš vhodný na fritovanie.

Olivový olej

Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu pomáha so znižovaním hladiny LDL cholesterolu. Nájdeme v ňom aj vitamín E a mnohé antioxidanty.

Jeho dymový bod sa pohybuje okolo 160 stupňov. Vyššie teploty mu rozhodne nesvedčia, pretože má tendenciu sa veľmi rýchlo prepaľovať.

Kokosový olej

V posledných rokoch si našiel miesto v našich domácnostiach rovnako ako ostatné oleje. Vo väčšine prípadov ho máme spojený s kozmetikou, najmä s pleťou. Hoci je určený na konzumáciu, rozhodne by sa to nemalo preháňať.

Podľa odborníkov má totiž značný podiel nasýtených mastných kyselín. To môže zvyšovať hladinu LDL cholesterolu. S ohľadom na to, že dymový bod kokosového oleja je len 177 ° C, určite nie je dobré ho použiť na fritovanie či dokonca vyprážanie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.