Omrknite recepty na halušky a pripravte pre seba i svojich blízkych tento populárny slovenský pokrm pre akúkoľvek príležitosť.
Môžete ich ochutnať klasicky s kapustou či bryndzou, ale nie je na škodu aj experimentovať.
Neváhajte vyskúšať niektorú z našich starostlivo zozbieraných lahôdok, ktoré podráždia vaše chuťové poháriky.
Halušky s kapustou
Toto je absolútna klasika, bez ktorej sa váš jedálniček jednoducho nezaobíde. Občas je potrebné trochu hrešiť a dať si aj niečo menej diétneho. Neváhajte omrknúť aj recepty na dusenú kapustu , nech môžete vyskúšať aj iné varianty.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká hlávka kapusty (cca 1 250 g)
- 2 veľké cibule
- 125 g masla
Na halušky:
- 1 vajce
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžice vody
- Štipka soli
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. To isté urobíme s kapustou.
- V panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu s kapustou a restujeme asi 30 minút, kým oboje nezíska hnedý nádych a nezačne karamelizovať.
- Na halušky si zmiešame v miske múku, soľ, vajcia aj vodu a vypracujeme stredne tuhé cesto.
- Dáme si ohriať hrniec vody, ktorú trochu osolíme.
- Pomocou lyžičky vhadzujeme kúsky cesta do vriacej osolenej vody a necháme variť 5 – 7 minút.
- Potom scedíme do sitka a necháme v dreze odkvapkať.
- Odkvapkané nočky vrátime späť do hrnca, pridáme teplú kapustu z panvice, premiešame a môžeme podávať.

Klasické halušky
Toto je základný recept na halušky/knedličky, ktoré si môžeme dať v podstate s čímkoľvek. Perfektne sa hodí k mäsovému sosu, do hustej polievky, so slaninou a kapustou, alebo len tak s restovanou cibuľkou.
Ingrediencie:
- 2 vajcia veľkosti L
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice vody
- 1 hrnček polohrubej múky
Postup:
- Múku preosejeme do misky spolu so soľou, pridáme vajcia, osolíme a vypracujeme cesto.
- Dôležité je, aby bolo pekne hladké a zapracovali sa všetky suroviny.
- Dáme si variť hrniec vody, a hneď ako začne bublať, môžeme sa pustiť do halušiek.
- Ešte si na linku pripravíme misku či hrnček s vriacou vodou.
- Lyžičku alebo lyžicu vždy do hrnčeka namočíme a oddelíme malé kúsky cesta a postupne vhadzujeme do hrnca.
- Takto pokračujeme, až kým nespracujeme všetko cesto.
- Varíme po dobu 3 minút a potom scedíme cez väčší cedník.
- Prepláchneme vodou a necháme odkvapkať, potom môžeme podávať ako sa nám páči.

Vaječné halušky
Halušky sa dajú pripravovať na mnoho spôsobov, ale napríklad tieto sa perfektne hodia do kuracej polievky. Stačí si vopred pripraviť vývar z kurčaťa, koreňovú zeleninu, obľúbené korenie a potom už len pridať knedličky.
Ingrediencie:
- 3 veľké vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3 lyžice mlieka
Postup:
- V strednej miske našľaháme vajcia s mliekom.
- Potom po častiach pridávame múku a vždy dôkladne rozmiešame.
- Spracujeme všetku múku tak, aby bolo cesto pekne husté, ale zároveň vlhké.
- Pripravíme si hrniec plný vody a privedieme do varu.
- Akonáhle sa voda začne variť, začneme tvoriť pomocou lyžičky malé knedličky.
- Keď máme celé cesto spracované, znížime teplotu, zakryjeme hrniec pokrievkou a varíme 15 až 20 minút.
- Potom už len stačí halušky precediť a máme hotovo.

Objavte podobné tipy
Knedličky s muškátovým orieškom
Pri tomto recepte je najväčšou výhodou rýchla príprava. Keď sa vám nechce variť nič zložité, skúste rýchlo rýchle halušky, po ktorých sa budete olizovať až za ušami.
Ingrediencie:
Cesto na halušky:
- 3 vajcia
- 60 g masla
- 175 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- Štipka soli a mletého čierneho korenia
- Štipka čerstvo strúhaného muškátového orieška
Na vaječnú zmes:
- 2 polievkové lyžice masla
- 4 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 zväzok petržlenu
Postup:
- Začneme tým, že si na knedličky rozpustíme maslo.
- Do misy preosejeme múku, rozklepneme vajcia, prilejeme mlieko, soľ, korenie a okoreníme muškátovým orieškom.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré nesmie byť riedke.
- Privedieme do varu hrniec vody, osolíme a pomocou formičky na halušky pretlačíme cesto do vriacej vody.
- Varíme, kým nebudú halušky plávať na hladine.
- Potom scedíme a prepláchneme pod studenou vodou.
- Akonáhle máme hotovo, pustíme sa do prípravy vaječnej zmesi.
- Rozpustíme maslo vo väčšej panvici, prihodíme knedličky a premiešame.
- Do misky rozklepneme vajcia, našľaháme a nalejeme do panvice.
- Za stáleho miešania necháme zmes zhustnúť, ale nesmie byť vysušená.
- Ochutíme soľou a korením. Servírujeme ozdobené nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Bryndzové halušky so slaninou
Slovenská pochúťka v podobe halušiek so syrom z ovčieho mlieka je to najlepšie, čo sa dá ochutnať.
Ingrediencie:
- 500 g surových zemiakov
- 200 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 200 g slaniny
- 250 g syra Bryndza
- Hrsť nakrájanej petržlenovej vňate (alebo pažítky)
Postup:
- Najskôr si dáme variť hrniec vody, ktorú osolíme.
- Medzitým nastrúhame zemiaky na jemnom strúhadle.
- Pridáme múku, vajcia, soľ a premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Pokiaľ nemáme tvorítko na halušky, vyvaľkáme tenké prúžky cesta na doske a nakrájame na malé kúsky.
- Knedličky varíme po častiach, aby ich nebolo v hrnci veľmi naraz, ideálne na tri várky.
- Pomocou sitka ich vždy vylovíme z vody a dáme variť ďalšie.
- Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme na panvici.
- Hotové halušky servírujeme tak, že ich naložíme na tanier a prelejeme rozohriatou bryndzou.
- Nakoniec ich ešte posypeme osmaženou slaninou a petržlenovou vňaťou.

Strapačky
Vychutnajte si halušky s kapustou ako jednoduchý obed alebo výdatnú večeru, prípadne to môže byť poriadne veľká desiata.
Ingrediencie:
- 1/2 kocky masla
- 1 cibuľa
- 1 hlávka kapusty
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka vody
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Maslo rozpustíme v panvici a prihodíme naň olúpanú, na kocky nakrájanú cibuľu.
- Necháme chvíľku smažiť a nakrájame si kapustu na rovnako veľké kúsky, pričom hneď na začiatku odstránime vrchné listy a hlúb.
- Kapustu pridáme k cibuli a necháme spoločne restovať na strednom ohni, až bude kapusta pekne priesvitná.
- Akonáhle je hotovo, odstavíme panvicu bokom a dáme variť hrniec vody.
- V miske zmiešame múku s vodou a vypracujeme hladké cesto.
- Malou lyžičkou tvoríme malé halušky, ktoré vhadzujeme do vriacej vody.
- Varíme niekoľko minút, až kým nebudú plávať na hladine.
- Potom pomocou cedníka či dierovanej veľkej lyžice vyberieme hotové halušky z hrnca a vhodíme do zmesi kapusty.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme podávať.

Slovenská kapusta so zemiakovými haluškami
Rovnako ako sú populárne makaróny so syrom, tak majú svojich fanúšikov halušky. Sú rýchle, chutné a perfektne zasýtia na dlhú dobu. Táto verzia je totiž zo zemiakov.
Ingrediencie:
Halušky:
- 2 veľké zemiaky
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka mlieka
Na kapustu:
- 1/2 hrnčeka masla
- 1 hlávka kapusty
- 1 cibuľa
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme prebytočnú tekutinu a dáme do misky.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, vajcia a mlieko.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na šesť častí.
- Každý diel cesta vyvaľkáme na dlhý tenký valček, ktorý nasekáme na tenké kúsky alebo vytvarujeme knedličky.
- Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo pri nízkej teplote.
- Potom teplotu zvýšime na stredný stupeň a vhodíme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu s nakrájanou kapustou.
- Dochutíme soľou aj čiernym korením a necháme restovať zhruba 10 až 15 minút za častého miešania.
- Akonáhle je hotovo, odstránime z platne a dáme namiesto toho variť veľký hrniec vody, ktorú osolíme.
- Privedieme do varu, následne do vriacej vody nahádžeme pripravené knedličky.
- Varíme asi 3 minúty, pričom vo chvíli, keď plávajú halušky na hladine, necháme ich variť ešte 1 minútu.
- Vyberieme ich z vody pomocou cedníka či dierovanej lyžice.
- Zmiešame knedličky s restovanou kapustou a môžeme servírovať. Niekto si k tomu dokonca dáva aj horčicu.

Čo je bryndza?
Bryndza je veľmi chutný mäkký syr. Má svoju ojedinelú a úplne charakteristickú chuť, pričom jediným ochucovadlom je soľ. Pravý syr sa vyrába z ovčieho mlieka, ktorého podiel by mal tvoriť minimálne 50 %.
Vzniká zasyrením mlieka, ktoré sa následne necháva zaschnúť. Vďaka tomu sa vytvorí hrudkový ovčí syr. Potom sa triedi a omýva vodou. K najväčším prednostiam tohto syra patrí obsah mnohých druhov laktobaktérií (cca 20), ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.
Syr pomáha so znížením cholesterolu aj krvného tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu, ale tiež pomáha lepšie vstrebávať vápnik. Je to svojim spôsobom prírodné antibiotikum a probiotikum.
Kam sa bryndza hodí?
- Do polievok a omáčok
- K mäsu, zelenine i len tak k samotným zemiakom
- Na cestoviny
- Náplň do pirohov
- Základné ingrediencie na výrobu nátierok
Aké varianty môžeme ochutnať?
- Liptovskú
- Letné
- Jesenné
- Zimné