Najlepšie recepty na halušky z cesta ako malá desiata či ľahký obed. Inšpirujte sa!

Omrknite recepty na halušky a pripravte pre seba i svojich blízkych tento populárny slovenský pokrm pre akúkoľvek príležitosť.

Môžete ich ochutnať klasicky s kapustou či bryndzou, ale nie je na škodu aj experimentovať.

Neváhajte vyskúšať niektorú z našich starostlivo zozbieraných lahôdok, ktoré podráždia vaše chuťové poháriky.

Halušky s kapustou

Toto je absolútna klasika, bez ktorej sa váš jedálniček jednoducho nezaobíde. Občas je potrebné trochu hrešiť a dať si aj niečo menej diétneho. Neváhajte omrknúť aj recepty na dusenú kapustu , nech môžete vyskúšať aj iné varianty.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká hlávka kapusty (cca 1 250 g)
  • 2 veľké cibule
  • 125 g masla

Na halušky:

  • 1 vajce
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 lyžice vody
  • Štipka soli

Postup:

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. To isté urobíme s kapustou.
  • V panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu s kapustou a restujeme asi 30 minút, kým oboje nezíska hnedý nádych a nezačne karamelizovať.
  • Na halušky si zmiešame v miske múku, soľ, vajcia aj vodu a vypracujeme stredne tuhé cesto.
  • Dáme si ohriať hrniec vody, ktorú trochu osolíme.
  • Pomocou lyžičky vhadzujeme kúsky cesta do vriacej osolenej vody a necháme variť 5 – 7 minút.
  • Potom scedíme do sitka a necháme v dreze odkvapkať.
  • Odkvapkané nočky vrátime späť do hrnca, pridáme teplú kapustu z panvice, premiešame a môžeme podávať.
Domáce halušky z cesta s restovanou kapustou a cibuľou.
Zdroj: https://www.acoalcrackerinthekitchen.com

Klasické halušky

Toto je základný recept na halušky/knedličky, ktoré si môžeme dať v podstate s čímkoľvek. Perfektne sa hodí k mäsovému sosu, do hustej polievky, so slaninou a kapustou, alebo len tak s restovanou cibuľkou.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia veľkosti L
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice vody
  • 1 hrnček polohrubej múky

Postup:

  • Múku preosejeme do misky spolu so soľou, pridáme vajcia, osolíme a vypracujeme cesto.
  • Dôležité je, aby bolo pekne hladké a zapracovali sa všetky suroviny.
  • Dáme si variť hrniec vody, a hneď ako začne bublať, môžeme sa pustiť do halušiek.
  • Ešte si na linku pripravíme misku či hrnček s vriacou vodou.
  • Lyžičku alebo lyžicu vždy do hrnčeka namočíme a oddelíme malé kúsky cesta a postupne vhadzujeme do hrnca.
  • Takto pokračujeme, až kým nespracujeme všetko cesto.
  • Varíme po dobu 3 minút a potom scedíme cez väčší cedník.
  • Prepláchneme vodou a necháme odkvapkať, potom môžeme podávať ako sa nám páči.
Slovenské vaječné knedličky.
Zdroj: https://www.food.com

Vaječné halušky

Halušky sa dajú pripravovať na mnoho spôsobov, ale napríklad tieto sa perfektne hodia do kuracej polievky. Stačí si vopred pripraviť vývar z kurčaťa, koreňovú zeleninu, obľúbené korenie a potom už len pridať knedličky.

Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 lyžice mlieka

Postup:

  • V strednej miske našľaháme vajcia s mliekom.
  • Potom po častiach pridávame múku a vždy dôkladne rozmiešame.
  • Spracujeme všetku múku tak, aby bolo cesto pekne husté, ale zároveň vlhké.
  • Pripravíme si hrniec plný vody a privedieme do varu.
  • Akonáhle sa voda začne variť, začneme tvoriť pomocou lyžičky malé knedličky.
  • Keď máme celé cesto spracované, znížime teplotu, zakryjeme hrniec pokrievkou a varíme 15 až 20 minút.
  • Potom už len stačí halušky precediť a máme hotovo.
Knedličky z vajec k mäsovému sosu.
Zdroj: https://www.wordsofdeliciousness.com

Knedličky s muškátovým orieškom

Pri tomto recepte je najväčšou výhodou rýchla príprava. Keď sa vám nechce variť nič zložité, skúste rýchlo rýchle halušky, po ktorých sa budete olizovať až za ušami.

Ingrediencie:

Cesto na halušky:

  • 3 vajcia
  • 60 g masla
  • 175 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • Štipka soli a mletého čierneho korenia
  • Štipka čerstvo strúhaného muškátového orieška

Na vaječnú zmes:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 4 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1 zväzok petržlenu

Postup:

  • Začneme tým, že si na knedličky rozpustíme maslo.
  • Do misy preosejeme múku, rozklepneme vajcia, prilejeme mlieko, soľ, korenie a okoreníme muškátovým orieškom.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré nesmie byť riedke.
  • Privedieme do varu hrniec vody, osolíme a pomocou formičky na halušky pretlačíme cesto do vriacej vody.
  • Varíme, kým nebudú halušky plávať na hladine.
  • Potom scedíme a prepláchneme pod studenou vodou.
  • Akonáhle máme hotovo, pustíme sa do prípravy vaječnej zmesi.
  • Rozpustíme maslo vo väčšej panvici, prihodíme knedličky a premiešame.
  • Do misky rozklepneme vajcia, našľaháme a nalejeme do panvice.
  • Za stáleho miešania necháme zmes zhustnúť, ale nesmie byť vysušená.
  • Ochutíme soľou a korením. Servírujeme ozdobené nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vaječné halušky s mliekom a muškátovým orechom.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com

Bryndzové halušky so slaninou

Slovenská pochúťka v podobe halušiek so syrom z ovčieho mlieka je to najlepšie, čo sa dá ochutnať.

Ingrediencie:

  • 500 g surových zemiakov
  • 200 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 200 g slaniny
  • 250 g syra Bryndza
  • Hrsť nakrájanej petržlenovej vňate (alebo pažítky)

Postup:

  • Najskôr si dáme variť hrniec vody, ktorú osolíme.
  • Medzitým nastrúhame zemiaky na jemnom strúhadle.
  • Pridáme múku, vajcia, soľ a premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Pokiaľ nemáme tvorítko na halušky, vyvaľkáme tenké prúžky cesta na doske a nakrájame na malé kúsky.
  • Knedličky varíme po častiach, aby ich nebolo v hrnci veľmi naraz, ideálne na tri várky.
  • Pomocou sitka ich vždy vylovíme z vody a dáme variť ďalšie.
  • Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme na panvici.
  • Hotové halušky servírujeme tak, že ich naložíme na tanier a prelejeme rozohriatou bryndzou.
  • Nakoniec ich ešte posypeme osmaženou slaninou a petržlenovou vňaťou.
Halušky s bryndzou a slaninou.
Zdroj: http://www.almostbananas.net

Strapačky

Vychutnajte si halušky s kapustou ako jednoduchý obed alebo výdatnú večeru, prípadne to môže byť poriadne veľká desiata.

Ingrediencie:

  • 1/2 kocky masla
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávka kapusty
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka vody
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Maslo rozpustíme v panvici a prihodíme naň olúpanú, na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Necháme chvíľku smažiť a nakrájame si kapustu na rovnako veľké kúsky, pričom hneď na začiatku odstránime vrchné listy a hlúb.
  • Kapustu pridáme k cibuli a necháme spoločne restovať na strednom ohni, až bude kapusta pekne priesvitná.
  • Akonáhle je hotovo, odstavíme panvicu bokom a dáme variť hrniec vody.
  • V miske zmiešame múku s vodou a vypracujeme hladké cesto.
  • Malou lyžičkou tvoríme malé halušky, ktoré vhadzujeme do vriacej vody.
  • Varíme niekoľko minút, až kým nebudú plávať na hladine.
  • Potom pomocou cedníka či dierovanej veľkej lyžice vyberieme hotové halušky z hrnca a vhodíme do zmesi kapusty.
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme podávať.
Slovenské halušky s kapustou a slaninou.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Slovenská kapusta so zemiakovými haluškami

Rovnako ako sú populárne makaróny so syrom, tak majú svojich fanúšikov halušky. Sú rýchle, chutné a perfektne zasýtia na dlhú dobu. Táto verzia je totiž zo zemiakov.

Ingrediencie:

Halušky:

  • 2 veľké zemiaky
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 1/3 hrnčeka mlieka

Na kapustu:

  • 1/2 hrnčeka masla
  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibuľa
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  • Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme prebytočnú tekutinu a dáme do misky.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, vajcia a mlieko.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na šesť častí.
  • Každý diel cesta vyvaľkáme na dlhý tenký valček, ktorý nasekáme na tenké kúsky alebo vytvarujeme knedličky.
  • Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo pri nízkej teplote.
  • Potom teplotu zvýšime na stredný stupeň a vhodíme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu s nakrájanou kapustou.
  • Dochutíme soľou aj čiernym korením a necháme restovať zhruba 10 až 15 minút za častého miešania.
  • Akonáhle je hotovo, odstránime z platne a dáme namiesto toho variť veľký hrniec vody, ktorú osolíme.
  • Privedieme do varu, následne do vriacej vody nahádžeme pripravené knedličky.
  • Varíme asi 3 minúty, pričom vo chvíli, keď plávajú halušky na hladine, necháme ich variť ešte 1 minútu.
  • Vyberieme ich z vody pomocou cedníka či dierovanej lyžice.
  • Zmiešame knedličky s restovanou kapustou a môžeme servírovať. Niekto si k tomu dokonca dáva aj horčicu.
Halušky s kapustou a cibuľou.
Zdroj: https://www.keyingredient.com

Čo je bryndza?

Bryndza je veľmi chutný mäkký syr. Má svoju ojedinelú a úplne charakteristickú chuť, pričom jediným ochucovadlom je soľ. Pravý syr sa vyrába z ovčieho mlieka, ktorého podiel by mal tvoriť minimálne 50 %.

Vzniká zasyrením mlieka, ktoré sa následne necháva zaschnúť. Vďaka tomu sa vytvorí hrudkový ovčí syr. Potom sa triedi a omýva vodou. K najväčším prednostiam tohto syra patrí obsah mnohých druhov laktobaktérií (cca 20), ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Syr pomáha so znížením cholesterolu aj krvného tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu, ale tiež pomáha lepšie vstrebávať vápnik. Je to svojim spôsobom prírodné antibiotikum a probiotikum.

Kam sa bryndza hodí?

  • Do polievok a omáčok
  • K mäsu, zelenine i len tak k samotným zemiakom
  • Na cestoviny
  • Náplň do pirohov
  • Základné ingrediencie na výrobu nátierok

Aké varianty môžeme ochutnať?

  • Liptovskú
  • Letné
  • Jesenné
  • Zimné

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.