Je čas Veľkej noci a to znamená čas hodovania. Prečo si neupiecť nejakú sladkú dobrotu okrem tradičného baránka alebo zajačika?
Tento múčnik sa dá pripraviť na veľmi mnoho spôsobov – sladké, slané, zeleninové, ovocné, plnené.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočné muffiny, ktoré zachutnajú každému.
Muffiny s krémom
Vyskúšajte tieto veľkonočné muffiny s krémom. Sú skutočne lahodné.
Ingrediencie na cesto
- 80 g maslo
- 280 g hladká múka
- 2 ks vajcia
- prášok do pečiva 1/2
- 200 ml kyslá smotana
- 1 hrsť oriešky
- 2 lyžice škorica – mletá
- 120 g cukor
Ingrediencie na krém
- 125 g maslo
- 450 g práškový cukor
- 200 g nátierkové maslo
- čokoláda čokoládové vajíčka na ozdobu
Postup
- Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho utrite s cukrom, vajcami, a škoricou. Vmiešajte múku preosiatu s kypriacim práškom a nakoniec do cesta pridajte aj kyslú smotanu a oriešky podľa ľubovôle.
- Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do dvoch tretín cestom. Pečte v rúre predhriatej na 190 °C asi 20 minút.
- Na krém si zmiešajte nátierkové maslo s rozmäknutým obyčajným maslom a pridajte práškový cukor. Šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je krém nadýchaný.
- Krém naneste na jednotlivé muffiny a dozdobte napríklad čokoládovými vajíčkami.

Slané muffiny na Veľkú noc
Pokiaľ máte skôr radšej muffiny na slano, vyskúšajte tento recept na špenátové muffiny.
Ingrediencie
- 300 g anglickej slaniny nakrájanej na rezančeky
- 200 g mladého špenátu alebo otrhaných mladých žihľav
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 80 g zrelého čedaru (nastrúhaného nahrubo)
- 2 vajcia
- 75 g masla rozpusteného a vychladnutého
- 250 ml cmar
- pažítka – malý zväzok nasekaný
Postup
- V mise zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a väčšinu syra.
- V druhej miske si prešľaháme vajcia, rozpustené maslo a cmar. Prilejeme k suchým prísadám a krátko premiešame, len aby sa cesto zmiešalo.
- Primiešame vychladnutú opečenú slaninu, sparený (vylisovaný) špenát nakrájaný na hrubo a pažítku najemno.
- Cesto vkladáme do formy na muffiny (jednu veľkú lyžicu) vyloženú štvorčekom papiera na pečenie.
- Posypeme zvyšným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 ° C 20 minút dozlatista, až špajľu zapichnutú do stredu vytiahnete čistú.
- Po upečení môžete muffiny potrieť olejom, aby sa krásne leskli.

Muffiny plnené marmeládou
Taký marmeládový veľkonočný muffin poteší aj koledníkov. Stačí sa zahryznúť.
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- necelý 1 hrnček cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1,25 – 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1,25 – 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- 1,5 – 1,75 hrnčeka cmaru (+ asi 1 lyžica do kakaového cesta)
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 100 g horkej čokolády nakrájanej na kúsky
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 °C.
- V jednej mise si zmiešame múku, hrnček cukru, prášok do pečiva a jedlú sódu a soľ.
- V druhej cmare, vajcia a maslo (všetko v izbovej teplote, inak maslo začne tuhnúť a vytvárať hrudky – v takom prípade odporúčam zmes na chvíľku zahriať, napr. nad parou) a nakoniec pridáme vanilkový cukor. Postupne potom primiešavame sypkú zmes.
- Pokiaľ bude cesto veľmi tuhé, je možné pridať trochu cmaru, ale malo by byť trochu hustejšia konzistencia.
- Cesto rozdelíme na pol a do jednej časti primiešame kakao. Zmes môže ešte zhustnúť, preto pridáme lyžicu cmaru (alebo mlieka).
- Do pripravenej formy vyloženej papierovými košíčkami dáme naspodok po lyžici kakaového cesta, na ňu zhruba čajovú lyžičku marmelády a prikryjeme lyžicou vanilkového cesta, ktoré potom posypeme kúskami čokolády a dáme piecť na 20 – 25 minút.
- Svetlú som dala hore hlavne asi z estetických dôvodov, že čokoláda vynikne lepšie na svetlom povrchu ako na kakaovom.

Ochutnajte aj tie najlepšie americké muffiny! Máme 10 báječných receptov.
Objavte podobné tipy
Muffiny z cmaru na Veľkú noc
Vyskúšajte tento recept na veselé veľkonočné muffiny so zajačikmi. Ozdobiť si ich môžete aj podľa seba, fantázii sa medze nekladú.
Ingrediencie na cesto
- 2,8 hrnček hladká múka
- 0,5 lyžička soľ
- 0,5 lyžička jedlá sóda
- 225 g maslo
- 2 hrnček cukor
- 2 lyžička vanilkový extrakt
- 4 ks vajcia použite veľké vajcia izbovej teploty
- 1 hrnček cmar
Ingrediencie na krém a zdobenie
- 450 g smotanový syr izbovej teploty
- 225 g maslo izbovej teploty
- 1,8 lyžička vanilkový extrakt
- 1 štipka soľ
- 6 hrnčekov práškový cukor
- marcipán bielej a ružovej farby
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vyskladajte si formu na muffiny papierovými košíčkami a vršok formy vymažte maslom, aby sa vám vršky košíčkov neprichytili. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, soľ a jedlú sódu a dajte bokom.
- V inej stredne veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vanilku a vajcia a šľahajte, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Postupne primiešavajte striedavo zmes múky a cmaru. Miešajte, kým sa cesto pekne nespojí.
- Lyžicou naplňte formu na muffiny takmer po okraj. Pečte zhruba 20 – 25 minút, kým nie sú muffiny dozlatista upečené. Môžete vyskúšať špajdľou, či sú už hotové. Nechajte vychladnúť vo forme asi 15 minút.
- Než muffiny vychladnú, pripravte si krém na ozdobu. V mise zmiešajte krémový syr, maslo, vanilku a soľ. Šľahajte, kým zmes nie je úplne spojená. Potom pridajte preosiaty práškový cukor. Pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes nadýchaná.
- Keď sú muffiny vychladnuté, ozdobte ich krémom, použite mazací nôž alebo špachtľu. Na vrch krému si vytvarujte z marcipánu ušká a nos a muffiny nimi dozdobte.

Plnkové muffiny
Veľkonočná plnka je jedným z klasických jedál patriacich k tomuto sviatku. Urobiť si ju môžete aj do formy na muffiny. Výhodou je, že sa nielen rýchlejšie upečie, ale už ju nemusíte krájať.
Ingrediencie
- 7 rožkov
- 1 hrnček mlieka
- 4 vajcia
- 50 g masla
- 100 nastrúhaného syra (akýkoľvek máme radi)
- 150 g slaniny alebo údeného mäsa
- sekaná petržlenová vňať
- muškátový oriešok
- majorán
- soľ
- korenie
Postup
- Rožky si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom.
- Pridáme rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhaný syr, na kocky nakrájanú slaninu, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešame.
- Z bielkov ušľaháme sneh, ktorý opatrne primiešame k cestu.
- Cestom plníme vymastenú formu na muffiny,
- Pečieme pri 180 ° C asi 15 minút.

Plnka nesmie počas veľkonočných sviatkov chýbať. Máme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočnú plnku , ktorú pohostíte celú rodinu!
Kakaovo-jablčné muffiny s lekvárom
Ak máte radi sladké s lekvárom, je tento recept tým pravým pre vás. Inšpirujte sa, upečte túto dobrotu a nezostane ani kúsok.
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 100 g masla
- 1,25 hrnčeka hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- 4 lyžice kakaa
- 2 jablká
- 12 lyžičiek lekváru
- čokoládová poleva (na dozdobenie)
Postup
- Celé vajcia vymiešame s cukrom. Maslo si rozpustíme a pomaly ho vmiešame do vajec.
- Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Jablká najemno postrúhame a vmiešame do cesta.
- Do formy na muffiny vložíme košíčky. Do každého košíčka dáme cca 2 polievkové lyžice cesta. Potom do stredu dáme lyžičku lekváru a doplníme do 2/3 košíčka cestom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť a potom dozdobíme polevou a sypaním podľa svojej fantázie.

Ako ozdobiť muffiny na Veľkú noc?
Pri pečení muffinov sa bežne používajú najrôznejšie druhy krémov – maslové, tvarohové, zo snehu z vajíčok, čokoládové a ďalšie. Na Veľkú noc ich však môžeme ešte dozdobiť, aby boli farebnejšie, veselšie a lepšie nám zdobili sviatočnú tabuľu.
Použiť môžeme farebný marcipán, z ktorého je možné vytvarovať postavičky – zajačikmi, baránkami, kuriatkami, vajíčkami… ďalej môžeme použiť čokoládu, cukríky a iné cukrovinky. Až na základné cesto môžeme vlastne túto pochúťku upraviť každý podľa svojej fantázie a chuti.
Inšpirovať sa môžete nasledujúcim obrázkom:

Veľkonočné cupcakes by sme mali. Čo si tak upiecť aj tradičného veľkonočného baránka ?