Tvargle, ako sa sýrečkám tiež hovorí, vzbudzujú rozporuplné pocity.
Niekto ich miluje a niekto neznáša.
Pripravili sme si pre vás 7 lahodných receptov s olomouckými tvarôžkami, vďaka ktorým si ich nakoniec možno aj obľúbite.
Dobrú chuť!
Teplý zemiakový šalát s hubami a syrečky
Tento šalát je neuveriteľne dobrý! Kombinácia zemiakov, tvarôžku, húb, hrušiek a poľníka znie možno trochu podivne, ale nenechajte sa zmiasť. Výsledkom je totiž luxusný a zdravý pokrm, ktorý zaujme nejedného hosťa.
INGREDIENCIA
- 400 g malých zemiakov
- 400 g húb (šampiňóny, portobello alebo hliva ustricová)
- 125 g olomouckých tvarôžkov „kúsky s restovanou cibuľkou“
- 100 g poľníka
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 hrušky
- olivový olej
- soľ a korenie
POSTUP
- Zemiaky dobre očistite a aj so šupkou ich uvarte v osolenej vode tak, aby zostali trochu pevnejšie, teda nerozvarené, pretože ich budete ešte opekať.
- Nechajte vychladnúť a ak je to potrebné, prekrojte na menšie kusy.
- Huby očistite a nakrájajte na kúsky.
- Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte zemiaky dozlatista.
- Potom ich preložte do misy a na panvici opečte huby.
- Pokiaľ bude treba, použite trochu oleja navyše.
- Akonáhle huby zmäknú, pridajte k nim nakrájanú jarnú cibuľku a ešte chvíľku opekajte.
- Ku koncu pečenia pridajte syrečky a nakrájané hrušky.
- Už len krátko zahrejte, pretože pri dlhom opekaní by sa hrušky začali rozpadať.
- Opečenú hubovú zmes pridajte do misy k zemiakom, pokvapkajte octom a premiešajte.
- Na tanieri každú porciu doplňte listy poľníka a ešte teplé podávajte.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!
Olomoucké syrečky v zemiakové placky
Hoci nejde o úplne najzdravší pokrm, je to lahôdka! Syrečkám v zemiakoch so slaninou sa nedá odolať.
INGREDIENCIA
- 9 zemiakov
- 4 vajcia
- 2 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- majorán
- soľ
- 150 g olomouckých syrečkov
- mleté čierne korenie
- 150 g anglickej slaniny
POSTUP
- Zemiaky očistite a nastrúhajte na strúhadle.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, korenie, vajcia a zamiešajte.
- Nakoniec pridajte na kocky nakrájanú slaninu.
- Na rozpálený olej dajte časť zmesi ak tomu položte plátok olomouckého syrečka, ktorý opäť zakryte zmesou a smažte z oboch strán dozlatista.
- Dobrú chuť!

Syrečkový tatarák s cibuľkou
Úžasný a jednoduchý recept na tvarôžkový tatarák s cibuľkou, ktorý si priatelia tohto aromatického zázraku obľúbia po prvom súste. Rýchla príprava a bežné dostupné suroviny sú jeho ďalšou veľkou výhodou. Tak prečo si ho nepripraviť rovno dnes?
INGREDIENCIA
- 2 balenia olomouckých tvarôžkov
- 1 menšia cibuľa
- 3 lyžice nakrájané jarné cibuľky alebo pažítky
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- drvená rasca
- mleté čierne korenie
- sušené chilli (voliteľné)
- 1 štipka sušeného tymiánu (voliteľne)
- soľ podľa chuti
- starší chlieb na hrianky
- cesnak na hrianky (voliteľne)
POSTUP
- Polovicu syrečkov nakrájajte na drobno, druhú polovicu nastrúhajte na hrubom strúhadle, tatarák sa vám lepšie spojí.
- Menšiu cibuľu nakrájajte aj na drobno a tiež jarnú cibuľku alebo pažítku.
- Pridajte mleté čierne korenie a rascu, voliteľne chilli a poriadne premiešajte.
- Nezabudnite pridať aj lyžicu horčice a slnečnicový olej.
- Nakoniec podľa chuti osoľte.
- Tatarák môžete podávať ihneď, ale keď ho necháte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote, bude ešte lepšie.
- Podávajte na opečených hriankach, na ktoré podľa chuti môžete rozotrieť cesnak.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na tatársky biftek nielen z mäsa, ale aj z cukety, húb či sladkých zemiakov a repy!
Objavte podobné tipy
Nakladané tvargle
Ochutnajte túto delikatesu, ktorá sa skvele hodí k pivu či vínu. Poteší aj odporcov typickej vône tvarôžkov, pretože tu nie je veľmi cítiť.
INGREDIENCIA
- 2 balenia olomouckých tvarôžkov
- 1 väčšia cibuľa
- 1 balenie sušených paradajok v oleji
- mleté chilli podľa chuti
- 100 ml slnečnicového oleja
- 3 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 štipka soli
- olej zo sušených paradajok podľa potreby
POSTUP
- Cibuľu nakrájajte na mesiačiky a sušené paradajky na kúsky.
- Do hrnca dajte zahriať slnečnicový olej, pridajte nakrájanú cibuľu, sušené paradajky, mleté čili, korenie, nové korenie, soľ, bobkový list, a olej zo sušených paradajok.
- Ohrievame na miernom ohni asi 10 minút pri teplote do 90 °C.
- Nesmie sa to vyprážať!
- Nechajte vychladnúť.
- Tvarôžky nakrájajte na štvrťky a pridajte k vychladnutej zmesi.
- Dobre premiešajte.
- Naplňte do pohárov a zalejte zvyšným olejom.
- Uzavrite a dajte do chladničky minimálne na týždeň.
- Podávajte k pivu, vínu alebo len ako chuťovku na návštevu.
- Užite si to!

Vyprážané olomoucké syrečky
Kto neochutnal, netuší, aká je to dobrota! Pripravte si obaľované syrečky podľa nášho receptu a zaručujeme vám, že si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 8 okrúhlych tvarôžkov
- trocha hladkej múky
- 1–2 vajcia
- strúhanka
- olej na hlboké vyprážanie
POSTUP
- Vajcia rozšľahajte vidličkou v miske.
- Olej nalejte do menšieho hlbšieho kastrólika a rozohrejte.
- Tuku by malo byť toľko, aby syrečky pri vyprážaní plávali.
- Tvarôžky najskôr obaľte v múke, potom vo vajíčku a starostlivo obaľte v strúhanke, pokojne aj dvakrát.
- Postupne smažte v rozohriatom oleji do zlatista.
- Servírujte so zemiakmi.

Na vyprážanie tvarôžkov sa môžu hodiť panvice s Thermo-Spotom. Mrknite na recenzie panvíc Tefal a nechajte sa inšpirovať!
Cesnačka s olomouckými tvarôžkami
Už ste niekedy mali cesnačku servírovanú s olomouckým syrečkom? Pokiaľ nie, mali by ste ju hneď vyskúšať! Skvele zahreje a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
- 150 g slaniny
- 3 cibuľa
- 3 zemiaky
- 1 lyžička rasce
- soľ podľa chuti
- 8 strúčikov cesnaku
- korenie podľa chuti
- štipka majoránky
- 250 ml smotany na varenie
- 4 olomoucké syrečky
POSTUP
- Do väčšieho hrnca dajte slaninu, nechajte ju trochu opiecť, potom pridajte kolieska cibule a osmažte ju dozlatista.
- Zalejte 1,5 litrom vody.
- Pridajte rascu a zemiaky, osoľte a varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Polievku ochuťte čiernym korením, prelisovaným cesnakom, majoránom a zalejte smotanou.
- Všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom.
- Do každej misky dajte jeden olomoucký syrček a zalejte cesnakovou polievkou.
- Podľa chuti môžete ešte ozdobiť opraženou slaninkou.

Opečená hrianka so syrečkovou nátierkou
Nátierky na všetky možné spôsoby patria k raňajkovej klasike. Do našej syrovej nátierky sme pridali čerstvé reďkovky a vajíčka, ktoré sú, rovnako ako syrečky, ďalším skvelým zdrojom bielkovín, čo náš mozog skutočne ráno potrebuje a bez nich sa mu nechce veľmi fungovať.
INGREDIENCIA
- 200 g čerstvého syra žervé
- 100 g olomouckých tvarôžkov
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 4 reďkovky
- 2 lyžice pažítky nakrájané najemno
- toastový chlieb
POSTUP
- Nastrúhané syrečky utrite s čerstvým žervou.
- Pridajte vajíčka nakrájané na menšie kocky, nastrúhané reďkovky a premiešajte.
- Podľa vlastnej chuti môžete pridať trochu bieleho korenia.
- So soľou buďte však opatrní, syrečky sú už slané.
- Na panvici alebo v hriankovači opečte chlieb.
- Každý krajec natrite tvarôžkovou nátierkou a posypte pažítkou.
- Užite si to!

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na nátierky zo syrečkov . Ktorú ochutnáte ako prvú!
Olomoucké syrečky sa veľmi často používajú pri príprave teplých jedál a to buď zo samotných syrečiek alebo sa nimi dopĺňajú či plnia mäsa rôznych druhov , najčastejšie však mäso bravčové.
Je možné ich využiť aj pri príprave rôznych zeleninových a zemiakových jedál . Olomoucké syrečky majú na rozdiel od ostatných syrov len veľmi malý obsah tuku , preto sú vhodné pre redukčné diéty.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!