Syrečky v tých najlepších receptoch na jednom mieste. Dajte šancu tomuto aromatickému syru

Tvargle, ako sa sýrečkám tiež hovorí, vzbudzujú rozporuplné pocity.

Niekto ich miluje a niekto neznáša.

Pripravili sme si pre vás 7 lahodných receptov s olomouckými tvarôžkami, vďaka ktorým si ich nakoniec možno aj obľúbite.

Dobrú chuť!

Teplý zemiakový šalát s hubami a syrečky

Tento šalát je neuveriteľne dobrý! Kombinácia zemiakov, tvarôžku, húb, hrušiek a poľníka znie možno trochu podivne, ale nenechajte sa zmiasť. Výsledkom je totiž luxusný a zdravý pokrm, ktorý zaujme nejedného hosťa.

INGREDIENCIA

  • 400 g malých zemiakov
  • 400 g húb (šampiňóny, portobello alebo hliva ustricová)
  • 125 g olomouckých tvarôžkov „kúsky s restovanou cibuľkou“
  • 100 g poľníka
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 hrušky
  • olivový olej
  • soľ a korenie

POSTUP

  • Zemiaky dobre očistite a aj so šupkou ich uvarte v osolenej vode tak, aby zostali trochu pevnejšie, teda nerozvarené, pretože ich budete ešte opekať.
  • Nechajte vychladnúť a ak je to potrebné, prekrojte na menšie kusy.
  • Huby očistite a nakrájajte na kúsky.
  • Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte zemiaky dozlatista.
  • Potom ich preložte do misy a na panvici opečte huby.
  • Pokiaľ bude treba, použite trochu oleja navyše.
  • Akonáhle huby zmäknú, pridajte k nim nakrájanú jarnú cibuľku a ešte chvíľku opekajte.
  • Ku koncu pečenia pridajte syrečky a nakrájané hrušky.
  • Už len krátko zahrejte, pretože pri dlhom opekaní by sa hrušky začali rozpadať.
  • Opečenú hubovú zmes pridajte do misy k zemiakom, pokvapkajte octom a premiešajte.
  • Na tanieri každú porciu doplňte listy poľníka a ešte teplé podávajte.
Šalát zo zemiakov, srýčkov, húb, valeriány a hrušiek na tanieri s vedľa položenými vareškami a miskou s valeriánkou.
www.coronis.sk

Máme pre vás aj ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!

Olomoucké syrečky v zemiakové placky

Hoci nejde o úplne najzdravší pokrm, je to lahôdka! Syrečkám v zemiakoch so slaninou sa nedá odolať.

INGREDIENCIA

  • 9 zemiakov
  • 4 vajcia
  • 2 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • majorán
  • soľ
  • 150 g olomouckých syrečkov
  • mleté ​​čierne korenie
  • 150 g anglickej slaniny

POSTUP

  • Zemiaky očistite a nastrúhajte na strúhadle.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, korenie, vajcia a zamiešajte.
  • Nakoniec pridajte na kocky nakrájanú slaninu.
  • Na rozpálený olej dajte časť zmesi ak tomu položte plátok olomouckého syrečka, ktorý opäť zakryte zmesou a smažte z oboch strán dozlatista.
  • Dobrú chuť!
Zemiaky plnené syrečky, ozdobené plátkom slaniny a paradajky.
www.dobruchut.aktuality.sk

Syrečkový tatarák s cibuľkou

Úžasný a jednoduchý recept na tvarôžkový tatarák s cibuľkou, ktorý si priatelia tohto aromatického zázraku obľúbia po prvom súste. Rýchla príprava a bežné dostupné suroviny sú jeho ďalšou veľkou výhodou. Tak prečo si ho nepripraviť rovno dnes?

INGREDIENCIA

  • 2 balenia olomouckých tvarôžkov
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 lyžice nakrájané jarné cibuľky alebo pažítky
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • drvená rasca
  • mleté ​​čierne korenie
  • sušené chilli (voliteľné)
  • 1 štipka sušeného tymiánu (voliteľne)
  • soľ podľa chuti
  • starší chlieb na hrianky
  • cesnak na hrianky (voliteľne)

POSTUP

  • Polovicu syrečkov nakrájajte na drobno, druhú polovicu nastrúhajte na hrubom strúhadle, tatarák sa vám lepšie spojí.
  • Menšiu cibuľu nakrájajte aj na drobno a tiež jarnú cibuľku alebo pažítku.
  • Pridajte mleté ​​čierne korenie a rascu, voliteľne chilli a poriadne premiešajte.
  • Nezabudnite pridať aj lyžicu horčice a slnečnicový olej.
  • Nakoniec podľa chuti osoľte.
  • Tatarák môžete podávať ihneď, ale keď ho necháte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote, bude ešte lepšie.
  • Podávajte na opečených hriankach, na ktoré podľa chuti môžete rozotrieť cesnak.
Dve hrianky obložené syrečkovým tatarákom.
www.recepty.simaco.sk

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na tatársky biftek nielen z mäsa, ale aj z cukety, húb či sladkých zemiakov a repy!

Nakladané tvargle

Ochutnajte túto delikatesu, ktorá sa skvele hodí k pivu či vínu. Poteší aj odporcov typickej vône tvarôžkov, pretože tu nie je veľmi cítiť.

INGREDIENCIA

  • 2 balenia olomouckých tvarôžkov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 balenie sušených paradajok v oleji
  • mleté ​​chilli podľa chuti
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 štipka soli
  • olej zo sušených paradajok podľa potreby

POSTUP

  • Cibuľu nakrájajte na mesiačiky a sušené paradajky na kúsky.
  • Do hrnca dajte zahriať slnečnicový olej, pridajte nakrájanú cibuľu, sušené paradajky, mleté ​​čili, korenie, nové korenie, soľ, bobkový list, a olej zo sušených paradajok.
  • Ohrievame na miernom ohni asi 10 minút pri teplote do 90 °C.
  • Nesmie sa to vyprážať!
  • Nechajte vychladnúť.
  • Tvarôžky nakrájajte na štvrťky a pridajte k vychladnutej zmesi.
  • Dobre premiešajte.
  • Naplňte do pohárov a zalejte zvyšným olejom.
  • Uzavrite a dajte do chladničky minimálne na týždeň.
  • Podávajte k pivu, vínu alebo len ako chuťovku na návštevu.
  • Užite si to!
Naložené syrečky v pohároch.
www.varecha.pravda.sk

Vyprážané olomoucké syrečky

Kto neochutnal, netuší, aká je to dobrota! Pripravte si obaľované syrečky podľa nášho receptu a zaručujeme vám, že si pochutnáte.

INGREDIENCIA

  • 8 okrúhlych tvarôžkov
  • trocha hladkej múky
  • 1–2 vajcia
  • strúhanka
  • olej na hlboké vyprážanie

POSTUP

  1. Vajcia rozšľahajte vidličkou v miske.
  2. Olej nalejte do menšieho hlbšieho kastrólika a rozohrejte.
  3. Tuku by malo byť toľko, aby syrečky pri vyprážaní plávali.
  4. Tvarôžky najskôr obaľte v múke, potom vo vajíčku a starostlivo obaľte v strúhanke, pokojne aj dvakrát.
  5. Postupne smažte v rozohriatom oleji do zlatista.
  6. Servírujte so zemiakmi.
Vyprážané syrečky na tanieri s tatárkou a zemiakmi.
www.najrecept.sk

Na vyprážanie tvarôžkov sa môžu hodiť panvice s Thermo-Spotom. Mrknite na recenzie panvíc Tefal a nechajte sa inšpirovať!

Cesnačka s olomouckými tvarôžkami

Už ste niekedy mali cesnačku servírovanú s olomouckým syrečkom? Pokiaľ nie, mali by ste ju hneď vyskúšať! Skvele zahreje a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!

INGREDIENCIA

  • 150 g slaniny
  • 3 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 1 lyžička rasce
  • soľ podľa chuti
  • 8 strúčikov cesnaku
  • korenie podľa chuti
  • štipka majoránky
  • 250 ml smotany na varenie
  • 4 olomoucké syrečky

POSTUP

  • Do väčšieho hrnca dajte slaninu, nechajte ju trochu opiecť, potom pridajte kolieska cibule a osmažte ju dozlatista.
  • Zalejte 1,5 litrom vody.
  • Pridajte rascu a zemiaky, osoľte a varte, kým zemiaky nezmäknú.
  • Polievku ochuťte čiernym korením, prelisovaným cesnakom, majoránom a zalejte smotanou.
  • Všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom.
  • Do každej misky dajte jeden olomoucký syrček a zalejte cesnakovou polievkou.
  • Podľa chuti môžete ešte ozdobiť opraženou slaninkou.
Polievka so syrečky ozdobená nakrájanou slaninkou a jarnou cibuľkou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Opečená hrianka so syrečkovou nátierkou

Nátierky na všetky možné spôsoby patria k raňajkovej klasike. Do našej syrovej nátierky sme pridali čerstvé reďkovky a vajíčka, ktoré sú, rovnako ako syrečky, ďalším skvelým zdrojom bielkovín, čo náš mozog skutočne ráno potrebuje a bez nich sa mu nechce veľmi fungovať.

INGREDIENCIA

  • 200 g čerstvého syra žervé
  • 100 g olomouckých tvarôžkov
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 4 reďkovky
  • 2 lyžice pažítky nakrájané najemno
  • toastový chlieb

POSTUP

  • Nastrúhané syrečky utrite s čerstvým žervou.
  • Pridajte vajíčka nakrájané na menšie kocky, nastrúhané reďkovky a premiešajte.
  • Podľa vlastnej chuti môžete pridať trochu bieleho korenia.
  • So soľou buďte však opatrní, syrečky sú už slané.
  • Na panvici alebo v hriankovači opečte chlieb.
  • Každý krajec natrite tvarôžkovou nátierkou a posypte pažítkou.
  • Užite si to!
Opečené toasty natreté tvarôžkovou nátierkou na drevenom lopári.
www.woman.sk

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na nátierky zo syrečkov . Ktorú ochutnáte ako prvú!

Olomoucké syrečky sa veľmi často používajú pri príprave teplých jedál a to buď zo samotných syrečiek alebo sa nimi dopĺňajú či plnia mäsa rôznych druhov , najčastejšie však mäso bravčové.

Je možné ich využiť aj pri príprave rôznych zeleninových a zemiakových jedál . Olomoucké syrečky majú na rozdiel od ostatných syrov len veľmi malý obsah tuku , preto sú vhodné pre redukčné diéty.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.