Tie najlepšie recepty na kysnuté buchty, ktoré vám pripomenú vaše detstvo.
Zahryznite sa do nich a vychutnajte si sladkosť tvarohu, horkosť orechov alebo vláčnosť maku.
Nechajte si s nami chutiť!
České buchty s orechmi
Presne také buchty, ktoré si v každej českej rozprávke Honza vzal do raňajky a vyrazil do sveta na vandrovku. Jednoduché a nadýchané kysnuté cesto a horká orechová náplň vám nedovolí po jednej prestať.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 125 g masla (zmäknutého)
- 250 ml mlieka
- ½ droždia
- 2 lyžice rumu
- žĺtok
- vanilkový cukor
- štipka soli
Na náplň
- 250 g vlašských orechov (mletých)
- 150 g marmelády (marhuľovej, jahodovej)
- kôra z 1 citróna
- 200 ml polotučného mlieka
- 4 lyžice rumu
Postup
- Do veľkej misy nasypeme obe múky a zmiešame
- Pridáme soľ, cukor, premiešame a uprostred urobíme jamku
- Do neho nalámeme na malé kúsky droždia
- Droždie zalejeme ½ teplého mlieka a pridáme rum
- Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások
- Keď máme kvások, pridáme k nemu žĺtok, druhú polovicu mlieka a maslo
- Zmiešame a uhnete cesto
- Môžeme použiť varešku, ale lepšie to ide rukou
- Cesto nesmie lepiť, preto keď nemá správnu konzistenciu, prisypeme trochu hladkej múky
- Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať a kysnúť
- Na náplň do hrnca nasypeme rozomleté orechy, pridáme citrónovú kôru, rum, cukor (marmeládu) a mlieko
- Na miernu teplotu zmes krátko povaríme a orechová náplň by mala zhustnúť
- Vykysnuté cesto na pracovnej ploche premiešame a rozdelíme na rovnako veľké časti
- Tie stlačíme na placku a do stredu naložíme vychladnutú orechovú náplň
- Okraje cesta spojíme a poriadne utesníme, aby náplň pri pečení nevytiekla von
- Takto utesnené buchty kladieme veľmi seba do maslom vymasteného pekáča a potrieme ich rozšľahaným vajcom
- Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov 7-10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme približne ďalších 25 minút

Kysnuté buchty s tvarohom
Opäť tu máme v hlavnej úlohe kysnuté cesto, tentoraz doplnené o tvaroh, ktorý vláčnosť buchiet len podčiarkne. Pokiaľ milujete tvaroh rovnako ako ja, tak toto je váš recept.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 50 g cukru krupica
- 125 g maslo (zmäknuté)
- 300 ml mlieka (vlažného)
- 40 g droždia
- 2 žĺtky
- vanilkový cukor
- štipka soľ
- citrónová kôra
Na pomazanie
- Vajcia (rozšľahané)
Na náplň
- 250 g tvarohu (polo tučného alebo tučného)
- 40 g múčky
- Žĺtok
- vanilkový cukor
- citrónová kôra
Postup
- Ingrediencie na cesto zmiešame dohromady
- Vypracujeme si cesto a to necháme asi hodinu v teple odpočívať
- Medzitým si zmiešame náplň
- Do misy dáme tvaroh, žĺtok, cukor krupice aj cukor vanilkový a nastrúhame doň citrónovú kôru
- Náplň do buchiet mixujeme dohladka a dáme bokom
- Po vykysnutí preložíme cesto na pracovnú plochu, premneme a potom rozvaľkáme
- Takto rozvaľkané cesto porciujeme na rovnako veľké kusy
- Každý kus trochu splácneme a doprostred pridáme našu tvarohovú náplň
- Okraje cesto pevne stlačíme dohromady a utesníme, aby nám náplň v rúre nevytiekla
- Buchty naukladáme do vymasteného pekáča a potrieme rozšľahaným vajcom
- Necháme ich chvíľu oddýchnuť, aby trochu nakysli, a potom ich preložíme do rúry
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 25 minút
- Kysnuté buchty stačí len pred podávaním pocukrovať práškovým cukrom

Objavte podobné tipy
Exotické kysnuté buchty
Nemôžeme inak, než pridať aspoň jeden recept, pre zarputilých experimentátorov. Asi vás neprekvapí, že tieto buchty nie sú plnené, ale sú potreté ananásovým sirupom. Ananásová aróma sa line aj z cesta samotného, pretože jeho súčasťou je ananásová šťava.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 350 g hladkej múky
- Lyžička soli
- 2 lyžice cukru
- 150 ml mlieka (vlažného)
- ½ droždia
- Vajcia
- 125 ml ananásovej šťavy
- 150 g masla (zmäknutého)
Na sirup
- ¼ hrnčeka kokosového mlieka
- Ananás
- 125 ml ananásovej šťavy
- ¼ hrnčeka práškového cukru
- Šťava z limetky
Postup
- Do veľkej misy nasypeme hladkú múku
- Pridáme soľ, cukor, premiešame a uprostred urobíme jamku
- Do neho rozdrobíme na malé kúsky droždia
- Droždie zalejeme ½ vlažného mlieka
- Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások
- Na sirup dáme všetky ingrediencie do hrnca a začneme miešať, aby sa ingrediencie zmiešali
- Zmes umiestnime na oheň a na malú teplotu začneme variť
- Zmes musí začať hustnúť a vyzerať ako puding
- Varíme približne 5-7 minút, kým nezískame požadovanú konzistenciu
- Akonáhle nám zmes zhustne, odstavíme ju z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď máme hotový kvások, primiešame k nemu vajcia a šťavu z ananásu a začneme zapracovávať cesto
- Keď máme ingrediencie zmiešané, pridáme zmäknuté maslo
- A znovu cesto zapracovávame, kým nie je na povrchu lesklé
- Cesto takto necháme na 5 minút odpočinúť na teplom mieste
- Keď je cesto odpočinuté znova ho ľahko prepracujeme a dáme ho na pomúčenú dosku
- Pekáčik si vymastíme maslom a dáme bokom
- Cesto si rozdelíme na niekoľko rovnako veľkých častí
- Tie vytvarujeme do podoby bochníka a začneme ich skladať do vymasteného pekáča
- Bochníky zakryjeme a dáme na 15 min odpočinúť a vykysnúť
- Zapneme si rúru na 170 stupňov
- Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na 20 – 25 minút piecť
- Kým sa buchty upečú, vytvoríme si sirup
- Na platni si zahrejeme kokosové mlieko, ohrievame asi 1 minútu
- Potom ho z tepla stiahneme, pridáme kokosovú šťavu a cukor
- Začneme miešať a zároveň podľa svojich preferencií dochucovať (pridáme limetu alebo cukor)
- Keď sú buchty hotové, vyberieme ich z rúry a ich vrch dosýta potrieme sirupom
- Necháme všetko vychladnúť a podávame

Lekvárové buchty
Tieto kysnuté buchty sú taká ľudovka v každej slovenskej domácnosti. Slivkový lekvár spoločne s rumom dajú buchtám ten správny šmrnc a arómu, táto kombinácia nikdy neomrzí.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 400 g hladkej múky
- Droždie
- 50 g cukor krupice
- 200 ml mlieka
- Vanilkový extrakt
- Štipka soli
- 2 žĺtky
- Citrón (šťava aj kôra)
- 100 g masla (zmäknutého)
Na náplň
- 300 g lekváru
- Lyžica rumu (alebo rumová esencia)
- Lyžica perníkového korenia
Postup
- Na kvások si v malej mise zmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a teplé mlieko
- Zmes necháme chvíľu odpočívať na teplom mieste
- Keď nám kvások vzíde, zmiešame ho s ďalšími prísadami na cesto
- Cesto miesime, aby bolo jednoliate, mäkké a nadýchané
- Keď ho máme hotové, uložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste
- Cesto nám vykysne
- Na pomúčenej pracovnej ploche cesto znovu prepracujeme
- Buď cesto vyvaľkáme na placku a naporciujeme ho na rovnako veľké kusy alebo jednoducho jednotlivé kusy z cesta postupne odrezávame
- Na náplň zmiešame lekvár s rumom a perníkovým korením
- Z kusov cesta urobíme placky, ktoré do stredu plníme lekvárovou náplňou
- Buchty zabalíme a pevne uzavrieme, aby nám náplň v rúre neutiekla
- Pekáč na buchty vymažeme maslom alebo tukom a jednotlivé bochníčky tam skladáme spodnou časťou dole.
- Buchty necháme ešte oddýchnuť a potom ich potrieme rozšľahaným vajcom
- Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
Ak chcete viac a jeden recept na kysnuté buchty s lekvárom vám nestačí, pozrite sa na tento výber 10 najlepších receptov na lekvárové buchty .

Makové buchty
Mak spoločne s tvarohom je asi najobľúbenejšia kombinácia na náplň do buchiet. Babičkino kysnuté cesto av ňom táto náplň, vyvoláva spomienky na prázdniny na dedine.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 20 g droždia
- 600 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 120 g cukru krupica
- 100 g masla
- Štipka soli
Na makovú náplň
- 150 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 60 g cukru krupica
- Lyžička škorice
- 50 g ríbezľovej marmelády
- Lyžica šťavy z citróna
Na tvarohovú náplň
- 250 g tučného tvarohu
- Vajcia
- Hrozienka namočené v rume
- 50 g práškového cukru
- Vanilkový cukor
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zasypeme trochou múky
- Na 10 minút odložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
- Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme vajcia, cukor a premiešame
- Keď sa ingrediencie spoja, pridáme maslo a soľ
- Hotový kvások do zmesi vylejeme a spracujeme lepivé cesto
- Ak cesto lepí príliš, pridáme rúru múky
- Hotové cesto prikryjeme a necháme kysnúť, aspoň hodinu
- Medzitým si pripravíme náplň
- Do hrnca dáme mak, mlieko a cukor
- Zmes v hrnci začneme pomaly zahrievať na strednú teplotu a miešame
- Varíme približne po dobu 10 minút
- Mak sa musí poriadne prevariť, aby nebola náplň suchá
- Keď je maková zmes uvarená, zložíme hrniec z tepla a pridáme zvyšné prísady
- Premiešame a necháme vychladnúť
- Na dúhu náplň zmiešame hrozienka s tvarohom, cukrami a vajcom a premiešame
- Keď je cesto vykysnuté, znovu ho na prehniteme a začneme z neho ukrajovať kúsky cesta
- Tie vytvarujeme do placky
- Doprostred každej placky dáme trochu tvarohovej náplne a trochu makovej náplne
- Placky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytiecť, a dáme do vymasteného pekáča
- Keď je pekáč naplnený necháme ho asi 30 minút odstáť, aby buchty znovu nakysli.
- Buchty potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry
- V rúre pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
- Upečené buchty potrieme zmesou rozpusteného masla a zvyšného rumu z hrozienok
- Podávame studené a posypané cukrom

Je nekonečne mnoho variantov čím buchty z kysnutého cesta naplniť. Môžete vyskúšať čerstvé aj varené jablká so škoricou, celé jahody alebo napríklad čerstvé marhule. Fantázii sa medze nekladú. My sme pre vás vybrali tú najlepšiu klasiku, ktorú poznáte od svojich babičiek a mamičiek!