Retro vlašiak u nás nájdete v klasickom podaní, ale aj v modernom spracovaní! Objavte nové chute

Originálny recept na vlašský šalát nesmie chýbať v kuchárke žiadne poriadne gazdinky.

Nás ale jeho klasická chuť aj vzhľad prestal, tak trochu baviť a pustili sme sa do jeho nových obmien!

Máte odvahu ich vyskúšať a ochutnať? Áno?

Tak hurá na tieto tri nové luxusné receptúry!

Domáci vlašský šalát na chlebíčky

Pripravte si nátierku na jednohubky iba za 20 minút! Vtip je, že chutí skvele aj bez chleba, len tak na lyžičke. Náš recept na mäsový šalát s uhorkami a domácou majonézou vám prinesie lahodný pôžitok a ľahkou pikantnosťou!

Čo budeme potrebovať

  1. 600 g salámy junior
  2. 300 g kyslých uhoriek
  3. 60 g sterilizovaného hrášku
  4. 40 g uvareného zeleru (alebo sterilizovaného)
  5. 180 g varenej mrkvy (alebo sterilizovanej)

Na majonézu

  • 2 žĺtky
  • 300 ml repkového oleja
  • ½ šťavy z citróna
  • 1 lyžica vody z nakladaných uhoriek
  • 1 ½ lyžičky cukru
  • Štipka soli
  • Štipka korenia

Niečo navyše

  1. Čerstvé bylinky podľa vlastného výberu (napr. bazalka, rozmarín)

Postup

  • Salámu a uhorky nakrájame na jemné kocky, pridajte sterilizovanú zeleninu a premiešajte
  • Na majonézu dajte vaječný žĺtok do vysokej misy
  • Dolejte repkovým olejom a tyčovým mixérom na najvyššiu rýchlosť rozmixujte, kým sa žĺtok a olej nepremiešajú v jednotnú zmes
  • Potom pridajte citrónovú šťavu, vodu od uhoriek a cukor
  • Znovu premiešajte na najvyššom stupni
  • Dochuťte soľou a korením
  • Zmiešajte majonézu a zeleninovú zmes so šunkovou salámou
  • Dajte aspoň na 1 hodinu chladiť do chladničky
  • Šalát pridajte navrch nakrájané veky alebo bagetky a ozdobte
Lahodný šalát s majonézou na chrumkavej bagetke.
Zdroj: womz.de

Vlašský šalát na ázijský spôsob

Ľahko pikantná obmena s nádychom Ázie. Tento recept na krémový mäsový šalát vám nesmie uniknúť, ak ste už znudení jeho klasickou verziou!

Čo budeme potrebovať

  • 250 g šunkovej salámy
  • 100 g sterilizovanej zeleniny (hrášok, zeler, mrkva)
  • 40 g bambusových výhonkov v náleve
  • 125 g japonskej majonézy Kewpie (možno použiť klasickú a pridať 1 lyžičku cukru)
  • 100 g kimchi (kórejský šalát)
  • 25 g miso pasty (pasta zo sóje)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Šunkovú salámu nakrájame na malé jemné rezančeky
  2. Kimchi pokrájajte na na malé kúsky
  3. Šunkové rezančeky zmiešame s kimchi, miso pastou, zeleninou, bambusom a majonézou Kewpie
  4. Vlašský šalát po ázijsku podávajte samotný alebo s opečeným toastom
Tradičný pultový šalát na ázijský spôsob.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Zdravý šalát s mäsom po Taliansku

Tento recept na fit verziu vlašského šalátu milujú všetky vekové kategórie. Je to ideálna letná desiata alebo večera.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g mäkkej salámy alebo šunkovej salámy
  • 40 g parmezánu
  • 4 veľké jarné cibuľky
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 malý zväzok petržlenu
  • 1 lyžica kapary
  • 8 malých cherry paradajok
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 50 ml jogurtu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • Štipka čerstvého čierneho korenia
  • Štipka soli

Postup

  1. Šunkovú salámu nakrájame na tenké plátky a pridáme do misy
  2. Parmezán nastrúhame na jemnej strane strúhadla a dáme bokom
  3. Jarné cibuľky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké prúžky
  4. Cibuľku pridáme k saláme
  5. Strúčik cesnaku olúpeme a pomocou lisu na cesnak prelisujeme a pridáme do misy
  6. Petržlen umyjeme a jemne nasekáme a tiež pridáme do misy
  7. Potom sa pridáme kapary
  8. Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na veľmi malé kocky
  9. Pridáme ich k zvyšku ingrediencií v mise
  10. Postupne vmiešame olivový olej, jogurt a citrónovú šťavu
  11. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame a dochutíme veľkým množstvom čerstvo mletého čierneho korenia a soli
  12. Zdravú verziu vlašského šalátu nakoniec posypeme parmezánom
  13. Podávame ho s čerstvým chlebom ciabatta a suchým červeným vínom

Pokiaľ predsa len túžite po klasike, ktorú všetci toľko milujeme. Inšpirujte sa týmito receptami na tradičný pochúťkový šalát, alebo skúste tento pikantný šalát Rumcajs , alebo tento hanácky šalát !

Zdravšia verzia obľúbeného šalátu so šunkou, paradajkami a jogurtom.
Zdroj: kuechengoetter.de

História receptu na vlašský šalát

Prvá zmienka o tomto obľúbenom šaláte sa objavila v nemeckej kuchárke v roku 1805.

Dnešná podoba sa od tej prvej v mnohom líši. Prvé verzie obsahovali napríklad víno, ocot, minuli, sardely, ančovičky, olivy alebo salámu. Namiesto dnes používanej majonézy sa používala zálievka z octu, curku vína, oleja, soli a korenia.

Keď sa, o 30 rokov neskôr, recept dostal do našich českých luhov a hájov, bol do zálievky pridaný uvarený žĺtok, bobkový list a cibuľa.

V dvadsiatom storočí receptúra šalátu stále obsahuje ryby, ale tie neskôr začali byť vymieňané za dostupnejšie ingrediencie ako zemiaky.

Tradičnú českú, nami dnes známu verziu vlašského šalátu na trh uviedol lahôdkar Alois Linka. Ten do receptu pridal jablká, hrášok z konzervy, kyslé uhorky, mrkva, pražskú šunku, majonézu, soľ a korenie.

Receptúra šalátu prešla celým radom premien a ako môžeme vidieť, z pôvodného receptu nezostalo prakticky nič, napriek tomu sa vlašiak stal jednou z najobľúbenejších pochúťok u nás!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.