Originálne recepty na vaječný šalát 6-krát inak. Inšpirujte sa!

Vajcia, dlhé roky odsudzovaná potravina, ktorá je ale v skutočnosti prekvapivo zdravá.

Sú plné bielkovín, vitamínov, minerálov aj zdravých tukov.

Poďme si z nich pripraviť rozmanité recepty na vajíčkový šalát.

Dá sa pripraviť v mnohých variantoch.

Vždy chutne, rýchlo a zdravo!

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Vynikajúci vajíčkový šalát so zemiakmi a dresingom

Kombinácia vajíčok a zemiakov chutí vždy skvele. Vyskúšajte náš recept na tento jednoduchý šalát. Uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie:

  • 900 g zemiakov
  • 6 vajec
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 stopkový zeler

Dresing

  • 1 šálka majonézy
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • čierne korenie podľa chuti
  • sladká paprika podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky olúpte a nakrájajte približne na centimeter veľkej kocky.
  2. Následne ich dajte variť do hrnca s vodou.
  3. V medziobdobí uvarte vajcia natvrdo.
  4. Keď sú zemiaky uvarené domäkka, sceďte ich a nechajte vychladnúť.
  5. Vajíčka olúpte a nakrájajte na kocky.
  6. Nakrájajte tiež stopkový zeler a jarnú cibuľku.
  7. V miske vyšľahajte ingrediencie na dresing a dajte ich bokom.
  8. Vo veľkej mise zmiešajte nakrájané vajcia, cibuľku, zeler a vychladnuté zemiaky.
  9. Prelejte pripraveným dresingom a premiešajte.
  10. Ochutnajte a prípadne dochuťte požadovaným množstvom soli či korenia.

Tento vajíčkový šalát môžete servírovať napríklad ako prílohu je grilovanému mäsu.

Pokrm pripravený z vajíčok natvrdo a zemiakov.
zdroj: spendwithpennies.com

Okrem receptov na vajíčkový šalát môžete prebytok vajec vo vašej chladničke využiť aj na prípravu rozmanitých vajíčkových nátierok . Načerpajte inšpiráciu z našich receptov!

Domáci vajíčkový šalát s majonézou

Základný recept obsahuje iba papriku a zeler, ale fantázii sa medze nekladú a môžete do šalátu pridať aj ďalšie druhy zeleniny, ktoré máte radi.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 1/2 šálky majonézy
  • 1 červená kapia
  • 1 stopkový zeler
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarte si vajcia natvrdo.
  2. Papriku a stopkatá zeler nakrájajte na menšie kúsky.
  3. Vajíčka olúpte, nakrájajte na kocky a pridajte k zelenine.
  4. Následne pridajte majonézu, horčicu a korenie.
  5. Všetko dôkladne premiešajte av prípade potreby ešte dosoľte.

Šalát s vajcami a zeleninou môžete použiť napríklad na naplnenie wrapov.

Miska so zmesou zeleniny, vajíčok a majonézy.
zdroj: smalltownwoman.com

Neoddeliteľnou ingredienciou väčšiny receptov na vajíčkový šalát je majonéza. Pripravte si vlastnú domácu majonézu ! Len tak si budete vždy istí tým, z čoho je vyrobená a že je skutočne čerstvá.

Cestovinový šalát s vajíčkom, jogurtom a zmesou zeleniny

Vajcia tvoria úžasnú kombináciu nielen so zeleninou, ale aj s cestovinami. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 200 g cestovín podľa vlastného výberu
  • 2 vajcia
  • 1 červená kapia
  • 1-2 mrkvy
  • 1-2 stopkaté zelery
  • 1/2 červenej cibule
  • 1-2 PL čerstvej petržlenovej vňate

Dresing

  • 1/2 šálky majonézy
  • 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 1 a 1/2 PL bieleho vínneho octu
  • 2 čajové lyžičky dijonskej horčice
  • 2 čajové lyžičky medu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarte si vajcia natvrdo a cestoviny v hrnci s osolenou vodou podľa návodu na obale.
  2. Uvarené cestoviny prepláchnite studenou vodou a nechajte dobre odkvapkať.
  3. Vajíčka olúpte a nakrájajte na kocky.
  4. Na kocky či rezančeky nakrájajte aj papriku, mrkvu, zeler a cibuľu.
  5. V miske zmiešajte majonézu, grécky jogurt, ocot, horčicu, med a dochuťte soľou a korením.
  6. Dobre odkvapkané cestoviny dajte do väčšej misy spolu s vajcami, paprikou, mrkvou, zelerom a cibuľou.
  7. Zalejte dresingom, pridajte petržlenovú vňať a premiešajte.

Tento cestovino-vajíčkový šalát so zeleninou je skvelým variantom ľahkého obeda, ktorý si môžete vziať ľahko so sebou do práce.

Cestovinový šalát s vajíčkom, zeleninou a jogurtom.
zdroj: cookingclassy.com

Paradajky plnené šalátom z vajíčok

Podobne ako vajcia, je aj avokádo plné rozmanitých vitamínov, minerálov a tiež polynenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať zlý cholesterol a naopak zvyšovať ten dobrý.

Ingrediencie:

  • 2-3 vajcia
  • 2 paradajky
  • 3/4 šálky majonézy
  • 1 PL nasekaného rapíkatého zeleru
  • 1 PL nadrobno nakrájanej červenej papriky
  • 1/2 kusy reďkovky nakrájané na kúsky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vajcia si uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Paradajkám odrežte vrchnú časť, vyberte dužinu, nakrájajte ju na malé kúsky a pridajte k vajíčkam.
  3. Zvyšok paradajok odložte nabok.
  4. Do misky k paradajkovej dužine a vajciam pridajte zeler, červenú papriku, reďkovky, majonézu a korenie.
  5. Dôkladne premiešajte.
  6. Vaječným šalátom naplňte vydlabané paradajky.

Plnené paradajky podávajte s čerstvým pečivom ako skvelú a zdravú desiatu aj večeru.

Paradajky plnené šalátom z vajíčok.
zdroj: heb.com

Vajíčka sa najčastejšie konzumujú ako miešané, natvrdo alebo vo forme volského oka. To ale nie sú jediné možnosti. Inšpirujte sa našimi receptami na varené vajíčka 5krát inak !

Vaječný šalát so šunkou a reďkovkami

Nielen milovníkov mäsa a údenín poteší táto verzia ozvláštnená šunkou. Okrem šunky ale možno použiť aj ďalšie údeniny, ktoré šalátu dodajú intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 200 g šunky alebo iné údeniny
  • 4 vajcia
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 1 rímsky šalát
  • žerucha

Zálievka

  • 6 PL olivového oleja
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 čajová lyžička horčica
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vajcia uvarte natvrdo.
  2. Šunku nakrájajte na drobné kúsky či rezančeky.
  3. Následne uvarené vajcia olúpte a nakrájajte na štvrtky.
  4. Reďkovky nakrájajte na kolieska, rímsky šalát natrhajte alebo nakrájajte na menšie kúsky.
  5. V miske zmiešajte ingrediencie na zálievku a premiešajte.
  6. Vajcia, šunku, reďkovky, šalát a žeruchu naaranžujte na tanier a prelejte zálievkou.
Zmes vajíčok, šunky a rievičiek v podobe šalátu.
zdroj: prima.co.uk

Vajíčkový šalát sa často podáva s čerstvým pečivom. Upečte si k nemu naše chrumkavé domáce bagety !

Pestrofarebný šalát s vajcami, avokádom a slaninou

Vajcia, niva, slanina, avokádo a paradajky dávajú tomuto variantu šalátu nielen rozmanité farby, ale aj rozmanité chute. Vyskúšajte, uvidíte, že si ho zamilujete.

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 8 plátkov slaniny
  • 1 avokádo
  • 10 cherry paradajok
  • 70 g nivy
  • 2 PL čerstvo nasekané pažítky
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL gréckeho jogurtu
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarte si vajcia natvrdo, následne ich schlaďte v studenej vode, olúpte a nakrájajte na kúsky.
  2. Slaninu nakrájajte na rezančeky a orestujte na panvici.
  3. Avokádo olúpte, vykôstkujte a nakrájajte na kúsky.
  4. Cherry paradajky rozpoľte, nivu rozdrobte alebo nakrájajte na malé kúsky.
  5. V malej miske zmiešajte majonézu, jogurt a červený vínny ocot. Dochuťte soľou a korením.
  6. Vo veľkej mise zmiešajte vajcia, slaninu, avokádo, nivu a cherry paradajky.
  7. Postupne vmiešajte majonézový dresing a použite ho len toľko, aby sa ingrediencie ľahko obalili.
  8. Na záver ozdobte pažítkou.

Vajíčkový šalát s avokádom a slaninou podávajte s čerstvým pečivom.

Pestrofarebný pokrm so zmesou zeleniny, vajíčok a byliniek.
zdroj: delish.com

Vajíčkový šalát má mnoho podôb

Receptov na vajíčkový šalát existuje obrovské množstvo. K najobľúbenejším variantom patria tie so zemiakmi, majonézou, šunkou či paradajkami. Dá sa ale povedať, že do neho môžeme pridať takmer všetky druhy zeleniny. V prípade, že dávate prednosť ľahším a zdravším verziám pokrmov, nahraďte majonézu jogurtom alebo kyslou smotanou. Z korenia sa najčastejšie používa klasika v podobe soli, korenia a sladkej papriky, ale pokiaľ máte radi výraznejšie chute, môžete použiť aj pikantnejšie korenie. V neposlednom rade je možné do vaječného šalátu samozrejme pridať aj rozmanité čerstvé bylinky.

Prečo jesť vajíčka?

Tiež vám doma od mala vštepovali, že vajcia sú plné škodlivého cholesterolu, a že by ste preto ich konzumácii mali vyhýbať? Pravdepodobne áno, pretože až pred niekoľkými málo rokmi sa ukázalo, že to nie je tak celkom pravda. Rozmanité vedecké štúdie totiž upozornili na to, že vajíčka obsahujú kyselinu linolovú a lecitín, ktoré naopak pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu v našom organizme.

Okrem toho sú vajcia tiež bohatým zdrojom ďalších zdraviu prospešných látok, ako sú bielkoviny či omega-3 mastné kyseliny. Z vitamínov obsahujú predovšetkým vitamíny skupiny B, ale aj vitamín C, D, E či K. Samozrejme platí všetko s mierou, odborníci väčšinou odporúčajú dospelým osobám dve vajcia denne. Vhodnejšia je konzumácia vajec pochádzajúcich z biologických chovov.

Vajíčka a ich vplyv na naše zdravie

Primeraná pravidelná konzumácia vajec prináša nášmu organizmu množstvo pozitív. Okrem už spomínaného zníženia zlého cholesterolu, sú vajcia skvelé aj pre našu imunitu. Luteín a zeaxantín, dva z antioxidantov, ktoré vajcia obsahujú, majú preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie našich očí.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.