Torta lahodná tak, že vám nedovolí prestať. Vychutnajte si tieto jedinečné recepty na suflé po výdatnej rodinnej večeri alebo ho servírujte len tak pri posedení s priateľmi.
Túto dobrotu ocenia všetky vekové kategórie a zostanú po ňom len prázdne zapekacie mištičky!
Skúsite jeho sladkú alebo slanú variantu? Alebo dokonca obe?
Základný recept na suflé
Cesto, chrumkavé zvonku, mäkké a nadýchané vo vnútri. Je možné ho naplniť mnohými vašimi obľúbenými ingredienciami. Výroba je v skutočnosti veľmi jednoduchý proces, napriek tomu, že jeho povesť hovorí skôr o pravom opaku. Skúste do receptu na túto nadýchanú tortu pridať syr, kraba, zeleninu alebo iné kvalitné suroviny.
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- Štipka korenia
- 175 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 2 bielky
- ½ lyžičky majonézy (alebo kyslej smotany)
Postup
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov
- V strednom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo
- Vmiešame múku, soľ a korenie
- Za stáleho miešania varíme, kým nie je zmes hladká a bublinková
- Naraz do zmesi vmiešame všetko mlieko
- Pokračujeme v miešaní, kým sa zmes neprevarí a nebude hladká a hustá
- Oddelíme si vajcia a žĺtky samostatne dobre rozšľaháme
- K vaječným žĺtkom pridáme 50 ml teplej maslovej zmesi
- Zmiešame žĺtkovú zmes so zvyšnou zmesou z masla a dôkladne premiešame
- Hotové cesto na suflé necháme trochu vychladnúť
- Vo veľkej mise ušľaháme bielky a majolku, kým bielky nie sú stuhnuté
- Časť bielkov vmiešame do žĺtkového cesta, aby bolo ľahšie
- A potom cesto zo žĺtkov jemne, ale dôkladne vmiešame do zvyšných bielkov
- Opatrne cesto na suflé nalejeme do 4 formičiek na suflé alebo zapekacie misky
- Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov 20 až 25 minút, kým sa cesto nenafúkne a ľahko zhnedne
Varianty
Syrové soufflé: Do hotového cesta vmiešame 250 g strúhaného švajčiarskeho syra a 30 g nakrájanej jarnej cibuľky
Krabie soufflé : Vmiešame 170 g krabieho mäsa (krabích tyčiniek), ½ lyžičky sušeného tymiánu, ½ lyžičky karí a ½ lyžičky cesnakovej soli, do hotového cesta.
Zeleninové soufflé : Do hotového cesta vmiešame 250 g varenej nastrúhanej mrkvy, 125 g strúhaného syra Cheddar a ½ lyžičky sušeného kôpru
Tip
Nikdy nepridávajte vaječné žĺtky do horúcej omáčky naraz, pretože by sa mohli začať príliš rýchlo zrážať a tvoriť hrudky.

Čokoládové suflé
Spolu s creme brulée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedným z najobľúbenejších luxusných francúzskych dezertov vôbec. Predchádza mu síce povesť extra zložitého a komplikovaného postupu, niektorí by povedali skoro až nemožného. Ale nenechajte sa vydesiť, sú to len povedačky rovnako ako množstvo potrebných ingrediencií, ktorých potrebujete všetkého všade 7, tak aj postup, ako si túto dobrotu vyrobiť je extrémne jednoduchý. Pozrite sa sami!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 60 g nesoleného masla (nakrájané na kúsky veľkosti polievkovej lyžice)
- 115 g čokolády na varenie (hrubo nasekané)
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Lyžička kyslej smotany
- 40 g krupicového cukru
Na vymazanie formičiek
- 15 g nesoleného masla (extra mäkkého)
- 20 g krupicového cukru (alebo kakaa)
Postup
- Na cesto si rozpustíme 60 g masla a nasekanú čokoládu na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre v 20 sekundových intervaloch a po každom čokoládu s maslom premiešame, kým sa úplne nerozpustí a nespoj
- Čokoládu necháme mierne vychladnúť po dobu 3-5 minút
- Do čokoládovej zmesi zašľaháme žĺtky, vanilkový extrakt a soľ a zmes dáme bokom
- V úplne čistej sklenenej alebo kovovej miske vyšľaháme na vysokú rýchlosť pomocou ručného mixéra bielky a kyslú smotanu, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy
- S mixérom bežiacim na vysokú rýchlosť pomaly pridávame cukor v 3 dávkach
- Po pridaní všetkého cukru šľaháme zmes asi ešte 2 minúty, kým sa nevytvoria tuhé lesklé vrcholy
- Pomaly a jemne vmiešame do čokoládovej zmesi bielky
- Najlepšie je to urobiť v 3 jednotlivých várkach
- Pričom každú dávku najskôr dôkladne zapracujeme, než pridáme ďalšiu
- Cesto dáme na 5-10 minút do chladničky (cesto nie je potrebné prikrývať, pokiaľ ho nechladíte dlhšie ako 1 hodinu)
- Medzitým si predhrejeme rúru a pripravíme formičky
- Nastavíme rošt v rúre do spodnej tretiny a predhrejeme ju na 200 stupňov
- Na prípravu formičiek vymažeme štyri formičky vhodné na rúry veľkou vrstvou zmäknutého masla
- Vsypeme kryštálový cukor, potom každú pretrepeme a zároveň otáčame, aby sme zaistili, že celý povrch formičky bude pokrytý cukrom
- Formičky položíme na plech
- Za pomocou lyžice čokoládové cesto na suflé rovnomerne naložíme do formičiek
- Pomocou noža alebo stierky povrch uhladíme
- Plech vložíme do rúry
- Okamžite znížime teplotu v rúre na 180 stupňov
- Pečieme 13–15 minút, kým okraje nestuhnú a sa ľahko chveje, keď na formičku ľahko poklepeme
- Suflé vyberieme z rúry a ihneď podávame

Banánové suflé
Neexistuje nič ako delikátny dezert, ktorý zakončí úplne fantastickú večeru. Tento recept na horúcu banánový tortu možno pripraviť aj deň vopred a nakoniec ho podávať s trochou vanilkovej zmrzliny.
Čo budeme potrebovať
- 2 banány
- 6 bielkov
- 150 g práškového cukru
- Maslo na vymazanie
- Lyžica vody
- Lyžica kukuričnej múky
- Lyžička citrónovej šťavy
Postup
- Najprv si zapekacie mištičky dobre vymastíme maslom
- Do jednej formičky pridáme lyžičku práškového cukru a formičkou otáčame, aby sa cukor prichytil po stranách formičky.
- Opakujeme, kým nebudú všetky štyri formičky dobre vysypané
- Základ suflé vytvoríme zmiešaním vody a kukuričnej múky
- Zmes vložíme do kuchynského robota so zrelými banánmi a vytlačenou citrónovou šťavou
- Mixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu cesta
- Vedľa v miske si vyšľaháme bielky do tuhého snehu
- Do veľkej misy odídeme štyri vrchovaté lyžičky banánovej zmesi, odoberieme tretinu vyšľahaného snehu a dôkladne premiešame, aby sme získali banánovú pastu
- Jemne pridáme zvyšný sneh a zmiešame
- Banánové cesto na suflé rozdelíme rovnomerne do formičiek
- Uhladíme vršky cesta
- Až budeme pripravení suflé piecť, formičky vyložíme na plech a pečieme po dobu 10-15 minút na 180 stupňov
- Suflé ihneď podávame s miskou vanilkovej zmrzliny

Objavte podobné tipy
Nadýchaná citrónová torta
Výroba tejto úžasnej tortičky s pudingovou textúrou je oveľa jednoduchšia, než by ste si mysleli. Kľúčom k skvelému receptu na suflé je doba pečenia. Čo chceme je, aby sa po vybratí z rúry v strede mierne chvelo, takže keď do neho ponoríte lyžicu, bude ako puding.
Čo budeme potrebovať
- 125 g kryštálového cukru (+ 2 lyžice cukru na formičky na vysypanie)
- 125 ml mlieka
- Lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- Štipka soli
- Lyžička kyslej smotany
- Múčkový cukor
Postup
- Rošt rúry nastavíme do najnižšej možnej polohy
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Zapekacie formičky si vymastíme bohatou vrstvou masla a ľahko poprášime, každú z nich 2 lyžicami cukru
- Formičky vložíme do chladničky a chladíme, kým nebudú pripravené na použitie
- Na strednú teplotu zvaríme mlieko a citrónovú kôru
- Odstránime z tepla a ochladíme
- Elektrickým mixérom ušľaháme 125 g cukru spoločne s 3 žĺtkami vo veľkej mise, kým nebudú svetlé a nadýchané
- Postupne vmiešame múku, kým sa všetko nepremieša
- Do vaječnej zmesi pridáme mliečnu zmes a dôkladne premiešame
- Pridáme citrónovú šťavu a soľ
- Zmes umiestnime späť na platňu na miernu teplotu a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty, kým zmes nezhustne a nebude krémová
- Hrniec odstránime z tepla a úplne schladíme
- V samostatnej miske vyšľaháme bielky s kyslou smotanou, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
- Do vychladnutej vaječnej zmesi vmiešame asi štvrtinu bielkov, aby zosvetlila
- Potom za pomoci gumovej stierky jemne vmiešame zvyšné bielky, kým sa nezapracujú
- Zmes jemne nalejte do pripravených formičiek na suflé a naplním ich až po okraj
- Suflé pečieme na 200 stupňov po dobu 10 minút
- Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšie 4 minúty, kým vonkajšia strana nestuhne a stred sa pri zatrasení mierne neklope
- Po vybratí suflé ešte poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame

Zdravá torta z brokolice a kozím syrom
Toto elegantné a zdravé suflé z brokolice a kozieho syra ohromí vašu rodinu a priateľov. Táto slaná dobrota sa prekvapivo ľahko vyrába – jediným háčikom je, ho naservírovať skôr než sa stihne vyfúknuť. Skúste ho servírovať spoločne s jedným z týchto šalátov z feniklu !
Čo budeme potrebovať
- 325 g najemno nakrájaných ružičiek brokolice
- Lyžica masla
- Lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- Lyžička dijonskej horčice
- ¼ lyžičky sušeného rozmarínu
- ¼ lyžičky soli
- 125 g rozdrobeného kozieho syra
- 5 bielkov
- 3 žĺtky
- Lyžička majonézy
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Maslom vymažeme štyri formičky na suflé alebo použijeme sprej na varenie
- Formičky rozložíme na plech na pečenie
- Brokolicu vložíme do strednej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
- Zakryjeme jej potravinárskou fóliou a vložíme ju na 1 až 2 minúty do mikrovlnnej rúry, pokiaľ nebude brokolica mäkká, ale stále chrumkavá
- Vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu si rozpustíme maslo a olej
- Vmiešame múku a za stáleho šľahania varíme ďalšiu 1 minútu
- Podľa potreby upravíme teplotu, aby zmes príliš nestmavla (mala by mať farbu karamelu)
- Pridáme mlieko, horčicu, rozmarín a soľ a za stáleho šľahania varíme do zhustnutia 1 až 2 minúty
- Hrniec odstránime z platne a ihneď zašľaháme kozí syr a 3 žĺtky a miešame, kým sa všetko dobre nespojí
- Cesto na suflé prenesieme do veľkej misy
- Bielky ušľaháme v strednej mise elektrickým šľahačom na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
- Pridáme majonézu a šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky
- Pomocou gumovej stierky jemne vmiešame polovicu ušľahaných bielkov do cesta
- Jemne vmiešame zvyšné bielky a odloženú brokolicu
- Miešame tak dlho, pokiaľ nezmiznú biele prúžky z bielkov
- Cesto prelejeme do pripravených misiek na suflé
- Suflé vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút do nafúknutia, tak aby boli pevné na dotyk
- Ihneď podávame

Slaná torta so syrom
Nemysleli ste si, že zvládnete recept na suflé? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jeho slanú verziu, ktorý je popisovaný krok za krokom, a vychutnajte si ho v celej svojej kráse.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla (plus navyše na vymazanie)
- 25 g strúhanky
- 50 g hladkej múky
- Lyžička horčica
- 300 ml mlieka
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 100 g strúhaného extra silného čedaru (dobre sa hodí aj niva, kozí syr a údené syry)
Postup
- Rúru zohrejeme na 200 stupňov a na prostrednú priečku položíme plech na pečenie
- Misky na suflé bohato vymastíme maslom, a potom prisypeme strúhanku a miskami otáčame, aby bolo maslo rovnomerne obalené strúhankou
- Prebytočnú strúhanku vyklopíme a dáme jej preč
- Na prípravu hustej bielej omáčky si na panvici rozpustíme na strednú teplotu maslo
- Potom vmiešame múku a horčicu
- Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu
- Hrniec zložíme z platne a postupne vmiešame mlieko
- Pred pridaním ďalšej porcie mlieka ho dôkladne premiešame
- Vrátime ho späť na platňu a neustále ho asi 10 minút miešame, kým nezhustne
- Prelejeme ju do misky a necháme úplne vychladnúť
- Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky od žĺtkov
- Bielky dáme do čistej misy a žĺtky vmiešame do cesta
- Do cesta vmiešame aj čedar a dobre okoreníme
- Čistým šľahačom ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria tuhé snehové špičky
- Potom za pomocou lyžice, bielky vmiešame do syrového cesta
- Lyžicou nalejeme cesto zmes do misiek
- Misky položíme na plech a pečieme 25–30 minút, kým nie je vršok cesta zlatistý, nakysnutý a mierne sa hýbe
- Ihneď podávame

Rozdiel medzi suflé a fondánom
Suflé a lávové tortičky majú podobný vzhľad, zdieľajú mnoho rovnakých ingrediencií a dokonca sa podávajú s podobnými polevami, čo mnohé vedie k presvedčeniu, že ide o rovnaký dezert.
Avšak nejdeme niekoľko rozdielov , ktoré ich od seba odlišujú. Rozdiely spočívajú najmä v textúre dezertov a tiež v prezentácii ich servisu .
Soufflé je plne uvarené, zatiaľ čo lávová torta si zachováva tekutý, krémový a surový stred.
Ale nenechajte sa zmiasť! Že je suflé úplne uvarené, ale neznamená, že má rovnakú konzistenciu ako napríklad koláč alebo klasická buchta.
Suflé je v strede rozhodne vlhké, oveľa viac ako bežná torta, či koláč. Stred je popisovaný ako pudingový.
Suflé má na povrchu vzhľad ako snehová pusinka a má veľmi ľahkú textúru. Servíruje sa v rôznych obmenách, ako je čokoláda, citrón alebo dokonca syr (všetky varianty nájdete v tomto článku!) .
Fondán alebo lávová torta, má tradične jednu príchuť – čokoládu (ale existuje mnoho rôznych variantov, pretože ľudská zvedavosť a hlad nepozná medzí! Vyskúšajte ďalšie podoby lávových tort podľa našich receptov a uvidíte, že čokoláda je len začiatok všetkého!)
Fondán je svojou konzistenciou hustejší ako suflé a, ako už bolo spomenuté, jeho stred je doslova čokoládová rieka, ktorá vám pri jeho rozkrojení vytečie na tanier.
Zatiaľ čo suflé sa obvykle podáva v zapekacej miske , v ktorej bolo upečené.
Lávové tortičky sa často z týchto formičiek vyklápajú na tanier , kde sa môže táto dobrota voľne rozplynúť.