Vyskúšajte recepty na suflé 6x inak. Pripravte ho z čokolády alebo kozieho syra

Torta lahodná tak, že vám nedovolí prestať. Vychutnajte si tieto jedinečné recepty na suflé po výdatnej rodinnej večeri alebo ho servírujte len tak pri posedení s priateľmi.

Túto dobrotu ocenia všetky vekové kategórie a zostanú po ňom len prázdne zapekacie mištičky!

Skúsite jeho sladkú alebo slanú variantu? Alebo dokonca obe?

Základný recept na suflé

Cesto, chrumkavé zvonku, mäkké a nadýchané vo vnútri. Je možné ho naplniť mnohými vašimi obľúbenými ingredienciami. Výroba je v skutočnosti veľmi jednoduchý proces, napriek tomu, že jeho povesť hovorí skôr o pravom opaku. Skúste do receptu na túto nadýchanú tortu pridať syr, kraba, zeleninu alebo iné kvalitné suroviny.

Čo budeme potrebovať

  1. 30 g masla
  2. 30 g hladkej múky
  3. ½ lyžičky soli
  4. Štipka korenia
  5. 175 ml mlieka
  6. 4 žĺtky
  7. 2 bielky
  8. ½ lyžičky majonézy (alebo kyslej smotany)

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 190 stupňov
  2. V strednom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo
  3. Vmiešame múku, soľ a korenie
  4. Za stáleho miešania varíme, kým nie je zmes hladká a bublinková
  5. Naraz do zmesi vmiešame všetko mlieko
  6. Pokračujeme v miešaní, kým sa zmes neprevarí a nebude hladká a hustá
  7. Oddelíme si vajcia a žĺtky samostatne dobre rozšľaháme
  8. K vaječným žĺtkom pridáme 50 ml teplej maslovej zmesi
  9. Zmiešame žĺtkovú zmes so zvyšnou zmesou z masla a dôkladne premiešame
  10. Hotové cesto na suflé necháme trochu vychladnúť
  11. Vo veľkej mise ušľaháme bielky a majolku, kým bielky nie sú stuhnuté
  12. Časť bielkov vmiešame do žĺtkového cesta, aby bolo ľahšie
  13. A potom cesto zo žĺtkov jemne, ale dôkladne vmiešame do zvyšných bielkov
  14. Opatrne cesto na suflé nalejeme do 4 formičiek na suflé alebo zapekacie misky
  15. Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov 20 až 25 minút, kým sa cesto nenafúkne a ľahko zhnedne

Varianty
Syrové soufflé: Do hotového cesta vmiešame 250 g strúhaného švajčiarskeho syra a 30 g nakrájanej jarnej cibuľky
Krabie soufflé : Vmiešame 170 g krabieho mäsa (krabích tyčiniek), ½ lyžičky sušeného tymiánu, ½ lyžičky karí a ½ lyžičky cesnakovej soli, do hotového cesta.
Zeleninové soufflé : Do hotového cesta vmiešame 250 g varenej nastrúhanej mrkvy, 125 g strúhaného syra Cheddar a ½ lyžičky sušeného kôpru

Tip
Nikdy nepridávajte vaječné žĺtky do horúcej omáčky naraz, pretože by sa mohli začať príliš rýchlo zrážať a tvoriť hrudky.

Jednoduchý základný recept na tortu z bielkov a žĺtkov v zapekacej miske.
Zdroj: olivemagazine.com

Čokoládové suflé

Spolu s creme brulée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedným z najobľúbenejších luxusných francúzskych dezertov vôbec. Predchádza mu síce povesť extra zložitého a komplikovaného postupu, niektorí by povedali skoro až nemožného. Ale nenechajte sa vydesiť, sú to len povedačky rovnako ako množstvo potrebných ingrediencií, ktorých potrebujete všetkého všade 7, tak aj postup, ako si túto dobrotu vyrobiť je extrémne jednoduchý. Pozrite sa sami!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 60 g nesoleného masla (nakrájané na kúsky veľkosti polievkovej lyžice)
  2. 115 g čokolády na varenie (hrubo nasekané)
  3. 3 bielky
  4. 3 žĺtky
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. Štipka soli
  7. Lyžička kyslej smotany
  8. 40 g krupicového cukru

Na vymazanie formičiek

  1. 15 g nesoleného masla (extra mäkkého)
  2. 20 g krupicového cukru (alebo kakaa)

Postup

  1. Na cesto si rozpustíme 60 g masla a nasekanú čokoládu na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre v 20 sekundových intervaloch a po každom čokoládu s maslom premiešame, kým sa úplne nerozpustí a nespoj
  2. Čokoládu necháme mierne vychladnúť po dobu 3-5 minút
  3. Do čokoládovej zmesi zašľaháme žĺtky, vanilkový extrakt a soľ a zmes dáme bokom
  4. V úplne čistej sklenenej alebo kovovej miske vyšľaháme na vysokú rýchlosť pomocou ručného mixéra bielky a kyslú smotanu, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy
  5. S mixérom bežiacim na vysokú rýchlosť pomaly pridávame cukor v 3 dávkach
  6. Po pridaní všetkého cukru šľaháme zmes asi ešte 2 minúty, kým sa nevytvoria tuhé lesklé vrcholy
  7. Pomaly a jemne vmiešame do čokoládovej zmesi bielky
  8. Najlepšie je to urobiť v 3 jednotlivých várkach
  9. Pričom každú dávku najskôr dôkladne zapracujeme, než pridáme ďalšiu
  10. Cesto dáme na 5-10 minút do chladničky (cesto nie je potrebné prikrývať, pokiaľ ho nechladíte dlhšie ako 1 hodinu)
  11. Medzitým si predhrejeme rúru a pripravíme formičky
  12. Nastavíme rošt v rúre do spodnej tretiny a predhrejeme ju na 200 stupňov
  13. Na prípravu formičiek vymažeme štyri formičky vhodné na rúry veľkou vrstvou zmäknutého masla
  14. Vsypeme kryštálový cukor, potom každú pretrepeme a zároveň otáčame, aby sme zaistili, že celý povrch formičky bude pokrytý cukrom
  15. Formičky položíme na plech
  16. Za pomocou lyžice čokoládové cesto na suflé rovnomerne naložíme do formičiek
  17. Pomocou noža alebo stierky povrch uhladíme
  18. Plech vložíme do rúry
  19. Okamžite znížime teplotu v rúre na 180 stupňov
  20. Pečieme 13–15 minút, kým okraje nestuhnú a sa ľahko chveje, keď na formičku ľahko poklepeme
  21. Suflé vyberieme z rúry a ihneď podávame
Dokonale nadýchaný dezert s malinami a šľahačkou z čokolády.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Banánové suflé

Neexistuje nič ako delikátny dezert, ktorý zakončí úplne fantastickú večeru. Tento recept na horúcu banánový tortu možno pripraviť aj deň vopred a nakoniec ho podávať s trochou vanilkovej zmrzliny.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 banány
  2. 6 bielkov
  3. 150 g práškového cukru
  4. Maslo na vymazanie
  5. Lyžica vody
  6. Lyžica kukuričnej múky
  7. Lyžička citrónovej šťavy

Postup

  1. Najprv si zapekacie mištičky dobre vymastíme maslom
  2. Do jednej formičky pridáme lyžičku práškového cukru a formičkou otáčame, aby sa cukor prichytil po stranách formičky.
  3. Opakujeme, kým nebudú všetky štyri formičky dobre vysypané
  4. Základ suflé vytvoríme zmiešaním vody a kukuričnej múky
  5. Zmes vložíme do kuchynského robota so zrelými banánmi a vytlačenou citrónovou šťavou
  6. Mixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu cesta
  7. Vedľa v miske si vyšľaháme bielky do tuhého snehu
  8. Do veľkej misy odídeme štyri vrchovaté lyžičky banánovej zmesi, odoberieme tretinu vyšľahaného snehu a dôkladne premiešame, aby sme získali banánovú pastu
  9. Jemne pridáme zvyšný sneh a zmiešame
  10. Banánové cesto na suflé rozdelíme rovnomerne do formičiek
  11. Uhladíme vršky cesta
  12. Až budeme pripravení suflé piecť, formičky vyložíme na plech a pečieme po dobu 10-15 minút na 180 stupňov
  13. Suflé ihneď podávame s miskou vanilkovej zmrzliny
Dezert z banánu posypaný práškovým cukrom upečený v rúre.
Zdroj: cookingtoentertain.com

Nadýchaná citrónová torta

Výroba tejto úžasnej tortičky s pudingovou textúrou je oveľa jednoduchšia, než by ste si mysleli. Kľúčom k skvelému receptu na suflé je doba pečenia. Čo chceme je, aby sa po vybratí z rúry v strede mierne chvelo, takže keď do neho ponoríte lyžicu, bude ako puding.

Čo budeme potrebovať

  1. 125 g kryštálového cukru (+ 2 lyžice cukru na formičky na vysypanie)
  2. 125 ml mlieka
  3. Lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  4. 3 bielky
  5. 3 žĺtky
  6. 2 lyžice hladkej múky
  7. 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
  8. Štipka soli
  9. Lyžička kyslej smotany
  10. Múčkový cukor

Postup

  1. Rošt rúry nastavíme do najnižšej možnej polohy
  2. Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
  3. Zapekacie formičky si vymastíme bohatou vrstvou masla a ľahko poprášime, každú z nich 2 lyžicami cukru
  4. Formičky vložíme do chladničky a chladíme, kým nebudú pripravené na použitie
  5. Na strednú teplotu zvaríme mlieko a citrónovú kôru
  6. Odstránime z tepla a ochladíme
  7. Elektrickým mixérom ušľaháme 125 g cukru spoločne s 3 žĺtkami vo veľkej mise, kým nebudú svetlé a nadýchané
  8. Postupne vmiešame múku, kým sa všetko nepremieša
  9. Do vaječnej zmesi pridáme mliečnu zmes a dôkladne premiešame
  10. Pridáme citrónovú šťavu a soľ
  11. Zmes umiestnime späť na platňu na miernu teplotu a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty, kým zmes nezhustne a nebude krémová
  12. Hrniec odstránime z tepla a úplne schladíme
  13. V samostatnej miske vyšľaháme bielky s kyslou smotanou, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
  14. Do vychladnutej vaječnej zmesi vmiešame asi štvrtinu bielkov, aby zosvetlila
  15. Potom za pomoci gumovej stierky jemne vmiešame zvyšné bielky, kým sa nezapracujú
  16. Zmes jemne nalejte do pripravených formičiek na suflé a naplním ich až po okraj
  17. Suflé pečieme na 200 stupňov po dobu 10 minút
  18. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšie 4 minúty, kým vonkajšia strana nestuhne a stred sa pri zatrasení mierne neklope
  19. Po vybratí suflé ešte poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame
Delikátna nadýchaná torta z citrónovej šťavy a kôry v miske.
Zdroj: deliciouslyyum.com

Zdravá torta z brokolice a kozím syrom

Toto elegantné a zdravé suflé z brokolice a kozieho syra ohromí vašu rodinu a priateľov. Táto slaná dobrota sa prekvapivo ľahko vyrába – jediným háčikom je, ho naservírovať skôr než sa stihne vyfúknuť. Skúste ho servírovať spoločne s jedným z týchto šalátov z feniklu !

Čo budeme potrebovať

  1. 325 g najemno nakrájaných ružičiek brokolice
  2. Lyžica masla
  3. Lyžica extra panenského olivového oleja
  4. 2 lyžice hladkej múky
  5. 300 ml mlieka
  6. Lyžička dijonskej horčice
  7. ¼ lyžičky sušeného rozmarínu
  8. ¼ lyžičky soli
  9. 125 g rozdrobeného kozieho syra
  10. 5 bielkov
  11. 3 žĺtky
  12. Lyžička majonézy

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. Maslom vymažeme štyri formičky na suflé alebo použijeme sprej na varenie
  3. Formičky rozložíme na plech na pečenie
  4. Brokolicu vložíme do strednej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
  5. Zakryjeme jej potravinárskou fóliou a vložíme ju na 1 až 2 minúty do mikrovlnnej rúry, pokiaľ nebude brokolica mäkká, ale stále chrumkavá
  6. Vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu si rozpustíme maslo a olej
  7. Vmiešame múku a za stáleho šľahania varíme ďalšiu 1 minútu
  8. Podľa potreby upravíme teplotu, aby zmes príliš nestmavla (mala by mať farbu karamelu)
  9. Pridáme mlieko, horčicu, rozmarín a soľ a za stáleho šľahania varíme do zhustnutia 1 až 2 minúty
  10. Hrniec odstránime z platne a ihneď zašľaháme kozí syr a 3 žĺtky a miešame, kým sa všetko dobre nespojí
  11. Cesto na suflé prenesieme do veľkej misy
  12. Bielky ušľaháme v strednej mise elektrickým šľahačom na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
  13. Pridáme majonézu a šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky
  14. Pomocou gumovej stierky jemne vmiešame polovicu ušľahaných bielkov do cesta
  15. Jemne vmiešame zvyšné bielky a odloženú brokolicu
  16. Miešame tak dlho, pokiaľ nezmiznú biele prúžky z bielkov
  17. Cesto prelejeme do pripravených misiek na suflé
  18. Suflé vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút do nafúknutia, tak aby boli pevné na dotyk
  19. Ihneď podávame
najlepší slaný recept na suflé z brokolice a kozieho syra zapečený vo formičke.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Slaná torta so syrom

Nemysleli ste si, že zvládnete recept na suflé? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jeho slanú verziu, ktorý je popisovaný krok za krokom, a vychutnajte si ho v celej svojej kráse.

Čo budeme potrebovať

  1. 50 g masla (plus navyše na vymazanie)
  2. 25 g strúhanky
  3. 50 g hladkej múky
  4. Lyžička horčica
  5. 300 ml mlieka
  6. 4 bielky
  7. 4 žĺtky
  8. 100 g strúhaného extra silného čedaru (dobre sa hodí aj niva, kozí syr a údené syry)

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 200 stupňov a na prostrednú priečku položíme plech na pečenie
  2. Misky na suflé bohato vymastíme maslom, a potom prisypeme strúhanku a miskami otáčame, aby bolo maslo rovnomerne obalené strúhankou
  3. Prebytočnú strúhanku vyklopíme a dáme jej preč
  4. Na prípravu hustej bielej omáčky si na panvici rozpustíme na strednú teplotu maslo
  5. Potom vmiešame múku a horčicu
  6. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu
  7. Hrniec zložíme z platne a postupne vmiešame mlieko
  8. Pred pridaním ďalšej porcie mlieka ho dôkladne premiešame
  9. Vrátime ho späť na platňu a neustále ho asi 10 minút miešame, kým nezhustne
  10. Prelejeme ju do misky a necháme úplne vychladnúť
  11. Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky od žĺtkov
  12. Bielky dáme do čistej misy a žĺtky vmiešame do cesta
  13. Do cesta vmiešame aj čedar a dobre okoreníme
  14. Čistým šľahačom ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria tuhé snehové špičky
  15. Potom za pomocou lyžice, bielky vmiešame do syrového cesta
  16. Lyžicou nalejeme cesto zmes do misiek
  17. Misky položíme na plech a pečieme 25–30 minút, kým nie je vršok cesta zlatistý, nakysnutý a mierne sa hýbe
  18. Ihneď podávame
Krehká slaná torta z parmezánu a ďalšieho syra ako je čedar.
Zdroj: thekitchykitchen.com

Rozdiel medzi suflé a fondánom

Suflé a lávové tortičky majú podobný vzhľad, zdieľajú mnoho rovnakých ingrediencií a dokonca sa podávajú s podobnými polevami, čo mnohé vedie k presvedčeniu, že ide o rovnaký dezert.

Avšak nejdeme niekoľko rozdielov , ktoré ich od seba odlišujú. Rozdiely spočívajú najmä v textúre dezertov a tiež v prezentácii ich servisu .

Soufflé je plne uvarené, zatiaľ čo lávová torta si zachováva tekutý, krémový a surový stred.

Ale nenechajte sa zmiasť! Že je suflé úplne uvarené, ale neznamená, že má rovnakú konzistenciu ako napríklad koláč alebo klasická buchta.

Suflé je v strede rozhodne vlhké, oveľa viac ako bežná torta, či koláč. Stred je popisovaný ako pudingový.

Suflé má na povrchu vzhľad ako snehová pusinka a má veľmi ľahkú textúru. Servíruje sa v rôznych obmenách, ako je čokoláda, citrón alebo dokonca syr (všetky varianty nájdete v tomto článku!) .

Fondán alebo lávová torta, má tradične jednu príchuť – čokoládu (ale existuje mnoho rôznych variantov, pretože ľudská zvedavosť a hlad nepozná medzí! Vyskúšajte ďalšie podoby lávových tort podľa našich receptov a uvidíte, že čokoláda je len začiatok všetkého!)

Fondán je svojou konzistenciou hustejší ako suflé a, ako už bolo spomenuté, jeho stred je doslova čokoládová rieka, ktorá vám pri jeho rozkrojení vytečie na tanier.

Zatiaľ čo suflé sa obvykle podáva v zapekacej miske , v ktorej bolo upečené.

Lávové tortičky sa často z týchto formičiek vyklápajú na tanier , kde sa môže táto dobrota voľne rozplynúť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.