5 sladkých receptov na pravé valašské koláče! Ochutnajte kus Moravy

Klasické recepty na frgál s tými najlahodnejšími náplňami z kvalitných surovín.

Nie je totiž nič lepšie ako začať deň sladko as týmito lahodnými koláčmi, budete žiariť ihneď od rána.

Aký koláč vás zahreje na srdci?

Valašský tvarohový frgál

Úplne skvele dochutená tvarohová náplň v tomto koláči vám urobí deň hneď lepším.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 50 ml oleja
  • 125 g Hery
  • Citrónová kôra

Na potretie

  • Vajcia (rozšľahané)
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla (rozohriateho)
  • 15 g vanilkového cukru
  • Rum (podľa chuti)

Na náplň

  • 1 kg tvarohu
  • 240 g práškového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 4 žĺtky
  • 150 g hrozienok
  • 1 dl rumu
  • 50 g vanilkového pudingu
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • Muškátový oriešok (nastrúhaný)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Na cesto si do menšej misky rozdrobíme droždie, pridáme trochu múky a cukru
  • Droždie zalejeme trochou teplého mlieka
  • Misku uložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
  • Medzitým si do veľkej misy pripravíme preosiatu hladkú múku, vajcia, soľ, cukor, kôru z citróna, zmäknutú Heru a vlažné mlieko
  • Keď je kvások hotový vlejeme ho do múčnej zmesi
  • Začneme zapracovávať cesto
  • Keď je cesto vypracované, prikryjeme ho utierkou na uložíme na teplé miesto
  • Cesto takto necháme kysnúť aspoň hodinu
  • Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň
  • Na tú si vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny a vypracujeme krémovú a hladkú náplň
  • Keď nám cesto vykysne, rozdelíme ho na približne dve rovnako veľké časti
  • Tie potom vyvaľkáme do tvaru veľkého koláča s asi centimetrovým okrajom
  • Na každý koláč pridáme približne 400 g pripravenej náplne
  • Náplň pomocou stierky rovnomerne po celej ploche koláča rozotrieme
  • Okraje potrieme vyšľahaným vajcom
  • Takto pripravený koláč necháme ešte asi 30 minút dokysnúť a potom ho preložíme do rúry
  • Pečieme tak dlho, kým okraje koláča nie sú zlatisté
  • Po upečení ešte teplé okraje frgálu potrieme mliekom
  • Nakoniec zmiešame rozohriate maslo s vanilkovým cukrom a rumom
  • Maslovou zmesou frgál prelejeme a môžeme podávať
Moravský koláč plienený sladkým tvarohom.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Čučoriedkový frgál

Pokiaľ trpíte záplavou čučoriedok z vašej záhradky, nie je nič lepšie ako si upiecť nejakú sladkosť, ako napríklad tento tradičný moravský koláč.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka (vlažného)
  • 75 g masla
  • 20 g droždia
  • 40 g cukru
  • Žĺtok

Na náplň

  • 300 g čučoriedok
  • 250 g tvarohu
  • Žĺtok
  • Vanilkový cukor

Na posýpku

  • 80 g masla (zmäknutého)
  • 100 g cukru
  • 100 g hrubej múky

Na potretie

  • Lyžica rumu
  • 50 g masla (rozpusteného)

Postup

  • Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
  • Do misy si preosejeme múku so štipkou soli
  • V múke urobíme jamku, do ktorej nalejeme teplé mlieko
  • Pridáme nadrobené droždie a lyžičku cukru
  • Zamiešame, prikryjeme a necháme vzísť, na teplom mieste, kvások
  • Keď je kvások hotový, pridáme k nemu zvyšný cukor, zmäknuté maslo, žĺtok a vypracujeme cesto
  • Cesto musí byť hladké a nesmie lepiť
  • Misu s cestom zakryjeme, prenesieme na teplé miesto a necháme kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme náplň, posýpku a zmes na potretie frgálu
  • Rozpustené maslo zmiešame s rumom a dáme bokom
  • Tvaroh si vyšľaháme so žĺtkom a vanilkovým cukrom
  • Čučoriedky umyjeme, očistíme a vysušíme
  • Na posýpku spoločne pokrčíme zmäknuté maslo, múku a cukor
  • Keď je cesto dostatočne vykysnuté, tak ho preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme ho do tvaru koláča
  • Na koláč najskôr navrstvíme tvarohovú náplň, ktorú stierkou rovnomerne rozotrieme
  • Potom pridáme čučoriedky a nakoniec frgál zasypeme posýpkou
  • Koláč preložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým jeho okraje nezozlátnu
  • Ešte horúci frgál po obvode potrieme pripravenou zmesou masla a rumu
Koláč plnený tvarohom a čučoriedkami.
Zdroj: mlsnavarecka.sk

Frgál s hruškovou náplňou

Na tomto recepte je asi najzaujímavejšie, že jeho náplň nie je z čerstvého ovocia, pretože vodnatosť hrušiek to nedovoľuje, preto sa používajú sušené hrušky.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 40 g droždia
  • 125 g masla
  • 2 žĺtky
  • Kôra z 1 citróna
  • 2 lyžice cukru krupice
  • Štipka soli
  • Vajcia (rozšľahané)

Na náplň

  • 450 g sušených hrušiek
  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • Lyžička škorice
  • Vanilkový cukor
  • Strúhanku

Na posýpku

  • 50 g masla (zmäknutého)
  • 60 g hrubej múky
  • 60 g cukru krupica

Na potretie

  • Vajcia
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • Lyžica vanilkového cukru
  • Lyžica rumu
  • 3 lyžice mlieka

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Do veľkej misy si preosejeme hladkú múku so soľou
  • Vytvoríme jamku, do ktorej pridáme lyžičku cukru, nalámané droždie a trochu vlažného mlieka
  • Vidličkou spolu premiešame
  • Misu prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať
  • Za 10 minút by nám mal vzísť kvások
  • Keď je kvások hotový do misy pridáme zvyšok cukru, žĺtok, kôru, nakrájané zmäknuté maslo a mlieko
  • Ingrediencie zarobíme a vznikne nám hladké cesto
  • Misu opäť prikryjeme utierkou a po dobu jednej hodiny cesto necháme kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme hruškovú náplň, posýpku a polevu
  • Sušené hrušky si rozomelieme v kuchynskom robote
  • Potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie, vrátane rumu a premiešame
  • Ak bude potrebné pridajte strúhanku na zahustenie hruškovej náplne
  • Na posýpku spoločne prepracujeme maslo, múku a cukor a vnikne sypká zmes
  • Na polevu zmiešame vanilkový cukor, rum, mlieko a dáme bokom
  • Vykysnuté cesto ľahko prepracujeme na pomúčenej pracovnej ploche
  • Rozdelíme ho na dva bochníky, ktoré potom vyvaľkáme do tvaru koláča
  • Po celej ich ploche rozotrieme hruškovú náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
  • Hruškovú náplň posypeme posýpkou a okraje potrieme rozšľahaným vajcom
  • Potom necháme frgály ešte chvíľu v pokoji nakysnúť a prenesieme ich do predhriatej rúry
  • Koláče pečieme zhruba 30 minút, kým okraje nie sú zlatisté
  • Po upečení okraja potrieme mliekom a náplň pokvapkáme zmesou mlieka, vanilkového cukru a rumu

Sušené hrušky nemusíte ani kupovať, ale rovno si ich vyrobiť doma s domácou sušičkou ovocia. Pokiaľ o nej premýšľate, pozrite sa na tieto recenzie na sušičky ovocia a vyrobte si vlastné hruškové krížalky.

Moravský sladký koláč plnený hruškami a posýpkou.
Zdroj: valachy.sk

Moravský orechový frgál

Pre milovníkov orechov máme aj tento špeciálny recept na frgál s orechovou náplňou. Úžasne krémová náplň v kombinácii s nadýchaným kysnutým cestom je niečo čo si nemôžete nechať v žiadnom prípade ujsť.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 30 g droždia
  • 125 g masla (rozpusteného)
  • 150 ml mlieka (teplého)
  • 60 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli

Na pomazanie

  • Žĺtok
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 50 ml rumu

Na náplň

  • 150 ml smotany
  • 60 g cukru
  • 220 g vlašských orechov
  • Šťava z ½ pomaranča

Postup

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  • Na kvások si do teplého mlieka zamiešame cukor a 100 g hladkej múky
  • Rozdrobíme droždie a zmes dáme na teplé miesto a necháme na teplom mieste vzísť kvások
  • Keď máme kvások hotový pridáme k nemu žĺtky, rozpustené maslo, obe múky a štipku soli
  • Ručne si cesto zarobíme
  • Cesto by malo byť tuhšie, ale vláčne
  • Vytvarujeme bochník, ktorý umiestnime do misy, ktorú prikryjeme utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť.
  • Cesto necháme kysnúť, aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem
  • Medzitým sa pripravíme orechovú náplň do frgálu
  • Nalejeme si smotanu do hrnca a zahrievame
  • Prisypeme cukor a zmes privedieme do varu
  • Keď je cukor rozpustený, tak prisypeme namleté orechy
  • Intenzívne miešame asi 2 minúty, kým zmes nezhustne, potom prilievame pomarančovú šťavu a odstavíme bokom
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice
  • Cesto rozvaľkáme do tvaru koláča a prenesieme ho na plech na pečenie
  • Asi centimetrovým okrajom najskôr potrieme žĺtkom
  • Nanesieme náplň a rovnomerne ju po celom povrchu frgálu rozotrieme
  • Koláč necháme takto ešte pár minút odpočívať, aby ešte nakyslo.
  • Potom frgály dávame do rúry a pečieme približne 20 minút
  • Hotový ešte horúci frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu
Kysnutý koláč plnený orechovou zmesou.
Zdroj: apetitonline.cz

Frgál so slivkovým lekvárom

Že sliviek nie je nikdy dosť? Potom si ich pridajte aj na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho so slivkovým lekvárom. Slivkový lekvár a perník je kombinácia, ktorá neklame.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 250 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Na náplň

  • 250 g lekváru
  • 50 ml rumu
  • 40 g perníka (mletého)
  • Lyžička perníkového korenia

Na posýpku

  • 110 g hrubej múky
  • 55 g masla (zmäknutého)
  • 55 g cukru krupica
  • Štipka soli

Na dokončenie

  • 200 g masla (rozpusteného)
  • Rum
  • 50 g perníka (nastrúhaného)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Vo väčšej mise zmiešame rozdrobené droždie s vlažným mliekom a na teplom necháme vzísť kvások
  • Keď je kvások hotový pridáme doň zvyšné ingrediencie na cesto
  • Začneme zapracovávať cesto, ktoré je hladké a mäkké
  • Misu s cestom prikryjeme a necháme ho na teplom mieste nakysnúť
  • Medzitým si na lekvárovú náplň zmiešame lekvár, rum, perníkové korenie a perník
  • Náplň zmiešame, kým nie je jednotná a hladká
  • Na posýpku si zmiešame všetky potrebné ingrediencie a vypracujeme sypkú zmes
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko dielov, ktoré na pomúčenej ploche rozvaľkáme
  • Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie
  • Centimetrové okraje koláča potrieme rozpusteným maslom
  • Na takto pripravené cesto nanesieme a rovnomerne rozotrieme lekvárovú náplň
  • Celý koláč posypeme posýpkou
  • Kým frgál umiestnime do rúry, tak ho ešte necháme aspoň 30 minút nakysnúť
  • Koláč v rúre pečieme 8-10 minút
  • Ihneď po vybratí z rúry frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu
  • Posypeme nastrúhaným perníkom a počkáme až vychladnú
Moravský koláč s posýpkou a slivkovým lekvárom.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Receptov na fgály je mnoho, ale čo je vlastne tajomstvom chutného a vláčneho týchto koláčov z Moravy? Sú to najmä kvalitné suroviny, do ktorých sa naozaj oplatí investovať, pretože suroviny sú základom. V dobách minulých sa používala kačacia masť, preto valašské koláče chutili tak delikátne. V dnešnej dobe je možné tieto suroviny, do istej miery nahradiť kvalitnou Herou alebo klasickým maslom. Pokiaľ máte možnosť dajte prednosť domácim vajíčkam proti kupovaným a tiež domácemu mlieku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.