Či už hľadáte inšpiráciu na vianočné pečivo alebo hľadáte len niečo sladké, čo sa hodí na zahryznutie po výdatnom obede alebo ku káve s priateľmi. Práve ste narazili na zlatú baňu!
Tieto recepty na kokosové rožteky v sebe majú úplne všetko a vyberiete si recept na každú príležitosť.
Vychutnajte si lahodné, krehké a nadýchané cesto plné kokosovej chuti a arómy.
Akú dobrotou z kokosu začnete?
Kokosové rožky plnené krémom
Tieto bohaté, krehké a nadýchané kysnuté rožky s kokosom sú príjemným doplnkom pre nedeľný brunch alebo na posedenie s priateľmi pri káve.
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 2 lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 2 polievkové lyžice teplej vody
- 125 ml teplej hustej smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru (plus 2 lyžičky)
- Vajcia
- 300 g hladkej múky (rozdelené)
- Štipka soli
- 60 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
Na náplň
- 2 lyžice masla (zmäknutého)
- 60 g práškového cukru
- 60 g sladeného strúhaného kokosu
Na ozdobu
- Vajcia
- 2 lyžice mlieka
- 60 g sladeného strúhaného kokosu
Postup
- V malej miske si rozpustíme droždie v teplej vode
- Vmiešame teplú smotanu, cukor, vajcia a 60 g múky
- Do veľkej misy dáme soľ a zvyšnú múku
- Do múky nakrájame maslo a premiešame, aby nám vznikla drobivá zmes
- Vmiešame zmes droždia a prepracovávame, kým sa nezmieša a nezapracuje, ale nechnete
- Cesto zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny alebo cez noc
- Na náplň zmiešame maslo a práškový cukor
- Vmiešame kokos a dáme bokom
- Cesto rozdelíme na polovicu
- Obe časti dáme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a každú časť rozvaľkáme na kruh
- Potrieme vytvorenou náplňou a každý kruh nakrájame na osem trojuholníčkov
- Jednotlivé trojuholníky zrolujeme od najširšieho konca a položíme ich na vymastené plechy
- Konce rožkov zahneme v tvare polmesiaca
- Prikryjeme ich a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 hodinu
- Na polevu zmiešame vajcia a mlieko
- Polevou potrieme cesto a posypeme ho kokosom
- Kokosové rožky pečieme na 180 stupňov po dobu 13-18 minút, kým nezozlátnu
- Rožteky vyberieme z rúry a na mriežke ich necháme vychladnúť.
Plánujete sa v nedeľu trochu prespať? Potom nie je nič lepšie ako začať deň s poriadnym brunchom! Ako na neho a aké pokrmy sa k nemu najlepšie hodí sa dočítate v tomto článku s receptami na brunch ! Musíte ich vyskúšať, sú úplne famózne!

Vianočné kokosové rožky
Tradičné rožky s kokosom, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vianočnej tácky s cukrovinkami. V našom recepte vám prinášame dokonca dve možnosti ako cesto vytvarovať, aby výber z tvarov bol o niečo pestrejší.
Čo budeme potrebovať
- 250 g rozpusteného masla
- 175 g kryštálového cukru
- Lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 500 g jemne strúhaného kokosu (polosladký alebo nesladený)
- 500 g hladkej múky
- 250 g kokosovej múky
Na cukrovú posypku
- 100 g práškového cukru
- Vrecko vanilkového cukru
Postup
- Do stredne veľkého hrnca pridáme studené maslo a rozpustíme ho pri nízkej teplote
- Akonáhle sa rozpustí, odstránime ho z tepla a pred ďalším použitím ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď je maslo teplé (nie horúce), pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí a dobre nespojí s maslom
- Pridáme vajcia a pokračujeme v miešaní
- Pridáme prášok do pečiva a pokračujeme v miešaní
- Zmes prelejeme do veľkej misy a pridáme kokos
- Keď je všetko dôkladne premiešané, pridáme obe múky a pokračujeme v miešaní, kým sa všetko nezapracuje do cesta
- Cesto vyberieme z misy a pokračujeme v miesení ručne
- Cesto rozdelíme na polovicu a z každého vytvoríme rôzne tvarované koláče z kokosu
- Na kokosové rožky z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vyvaľkáme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme do tvaru dlhej rolky a ohneme ju ako do tvaru polmesiaca
- Na sušienky v tvare mašle z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vytvarujeme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme ako rezancu a oba konce jemne stlačíme vidličkou, aby pripomínali mašličku
- Plech vyložíme papierom na pečenie a oba druhy cukroviniek na ne prenesieme
- Kokosové rožky aj kokosové mašličky pečieme pri 160 stupňoch po dobu 15 minút
- Potom ich necháme na 5 minút vychladnúť
- Pripravíme si zmes práškového cukru a vanilkového cukru
- Rožteky aj mašličky, ešte ľahko teplé, v cukrovej zmesi obaľujeme
- Potom ich necháme úplne vychladnúť a skladujeme ich na chladnom mieste

Rožky s kokosom máčané v čokoláde
Tieto maslové kokosové rožky sú skutočne veľmi jednoduché na prípravu. Vzniknuté krehké pečivo sa hodí nielen ako sviatočné pohostenie, ale aj ako rýchla sladká desiata, keď túžite po niečom malom na zahryznutie.
Čo budeme potrebovať
- 375 g práškového cukru
- 250 g masla (zmäkčeného)
- Veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilky
- 450 g hladkej múky
- 200 g kokosovej múky (alebo strúhaného nesladeného kokosu)
- Lyžička kyslej smotany
- Lyžička jedlej sódy
Na polevu
- 400 g polosladkej čokolády (nasekané na kúsky)
- 2 lyžice masla
Na posypanie
- 100 g pekanových orechov (jemne nasekaných)
Postup
- V miske zmiešame práškový cukor, maslo, vajcia a vanilku
- Zmes šľaháme na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude krémová
- Pridáme múku, smotanu a jedlú sódu
- Znovu šľaháme pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dobre nepremieša
- Vzniknuté cesto rozdelíme na štvrtiny
- Zabalíme ich do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu chladiť do chladničky
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Každú štvrtinu vyvaľkáme do dlhej rezance
- Každú rezancu narežeme na 4 kusy
- Každý kúsok vytvarujte do tvaru polmesiaca
- Umiestnime ich na plechy vyložené papierom na pečenie
- Vložíme do rúry a pečieme 8–10 minút, kým nezozlátnu
- Vyberieme ich a necháme úplne vychladnúť
- Zmiešame čokoládové kúsky a maslo v malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry, kde ju v krátkych intervaloch rozpúšťame a premiešavame
- Každý kokosový rožok z ½ namočíme v čokoláde
- Podľa potreby ihneď posypeme nasekanými pekanovými orechmi
- Rožky necháme odpočívať, kým čokoláda nestuhne

Objavte podobné tipy
Fúkané rožky z kokosu
Jednoduchý recept na fúkané kokosové rožky, ktorý vyžaduje minimálny počet ingrediencií, minimálne cukrárske skúsenosti, ale veľkú lásku pre sladké. V tomto recepte sú dôležité formičky na vytláčanie toho správneho a originálneho tvaru.
Čo budeme potrebovať
- 750 g práškového cukru
- 500 g hladkej múky
- 500 g Hery (alebo masla)
- 250 g kokosovej múky
- 1 a ½ vrecúška prášku do pečiva
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame všetky ingrediencie
- Vypracujeme krehké cesto a vytvoríme z neho guličku
- Cesto bude sypké, ale to je v poriadku
- Cesto potom vytláčame do formičiek na fúkané koksové rožky
- Rúru si predhrejeme na 130 stupňov
- Plech s kokosovými rožkami vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 130 stupňov dozlatista
- Rožteky vyberieme a vyklopíme z formičiek
- Potom ich necháme úplne vychladnúť.
Pokiaľ nemáme dostatok formičiek, tak formičky vyložíme potravinársku fóliu a cesto vytlačujeme do formičky. Rohlík potom vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vznikne rovnako tvarovaný rožok, ako keby bol pečený vo formičke.

Kokosový croissant
Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť s deň starými croissantmi, je naplniť ich makadamovým krémom, posypať strúhaným kokosom a posypať práškovým cukrom. Potom už záleží len na vás, ako tento recept na rožky s kokosom budete servírovať. Budete ich podávať samostatne alebo naplnené nejakým jemným a ľahkým krémom alebo s domácou marmeládou? Fantázii sa medze nekladú.
Čo budeme potrebovať
- 6 domácich croissantov (alebo v obchode kúpených, deň starých)
Na krém
- 170 g makadamových orechov
- 10 g hladkej múky
- Štipka soli
- 90 g masla (zmäkčené)
- 75 g cukru kryštál
- Veľké vajcia
- ½ lyžičky čistého vanilkového extraktu
Na polevu
- 80 g strúhaného kokosu
- Lyžica práškového cukru
Postup
- V mise kuchynského robota si rozdrvíme makadamové orechy na jemný prášok bez toho, aby sme z nich urobili orechové maslo
- Preložíme ich do malej misy, pridáme múku a soľ a dôkladne premiešame, aby vznikla jemná zmes bez hrudiek
- Vo väčšej mise si začneme šľahať zmäknuté maslo, kým nebude mať krémovú konzistenciu
- Pridáme práškový cukor a pri nízkej rýchlosti premiešavame
- Potom rýchlosť zvýšime a pokračujeme v šľahaní, kým zmes nebude nadýchaná
- K maslu pridáme polovicu zmesi makadamových orechov a miešame na nízku rýchlosť, kým sa všetko úplne nespojí
- Pridáme zvyšok orechov a znova miešame, kým sa úplne nezapracujú
- Nakoniec pridáme vajcia a vanilkový extrakt a premiešame, aby sa všetko spojilo
- Orechovú zmes šľaháme na nízku rýchlosť, kým sa úplne nespojí a krém nebude hladký
- Potom ho umiestnime aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby vychladol
- Rúru si predhrejeme rúru na 160 stupňov
- Nesladený strúhaný kokos vysypeme v rovnomernej vrstve na tanier alebo do väčšej misky
- Croissanty rozkrojíme napoly a spodné polovice potrieme asi 3 lyžicami makadamového krému
- Horné polovice z vrchu potrieme asi 1 lyžicou makadamového krému
- Horné polovice potom namočíme do strúhaného kokosu
- Ľahko ho ku croissantu pritlačíme, aby sa kokos dobre prichytil.
- Obe polovice croissantu vložíme na plech, natretou stranou nahor a pečieme asi 20 minút
- Potom kokosové rožky vyberieme a necháme vychladnúť.
- Rožky podávame posypané práškovým cukrom
Vyskúšajte aj ďalšie nadýchané kokosové dobroty ako sú tieto buchty s kokosom .

Ako vyrobiť domáce kokosové maslo?
Chcete sa naučiť, ako si vyrobiť vlastné maslo z kokosu v pohodlí domova? Tento recept na kokosové maslo vás presvedčí o tom, že nič ľahšie nie je av obchode si ho už nikdy nekúpite.
- 700 g kokosových lupienkov
- Štipka soli
Postup
- Do mixovacej misy kuchynského robota pridáme 350 g kokosových lupienkov
- Mixujeme ich asi 30 sekúnd, kým výrazne nezmenší svoj objem
- Pomocou stierky oškrabeme strany mixéra a pridáme zvyšok kokosu
- Mixujeme ďalších 60-90 sekúnd, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu
- Pokiaľ po 2-3 minútach kokos stále nepripomína maslo, pridáme 1 lyžicu kokosového oleja a znovu premiešame
- Maslo dáme do pohára a skladujeme pri izbovej teplote 2-3 mesiace