Zostali vám doma zrelé banány a neviete, čo s nimi?
Potom si pripravte niektoré z našich receptov na banánové rezy!
Máme pre vás variantu s pudingom, mascarpone aj bez lepku.
Ktorú si pripravíte ako prvú?
Banánové rezy s polevou z mascarpone
Tieto banánové rezy sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, sú úžasne nadýchané a vláčne a skvele ich dopĺňa poleva z mascarpone. Navyše ho vyrobíte za menej ako 30 minút!
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 a 1/2 šálky roztlačených zrelých banánov (3 stredne veľké)
- 1 šálka cmaru alebo 1 šálka mlieka + 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
Na polevu:
- 6 lyžíc masla izbovej teploty
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru, preosiateho
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 110 g studeného mascarpone alebo smotanového syra
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte pekáč s rozmermi 23 x 33 cm.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom šľahajte maslo a cukor spoločne pri stredne vysokej rýchlosti, kým vám nevznikne hladká a nadýchaná zmes, asi 3–4 minúty.
- Pridajte vajcia, roztlačené banány, cmar a vanilkový extrakt.
- Miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- Do mokrej zmesi pridajte múčnu zmes v troch prídavkoch, miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto nalejte do pekáča a pečte 20-25 minút.
- Keď je buchta hotová, špajle zapichnutá doprostred by mala vyjsť čistá a malo by na nej byť len pár omrviniek.
- Nechajte buchtu úplne vychladnúť.
- Polevu pripravíte tak, že v mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom ušľaháte maslo a práškový cukor, kým vám nevznikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Pridajte vanilkový extrakt a mascarpone a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Natrite na vychladené rezy a nechajte stuhnúť.
- Užite si to!

Máme pre vás aj ďalšie úžasné recepty na sladké dezerty z banánov ! Raz ochutnáte a už nebudete môcť prestať.
Obrátené banánovo-karamelové rezy
Nie je dekadentnejšieho spôsobu, ako spotrebovať zrelé banány, než si pripraviť tieto luxusné rezy, ktoré navyše neobsahujú žiadne mliečne produkty. Môžete ich podávať samotné alebo s kopčekom svojej obľúbenej zmrzliny.
Čo budete potrebovať
Na vrstvu karamelu a banánov:
- ¼ šálky plnotučného konzervovaného kokosového mlieka
- ⅓ šálky kokosového oleja
- 1 šálka trstinového cukru
- 4-5 zrelých banánov, rozkrojených pozdĺžne napoly (nie prezreté alebo otlačené pre peknú prezentáciu)
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 šálka roztlačených zrelých banánov
- 1 šálka rastlinného mlieka
- ⅓ šálky oleja neutrálnej chuti
- 1 lyžica octu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Dno hlbokého plechu s rozmermi 23 x 33 cm vyložte papierom na pečenie a boky vymažte tukom.
- V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte kokosové mlieko, kokosový olej a hnedý cukor.
- Šľahajte, kým zmes nebude, asi 2 minúty.
- Neprevarujte.
- Nalejte vzniknutý karamel na plech a rovnomerne ho rozprestrite na papieri na pečenie.
- Umiestnite nakrájané banány reznou stranou dole a usporiadajte ich, ako chcete, ale snažte sa zaistiť, aby medzi jednotlivými plátkami bol minimálny priestor, pretože po upečení vzniknú ešte väčšie medzery.
- V miske stolného mixéra (alebo použiť vidličku či metlu) zmiešajte roztlačené banány, rastlinné mlieko, olej, ocot a vanilku a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a škoricu.
- Túto zmes pridajte k mokrým ingredienciám a premiešajte.
- Nepremiešavajte.
- Cesto jemne nalejte na karamel a nakrájané banány a vrch uhlaďte lyžicou alebo stierkou.
- Pečte v rúre 30–35 minút alebo do zlatohnedej farby.
- Párátko zapichnuté do stredu by vám malo vyjsť čisté alebo s pár omrvinkami.
- Pred vyklopením na servírovaciu tácku nechajte buchtu asi 20 minút vychladnúť.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukrovinky z karamelu . Upečte si pečivo, ktoré chutí každému!
Objavte podobné tipy
Rezy z banánov s čokoládovou polevou
Tento múčnik z banánov a pekanových orieškov s bohatou polevou z kyslej smotany a čokolády si zamiluje celá vaša rodina i priatelia. Pripravte si ho deň vopred, pretože na druhý deň chutí ešte lepšie!
Čo budete potrebovať
Na vrstvu karamelu a banánov:
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálky extra jemného granulovaného cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 šálka roztlačených banánov
- 3/4 šálky pekanových orechov, jemne nasekaných
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- štipka soli
Na polevu:
- 340 g čokopiecik
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 1/3 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Hlboký plech s rozmermi 23 x 33 cm vymažte tukom a ľahko vysypte múkou.
- Prebytočnú múku vyklepte a dajte bokom.
- Vo veľkej nádobe ušľahajte maslo elektrickým šľahačom do zmäknutia.
- Pridajte vanilku a cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Vmiešajte banány a pekanové orechy.
- V malej miske zmiešajte sódu a kyslú smotanu a miešajte, kým sa sóda úplne nerozpustí.
- Do inej misy preosejte múku a soľ.
- Pomocou elektrického mixéra pri nízkej rýchlosti zašľahajte 1/2 múčnej zmesi do banánovej zmesi.
- Pridajte všetku zmes kyslej smotany a potom pridajte zvyšnú zmes múky.
- Šľahajte len do zmiešania.
- Nepremiešajte.
- Cesto zoškrabnite na pripravený plech a uhlaďte vršok.
- Pečte v predhriatej rúre asi 25 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Buchta by mala byť krásne vlhká.
- Nechajte úplne vychladnúť na plechu.
- Pripravte si polevu.
- Čokopecičky rozpustite v parnom kúpeli.
- Miešajte, kým nebude čokoláda úplne hladká, a potom zoškrabnite do misy.
- Pridajte kyslú smotanu a vanilku.
- Šľahajte pri nízkej rýchlosti elektrickým šľahačom, pokiaľ nebude poleva hladká a lesklá.
- Polevu rozotrite dlhou úzkou stierkou na vychladnuté rezy.
- Nechajte v chlade, kým poleva nestuhne, potom nakrájajte na štvorce a podávajte.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie elektrických šľahačov. Kto vyhral v našom porovnaní?
Banánové rezy s pudingom a šľahačkou
Úžasné rezy, ktoré pozostávajú z niekoľkých vrstiev – cesto, puding, banány, šľahačka a piškóty. To jednoducho musíte milovať!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 2 a 1/2 šálok hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 2 šálky kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 šálka repkového oleja
- 1/2 šálky cmaru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky zrelých roztlačených banánov, asi 3 až 4 veľké banány
Na puding:
- 2 balenia instantného vanilkového pudingu
- 4 šálky mlieka
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Na polevu:
- 4 až 5 veľkých zrelých banánov nakrájaných na plátky
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 20 piškótov, hrubo rozdrvených
Na ozdobu:
- nakrájané banány
- 8 piškótov
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Hlboký plech s rozmermi 23 x 33 cm nastriekajte olejom v spreji.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ a jedlú sódu.
- Dajte bokom.
- V mise elektrického šľahača šľahajte cukor, vajcia, olej, cmar a vanilkový extrakt na strednú rýchlosť asi 2 minúty.
- Múčnu zmes pridávajte k cukrovej zmesi po jednej tretine a po každom pridaní šľahajte na nízku rýchlosť, kým nebude vzniknutá zmes hladká.
- Vmiešajte roztlačené banány.
- Cesto naneste na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre 30 až 35 minút alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Rezy položte na mriežku a nechajte 20 minút chladnúť.
- Po 20 minútach urobte pomocou rukoväte varešky hlboké otvory po celej buchte.
- Vo veľkej mise šľahajte instantný vanilkový puding s mliekom a vanilkovým extraktom, kým vám nevznikne hustá a hladká zmes.
- Na mierne teplú buchtu rovnomerne rozotrite puding.
- Zakryte buchtu potravinárskou fóliou a pritlačte ju priamo na puding (aby sa nevytvoril škralúp).
- Buchtu nechajte chladiť aspoň 2 hodiny alebo až cez noc.
- Odstráňte z buchty fóliu.
- Plátky banánu rovnomerne rozložte na puding.
- V mise elektrického mixéra šľahajte smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilku do zhustnutia.
- Vzniknutú šľahačku rozotrite na vrch buchty a potom posypote drvenými piškótami.
- Nakrájajte a podávajte.
- Podľa potreby ozdobte ďalšími nakrájanými banánmi alebo piškótami.

Bezlepkové rezy z banánov s jogurtovo-medovou polevou
Vláčne a plné chuti! Tiež sú tieto banánové rezy bez lepku, bez cukru a bez masla posypané vlašskými orechmi a preliate lahodnou polevou z jogurtu a medu.
Čo budete potrebovať
- 4 veľmi zrelé veľké banány
- 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1/4 šálky jogurtu
- 2 vajcia, rozšľahané
- 1/4 šálky kokosového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka himalájskej ružovej soli
- 1 šálka kokosovej múky
- 3/4 šálky ovsených vločiek rozmixovaných na múku
- 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
Na polevu:
- 3 lyžice jogurtu
- 2 lyžice medu
- 1/3 šálky nakrájaných vlašských orechov, na ozdobenie
- mletá škorica (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Štvorcový plech vymažte tukom a zľahka vysypte múkou.
- Vo veľkej miske roztlačte vidličkou banány, vmiešajte rozpustený kokosový olej a jogurt.
- Teraz vmiešajte vajcia, kokosový cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Vmiešajte kokosovú múku, ovsenú múku a nasekané vlašské orechy.
- Cesto nalejte na plech a vyrovnajte kovovou lyžicou.
- Pečte v strede rúry 40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu buchty nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a pred vyklopením nechajte úplne vychladnúť na plechu na mriežke.
- V malej miske zmiešajte jogurt a med, aby ste vytvorili polevu.
- Vychladnutú buchtu potrite polevou, posypte nasekanými vlašskými orechmi a škoricou (voliteľne), nakrájajte na štvorčeky a užívajte si!

Pripravte si aj našich 5 receptov na vynikajúce buchty bez lepku , po ktorých sa budete olizovať. Inšpirujte sa!
Ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!