Milujete jemné a krehké mäso z rúry, takže hľadáte vhodné recepty na pečené kura?
Tento druh mäsa sa dá použiť v podstate na čokoľvek a je to aj skvelá súčasť šalátov.
Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si ho klasicky alebo napríklad s medom či ovocím.
Tradičné pečené kura
Pripraviť dokonale upečené kura nie je často jednoduché, ale keď človek objaví zaujímavý recept, stojí za to ho vyskúšať. Keď navyše mäsu sekunduje zelenina a bylinky.
Ingrediencie:
- 1,5 kg čerstvé kurča
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 palica cesnaku
- 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 1 vetvička tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 hrsť petržlenu
- 2 bobkové listy
Postup:
- Kurča vyberieme aspoň hodinu pred začiatkom prípravy, aby malo izbovú teplotu.
- Rúru si predhrejeme na 240 °C.
- Zeleninu dôkladne umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Nie je nutné ju čistiť.
- Palicu cesnaku rozoberieme na jednotlivé strúčiky, ale nebudeme ho lúpať.
- Pripravíme si vyšší a dostatočne veľký pekáč, do ktorého dáme nakrájanú zeleninu a strúčiky cesnaku.
- Posypeme polovicou byliniek a pokvapkáme olivovým olejom.
- Olejom potrieme aj kura a ochutíme morskou soľou aj čiernym korením zo všetkých strán.
- Takto ochutené kurča položíme do pekáča na zeleninu.
- Vezmeme citrón a pomocou noža do neho urobíme niekoľko dier. Kto chce, môže ho dať ešte chvíľu do mikrovlnnej rúry, skvele sa tak uvoľní chuť.
- Potom vložíme citrón aj s druhou polovicou byliniek do dutiny kurčaťa.
- Do rúry dáme misku s vodou a teplotu znížime na 200 °C.
- Necháme piecť 1 hodinu a dvadsať minút.
- Kontrolujeme po celú dobu pečenia, či nie je odparená všetka voda a priebežne šťavou prelievame kura.
- Keď sa nám bude zdať veľmi suché, pridáme do misky vodu.
- Akonáhle je kura upečené, vyberieme ho z rúry a odložíme na doštičku, aby si tak 15 – 20 minút.
- Prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
- Potom už len stačí kura naporciovať a servírovať.

Zapečené kura na kapustu
Pre rodinu je toto jedlo ako stvorené, pretože je rýchle a chutné. Môže to byť ľahká večera, ale pokojne aj obed. Príprava trvá niečo cez hodinu a výsledok rozhodne podráždi vaše chuťové bunky.
Pokiaľ si potrpíte na jednoduché pokrmy, skúste sa pozrieť na tie najlepšie chuťovky, ktoré predstavujú vynikajúce recepty so zapekanou cuketou.
Ingrediencie:
- 2 kg celé kura
- 1 žltá cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 stredne veľká hlávka kapusty
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky.
- Kapustu zbavíme hlúbota a nakrájame na väčšie kusy.
- Kurča zbavíme drobov, pokiaľ je to potrebné a osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
- Do dutiny dáme nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať.
- Kurča potrieme lyžicou masla zo všetkých strán.
- V malej miske zmiešame soľ, čierne korenie, papriku a sušený cesnak.
- Pripravenou zmesou posypeme kura z vonkajšej aj vnútornej strany. Trochu potľapkáme, aby sa korenie dobre prichytilo na maslo.
- Rúru si predhrejeme na 225 stupňov a pripravíme si najlepšie liatinovú panvicu (tú nahrejeme v rúre), prípadne vyšší pekáčik.
- Vyberieme si veľkú misu, dáme do nej pokrájanú kapustu, pridáme olivový olej, 2 lyžice rozpusteného masla a dôkladne premiešame, aby sa kapusta pekne premastila.
- Osolíme, okoreníme, ešte raz starostlivo zamiešame a rozložíme na dno pekáča (alebo zahriatej liatinovej panvice).
- Do stredu položíme pripravené kura a dáme do rúry.
- Stiahneme teplotu na 200 ° C a pečieme zhruba 60 minút – 90 minút, až kým nezíska kura zlatisté sfarbenie.
- Upečené kura vyberieme z rúry, zakryjeme alobalom a necháme ešte 15 minút odpočívať.

Hydinové mäso s plnkou
Kto miluje slaninu, a ešte k tomu aj plnku, ten určite rád vyskúša tento veľmi jednoduchý, ale napriek tomu veľmi chutný recept.
Ingrediencie:
- 1 celé kura
- 8 prúžkov slaniny
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 100 g čerstvého zmäknutého masla
- 10 lístkov nasekanej šalvie + zväzok na ozdobu
- 125 g strúhanky
- 1 celé vajcia
- 4 veľké cibule
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
- Do panvice dáme polovicu masla, prisypeme cibuľu a necháme restovať zhruba 10 minút, aby bola cibuľa mäkká.
- Potom odstavíme nabok a necháme vychladnúť.
- Akonáhle je cibuľa vychladnutá, pridáme nasekanú šalviu, strúhanku, vajcia, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Plnkou naplníme kurčaťu dutinu a prikryjeme prečnievajúcou kožou.
- Môžeme pre istotu ešte zopnúť ihlou na špíz, špajľou, alebo potravinárskym povrázkom zviazať kurčaťu nôžky k sebe.
- Zostávajúcu plnku vytvarujeme na rovnako veľké guličky a odložíme si ich zatiaľ bokom.
- Kurča potrieme maslom, ktoré nám zostalo, osolíme, okoreníme a položíme do pekáča tak, aby prsia boli hore.
- Cez prsia rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalom.
- Do pekáča vlejeme trochu vody a dáme piecť do strednej časti rúry na cca 90 minút.
- Počas pečenia podľa potreby ešte podlejeme.
- Po hodine pečenia položíme do pekáča ku kurčaťu pripravené guličky plnky a pečieme spoločne.
- Zhruba 15 minút pred koncom pečenia zložíme alobal, odstránime slaninu, trochu podlejeme a zvýšime teplotu rúry na 220 °C.
- Vo chvíli, keď je kurča sfarbené do zlatého odtieňa, vypneme rúru a necháme ešte tak 5 minút dôjsť.
- Potom pekáč vyberieme z rúry, kura zakryjeme alobalom a dáme na 10 minút odpočinúť na kuchynskú linku.
- Pri servírovaní ozdobíme zväzkom šalvie.
- Ako príloha sú perfektné varené zemiaky alebo pečená zelenina.

Objavte podobné tipy
Kuracie ako z pomalého hrnca
Nie je nič lepšie, ako keď sa celá rodina zíde pri nedeľnom obede. Pri takej príležitosti nie je na škodu, pripraviť vždy niečo nové, chutné a hlavne ľahké, čo sa vám nepripáli, keď sa náhodou človek zabudne či zahovorí s ostatnými príbuznými.
Toho sa nemusíme báť vďaka veľmi pomalému pečeniu. Okrem obeda to môže pokojne byť aj perfektná večera. Toto kura skvele chutí s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Ingrediencie:
- 1 celé kura s hmotnosťou cca 1 400 g
- Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
- 2 celé citróny
- 1 palica cesnaku
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 1 zväzok šalvie
- 150 g slaného masla
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Kurča necháme aspoň pol hodinky stepla na izbovú teplotu.
- Pomocou kuchynských papierových utierok ho starostlivo osušíme.
- Predhrejeme si rúru na 160 ° C a pripravíme si misku.
- Do tej dáme 50 g zmäknutého masla, kôru z citrónov, 2 strúčiky cesnaku a otrhané lístky z niekoľkých vetvíc tymiánu.
- Pridáme ešte 4 nasekané listy šalvie a odložíme zatiaľ na stranu.
- Vnútro kurčaťa osolíme a trochu okoreníme.
- Do citróna urobíme vidličkou niekoľko dier a vložíme do dutiny kurčaťa.
- K tomu dáme dve tretiny šalvie, 8 vetvička tymiánu a 4 strúčiky cesnaku, ktorý nie je nutné lúpať, len ho trochu nožom stlačíme.
- Vezmeme lyžicu alebo môžeme aj rukou a nadvihneme opatrne kožu na prsiach.
- Pod kožu natrieme pripravené ochutené maslo s citrónom, čo najďalej to pôjde a kožu znova pritlačíme.
- Zostávajúcu maslovú zmes natrieme na povrch kurčaťa.
- Do malej panvice potom dáme 100 g masla a necháme rozpustiť.
- Prilejeme šťavu z dvoch citrónov, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a znova pár vetvičiek tymiánu a nasekané šalviové listy.
- Dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo, a pomocou kuchynskej injekcie vstrekneme zhruba polovicu zmesi na niekoľkých miestach priamo do mäsa.
- Kto nemá injekciu, tento krok jednoducho vynechá.
- Kurča položíme bokom s prsiami dole do vyššieho pekáča a okolo neho rozložíme zvyšky byliniek, plátky citróna a nepoužité strúčiky cesnaku.
- Trochu podlejeme, zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 2 hodiny a 50 minút pred koncom pečenia rozpustíme zvyšok ochuteného masla.
- Vyberieme pekáč z rúry, odstránime alobal a kura otočíme prsiami nahor.
- Prelejeme rozpusteným maslom a vložíme späť do rúry.
- Stiahneme teplotu cca na 140 ° C a necháme ešte ďalších 60 – 80 minút piecť, aby malo chrumkavú kôrku.
- Po upečení kura vyberieme z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme tak 15 minút odpočívať.
- Potom už len stačí naservírovať a podávať.

Kurča upečené na mede
Inšpiráciou pre tento recept je jednoznačne pekinská kačica. Kombinácia sladkého medu a sójovej omáčky vznikne nezameniteľná chuť, ktorá si získa vašu pozornosť.
Príprava nie je nijako zložitá, ale výsledný pokrm je vynikajúci. Množstvo vystačí na poriadne veľkú rodinnú večeru či obed.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka medu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 3 celé kurčatá (každé s hmotnosťou 1 500 g)
- Soľ
- 10 väčších vetvička rozmarínu
- 12 strúčikov cesnaku
- 1 citrón
Postup:
- Cesnak olúpeme a nožom rozdrvíme na doske.
- Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na 12 rovnakých dielikov.
- Rúru si predhrejeme na 225 ° C a mriežku dáme do strednej časti.
- Pripravíme si malú misku, do ktorej dáme med, citrónovú šťavu a sójovú omáčku.
- Dôkladne zamiešame a zatiaľ odložíme nabok.
- Kurčatá osušíme kuchynskými papierovými utierkami a položíme do veľkého pekáča tak, že špičky krídiel zasunieme pod ne.
- Osolíme zo všetkých strán a nezabudneme aj na dutinu.
- Do dutiny potom zastrčíme 3 vetvičky rozmarínu, 3 rozdrvené strúčiky cesnaku a 4 kúsky nakrájaného citróna.
- Dve tretiny medovej zmesi rozotrieme po kurčatách a plech potom vložíme do rúry.
- Pečieme 30 – 45 minút podľa typu rúry.
- Potom znížime teplotu na 200 stupňov, vyberieme pekáč a kurčatá otočíme.
- Stranu, ktorá je teraz hore, potrieme zostávajúcou medovou glazúrou.
- Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 60 minút.
- Po uplynutí tejto doby stiahneme teplotu na 150 ° C a necháme ešte 15 minút piecť.
- Nakoniec kurčatá vyberieme z rúry, odložíme na kuchynskú linku, zakryjeme alobalom a necháme 15 minút odpočívať.
- Potom naporciujeme a servírujeme.

Lahodné kura pripravíte aj v niektorom z domácich konvektomatov z našej recenzie . Pozrite sa, čo títo pomocníci vedia.
Prečo je kuracie mäso obľúbené?
Kuracie mäso patrí k najobľúbenejším av podstate aj najpoužívanejším druhom mäso v celosvetovom meradle. Je súčasťou klasickej gastronómie, ale odporúča sa aj pri rôznych diétach. Môžeme ho variť, piecť, grilovať a samozrejme aj vyprážať. Ostatne nie je nad klasický vyprážaný rezeň.
Keď to vezmeme podľa jednotlivých častí kurčaťa, tak na rezne je najlepšie použiť kuracie prsia, stehná sú skvelé na omáčky a krídielka pečené či na grile. Kuracie mäso nikdy nesklame, a keď človek nevie čo urobiť, vždy je dobré mať aspoň nejaký ten kúsok kurčaťa v zálohe, pretože je rýchlo hotové a nevadí ani jeho konzumácia pred spaním.

V kuracom mäse sú obsiahnuté bielkoviny s esenciálnymi aminokyselinami. Tie sú nevyhnutné pre nárast svalovej hmoty, jej udržanie aj pre celkovú obnovu tkanív. Nechýbajú ani dôležité vitamíny, najmä skupiny B, ale aj minerály. Z nich je dobré vymenovať fosfor, horčík, železo, draslík, vápnik a selén.
Mäso je veľmi ľahké, diétne a obsahuje len minimálne množstvo tuku, ktorý je z najväčšej časti obsiahnutý pod kožou. Keď sa koža pred prípravou zbavíme, bude mäso ešte zdravšie. Pokiaľ ide o úpravu mäsa, potom najlepšou a najdiétnejšou formou je varenie či dusenie, prípadne varenie v pare.