Najlepšie recepty na pečené kuracie mäso na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Milujete jemné a krehké mäso z rúry, takže hľadáte vhodné recepty na pečené kura?

Tento druh mäsa sa dá použiť v podstate na čokoľvek a je to aj skvelá súčasť šalátov.

Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si ho klasicky alebo napríklad s medom či ovocím.

Tradičné pečené kura

Pripraviť dokonale upečené kura nie je často jednoduché, ale keď človek objaví zaujímavý recept, stojí za to ho vyskúšať. Keď navyše mäsu sekunduje zelenina a bylinky.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg čerstvé kurča
  • 2 veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 palica cesnaku
  • 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 hrsť petržlenu
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Kurča vyberieme aspoň hodinu pred začiatkom prípravy, aby malo izbovú teplotu.
  2. Rúru si predhrejeme na 240 °C.
  3. Zeleninu dôkladne umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Nie je nutné ju čistiť.
  4. Palicu cesnaku rozoberieme na jednotlivé strúčiky, ale nebudeme ho lúpať.
  5. Pripravíme si vyšší a dostatočne veľký pekáč, do ktorého dáme nakrájanú zeleninu a strúčiky cesnaku.
  6. Posypeme polovicou byliniek a pokvapkáme olivovým olejom.
  7. Olejom potrieme aj kura a ochutíme morskou soľou aj čiernym korením zo všetkých strán.
  8. Takto ochutené kurča položíme do pekáča na zeleninu.
  9. Vezmeme citrón a pomocou noža do neho urobíme niekoľko dier. Kto chce, môže ho dať ešte chvíľu do mikrovlnnej rúry, skvele sa tak uvoľní chuť.
  10. Potom vložíme citrón aj s druhou polovicou byliniek do dutiny kurčaťa.
  11. Do rúry dáme misku s vodou a teplotu znížime na 200 °C.
  12. Necháme piecť 1 hodinu a dvadsať minút.
  13. Kontrolujeme po celú dobu pečenia, či nie je odparená všetka voda a priebežne šťavou prelievame kura.
  14. Keď sa nám bude zdať veľmi suché, pridáme do misky vodu.
  15. Akonáhle je kura upečené, vyberieme ho z rúry a odložíme na doštičku, aby si tak 15 – 20 minút.
  16. Prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
  17. Potom už len stačí kura naporciovať a servírovať.
Kurča pečené podľa receptu Jamie Oliviera.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com

Zapečené kura na kapustu

Pre rodinu je toto jedlo ako stvorené, pretože je rýchle a chutné. Môže to byť ľahká večera, ale pokojne aj obed. Príprava trvá niečo cez hodinu a výsledok rozhodne podráždi vaše chuťové bunky.

Pokiaľ si potrpíte na jednoduché pokrmy, skúste sa pozrieť na tie najlepšie chuťovky, ktoré predstavujú vynikajúce recepty so zapekanou cuketou.

Ingrediencie:

  • 2 kg celé kura
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 stredne veľká hlávka kapusty
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

Postup:

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky.
  2. Kapustu zbavíme hlúbota a nakrájame na väčšie kusy.
  3. Kurča zbavíme drobov, pokiaľ je to potrebné a osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
  4. Do dutiny dáme nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať.
  5. Kurča potrieme lyžicou masla zo všetkých strán.
  6. V malej miske zmiešame soľ, čierne korenie, papriku a sušený cesnak.
  7. Pripravenou zmesou posypeme kura z vonkajšej aj vnútornej strany. Trochu potľapkáme, aby sa korenie dobre prichytilo na maslo.
  8. Rúru si predhrejeme na 225 stupňov a pripravíme si najlepšie liatinovú panvicu (tú nahrejeme v rúre), prípadne vyšší pekáčik.
  9. Vyberieme si veľkú misu, dáme do nej pokrájanú kapustu, pridáme olivový olej, 2 lyžice rozpusteného masla a dôkladne premiešame, aby sa kapusta pekne premastila.
  10. Osolíme, okoreníme, ešte raz starostlivo zamiešame a rozložíme na dno pekáča (alebo zahriatej liatinovej panvice).
  11. Do stredu položíme pripravené kura a dáme do rúry.
  12. Stiahneme teplotu na 200 ° C a pečieme zhruba 60 minút – 90 minút, až kým nezíska kura zlatisté sfarbenie.
  13. Upečené kura vyberieme z rúry, zakryjeme alobalom a necháme ešte 15 minút odpočívať.
Kapustový pekáč s kuraťom.
Zdroj: https://brooklynfarmgirl.com/

Hydinové mäso s plnkou

Kto miluje slaninu, a ešte k tomu aj plnku, ten určite rád vyskúša tento veľmi jednoduchý, ale napriek tomu veľmi chutný recept.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura
  • 8 prúžkov slaniny
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 100 g čerstvého zmäknutého masla
  • 10 lístkov nasekanej šalvie + zväzok na ozdobu
  • 125 g strúhanky
  • 1 celé vajcia
  • 4 veľké cibule

Postup:

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
  2. Do panvice dáme polovicu masla, prisypeme cibuľu a necháme restovať zhruba 10 minút, aby bola cibuľa mäkká.
  3. Potom odstavíme nabok a necháme vychladnúť.
  4. Akonáhle je cibuľa vychladnutá, pridáme nasekanú šalviu, strúhanku, vajcia, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  5. Plnkou naplníme kurčaťu dutinu a prikryjeme prečnievajúcou kožou.
  6. Môžeme pre istotu ešte zopnúť ihlou na špíz, špajľou, alebo potravinárskym povrázkom zviazať kurčaťu nôžky k sebe.
  7. Zostávajúcu plnku vytvarujeme na rovnako veľké guličky a odložíme si ich zatiaľ bokom.
  8. Kurča potrieme maslom, ktoré nám zostalo, osolíme, okoreníme a položíme do pekáča tak, aby prsia boli hore.
  9. Cez prsia rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalom.
  10. Do pekáča vlejeme trochu vody a dáme piecť do strednej časti rúry na cca 90 minút.
  11. Počas pečenia podľa potreby ešte podlejeme.
  12. Po hodine pečenia položíme do pekáča ku kurčaťu pripravené guličky plnky a pečieme spoločne.
  13. Zhruba 15 minút pred koncom pečenia zložíme alobal, odstránime slaninu, trochu podlejeme a zvýšime teplotu rúry na 220 °C.
  14. Vo chvíli, keď je kurča sfarbené do zlatého odtieňa, vypneme rúru a necháme ešte tak 5 minút dôjsť.
  15. Potom pekáč vyberieme z rúry, kura zakryjeme alobalom a dáme na 10 minút odpočinúť na kuchynskú linku.
  16. Pri servírovaní ozdobíme zväzkom šalvie.
  17. Ako príloha sú perfektné varené zemiaky alebo pečená zelenina.
Upečené kura plnené plnkou s cibuľou.
Zdroj: https://www.goodto.com/

Kuracie ako z pomalého hrnca

Nie je nič lepšie, ako keď sa celá rodina zíde pri nedeľnom obede. Pri takej príležitosti nie je na škodu, pripraviť vždy niečo nové, chutné a hlavne ľahké, čo sa vám nepripáli, keď sa náhodou človek zabudne či zahovorí s ostatnými príbuznými.

Toho sa nemusíme báť vďaka veľmi pomalému pečeniu. Okrem obeda to môže pokojne byť aj perfektná večera. Toto kura skvele chutí s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura s hmotnosťou cca 1 400 g
  • Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 2 celé citróny
  • 1 palica cesnaku
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 1 zväzok šalvie
  • 150 g slaného masla
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  1. Kurča necháme aspoň pol hodinky stepla na izbovú teplotu.
  2. Pomocou kuchynských papierových utierok ho starostlivo osušíme.
  3. Predhrejeme si rúru na 160 ° C a pripravíme si misku.
  4. Do tej dáme 50 g zmäknutého masla, kôru z citrónov, 2 strúčiky cesnaku a otrhané lístky z niekoľkých vetvíc tymiánu.
  5. Pridáme ešte 4 nasekané listy šalvie a odložíme zatiaľ na stranu.
  6. Vnútro kurčaťa osolíme a trochu okoreníme.
  7. Do citróna urobíme vidličkou niekoľko dier a vložíme do dutiny kurčaťa.
  8. K tomu dáme dve tretiny šalvie, 8 vetvička tymiánu a 4 strúčiky cesnaku, ktorý nie je nutné lúpať, len ho trochu nožom stlačíme.
  9. Vezmeme lyžicu alebo môžeme aj rukou a nadvihneme opatrne kožu na prsiach.
  10. Pod kožu natrieme pripravené ochutené maslo s citrónom, čo najďalej to pôjde a kožu znova pritlačíme.
  11. Zostávajúcu maslovú zmes natrieme na povrch kurčaťa.
  12. Do malej panvice potom dáme 100 g masla a necháme rozpustiť.
  13. Prilejeme šťavu z dvoch citrónov, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a znova pár vetvičiek tymiánu a nasekané šalviové listy.
  14. Dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo, a pomocou kuchynskej injekcie vstrekneme zhruba polovicu zmesi na niekoľkých miestach priamo do mäsa.
  15. Kto nemá injekciu, tento krok jednoducho vynechá.
  16. Kurča položíme bokom s prsiami dole do vyššieho pekáča a okolo neho rozložíme zvyšky byliniek, plátky citróna a nepoužité strúčiky cesnaku.
  17. Trochu podlejeme, zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
  18. Pečieme zhruba 2 hodiny a 50 minút pred koncom pečenia rozpustíme zvyšok ochuteného masla.
  19. Vyberieme pekáč z rúry, odstránime alobal a kura otočíme prsiami nahor.
  20. Prelejeme rozpusteným maslom a vložíme späť do rúry.
  21. Stiahneme teplotu cca na 140 ° C a necháme ešte ďalších 60 – 80 minút piecť, aby malo chrumkavú kôrku.
  22. Po upečení kura vyberieme z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme tak 15 minút odpočívať.
  23. Potom už len stačí naservírovať a podávať.
Pomaly pečené kurča s citrónom, bylinkami a cesnakom.
Zdroj: https://slowthecookdown.com/

Kurča upečené na mede

  Inšpiráciou pre tento recept je jednoznačne pekinská kačica. Kombinácia sladkého medu a sójovej omáčky vznikne nezameniteľná chuť, ktorá si získa vašu pozornosť.

Príprava nie je nijako zložitá, ale výsledný pokrm je vynikajúci. Množstvo vystačí na poriadne veľkú rodinnú večeru či obed.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka medu
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 3 celé kurčatá (každé s hmotnosťou 1 500 g)
  • Soľ
  • 10 väčších vetvička rozmarínu
  • 12 strúčikov cesnaku
  • 1 citrón

Postup:

  1. Cesnak olúpeme a nožom rozdrvíme na doske.
  2. Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na 12 rovnakých dielikov.
  3. Rúru si predhrejeme na 225 ° C a mriežku dáme do strednej časti.
  4. Pripravíme si malú misku, do ktorej dáme med, citrónovú šťavu a sójovú omáčku.
  5. Dôkladne zamiešame a zatiaľ odložíme nabok.
  6. Kurčatá osušíme kuchynskými papierovými utierkami a položíme do veľkého pekáča tak, že špičky krídiel zasunieme pod ne.
  7. Osolíme zo všetkých strán a nezabudneme aj na dutinu.
  8. Do dutiny potom zastrčíme 3 vetvičky rozmarínu, 3 rozdrvené strúčiky cesnaku a 4 kúsky nakrájaného citróna.
  9. Dve tretiny medovej zmesi rozotrieme po kurčatách a plech potom vložíme do rúry.
  10. Pečieme 30 – 45 minút podľa typu rúry.
  11. Potom znížime teplotu na 200 stupňov, vyberieme pekáč a kurčatá otočíme.
  12. Stranu, ktorá je teraz hore, potrieme zostávajúcou medovou glazúrou.
  13. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 60 minút.
  14. Po uplynutí tejto doby stiahneme teplotu na 150 ° C a necháme ešte 15 minút piecť.
  15. Nakoniec kurčatá vyberieme z rúry, odložíme na kuchynskú linku, zakryjeme alobalom a necháme 15 minút odpočívať.
  16. Potom naporciujeme a servírujeme.
Medové kurčatá na pekinský spôsob.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Lahodné kura pripravíte aj v niektorom z domácich konvektomatov z našej recenzie . Pozrite sa, čo títo pomocníci vedia.

Prečo je kuracie mäso obľúbené?

Kuracie mäso patrí k najobľúbenejším av podstate aj najpoužívanejším druhom mäso v celosvetovom meradle. Je súčasťou klasickej gastronómie, ale odporúča sa aj pri rôznych diétach. Môžeme ho variť, piecť, grilovať a samozrejme aj vyprážať. Ostatne nie je nad klasický vyprážaný rezeň.

Keď to vezmeme podľa jednotlivých častí kurčaťa, tak na rezne je najlepšie použiť kuracie prsia, stehná sú skvelé na omáčky a krídielka pečené či na grile. Kuracie mäso nikdy nesklame, a keď človek nevie čo urobiť, vždy je dobré mať aspoň nejaký ten kúsok kurčaťa v zálohe, pretože je rýchlo hotové a nevadí ani jeho konzumácia pred spaním.

V kuracom mäse sú obsiahnuté bielkoviny s esenciálnymi aminokyselinami. Tie sú nevyhnutné pre nárast svalovej hmoty, jej udržanie aj pre celkovú obnovu tkanív. Nechýbajú ani dôležité vitamíny, najmä skupiny B, ale aj minerály. Z nich je dobré vymenovať fosfor, horčík, železo, draslík, vápnik a selén.

Mäso je veľmi ľahké, diétne a obsahuje len minimálne množstvo tuku, ktorý je z najväčšej časti obsiahnutý pod kožou. Keď sa koža pred prípravou zbavíme, bude mäso ešte zdravšie. Pokiaľ ide o úpravu mäsa, potom najlepšou a najdiétnejšou formou je varenie či dusenie, prípadne varenie v pare.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.