Máte radi zverinu a premýšľate, čo si z nej tentokrát pripraviť?
Vyskúšajte naše luxusné recepty na srnčie na smotane v 5 rôznych variantoch.
Pripravili sme si pre vás steaky, rebrá, ale aj cestoviny s mletým mäsom.
Vyberte si svojho favorita!
Srnčie steaky v smotanovej omáčke zo šampiňónov
Marinované steaky zo srnčieho mäsa opečené na panvici a podávané s dokonalou krémovou omáčkou zo šampiňónov a bieleho vína potešia vaše chuťové bunky a vy sa nebudete môcť nabažiť. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
Na srnčie steaky:
- 4 srnčie steaky
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica rastlinného oleja
Na omáčku:
- 4 lyžice masla
- 230 g šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica hladkej múky
- ½ šálky bieleho vína (alebo viac kuracieho vývaru)
- ½ šálky kuracieho vývaru
- ¾ šálky smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky worcesterskej omáčky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup
- Najprv si pripravte marinádu na steaky.
- Zmiešajte dijonskú horčicu, cesnak, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku a korenie.
- Pomocou papierových utierok steaky dôkladne osušte, aby ste odstránili krv.
- Srnčie steaky potrite zo všetkých strán marinádou.
- Steaky položte na tanier a prikryte igelitom.
- Nechajte 1 hodinu odležať pri izbovej teplote (alebo cez noc v chladničke).
- Steaky znova ľahko osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú marinádu.
- Rozpáľte liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni s 1 lyžicou oleja.
- Steaky opekajte asi 4–6 minút z jednej strany, potom ich otočte a opekajte ďalších 4–6 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne asi 54–57 stupňov Celzia pre medium-rare.
- Celková doba opekania steakov sa bude líšiť v závislosti od ich hrúbky.
- Ak sú steaky hrubšie ako 2,5 cm, opekajte ich aj z boku, asi 1 – 2 minúty.
- Opečené steaky preložte na čistý tanier.
- Voľne ich zakryte alobalom a nechajte odpočinúť.
- Na rovnakej panvici rozpustite 2 lyžice masla na stredne vysokom ohni.
- Pridajte šampiňóny a restujte do zhnednutia, asi 2-3 minúty.
- Rozpustite zvyšné 2 lyžice masla v rovnakej panvici.
- Pridajte cesnak a múku a varte 1 minútu.
- Zalejte bielym vínom a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Nechajte 1 minútu variť, potom zalejte kuracím vývarom a smotanou na šľahanie.
- Pridajte dijonskú horčicu, worcesterskú omáčku, soľ a korenie.
- Šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Znížte plameň na stredný a varte asi 5 minút za častého šľahania, kým zmes nezhustne na konzistenciu omáčky.
- Steaky podávajte s omáčkou.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších liatinových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?
Pečené srnčie rebrá s krémovou zeleninovou omáčkou
Tak toto je úplná bomba! Srnčie rebrá pečené v rúre a podávané s omáčkou z koreňovej zeleniny, smotany, červeného vína a borievky jednoducho musíte milovať. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý si obľúbi celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
- 1 srnčie rebro s hmotnosťou cca 1,5 kg
- 120 g slaniny
- 3 mrkvy
- 2 cibuľa
- 200 g zeleru
- 2 pastieri
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- 1 lyžica prepusteného masla
- 150 ml suchého červeného vína
- 1 lyžička bobúľ borievky
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička celého korenia
- 400 ml srnčieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rebrá opláchnite, osušte a nakrájajte.
- Slaninu nakrájajte na rezančeky a položte ju na rebrá.
- Mrkva, cibuľu, zeler a pastier olúpte a nakrájajte na kocky.
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Rebrá osoľte a okoreňte.
- Na panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej a mäso so slaninou opečte zo všetkých strán.
- Okolo mäsa rozložte pripravenú zeleninu a krátko orestujte.
- Do panvice nalejte víno a pridajte borievky, bobkové listy, guličky korenia a trochu vývaru.
- Panvicu vložte do rúry a pečte asi 30 minút.
- Podľa potreby pridajte do panvice ďalší vývar a mäso často podlievajte výpekom.
- Rebrá vyberte z panvice, zabaľte do alobalu, vložte do vypnutej rúry a nechajte odpočinúť na mriežke.
- Omáčku preceďte cez sitko do kastrólika, pridajte smotanu a duste do krémova.
- Pokiaľ chcete, zahustite trochou kukuričného škrobu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Rebrá vyberte z rúry a nakrájajte.
- Usporiadajte na tanier a pokvapkajte omáčkou.
- Podávajte spolu so zvyškom omáčky.
- Podľa chuti podávajte aj s knedľou, jablkami, gaštanmi a hroznovým vínom.

Máme pre vás aj ďalších 5 skvelých receptov na rebrá pripravené v rúre pre skutočných gurmánov!
Objavte podobné tipy
Mäsové guličky so smotanovou omáčkou s bourbonom
Malé mäsové guličky plné chuti podávané s krémovou omáčkou z bourbonu a šalotky sa stanú jedným z najlepších pokrmov, ktoré ste kedy jedli. Navyše sú ľahké na prípravu, nízkosacharidové, keto a bez lepku.
Čo budete potrebovať
Na mäsové guličky:
- 500 g mletého srnčieho mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 3 lístky šalvie, nasekané najemno
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- olivový olej na vyprážanie
Na omáčku:
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ¼ šálky bourbone
- 1 nakrájaná šalotka
Postup
- Zmiešajte mleté srnčie mäso, mleté bravčové, vajcia a korenie.
- Vytvarujte približne 32 guličiek s priemerom cca 4 cm.
- Rozpáľte ťažkú panvicu na vysokom plameni.
- Pridajte trochu olivového oleja.
- Pridajte mäsové guličky a opekajte ich z každej strany asi 5 minút.
- Vypnite sporák.
- Guľôčky preneste do nádoby vhodnej do rúry a pečte ďalších 5 minút pri 175 °C.
- Do panvice nalejte trochu bourbonu a zoškrabte zvyšky zo dňa.
- Zapnite sporák na stredný stupeň.
- Pridajte šalotku.
- Šľahajte a pomocou šľahača uvoľnite opečené kúsky na panvici.
- Pridajte smotanu a nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
- Mäsové guličky preložte na servírovaciu tácku a lyžicou na ne nalejte omáčku.
- Ihneď podávajte.

Cestoviny s mletým srnčím a krémovou paradajkovou omáčkou
Tento pokrm je dokonale syrový, krémový a taaak lahodný! Kto by nemiloval cestoviny so syrom? A keď k tomu pridáte ešte mleté srnčie mäso, vznikne vám niečo tak chutné, že to budete chcieť jesť stále a stále dookola.
Čo budete potrebovať
- 200 g cestovín (použite veľké mušle)
- 1 lyžica oleja
- 500 g mletého srnčieho mäsa
- 1 veľká šalotka, nasekaná
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 papričky jalapenos, opečené na panvici, zbavené semienok a nasekané
- 1 lyžica talianskeho korenia
- 1 lyžička údené papriky
- 1,5 lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka srnčieho alebo hovädzieho vývaru
- 1 šálka paradajkovej omáčky
- ¾ šálky smotany na šľahanie
- 230 g čedaru, strúhaného
- nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Uvarte cestoviny al dente a dajte bokom.
- Dajte veľký hrniec alebo panvicu na sporák na stredne vysoký plameň.
- Pridajte olej, šalotku, cesnak a jalapeno.
- Restujte 2 minúty za častého miešania
- Pridajte mleté mäso a dochuťte talianskym korením, soľou, údenou paprikou a čiernym korením.
- Nechajte mäso zhnednúť.
- Vmiešajte múku a nechajte 1 minútu zhnednúť.
- Pridajte vývar a zoškrabnite opečené kúsky z dna panvice.
- Vývar by mal počas niekoľkých minút mierne zhustnúť.
- Znížte teplotu na minimum a pridajte paradajkovú omáčku, smotanu na šľahanie a syr.
- Dobre premiešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a nezapracuje do zmesi.
- Ihneď podávajte ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

A čo naše recepty na cestoviny s kuracím mäsom zapečené v rúre ? Táto krémová pochúťka vám nesmie uniknúť!
Dusené srnčie s koreňovou zeleninou a paprikovým maslom
Úžasný rustikálny guláš, ktorý je ideálny pre chladnejšie dni, pretože vás skvele zahreje. Je výdatný, lahodný a na svoje mu prídu aj tí, ktorí zverinu nemajú dvakrát v láske.
Čo budete potrebovať
Na paprikové maslo:
- 110 g masla, izbové teploty
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a mleté čierne korenie
Na guláš:
- 700 g srnčieho mäsa vhodného na guláš, nakrájaného na 2,5 cm kúsky
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 1 žltá cibuľa, nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžica tamari
- 1 šálka smotany na šľahanie
- ½ šálky vody
- 1 lyžica sušeného rozmarínu
- 1 lyžička mletej papriky
- 3 sušené bobule borievky
- 600 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na kocky
- 2 lyžice masla
- soľ a mleté čierne korenie
Postup
- V miske dôkladne premiešajte maslo a papriku.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Odložte na neskôr.
- Polovicu olivového oleja rozohrejte vo veľkej liatinovej panvici so silným dnom na stredne vysokom plameni.
- Mäso opekajte po dávkach, kým nebude dobre opečené.
- Bohato dochuťte soľou a korením.
- Keď je posledná várka mäsa dozlatista opečená, vyberte z panvice a dajte bokom na neskôr.
- Do panvice pridajte mrkvu, cibuľu a cesnak a zvyšný olej.
- Restujte minútu alebo dve.
- Mäso vložte späť do panvice spolu s tamari, smotanou na šľahanie, vodou a korením.
- Priveďte do varu.
- Priklopte pokrievkou, znížte plameň a nechajte 1,5 hodiny variť.
- Raz za čas premiešajte.
- Zeler orestujte na masle v samostatnej panvici dozlatista.
- Keď zostáva približne 15–20 minút doby varenia, pridajte k dusenému mäsu zeler.
- Dusené mäso podávajte s paprikovým maslom.

A ako sa vám naše dnešné recepty na srnčie na smotane páčili? Napíšte nám do komentárov!