Pokiaľ naháňate posledné dve kilá alebo sa zaujímate o zdravú stravu aj dlhodobejšie, určite oceníte nasledujúci článok.
Vybrali sme pre vás totiž skvelé recepty na diétne polievky 6x inak.
Chcete li karfiolovú, šošovkovú alebo tekvicovú?
U nás je vždy z čoho vyberať!
Užite si to!
Tekvicová polievka so zázvorom
Po tejto polievke sa utlčú aj nedietárky a ujedať vám bude celá rodina. Je totiž diabolsky dobrá!
INGREDIENCIA
- 1 tekvica
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 1 menšia chilli paprička
- kúsok zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Cibuľu nakrájajte najemno a na lyžici masla orestujte.
- Pridajte na plátky pokrájaný kúsok zázvoru a nasekanú čili papričku.
- Tekvicu tiež pokrájajte a pridajte do hrnca.
- Krátko restujte a zalejte vývarom.
- Varte domäkka a rozmixujte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte.

Šampiňónová polievka
Táto lahodná zdravá polievka zo šampiňónov a zeleniny je bez tuku a navyše je taaak dobrá! Doprajte si chuťové orgie bez výčitiek svedomia.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 1 hrnček mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 šálka cibule, nakrájané na plátky
- 1 hrnček póru, rozpoleného a nakrájaného na plátky
- 3/4 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 3 veľké strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo
- 2 lyžičky lístkov čerstvého tymiánu
- 1 kg šampiňónov, opláchnutých a nakrájaných na hrubé plátky
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na strednej teplote.
- Pridajte mrkvu, cibuľu, pór, stopkový zeler a cesnak.
- Varte a restujte, kým nezmäkne, ale nezačne hnednúť, asi 10 minút.
- Pridajte tymian, šampiňóny, kuracie vývar, soľ a korenie.
- Zahrievajte do varu, potom stiahnite na nízku teplotu, prikryte a varte na miernom ohni 30 minút.
- Zložte z ohňa, nalejte do misiek a podávajte.

Vyskúšajte tiež 6 skvelých receptov na diétne fit vianočné pečivo alebo zabudnite na hory bieleho cukru a múky!
Nízkokalorická brokolicová polievka
Brokolica je superpotravinou plnou vitamínov a ďalších prospešných látok. Vďaka vysokému obsahu vody je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Pripravte si z nej jednoduchú polievku!
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice
- 1 zelerová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oleja
- 1 hrsť pažítky
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Cesnak nakrájajte na plátky a orestujte na lyžičke oleja.
- Pridajte nasekanú zelerovú vňať.
- Ružičky brokolice pridajte k cesnaku.
- Zalejte vývarom a varte do zmäknutia.
- Rozmixujte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Posypte čerstvou pažítkou a podávajte.

Objavte podobné tipy
Polievka z červenej šošovky a špenátu
Táto nízkokalorická korenená polievka je plná zeleniny a šošovky bohaté na bielkoviny. Je krásne hrejivá, zdravá a navyše si na nej pochutnáte!
Ingrediencie
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá nakrájaná cibuľa
- 3 nakrájané mrkvy
- 3 nakrájané stonky stonkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka opláchnuté červené šošovky
- 450 g čerstvého špenátu
- 1 polievková lyžica talianskeho korenia
- 1 lyžička rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok
Postup
- Do veľkého hrnca nalejte ¼ šálky zeleninového vývaru.
- Pridajte cibuľu a cesnak.
- Varte na strednom plameni, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte mrkva a stopkatý zeler.
- Varte ďalších 5 minút.
- Pridajte talianske korenie a rascu a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Premiešajte.
- Pridajte zvyšok zeleninového vývaru, plechovku nakrájaných paradajok a šošovku.
- Priveďte do varu a potom prikryte pokrievkou a znížte plameň na stredne nízku teplotu.
- Varte 30 minút za občasného miešania.
- Keď ste pripravení podávať, pridajte špenát a premiešajte.
- Špenát pridávajte po hŕstoch, kým sa nevstrebe a nespojí s polievkou. Špenát rýchlo vädne.
- Podávajte pokvapkaný čerstvým citrónom a ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou (voliteľne).

Viete o tom, že morčacie patria k tým najdiétnejším mäsám? Nielen z toho dôvodu je vhodné ho zaradiť do vášho jedálnička. Inšpirujte sa našimi receptami na dusené morčacie mäso a doprajte si zdravé a chutné jedlo v niekoľkých obmenách.
Jednoduchá polievka z karfiolu
Karfiol je obľúbeným bračekom brokolice. V našej kuchyni je o niečo obvyklejší a rovnako tak chutný. Užite si túto ľahkú a výživnú polievku, po ktorej nepriberiete!
INGREDIENCIA
- 500 g karfiolu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l mlieka
- soľ
- korenie
POSTUP
- Karfiol rozdeľte na ružičky a uvarte vo vývare domäkka.
- Rozmixujte.
- Prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Podávajte.

Diétna zeleninová polievka
Táto polievka je skvelá, ak potrebujete schudnúť, pretože má nízky obsah tuku a kalórií, je plná zeleniny a vynikajúcich chutí! Tak na čo čakáte? Poďte si ju s nami pripraviť hneď teraz!
Ingrediencie
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka mrkvy, nakrájané na kocky
- 4 šálky nakrájanej kapusty (cca ¼ hlávky kapusty)
- 1 šálka zelených fazuliek, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
- 2 celé nakrájané papriky
- 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 6 šálok hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky tymiánu
- ½ lyžičky bazalky
- korenie podľa chuti
- 2 šálky ružičiek brokolica
- 2 šálky nakrájané cukety
Postup
- Vo veľkom hrnci opečte cibuľu a cesnak na strednom plameni, kým mierne nezmäknú.
- Pridajte mrkva, kapusta a zelené fazuľky a varte ďalších 5 minút.
- Vmiešajte papriky, paradajky, vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a korenie.
- Varte 6-7 minút.
- Pridajte cuketu a brokolicu.
- Varte ďalších 5 minút alebo do zmäknutia.
- Pred podávaním odstráňte bobkové listy.
- Užite si to!

- Pri podávaní môžeme polievku posypať hrsťou opražených semienok . Jedlo potom dobre vyzerá, ešte lepšie chutí a telu dodáme dôležité zdravé tuky.
- Namiesto klasického mlieka môžeme v polievke využiť aj mlieko kokosové , jedlá tak získa nádych exotiky. Myslíme však na množstvo, mlieko z kokosu je kalorickejšie ako mlieko kravské.
- Druhy zeleniny je možné rôzne kombinovať, v krémových polievkach sa dobre vyníma aj cuketa alebo paradajky .
- V prípade, že polievku podávame ako obed, doplníme ju vhodnou bielkovinou , napríklad nízkotučným syrom nakrájaným na kocky. Polievka tak dlhšie zasýti. Na večeru opäť k polievke pridáme syr, šunku alebo jogurt
Ak chcete aj druhý chod zvoliť diétne, skúste si pripraviť nízkokalorickú rybu .
A ako vám naše polievky chutili? Napíšte nám to komentárov!