Najlepšie recepty na nízkokalorické polievky na jednom mieste. Vychutnajte si ich všetky!

Pokiaľ naháňate posledné dve kilá alebo sa zaujímate o zdravú stravu aj dlhodobejšie, určite oceníte nasledujúci článok.

Vybrali sme pre vás totiž skvelé recepty na diétne polievky 6x inak.

Chcete li karfiolovú, šošovkovú alebo tekvicovú?

U nás je vždy z čoho vyberať!

Užite si to!

Tekvicová polievka so zázvorom

Po tejto polievke sa utlčú aj nedietárky a ujedať vám bude celá rodina. Je totiž diabolsky dobrá!

INGREDIENCIA

  • 1 tekvica
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • 1 menšia chilli paprička
  • kúsok zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájajte najemno a na lyžici masla orestujte.
  2. Pridajte na plátky pokrájaný kúsok zázvoru a nasekanú čili papričku.
  3. Tekvicu tiež pokrájajte a pridajte do hrnca.
  4. Krátko restujte a zalejte vývarom.
  5. Varte domäkka a rozmixujte.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Podávajte.
Polievka z tekvice a zázvoru servírovaná v miske.
www.taste.com.au

Šampiňónová polievka

Táto lahodná zdravá polievka zo šampiňónov a zeleniny je bez tuku a navyše je taaak dobrá! Doprajte si chuťové orgie bez výčitiek svedomia.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 1 hrnček mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 šálka cibule, nakrájané na plátky
  • 1 hrnček póru, rozpoleného a nakrájaného na plátky
  • 3/4 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 3 veľké strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo
  • 2 lyžičky lístkov čerstvého tymiánu
  • 1 kg šampiňónov, opláchnutých a nakrájaných na hrubé plátky
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  1. Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na strednej teplote.
  2. Pridajte mrkvu, cibuľu, pór, stopkový zeler a cesnak.
  3. Varte a restujte, kým nezmäkne, ale nezačne hnednúť, asi 10 minút.
  4. Pridajte tymian, šampiňóny, kuracie vývar, soľ a korenie.
  5. Zahrievajte do varu, potom stiahnite na nízku teplotu, prikryte a varte na miernom ohni 30 minút.
  6. Zložte z ohňa, nalejte do misiek a podávajte.
Polievka zo šampiňónov a zeleniny servírovaná v miske.
www.inspirationkitchen.com

Vyskúšajte tiež 6 skvelých receptov na diétne fit vianočné pečivo alebo zabudnite na hory bieleho cukru a múky!

Nízkokalorická brokolicová polievka

Brokolica je superpotravinou plnou vitamínov a ďalších prospešných látok. Vďaka vysokému obsahu vody je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Pripravte si z nej jednoduchú polievku!

INGREDIENCIA

  • 500 g brokolice
  • 1 zelerová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička oleja
  • 1 hrsť pažítky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Cesnak nakrájajte na plátky a orestujte na lyžičke oleja.
  2. Pridajte nasekanú zelerovú vňať.
  3. Ružičky brokolice pridajte k cesnaku.
  4. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia.
  5. Rozmixujte.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Posypte čerstvou pažítkou a podávajte.
Polievka z brokolice servírovaná v mištičkách a ozdobená ružičkou brokolice.
www.healthyrecipesblogs.com

Polievka z červenej šošovky a špenátu

Táto nízkokalorická korenená polievka je plná zeleniny a šošovky bohaté na bielkoviny. Je krásne hrejivá, zdravá a navyše si na nej pochutnáte!

Ingrediencie

  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 malá nakrájaná cibuľa
  • 3 nakrájané mrkvy
  • 3 nakrájané stonky stonkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 šálka opláchnuté červené šošovky
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 1 polievková lyžica talianskeho korenia
  • 1 lyžička rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 plechovka (425 g) nakrájaných paradajok

Postup

  1. Do veľkého hrnca nalejte ¼ šálky zeleninového vývaru.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak.
  3. Varte na strednom plameni, kým cibuľa nezosklovatí.
  4. Pridajte mrkva a stopkatý zeler.
  5. Varte ďalších 5 minút.
  6. Pridajte talianske korenie a rascu a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  7. Premiešajte.
  8. Pridajte zvyšok zeleninového vývaru, plechovku nakrájaných paradajok a šošovku.
  9. Priveďte do varu a potom prikryte pokrievkou a znížte plameň na stredne nízku teplotu.
  10. Varte 30 minút za občasného miešania.
  11. Keď ste pripravení podávať, pridajte špenát a premiešajte.
  12. Špenát pridávajte po hŕstoch, kým sa nevstrebe a nespojí s polievkou. Špenát rýchlo vädne.
  13. Podávajte pokvapkaný čerstvým citrónom a ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou (voliteľne).
Zeleninová polievka s červenou šošovkou servírovaná v miske s lyžicou s vedľa položeným ččerstvým koriandrom a klinom citróna.
www.keepingthepeas.com

Viete o tom, že morčacie patria k tým najdiétnejším mäsám? Nielen z toho dôvodu je vhodné ho zaradiť do vášho jedálnička. Inšpirujte sa našimi receptami na dusené morčacie mäso a doprajte si zdravé a chutné jedlo v niekoľkých obmenách.

Jednoduchá polievka z karfiolu

Karfiol je obľúbeným bračekom brokolice. V našej kuchyni je o niečo obvyklejší a rovnako tak chutný. Užite si túto ľahkú a výživnú polievku, po ktorej nepriberiete!

INGREDIENCIA

  • 500 g karfiolu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l mlieka
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Karfiol rozdeľte na ružičky a uvarte vo vývare domäkka.
  2. Rozmixujte.
  3. Prilejte mlieko a za stáleho miešania priveďte do varu.
  4. Podávajte.
Krémová karfiolová polievka servírovaná v hlbokom tanieri.
www.gimmesomeoven.com

Diétna zeleninová polievka

Táto polievka je skvelá, ak potrebujete schudnúť, pretože má nízky obsah tuku a kalórií, je plná zeleniny a vynikajúcich chutí! Tak na čo čakáte? Poďte si ju s nami pripraviť hneď teraz!

Ingrediencie

  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 šálka mrkvy, nakrájané na kocky
  • 4 šálky nakrájanej kapusty (cca ¼ hlávky kapusty)
  • 1 šálka zelených fazuliek, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
  • 2 celé nakrájané papriky
  • 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 6 šálok hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lyžičky tymiánu
  • ½ lyžičky bazalky
  • korenie podľa chuti
  • 2 šálky ružičiek brokolica
  • 2 šálky nakrájané cukety

Postup

  1. Vo veľkom hrnci opečte cibuľu a cesnak na strednom plameni, kým mierne nezmäknú.
  2. Pridajte mrkva, kapusta a zelené fazuľky a varte ďalších 5 minút.
  3. Vmiešajte papriky, paradajky, vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a korenie.
  4. Varte 6-7 minút.
  5. Pridajte cuketu a brokolicu.
  6. Varte ďalších 5 minút alebo do zmäknutia.
  7. Pred podávaním odstráňte bobkové listy.
  8. Užite si to!
Polievka z brokolice, paradajok, mrkvy, paprík, kapusty a cukiet servírovaná v hlbokej panvici.
www.spendwithpennies.com
  • Pri podávaní môžeme polievku posypať hrsťou opražených semienok . Jedlo potom dobre vyzerá, ešte lepšie chutí a telu dodáme dôležité zdravé tuky.
  • Namiesto klasického mlieka môžeme v polievke využiť aj mlieko kokosové , jedlá tak získa nádych exotiky. Myslíme však na množstvo, mlieko z kokosu je kalorickejšie ako mlieko kravské.
  • Druhy zeleniny je možné rôzne kombinovať, v krémových polievkach sa dobre vyníma aj cuketa alebo paradajky .
  • V prípade, že polievku podávame ako obed, doplníme ju vhodnou bielkovinou , napríklad nízkotučným syrom nakrájaným na kocky. Polievka tak dlhšie zasýti. Na večeru opäť k polievke pridáme syr, šunku alebo jogurt

Ak chcete aj druhý chod zvoliť diétne, skúste si pripraviť nízkokalorickú rybu .

A ako vám naše polievky chutili? Napíšte nám to komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.