4 báječné recepty na prsia z husi. Výdatný obed pre celú rodinu

Tradične sa mäso z husi pripravuje na svätomartinské slávnosti ako začatie odpočtu do Vianoc. A tiež svätoštepanská hus sa pripravuje v období, ktoré sviatky ukončuje.

Vy si ale túto pečienku pripraviť kedykoľvek a to aj mimo sviatkov.

Predstavíme si tie najlepšie recepty na husacie prsia, ktoré prevoňajú celý dom či byt a celá rodina sa po nich bude ešte týždeň olizovať!

Navyše na konci článku sa dozviete, čo s vypečeným tukom, ktoré môžete využiť na ďalšie varenie.

Husička pomaly pečená

Hovorí sa, že trpezlivosť ruže prináša. Tak je to aj pri tomto druhu mäsa. Dajte si na čas a budete prekvapení, ako pomaly pečené husacie prsia budú chutiť!

Ingrediencie

  • 3ks husacie prsia (s kožou i kosťou)
  • Soľ
  • Rasca celá (či drvená)
  • Voda

Postup

  • Najprv si husie prsia výdatne posoľte z vnútornej i vonkajšej časti. Potom posypte rascou.
  • Pomocou noža prepichnite niekoľkokrát kožu, aby ste mali dostatok masti.
  • Osolené a pokmínované prsia dajte do pripraveného pekáča kostí dole a podlejte 1dl vody.
  • Pekáčik prikryte a pečte pri teplote 90 ° C asi 3 hodiny. (Po celú dobu neotvárajte rúru)
  • Po 3 hodinách vyberte, prsia prelejte výpekom, znovu prikryte a vráťte do rúry piecť pri rovnakej teplote po ďalšie 3 hodiny. (Po celú dobu opäť neotvárajte rúru)
  • Po týchto 6 dlhých hodinách pekáč okryte a dopečte ešte cca 30 minút, aby ste mali kôrku.
  • Upečené prsia sú priamo rozpadajúce sa a preto ľahko odstráňte hrudnú kosť. Pozdĺžne rozpoľte prsia na porcie a podávajte s kapustou, knedľou a poliate výpekom.

TIP: Vypečenú masť zlejte a sceďte. Skladujte v chladničke. Môže sa vám hodiť na ďalšie varenie. Vydrží však približne len 1 mesiac.

Pečené prsia z husi pokrájané na plátky.
Zdroj: allrecipes.com

Prsia z husi sous vide

Vyskúšajte tento recept na husacie prsia sous vide, ktorý je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako hus pripraviť. Navyše je výsledok šťavnatý s bohatou sladko-slanou chuťou.

Posuňte pečenie husi na ešte vyššiu úroveň a inšpirujte sa.

Ingrediencie

  • Husacie prsia
  • Med
  • Soľ
  • Plátky pomaranča
  • Čerstvý rozmarín
  • Cesnak podľa chuti

Postup

  • Husacie prsia najprv očistite a potom ich zo všetkých strán osoľte.
  • Ďalej prsia potrite medom.
  • Pomocou noža na koži vyrezajte mriežku pre dostatočné množstvo výpeku.
  • Do vrecúšok na pečenie dajte ochutené prsia spoločne s plátkami pomaranča, cesnakom a čerstvým rozmarínom.
  • Vrecká utesnite a ponorte do vriacej vody.
  • Varte po dobu 3 hodín.
  • Po 3 hodinách vyberte prsia z vaku a osušte ich papierovým uterákom.
  • Potom predhrejte panvicu na vysokú teplotu a opekajte prsia najprv na strane kože, kým neskaramelizujú a nevytvorí sa chrumkavá kôrka.
  • Nie je nutné do panvice pridávať ďalší olej – koža počas opekania pustí dostatok tuku.
  • Potom prsník otočte a restujte aj z druhej strany, ale iba po dobu 30 sekúnd. Stačí, aby sa vytvorila karamelizovaná vrstva.
  • Môžete podávať s prílohou podľa vašich chutí.
Hus pečená na sladko s medom a pomarančmi.
Zdroj: sousvideer.com

Máte v pláne upiecť celú hus? Skvelé. Máme pre vás pripravené aj recepty na pečenú hus v šiestich variantách!

Husička s medovo-vínnou omáčkou

Tento recept posunie váš obed o level vyššie. Husacie prsia s medovo-vínnou omáčkou potom budete chcieť jesť už každý deň.

Ingrediencie

  • 4ks husacích pŕs
  • 250g pokrájané šalotky
  • 1 lyžica husacej masti
  • 55cl dobrého červeného bordeaux vína
  • 3 lyžičky medu
  • 2-3 lyžice smotany
  • Mleté korenie a soľ podľa chuti
  • + bylinky podľa chuti (rozmarín, tymián…)

Postup

  • Na panvici zohrejte husaciu masť, pridajte pokrájanú šalotku a restujte asi 15 minút.
  • Potom prilejte víno, pridajte med, korenie, soľ a varte do zredukovania asi 30 minút.
  • Pridajte dve alebo tri polievkové lyžice smotany a ochuťte. Odstavte a prikryte, aby omáčka nevychladla.
  • Na husacej masti si na inej panvici orestujte husie prsia kožou dole asi 3 minúty.
  • Predhrejte rúru na 180°C. Do pekáča preneste stiahnuté prsia aj s výpekom a pečte asi 25 minút.
  • V priebehu pečenia môžete niekoľkokrát prsia poliať výpekom.
  • Upečené prsia nakrájajte na plátky a podávajte poliate medovo-vínnou omáčkou s prílohou podľa vašej chuti.
Pečená hus na víne s medom a bylinkami.
Zdroj: agacookshop.co.uk

Husacie prsíčka s karamelizovanými jablkami

Pokiaľ si svoju hus chcete niečím ozvláštniť, vyskúšajte tento recept na husacie prsia s jablkami. Nielenže samotné husie prsia sú výborné a šťavnaté, ale jablká im dodajú sviežu a sladkastú chuť.

Ingrediencie

  • 2-4 husacie prsia (s kožou)
  • 2 jablká, nakrájané na tenké plátky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžičky škorice
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Do kože na prsiach pomocou noža vykrájajte mriežky, aby pustila čo najviac tuku. Posypte výdatne soľou a korením.
  • Jablká a cibuľu pokrájajte na tenké plátky.
  • Na panvici zohrejte 1 lyžicu kokosového oleja a orestujte plátkami jabĺk domäkka. Potom pridajte 1 lyžicu medu, 1 čajovú lyžičku škorice.
  • Restujte a nechajte skaramelizovať do hneda.
  • Ak používate prsia s kožou, nemusíte používať ďalšiu lyžicu kokosového oleja. Stačí, keď prsia položíte na panvicu kožou dole a restujete, kým koža nie je chrumkavá. Potrebný tuk sa pri restovaní uvoľní sám.
  • Akonáhle je koža chrumkavá, prsia otočte a stiahnite aj druhú stranu pŕs. Potom ich odložte bokom.
  • Na tuku, ktorý prsia uvoľnili restujte pokrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridajte 1 lyžicu medu, 1 čajovú lyžičku škorice, aby ste ich skaramelizovali rovnako ako u jabĺk.
  • Akonáhle cibuľa začína karamelizovať, pridajte jablká a restujte ďalšie 2 minúty. Vypnite ohrev a predhrejte rúru na 180°C.
  • Do pekáča umiestnite prsia kožou nahor, pritom odstráňte z pŕs jablká s cibuľou, aby sa prsia naozaj dotýkali dna pekáča.
  • Pokiaľ máte prsia bez kože, položte na ne jablká a cibuľu, aby nevyschli. Pokiaľ máte s kožou, jablká s cibuľou nechajte bokom až na servírovanie.
  • Prsia pečte po dobu 5-10 minút, kým nedosiahne teplotu 130 °C.
  • Upečené prsia nakrájajte na tenké plátky a podávajte so skaramelizovanými jablkami a cibuľou.
Upečené husacie prsíčka s karamelizovanou cibuľkou a jablkami.
Zdroj: primallywild.com

Ako skladovať a na čo využiť vypečené husacie masť?

Pri pečení husi sa väčšinou uvoľní množstvo tuku – výpeku. Hus je vhodné v tomto výpeku nejakú dobu piecť, aby sa dostatočne vyškvarilo. Vrchnú masť sa potom opatrne zlejte do nádoby, ktorá vydrží vysoké teploty a nechajte ho v nej vychladnúť.

Použiť môžete napríklad uzatvárateľné zaváracie poháre, ale stačia aj plastové misky. Pokiaľ máte v pláne masť čoskoro spotrebovať, môžete ho skladovať len napríklad v hrnčeku.

Zliatu masť skladujte hlavne v chlade a to najlepšie v chladničke. Vydrží vám naozaj dlho, pokiaľ do neho budete siahať len čistým riadom a budete ho skladovať v chladničke, alebo v pivnici. V pivnici ho ale nechajte len do prvého otvorenia pohára, potom ho musíte premiestniť do chladničky.

V studenej kuchyni môžete masť využívať napríklad na namazanie na pečivo alebo ako základ pre nátierky z pečeného mäsa , ktoré potom pripomínajú paštétu.

V teplej kuchyni je využitie mnoho. Môžete ho použiť napríklad na osmaženie cibule alebo napríklad na zarábanie cesta na slané pečivo. Sadlo je skvelé napríklad na varené zemiaky alebo kašu, ktorú ním prelejeme. Môžete ho využiť aj do rizota alebo na krúpy, pretože vďaka maste je potom ryža s krúpami nielen chutnejšia, ale aj šťavnatejšia a lepšie kĺže do krku.

Husacia masť má naozaj mnoho využití. A je len na vás, čo si z neho pripravíte. Skúste ho použiť napríklad do niektorého z našich receptov na bravčové rizoto alebo do niektorého z receptov s krúpmi .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.