Vychutnajte si lahodné múčniky z maku 6x inak. Zamilujete sa!

Že vás mak zatiaľ veľmi neoslovil?

Tak to sa po nasledujúcom článku zmení!

Pripravili sme si totiž pre vás vynikajúce recepty na makové múčniky, ktorým príde na chuť snáď každý.

Zaraďte ho do svojej kuchyne, užite si chutné dezerty a čerpajte z jeho zdravotných benefitov.

Užite si to!

Maková náplň do koláčov

Pečiete koláče a neviete, akú náplň zvoliť, aby zachutila takmer všetkým? Potom tá maková je stávkou na istotu!

INGREDIENCIA na 10 koláčov

  • 200 g mletého maku
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice medu (alebo krupicového cukru)
  • 1 lyžica rumu
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Mlieko, mak a cukor spoločne zvaríme.
  2. Dochutíme medom, rumom a škoricou.
Kysnuté makové koláče položené vedľa seba.
www.dobruchut.aktuality.sk

Maková buchta s krémom z mascarpone

Tento múčnik má luxusnú chuť i textúru a určite si ho obľúbite. Kombinácia cesta z maku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je jednoducho nezabudnuteľná!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 vanilkový struk
  • 2/3 šálky mlieka
  • 2/3 šálky maku
  • 1 a 2/3 šálky tortovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 170 g masla izbovej teploty
  • 1 šálka cukru
  • 4 bielky izbovej teploty
  • štipka soli
  • 1/4 šálky cukru

Na krém:

  • 230 g mascarpone
  • 3 – 4 lyžičky práškového cukru podľa chuti
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie deluxe
  • kvapka vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krém jemne ušľaháme mascarpone a cukor, kým sa nespoja.
  2. Pridáme smotanu a vanilku a miešame, kým nebude zmes hladká a trochu zhustnutá.
  3. Pozor, nepremixujeme, alebo sa mascarpone začne rozpadať.
  4. Necháme v chladničke, kým nebudeme pripravení na použitie.
  5. Na cesto pozdĺžne rozkrojíme vanilkový struk.
  6. Zvaríme mlieko s vanilkovým luskom.
  7. Mak dáme do misky a zalejeme mliekom povareným s vanilkovým strukom.
  8. Ochlaíme na izbovú teplotu.
  9. Do mliečnej zmesi naškrabeme vanilkový struk.
  10. Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia.
  11. Pripravíme si 23 cm guľatú tortovú formu, vymastíme ju maslom, vysypeme múkou a dáme na ňu papier na pečenie.
  12. Tortovú múku, prášok do pečiva a soľ preosejeme do misy.
  13. Šľaháme maslo, kým nebude svetlé a nadýchané, asi 2 minúty.
  14. Postupne pridávame 1 šálku cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nebude zmes veľmi svetlá a krémová, asi 5 minút.
  15. Pridávame po jednej tretine múčnu zmes, striedavo s polovicou mliečno-makovej zmesi a zakončíme múčnou zmesou.
  16. Zastavíme mixér tesne pred dôkladným rozmixovaním a jemne dokončíme miešanie ručne pomocou gumovej stierky.
  17. Bielky a štipku soli ušľaháme na strednú rýchlosť, aby sa vytvorili mäkké špičky.
  18. Pokračujeme v šľahaní a pridávame 1/4 šálky cukru, len po troškách.
  19. Zvýšime rýchlosť na vysokú tesne pred pridaním posledných pár lyžičiek cukru.
  20. Šľaháme, kým sa nám nevytvoria špičky, ktoré sú tuhé a lesklé, asi 1 minútu.
  21. Tretinu vyšľahaných bielkov zamiešame do cesta.
  22. Pokračujeme v opatrnom pridávaní zvyšných bielkov a jemne premiešame.
  23. Cesto zotrieme do pripravenej formy a pečieme asi 50 – 55 minút, alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
  24. Necháme 10 minút chladiť na mriežke.
  25. Obrátime buchtu z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  26. Ozdobíme krémom a servírujeme.
Kus torty z maku, potretý trochou mascarpone krému.
www.pastrystudio.blogspot.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na makové buchty v 6 rôznych variantoch. Pochutnáte si!

Jednoduchá bábovka s makom

Servírujete bábovku každú nedeľu a radi by ste ju tentokrát urobili inak? Tak vyskúšajte jej makovú verziu a celá rodina si pochutí.

INGREDIENCIA

  • 250 g polohrubej múky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g masla
  • 80 g medu
  • 250 g mletého maku
  • 380 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 balenie citrónovej kôry
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
  3. Pečieme vo vymastenej forme približne 30 minút.
Rozkrojená maková bábovka.
www.theboywhobakes.co.uk

Závin z kysnutého cesta

Skvelý makový závin je ideálnym dezertom na nedeľnú kávu. Vychutnajte si svoju chvíľu pohody.

INGREDIENCIA na 2 nohavice

  • 300 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 20 g droždia
  • štipka soli
  • maková náplň podľa receptu vyššie

POSTUP

  1. V mise premiešame múku a soľ.
  2. Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
  3. Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
  4. Vypracujeme cesto a necháme 10 minút kysnúť.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  6. Cesto rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme.
  7. Potrieme makovou náplňou.
  8. Zarolujeme a vzniknú nám 2 nohavice.
  9. Potrieme vajíčkom.
  10. Pečieme približne 20 minút.
  11. Ešte horúci závin posypeme práškovým cukrom.
Kysnutý závin z maku, rozkrojený.
www.blanktablecalendar.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na závin s makom na 5 spôsobov. Je to perfektná sladká bodka ku káve.

Buchty ako od babičky

Keď spomínate na detstvo, vybavia sa vám zlatisté buchty s lahodnou náplňou? Zatvorte oči, zahryznite sa a vráťte sa do minulosti.

INGREDIENCIA na 10 buchiet

  • 300 g hladkej múky
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 25 g krupicového cukru
  • 20 g droždia
  • štipka soli
  • 40 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica rumu
  • maková náplň podľa receptu vyššie
  • práškový cukor

POSTUP

  1. V mise premiešame múku a soľ.
  2. Z mlieka, droždia a cukru vytvoríme kvások.
  3. Maslo rozpustíme a spolu s kváskom pridáme k múke.
  4. Vmiešame žĺtok a rum.
  5. Vypracujeme cesto a necháme hodinu kysnúť.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  7. Cesto vyvaľkáme.
  8. Krájame na štvorčeky a vložíme náplň.
  9. Vytvarujeme buchty a vyskladáme na pekáčik.
  10. Buchty potrieme rozpusteným maslom.
  11. Necháme 20 minút kysnúť.
  12. Pečieme približne 15 minút.
  13. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.
Buchty plnené makom servírované v miske a posypané práškovým cukrom.
www.rbth.com

Tradičný makovec

Dezert plný vápnika pripravený za niekoľko minút! K tomuto receptu sa budete radi vracať, pretože je úplne geniálna.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky mletého maku
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • práškový cukor

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladké cesto.
  3. Pečieme približne 30 minút.
  4. Ešte horúci makovec posypeme práškovým cukrom.
Kus buchty z maku servírovaný na tanieriku s kôrou z pomaranča a posypaný práškovým cukrom.
www.taste.com.au

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na makovec ! Inšpiráciu hravo nájdete v našom článku, do ktorého sme vtlačili tie najzaujímavejšie lahôdky, čo sme len mohli.

Predstavili sme vám 6 osvedčených a chutných receptov, ako v kuchyni využiť mak.

Všetky múčniky možno podávať ako hodnotné raňajky, alebo sladké popoludňajšie potešenie .

Makovník, závin i bábovku môžeme ďalej obohatiť rôznymi polevami a ovocím. Maková náplň sa dobre dopĺňa s chuťou jabĺk.

A čo na recepty hovoríte vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.