Možno mnoho z vás zverina neláka, ale s našimi receptami na srnčie medailónky sa to stopercentne zmení!
Sú rýchle na prípravu, jednoduché a chutia úplne luxusne.
Máme pre vás zaujímavé kombinácie s brusnicami, portským vínom či hlivou kráľovskou.
Nechajte si chutiť!
Srnčie medailónky so šampiňónovou omáčkou
Pokiaľ máte chuť na chudé a krehké mäso, rozhodne vyskúšajte tento dokonalý recept na medailónky zo srnčieho mäsa podávané s omáčkou zo šampiňónov a portského vína.
Čo budete potrebovať
- 400 g medailónikov zo srnčej stehna
- 1 lyžička údené morskej soli
- 1 lyžička údené papriky
- olivový olej
- 50 g masla
- 1 cibuľa, olúpaná, nahrubo nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1⁄2 šálky listov šalvie
- 1⁄2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 šálka portského vína
- 1 lyžica kukuričnej múky zmiešaná s 2 lyžicami studenej vody (pre zahustenie omáčky, ak je to potrebné)
- batátové pyré, žerucha, baby karotka, lístky šalvie, čerstvý tymián a petržlenová vňať, na podávanie
Postup
- Medailónky posypte údenou morskou soľou a údenou paprikou a pokvapkajte olivovým olejom.
- Prikryte a nechajte 20 minút lúhovať, prípadne ich nechajte cez noc v chladničke.
- Rozpustite maslo na panvici na stredne vysokej teplote a potom pridajte cibuľu, cesnak, šampiňóny a lístky šalvie.
- Restujte 5-8 minút, kým šampiňóny nezmäknú.
- Pridajte hovädzie vývar a portské.
- Pokračujte vo varení, kým sa tekutina nezredukuje.
- Pomocou tyčového mixéra nahrubo rozmixujte šampiňónovú omáčku a nechajte v nej nejaké kúsky.
- V prípade potreby zahustite kukuričnou múkou s vodou.
- Zahrejte panvicu na vysokú teplotu.
- Opekajte medailóniky 2 minúty z každej strany.
- Zakryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
- Podávajte na lôžku z batátového pyré spolu s žeruchou a baby karotkou.
- Ozdobte orestovanými lístkami šalvie, čerstvým tymiánom a petržlenovou vňaťou.

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa . Pečieme, varíme aj nakladáme!
Medailónky zo srnčej stehna s omáčkou z hlivy kráľovskej a bieleho misa
Nie je nad rýchle a ľahké pokrmy. A presne taký je tento recept, hoci to tak podľa názvu možno neznie. Krehké srnčie medailónky sa pripravujú v rovnakej panvici ako omáčka, čo skracuje dobu upratovania po varení. Navyše je to také dobré!
Čo budete potrebovať
- 500 g medailónikov zo srnčej stehna
- 1 šálka srnčieho vývaru
- 3/4 šálky smotany na šľahanie
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 šalotky, nakrájané nadrobno
- 3-4 vetvičky tymiánu
- šťava z polovice citróna
- 1 hliva kráľovská, nakrájaná na požadovanú veľkosť (môžete nahradiť akýmkoľvek iným druhom huby)
- 2 lyžice biele miso pasty
- 2 lyžice mirinu
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžička červených čili vločiek
- 4 lyžice masla
- olivový olej
Postup
- Odstráňte z medailónikov všetku striebornú kožu.
- Opláchnite a osušte.
- Každý medailónik dochuťte výdatným množstvom soli a korenia.
- Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Keď je panvica rozpálená, pridajte 2 lyžice masla a kvapnite olivový olej.
- Vložte medailóniky do panvice a opekajte 4-5 minút z každej strany.
- Vyberte z panvice a dajte bokom na tanier.
- Znížte plameň na nízky.
- Do panvice pridajte 1 lyžicu masla.
- Potom pridajte šalotku.
- Restujte asi 1 minútu za stáleho pohybu panvíc, aby sa šalotka nepripálila.
- Ďalej pridajte huby, cesnak a 1 lyžicu masla.
- Restujte, kým huby nezískajú krásne zlatistú farbu (asi 1-2 minúty).
- Pozor, nech sa cesnak nepripáli.
- V prípade potreby pokvapkajte trochou olivového oleja.
- Pridajte soľ, korenie a červené čili vločky.
- Prilejte mirin.
- Premiešajte a potom pridajte vetvičky tymiánu.
- Nechajte variť asi 1 minútu.
- Pridajte vývar a priveďte k miernemu varu (asi 3-4 minúty).
- Vmiešajte miso pastu.
- Potom pridajte citrónovú šťavu.
- Za stáleho miešania pomaly prilievajte smotanu a potom prisypte parmezán.
- Varte asi 3-4 minúty na miernom ohni.
- Pridajte medailónky späť do panvice s omáčkou alebo, ak chcete, nakrájajte medailóniky a prelejte omáčkou.
- Ozdobte na tenké plátky nakrájanou jarnou cibuľkou a ďalším parmezánom (voliteľne).
- Môžete podávať s ryžou alebo opečenými zemiakmi a zeleninou.
- Užite si to!

Možno uvítate aj naše recenzie elektrických sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Srnčie medailóniky s korenistou omáčkou
Snáď každý z nás miluje kombinácia dobrého mäsa a lahodnej korenistej omáčky. A o tom je aj nasledujúci recept! Medailónky zo srnčieho mäsa podávané s omáčkou z čerstvo mletého čierneho korenia si obľúbite.
Čo budete potrebovať
- 250 g srnčích medailónikov
- 2 šalotky, nakrájané na kocky
- 110 g masla
- ⅔ šálky vývaru z hovädzích kostí
- soľ podľa chuti
- čerstvé mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Na strednom plameni rozohrejte vo veľkej panvici ⅓ masla.
- Keď je maslo horúce, opekajte všetky strany medailónikov, kým ich vnútorná teplota nedosiahne 63 stupňov Celzia.
- Medailónky vyberte z panvice a nechajte 10 minút odpočívať.
- Zvýšte plameň a pridajte na panvicu ďalšie ⅓ masla.
- Keď je maslo horúce, pridajte nakrájanú šalotku a restujte, kým nezosklovatí.
- Pridajte vývar z hovädzích kostí a vareškou zoškrabte kúsky na dne panvice.
- Pridajte zvyšné ⅓ masla na panvicu.
- Omáčku dochuťte veľkým množstvom čerstvo namletého korenia.
- Znížte plameň a miešajte, kým sa zmes nezíska konzistenciu podobnú omáčke.
- Medailóniky nakrájajte a servírujte s omáčkou z čierneho korenia.
- Posypte trochou soli.
- Dobrú chuť!

Medailónky zo srnčieho mäsa s brusnicovou omáčkou a zemiakovou kašou s hľuzovkami
Tak toto je úplná bomba! Pokiaľ sa chcete predviesť, pred tými najnáročnejšími stravníkmi, naservírujte im túto delikatesu a uvidíte, že si maximálne pochutnajú. Srnčie medailónky servírované s omáčkou z brusníc a červeného vína a podávané s kašou zo zemiakov s hľuzovkami. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na zemiakovú kašu:
- 1 nakladaný hľuzovka (z pohára)
- 600 g múčnych zemiakov
- soľ
- 100 ml mlieka
- 1 štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 60 g masla
- 2 lyžice hľuzového oleja
Na srnčie medailónky:
- 8 srnčích medailónov (každý s hmotnosťou asi 80 g)
- hrubo mleté korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 8 bobkových listov
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 100 ml červeného vína
- ½ červenej cibule
- 125 ml srnčieho vývaru
- 200 g sušených brusníc
- čerstvo mleté korenie
- 2 vetvičky rozmarínu
- kukuričný škrob
Postup
- Hľuzovky sceďte v sitku a zozbierajte všetku tekutinu.
- Zemiaky olúpte, opláchnite a varte vo vriacej osolenej vode asi 25 minút.
- Zemiaky sceďte a dajte bokom.
- Mlieko so štipkou soli, muškátovým orieškom a maslom priveďte do varu.
- Uvarené zemiaky rozšťouchejte šťouchadlom na zemiaky priamo v mlieku, pridajte 50 ml nazbierané hľuzovkové tekutiny a pridajte k zemiakom.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti a udržujte v teple.
- Nakladanú hľuzovku nasekajte nadrobno a zmiešajte s hľuzovkovým olejom.
- Medailóniky opláchnite, osušte a posypte hrubo mletým čiernym korením.
- Na panvici rozohrejte olej a medailónky opečte z oboch strán.
- Vyberte z panvice a udržujte v teple.
- Na rovnakej panvici opečte bobkové listy, vyberte ich a udržujte v teple.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Opláchnite rozmarín a osušte.
- Do rovnakej panvice pridajte brusnice, pomarančovú kôru, rozmarín a nakrájanú cibuľu a niekoľko minút restujte.
- Polejte panvicu vínom a redukujte, kým sa takmer všetko víno neodparí.
- Pridajte vývar a varte 10 minút na miernom ohni.
- Odstráňte rozmarín z panvice.
- Zmiešajte kukuričný škrob s trochou studenej vody a pridajte do panvice.
- Na teplý tanier naaranžujte bobkové listy a položte srnčími medailónkami.
- Mäso pokvapkajte brusnicovou omáčkou.
- K mäsu servírujte zemiakovú kašu a ozdobte nakrájanými hľuzovkami.
- Ihneď podávajte.

Restované srnčie medailóniky s ovocnou omáčkou s balzamikom
Už len z názvu tohto receptu sa vám musia zbiehať sliny. Lahodné opečené medailónky zo srnčieho mäsa sú podávané s omáčkou z bobuľovitého ovocia, balzamika, červeného vína a slivkového džemu a ako bonus ozdobené rozdrobeným modrým syrom. Neznie to dokonale?
Čo budete potrebovať
- 1 kg srnčích medailónikov so šírkou cca 10 cm a hrúbkou 1 cm
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky nasekaných čerstvých listov rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky suchého červeného vína
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 1 lyžica slivkového džemu
- 3 lyžice vychladeného masla, nakrájaného na kúsky
- 3/4 šálky čerstvého bobuľovitého ovocia akéhokoľvek druhu
- 1/4 šálky rozdrobeného modrého syra
Postup
- Mäso rovnomerne osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte mäso a opekajte asi 1 – 2 minúty z každej strany.
- Pridajte rozmarín, cesnak, víno, balzamikový ocot a slivkový džem.
- Po 1 minúte mäso vyberte a udržujte v teple.
- Zredukujte množstvo tekutiny na niekoľko polievkových lyžíc.
- Všľahajte vychladené maslo, kým sa nerozpustí.
- Okamžite stiahnite panvicu z ohňa a vmiešajte bobuľovité ovocie.
- Na taniere naaranžujte medailónky, zalejte omáčkou a posypte rozdrobeným modrým syrom.

Túžite po netradičnej pochúťke? Inšpirujte sa aj našimi skvelými receptami na bažanta . Máme pre vás varianty na víne, na divoko či s gaštanovou plnkou. Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, vždy si pochutnáte!
A ako sa vám naše dnešné recepty na srnčie medailónky páčili? Napíšte nám do komentárov!