Málokomu sa v nedeľu chce vyvárať náročné jedlo, pokiaľ práve nečaká návštevu.
Ide totiž o deň odpočinku.
Preto sme si pre vás pripravili recepty na nedeľné polievky, ktoré sú ľahké na prípravu a skvele poslúžia ako plnohodnotný hlavný chod.
Ochutnajte napríklad výdatnú šošovkovú polievku či jednoduchú pórkovú.
Užite si to!
Orientálna kuracia polievka s rezancami
Vynikajúca polievka, ktorá sa skvele hodí na nedeľnú večeru. Upokojuje a posilňuje, navyše si ju môžete upraviť podľa toho, čo práve máte v chladničke. Ak nemáte saké a mirin, môžete ich nahradiť ryžovým vínom Shaoxing. Vývar si samozrejme môžete pripraviť aj bez alkoholu, iba pridajte do sójovej omáčky s cesnakom kvapku alebo dve limetkové šťavy a trochu pálivé omáčky.
INGREDIENCIA
- 4 lyžice saké
- 3 lyžice mirinu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný a nasekaný
- ¼ lyžičky sušených chilli vločiek (alebo použite pol čajovej lyžičky, ak máte radi pálivejšie)
- 1 kuracie prsia bez kože a kostí
- 75-100 g rezancov
- 1 balíček pekinskej kapusty
- 1 lyžica oleja bez chuti plus niekoľko kvapiek sezamového oleja
- 500 – 750 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
POSTUP
- V miske zmiešajte saké, mirin, sójovú omáčku, cesnak a sušené čili vločky.
- Kuracie mäso nakrájajte na rezančeky, vložte do misy a necháme pokiaľ možno hodinu marinovať.
- Rezance uvarte v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale, na posledných pár minút pridajte pekinskú kapustu a potom sceďte.
- Zahrejte vývar.
- Na panvicu nalejte oba oleje a rozpálené kúsky kurčaťa opečte.
- Keď je kurča takmer hotové, prelejte ho zostávajúcou marinádou a pokračujte vo varení, kým kurča nebude lesklé a tmavé.
- Uvarené scedené rezance a kapusta dajte do misy, v ktorej chcete polievku podávať, a zalejte horúcim vývarom.
- Navrch dajte kura a posypte čerstvým koriandrom.
Máme pre vás aj ďalších 10 luxusných receptov na polievky s kuracím mäsom , ktoré vylieči každý neduh!
Krémová fazuľová polievka so zeleninou
Nie je nič lepšie ako lenivá nedeľa! A presne pre tieto dni je nasledujúca polievka ako stvorená. Je úžasne krémová, vegánska (ak nepridáte taliansku klobásu) a ešte skvele chutí. Skúste si ju budúcu nedeľu pripraviť a budete nadšení.
INGREDIENCIA
- olivový olej
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané nadrobno
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané (alebo viac podľa chuti)
- 900 ml zeleninového vývaru
- 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 2x 420 g plechovky bielych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
- 1 veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky alebo podľa chuti
- oregano a/alebo iná talianska koreniaca zmes podľa chuti
- 1 zväzok čierneho kelu, umytý, bez stredových rebier a nakrájaný alebo natrhaný na kúsky veľkosti sústa
- kôra z parmezánu (voliteľne)
- talianska klobása (voliteľne)
- na ozdobu: strúhaný parmezán, krutóny, čerstvá bazalka
POSTUP
- Hrniec na polievku pokvapkajte olivovým olejom.
- Smažte cibuľu na strednom plameni po dobu 5-8 minút alebo kým nezosklovatí.
- Pridajte mrkva a stopkatý zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, ďalších 5-8 minút.
- Pridajte cesnak a ešte pár minút restujte, pridajte vývar, paradajky (so šťavou), jednu plechovku bielych fazule, bazalku a bylinky a prípadne kôru z parmezánu.
- Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom stiahnite na nízku a hrniec prikryte.
- Nechajte 20-30 minút prevariť, potom stiahnite z ohňa, odstráňte kôru z parmezánu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
- Pridajte kel a zvyšnú plechovku bielych fazule a vráťte na sporák, kým kel mierne nezvädne a fazuľa sa neprehreje, asi 5 minút.
- Polievku podávajte ozdobenú parmezánom, krutónmi a/alebo bazalkou.
- Pokiaľ do polievky chcete pridať klobásu, opečte ju na malom množstve olivového oleja.
- Keď je klobása prepečená, vyberte ju z panvice a nakrájajte na kolieska, ktoré dajte bokom.
- Polievku varte podľa návodu vyššie a klobásu do nej pridajte vo fáze pridávania kelu a druhej plechovky bielych fazule.
- Užite si to!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tlakových hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Nedeľná polievka s lasagnami
Tento rýchly a zdravý recept na polievku s lasagnami má všetky chute klasických zapečených lasagní – množstvo paradajok, morčacie klobása a lasagne nalámané na malé kúsky. Kopček syra ricotta zmiešaný s mozzarellou a parmezánom polievku luxusne dopĺňa. Podávajte ju s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom a do 30 minút máte hotový výdatný nedeľný obed či večeru.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 170 pikantné morčacie klobásy, bez črievok
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 (800 g) plechovka drvených paradajok
- 4 šálky vody
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1 lyžica cukru
- ¼ lyžičky soli
- 6 a ½ lasagní (asi 6 uncí), najlepšie celozrnných, nalámaných na kúsky o veľkosti 4 cm
- 1 lyžička balzamikového octu
- ¾ šálky syra ricotta
- ½ šálky strúhaného syra mozzarella
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredne vysokej teplote.
- Pridajte cibuľu a restujte za občasného miešania, kým nebude takmer priehľadná, asi 5 minút.
- Na jednu stranu hrnca preložte cibuľu a na druhú stranu pridajte klobásu.
- Restujte klobásu nalámanú na malé kúsky, kým nezhnedne, asi 4 minúty.
- Pridajte cesnak a paradajkový pretlak.
- Varte za stáleho miešania, kým sa paradajkový pretlak nezahreje, asi 2 minúty.
- Pridajte paradajky, vodu, vývar, cukor a soľ; priveďte do varu na vysokej teplote.
- Pridajte lasagne a premiešajte, aby sa oddelili.
- Varte za občasného miešania, kým nebudú cestoviny uvarené, ale nie celkom mäkké, 8 až 10 minút.
- Odoberte z ohňa a vmiešajte balzamikový ocot.
- Medzitým zmiešajte ricottu, mozzarellu a parmezán v malej miske; dajte bokom.
- Nalejte polievku do 6 misiek.
- Každú porciu ozdobte kopčekom zmesi syra.
- Posypte bazalkou a servírujte.
Ak dávate prednosť skôr tradičnej príprave lasagní, potom nezabudnite vyskúšať naše recepty na domáce lasagne . S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží len na vás.
Jednoduchá pórová polievka
Táto polievka je vynikajúca a vhodná pre celú rodinu. Navyše je neuveriteľne zdravá, vegánska a bez lepku. Skvele sa hodí na ospalú nedeľu, kedy sa vám nechce vyvárať nič zložité, ale zároveň chcete rodine dodať živiny.
INGREDIENCIA
- 6 pórov (5 na polievku, 1 na ozdobu)
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 badián
- ½ lyžičky soli
- 8 šálok vody
POSTUP
- Póry olúpte, očistite a nakrájajte – tmavo zelené vršky vyhoďte.
- 5 pórov môžete nakrájať na veľké kúsky, 1 pór, ktorý použijete na ozdobu, nakrájajte na jemné polkolieska.
- Zemiaky olúpte a rozštvrťte.
- V polievkovom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte cesnak a 5 pórov.
- Pór restujte 5 minút, kým nezačne byť priesvitný.
- Často miešajte, nechcete, aby sa pripálil.
- Osoľte.
- Zalejte 8 hrnčeky vody a pridajte badián a zemiaky.
- Nechajte 30 minút za občasného miešania dusiť, kým zemiaky nezmäknú.
- Ochutnajte – v prípade potreby pridajte ďalšiu štipku soli alebo korenia.
- Z vývaru vyberte badián a vyhoďte.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom (v prípade potreby môžete pridať až ďalšie 2 šálky vody).
- Na panvicu na strednom plameni nakvapkajte ½ lyžice olivového oleja.
- Pridajte najemno nakrájaný pór, ktorý ste si vyhradili na ozdobu, a štipku soli.
- Často miešajte a nechajte 10 minút variť.
- V polovici pridajte ¼ šálky vody, aby sa pór sparil.
- Pozor, nech sa nespáli!
- Pokiaľ sa pór začne lepiť na panvicu a bude tmavo hnedý, pridajte ešte trochu vody a stiahnite plameň.
- Akonáhle je pór priesvitný a mäkký, je hotovo.
- Podľa chuti pridajte ešte trochu soli (ak je to potrebné).
- Polievku nalejte do misky.
- Navrch dajte lyžicu orestovaného póru.
- Servírujte!
Šošovicová polievka so zeleninou z pomalého hrnca
Rozmixovaním časti šošovkovo-zeleninovej zmesi a následným spojením so zvyšnou zeleninou a šošovkou získa polievka textúru, ktorá uspokojí tých, ktorí milujú krémovú polievku, a tých, ktorí ju uprednostňujú poriadne hustú. Navyše polievku dáte ráno variť, o nič sa nestaráte a nedeľnú večeru máte hotovú! Polievku podávajte s krekermi.
INGREDIENCIA
- 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 4 šálky vody
- 2 šálky nakrájaných olúpaných sladkých zemiakov (z 1 sladkého zemiaka)
- 2 šálky nakrájanej mrkvy (z 3 mrkví)
- 2 šálky nakrájaných olúpaných červených zemiakov (z 1 zemiaka)
- 1 ½ šálky sušenej zelenej šošovky
- 1 a ½ šálky nakrájanej cibule (z 1 cibule)
- 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru (z 2 rapíkatého zeleru)
- 2 lyžice lisovaného cesnaku (zo 6 strúčikov cesnaku)
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 a ⅛ lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice jablčného octu
- ¼ šálky nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate
POSTUP
- Zmiešajte vývar, vodu, batáty, mrkvu, zemiaky, šošovku, cibuľu, stopkový zeler, cesnak, vetvičky tymiánu, bobkový list, soľ a korenie v 5- až 6-litrovom pomalom hrnci.
- Prikryte a varte na LOW, kým zelenina a šošovka nezmäknú, 7 až 8 hodín.
- Vyberte a vyhoďte vetvičky tymiánu a bobkový list.
- Vložte olej a 4 šálky polievky do mixéra.
- Spracujte do hladka.
- Rozmixovanú polievku vráťte do pomalého hrnca a vmiešajte ocot.
- Polievku nalejte do misiek a rovnomerne posypte petržlenovou vňaťou.
Vyskúšajte aj našich ďalších 8 báječných receptov na polievky zo šošovky . Pripravte si bielkovinovú bombu!
Ktorá polievka vám chutí najviac? Napíšte nám do komentárov!