5 najlepších polievok na nedeľný obed či večeru. Ktorú si pripravíte vy?

Málokomu sa v nedeľu chce vyvárať náročné jedlo, pokiaľ práve nečaká návštevu.

Ide totiž o deň odpočinku.

Preto sme si pre vás pripravili recepty na nedeľné polievky, ktoré sú ľahké na prípravu a skvele poslúžia ako plnohodnotný hlavný chod.

Ochutnajte napríklad výdatnú šošovkovú polievku či jednoduchú pórkovú.

Užite si to!

Orientálna kuracia polievka s rezancami

Vynikajúca polievka, ktorá sa skvele hodí na nedeľnú večeru. Upokojuje a posilňuje, navyše si ju môžete upraviť podľa toho, čo práve máte v chladničke. Ak nemáte saké a mirin, môžete ich nahradiť ryžovým vínom Shaoxing. Vývar si samozrejme môžete pripraviť aj bez alkoholu, iba pridajte do sójovej omáčky s cesnakom kvapku alebo dve limetkové šťavy a trochu pálivé omáčky.

INGREDIENCIA

  • 4 lyžice saké
  • 3 lyžice mirinu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a nasekaný
  • ¼ lyžičky sušených chilli vločiek (alebo použite pol čajovej lyžičky, ak máte radi pálivejšie)
  • 1 kuracie prsia bez kože a kostí
  • 75-100 g rezancov
  • 1 balíček pekinskej kapusty
  • 1 lyžica oleja bez chuti plus niekoľko kvapiek sezamového oleja
  • 500 – 750 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra

POSTUP

  • V miske zmiešajte saké, mirin, sójovú omáčku, cesnak a sušené čili vločky.
  • Kuracie mäso nakrájajte na rezančeky, vložte do misy a necháme pokiaľ možno hodinu marinovať.
  • Rezance uvarte v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale, na posledných pár minút pridajte pekinskú kapustu a potom sceďte.
  • Zahrejte vývar.
  • Na panvicu nalejte oba oleje a rozpálené kúsky kurčaťa opečte.
  • Keď je kurča takmer hotové, prelejte ho zostávajúcou marinádou a pokračujte vo varení, kým kurča nebude lesklé a tmavé.
  • Uvarené scedené rezance a kapusta dajte do misy, v ktorej chcete polievku podávať, a zalejte horúcim vývarom.
  • Navrch dajte kura a posypte čerstvým koriandrom.
Polievka s kuracím mäsom a rezancami servírované v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.nigella.com

Máme pre vás aj ďalších 10 luxusných receptov na polievky s kuracím mäsom , ktoré vylieči každý neduh!

Krémová fazuľová polievka so zeleninou

Nie je nič lepšie ako lenivá nedeľa! A presne pre tieto dni je nasledujúca polievka ako stvorená. Je úžasne krémová, vegánska (ak nepridáte taliansku klobásu) a ešte skvele chutí. Skúste si ju budúcu nedeľu pripraviť a budete nadšení.

INGREDIENCIA

  • olivový olej
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané nadrobno
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané (alebo viac podľa chuti)
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 2x 420 g plechovky bielych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
  • 1 veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky alebo podľa chuti
  • oregano a/alebo iná talianska koreniaca zmes podľa chuti
  • 1 zväzok čierneho kelu, umytý, bez stredových rebier a nakrájaný alebo natrhaný na kúsky veľkosti sústa
  • kôra z parmezánu (voliteľne)
  • talianska klobása (voliteľne)
  • na ozdobu: strúhaný parmezán, krutóny, čerstvá bazalka

POSTUP

  • Hrniec na polievku pokvapkajte olivovým olejom.
  • Smažte cibuľu na strednom plameni po dobu 5-8 minút alebo kým nezosklovatí.
  • Pridajte mrkva a stopkatý zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, ďalších 5-8 minút.
  • Pridajte cesnak a ešte pár minút restujte, pridajte vývar, paradajky (so šťavou), jednu plechovku bielych fazule, bazalku a bylinky a prípadne kôru z parmezánu.
  • Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom stiahnite na nízku a hrniec prikryte.
  • Nechajte 20-30 minút prevariť, potom stiahnite z ohňa, odstráňte kôru z parmezánu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
  • Pridajte kel a zvyšnú plechovku bielych fazule a vráťte na sporák, kým kel mierne nezvädne a fazuľa sa neprehreje, asi 5 minút.
  • Polievku podávajte ozdobenú parmezánom, krutónmi a/alebo bazalkou.
  • Pokiaľ do polievky chcete pridať klobásu, opečte ju na malom množstve olivového oleja.
  • Keď je klobása prepečená, vyberte ju z panvice a nakrájajte na kolieska, ktoré dajte bokom.
  • Polievku varte podľa návodu vyššie a klobásu do nej pridajte vo fáze pridávania kelu a druhej plechovky bielych fazule.
  • Užite si to!
Polievka z fazule a zelenina ozdobená strúhaným syrom a bazalkou, servírovaná v hlbokom tanieri.
www.blueberriesandbasil.wordpress.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tlakových hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Nedeľná polievka s lasagnami

Tento rýchly a zdravý recept na polievku s lasagnami má všetky chute klasických zapečených lasagní – množstvo paradajok, morčacie klobása a lasagne nalámané na malé kúsky. Kopček syra ricotta zmiešaný s mozzarellou a parmezánom polievku luxusne dopĺňa. Podávajte ju s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom a do 30 minút máte hotový výdatný nedeľný obed či večeru.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 170 pikantné morčacie klobásy, bez črievok
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 (800 g) plechovka drvených paradajok
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 lyžica cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 6 a ½ lasagní (asi 6 uncí), najlepšie celozrnných, nalámaných na kúsky o veľkosti 4 cm
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • ¾ šálky syra ricotta
  • ½ šálky strúhaného syra mozzarella
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredne vysokej teplote.
  • Pridajte cibuľu a restujte za občasného miešania, kým nebude takmer priehľadná, asi 5 minút.
  • Na jednu stranu hrnca preložte cibuľu a na druhú stranu pridajte klobásu.
  • Restujte klobásu nalámanú na malé kúsky, kým nezhnedne, asi 4 minúty.
  • Pridajte cesnak a paradajkový pretlak.
  • Varte za stáleho miešania, kým sa paradajkový pretlak nezahreje, asi 2 minúty.
  • Pridajte paradajky, vodu, vývar, cukor a soľ; priveďte do varu na vysokej teplote.
  • Pridajte lasagne a premiešajte, aby sa oddelili.
  • Varte za občasného miešania, kým nebudú cestoviny uvarené, ale nie celkom mäkké, 8 až 10 minút.
  • Odoberte z ohňa a vmiešajte balzamikový ocot.
  • Medzitým zmiešajte ricottu, mozzarellu a parmezán v malej miske; dajte bokom.
  • Nalejte polievku do 6 misiek.
  • Každú porciu ozdobte kopčekom zmesi syra.
  • Posypte bazalkou a servírujte.
Paradajková polievka s cestovinami v hrnci s naberačkou s vedľa položenou mištičkou syra.
www.eatingwell.com

Ak dávate prednosť skôr tradičnej príprave lasagní, potom nezabudnite vyskúšať naše recepty na domáce lasagne . S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží len na vás.

Jednoduchá pórová polievka

Táto polievka je vynikajúca a vhodná pre celú rodinu. Navyše je neuveriteľne zdravá, vegánska a bez lepku. Skvele sa hodí na ospalú nedeľu, kedy sa vám nechce vyvárať nič zložité, ale zároveň chcete rodine dodať živiny.

INGREDIENCIA

  • 6 pórov (5 na polievku, 1 na ozdobu)
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 badián
  • ½ lyžičky soli
  • 8 šálok vody

POSTUP

  • Póry olúpte, očistite a nakrájajte – tmavo zelené vršky vyhoďte.
  • 5 pórov môžete nakrájať na veľké kúsky, 1 pór, ktorý použijete na ozdobu, nakrájajte na jemné polkolieska.
  • Zemiaky olúpte a rozštvrťte.
  • V polievkovom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
  • Pridajte cesnak a 5 pórov.
  • Pór restujte 5 minút, kým nezačne byť priesvitný.
  • Často miešajte, nechcete, aby sa pripálil.
  • Osoľte.
  • Zalejte 8 hrnčeky vody a pridajte badián a zemiaky.
  • Nechajte 30 minút za občasného miešania dusiť, kým zemiaky nezmäknú.
  • Ochutnajte – v prípade potreby pridajte ďalšiu štipku soli alebo korenia.
  • Z vývaru vyberte badián a vyhoďte.
  • Polievku rozmixujte ponorným mixérom (v prípade potreby môžete pridať až ďalšie 2 šálky vody).
  • Na panvicu na strednom plameni nakvapkajte ½ lyžice olivového oleja.
  • Pridajte najemno nakrájaný pór, ktorý ste si vyhradili na ozdobu, a štipku soli.
  • Často miešajte a nechajte 10 minút variť.
  • V polovici pridajte ¼ šálky vody, aby sa pór sparil.
  • Pozor, nech sa nespáli!
  • Pokiaľ sa pór začne lepiť na panvicu a bude tmavo hnedý, pridajte ešte trochu vody a stiahnite plameň.
  • Akonáhle je pór priesvitný a mäkký, je hotovo.
  • Podľa chuti pridajte ešte trochu soli (ak je to potrebné).
  • Polievku nalejte do misky.
  • Navrch dajte lyžicu orestovaného póru.
  • Servírujte!
Krémová polievka z póru servírovaná v hlbokých tanieroch, ozdobená pórom a pažítkou.
www.bbcgoodfood.com

Šošovicová polievka so zeleninou z pomalého hrnca

Rozmixovaním časti šošovkovo-zeleninovej zmesi a následným spojením so zvyšnou zeleninou a šošovkou získa polievka textúru, ktorá uspokojí tých, ktorí milujú krémovú polievku, a tých, ktorí ju uprednostňujú poriadne hustú. Navyše polievku dáte ráno variť, o nič sa nestaráte a nedeľnú večeru máte hotovú! Polievku podávajte s krekermi.

INGREDIENCIA

  • 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky nakrájaných olúpaných sladkých zemiakov (z 1 sladkého zemiaka)
  • 2 šálky nakrájanej mrkvy (z 3 mrkví)
  • 2 šálky nakrájaných olúpaných červených zemiakov (z 1 zemiaka)
  • 1 ½ šálky sušenej zelenej šošovky
  • 1 a ½ šálky nakrájanej cibule (z 1 cibule)
  • 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru (z 2 rapíkatého zeleru)
  • 2 lyžice lisovaného cesnaku (zo 6 strúčikov cesnaku)
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 a ⅛ lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 3 lyžice jablčného octu
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate

POSTUP

  • Zmiešajte vývar, vodu, batáty, mrkvu, zemiaky, šošovku, cibuľu, stopkový zeler, cesnak, vetvičky tymiánu, bobkový list, soľ a korenie v 5- až 6-litrovom pomalom hrnci.
  • Prikryte a varte na LOW, kým zelenina a šošovka nezmäknú, 7 až 8 hodín.
  • Vyberte a vyhoďte vetvičky tymiánu a bobkový list.
  • Vložte olej a 4 šálky polievky do mixéra.
  • Spracujte do hladka.
  • Rozmixovanú polievku vráťte do pomalého hrnca a vmiešajte ocot.
  • Polievku nalejte do misiek a rovnomerne posypte petržlenovou vňaťou.
Polievka zo šošovky a zeleniny servírovaná v hlbokom tanieri a ozdobená čerstvými bylinkami.
www.eatingwell.com

Vyskúšajte aj našich ďalších 8 báječných receptov na polievky zo šošovky . Pripravte si bielkovinovú bombu!

Ktorá polievka vám chutí najviac? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.