Kaleráb sú vynikajúcou zeleninou nielen pre svoju chuť, ale obsahujú aj množstvo telu prospešných látok.
Navyše majú tú výhodu, že sa pestujú od jari až do neskorej jesene a tak si ich môžeme dopriať v kuchyni takmer po celý rok.
Preto sme pre vás tentoraz pripravili 12 luxusných receptov s kalerábom!
Sami sa presvedčíte, že je možné kaleráby pripraviť v podobe príloh, polievok, šalátov, ale aj hlavných jedál.
Nakladané kaleráby s cesnakom a zázvorom
Vynikajúce naložené kaleráby, ktoré sa hodia mať vždy po ruke! Môžete ich použiť do sendvičov či šalátov alebo ich konzumovať len tak samotné.
INGREDIENCIA
- 680 – 900 g kalerábu (jedna veľká alebo dve malé)
- hrsť listov řapíkatého zeleru
- 500 ml jablčného octu
- 500 ml vody
- 1 lyžička horčičných semienok
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice hrubej soli
- 2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaný na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, rozpolené
- 1/2 čajovej lyžičky drveného čierneho korenia
POSTUP
- Umyte a osušte tri pollitrové zaváracie poháre a viečka.
- Dajte bokom.
- Vyčistite a orežte kaleráby a uistite sa, že ste odstránili všetky miesta, kde boli predtým pripevnené malé stonky.
- Mandolínou alebo veľmi ostrým nožom nakrájajte kaleráby na tenké tyčinky.
- Tyčinky rovnomerne rozdeľte do pohárov spolu s listami řapíkatého zeleru, čiernym korením, zázvorom a cesnakom.
- Zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ a horčičné semienka v strednom hrnci a priveďte do varu.
- Akonáhle sa lák vyvarí, stiahnite ho z ohňa a tekutinou opatrne zalejte kaleráby v pohároch.
- Na poháre naskrutkujte viečka nechajte ich stáť na pulte, kým nevychladnú.
- Po vychladnutí dajte do chladničky.
- Kaleráb budú pripravené na konzumáciu za 24 hodín a je možné ich skladovať v chladničke až 2 mesiace.

Kalerábová omáčka
Pripravte si túto jednoduchú smotanovú omáčku z kalerábu, ktorá je výživná a skvele zasýti.
INGREDIENCIA
- 1-2 kaleráby
- maslo
- soľ, korenie
- hladká múka
- 3/4 l mlieka
- smotana
- voda
POSTUP
- Kaleráb si nastrúhajte na hrubo.
- V kastróliku ich osmažte zľahka na masle a nechajte dusiť s trochou vody (aby boli kaleráby ponorené).
- Osoľte, okoreňte, môžete pridať vegetu a duste, kým nie je kaleráb mäkká.
- Prilejte mlieko a trochu smotany.
- Povarte, zahustite rozšľahanou múkou s vodou a ešte nechajte cca 5 minút variť.
- Podávajte s varenými zemiakmi, vareným vajcom alebo opečeným párkom.

Pripravili sme si pre vás aj najlepšie recepty na bravčové so smotanou . Vyskúšajte ich všetky!
Kalerábová polievka s kyslou smotanou
Nie je nič lepšie ako poctivá domáca polievka. A to obzvlášť počas chladných dní a večerov. Prečo nevyskúšať variant s kalerábom a kyslou smotanou? Je to lahôdka!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového alebo slnečnicového oleja
- 6 stredných kalerábov, olúpaných a na kocky
- 2 lyžice múky
- štipka papriky
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka šľahačky
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 2 lyžice jemne sekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Rozohrejte olej na panvici na strednú teplotu.
- Pridajte kaleráb a dobre premiešajte.
- Prilejte 1-2 lyžice vody a nechajte pod pokrievkou variť.
- Pravidelne miešajte a dolievajte vodu, aby sa kaleráb nepripálil.
- Varte asi 20 minút, kým kaleráb nezmäkne.
- Zložte pokrievku a nechajte ešte vyvariť zvyšok vody.
- Pridajte múku a papriku a poriadne premiešajte.
- Nalejte vývar, premiešajte a priveďte opäť do varu.
- Na záver pridajte obe smotany, soľ, korenie a už len dostatočne nechajte zahriať.
- Polievku na tanieri posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj našich 6 ďalších lahodných receptov na zdravé a chutné polievky z kaleráby . Načerpajte inšpiráciu!
Vietnamský šalát s kuracím mäsom, mrkvou a kaleráb
Tento recept je ľahký na prípravu a zároveň je osviežujúci, chutný a ľahký. Obsahuje kaleráby, mrkvu, kuracie mäso a čerstvé bylinky, čo vytvára luxusnú a zdravú kombináciu, ktorá vás ohromí!
INGREDIENCIA
Na šalát:
- 2,5 cm kúsok zázvoru
- 2 a 1/2 lyžičky soli
- 200 g kurčaťa, bez kostí a kože
- 2 stredné kaleráby, približne 700 g
- 1 veľká mrkva
- 6 vetvička mäty, umytých a otrhaných
- 8 vetvička koriandra, umytých a otrhaných
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky drvených pražených arašidov
- 1 lyžica pražených sezamových semienok
Na zálievku:
- ½ šálky cukru
- 1/2 šálky limetkovej šťavy
- 1/4 šálky rybej omáčky
- 1 lyžica cesnaku, jemne nasekaného
- 2 červené čili papričky, jemne nasekané
POSTUP
- Olúpte zázvor.
- Vodu v hrnci priveďte do varu.
- Pridajte 1 lyžičku soli, zázvor a kura.
- Vodu opäť priveďte do varu.
- Znížte teplotu na nízku.
- Hrniec prikryte a kura varte 15-25 minút v závislosti od hrúbky mäsa.
- Kurča preložte do misky a nechajte vychladnúť.
- Keď kura dostatočne vychladne, natrhajte ho na malé kúsky.
- Z kaleráby odstráňte stonky.
- Odrežte konce a vyhoďte.
- Na odstránenie šupky použite škrabku na zeleninu.
- Zeleninu umyte a potom osušte papierovou utierkou.
- Každú kaleráb rozkrojte napoly.
- Vo veľkej miske nastrúhajte kaleráby pomocou mandolíny s jemnou čepeľou.
- Po dokončení oddeľte kúsky pomocou prstov.
- Olúpte mrkva.
- Nakrájajte na malé časti.
- V strednej miske nakrájajte mrkvu pomocou rovnakej mandolíny.
- K nakrájaným kalerábom pridajte 1 lyžičku soli.
- K nakrájanej mrkve pridajte 1/2 lyžičky soli.
- Naplňte obe misky studenou vodou.
- Zeleninu premiešajte, aby sa spojila so slanou vodou.
- Zeleninu nechajte 5 minút máčať vo vode.
- Nakrájanú zeleninu preložte do veľkého sitka a zlejte vodu.
- Pomocou odstredivky na šalát odstráňte zostávajúcu vodu.
- Mätu a koriander nasekajte nahrubo.
- V malej miske zmiešajte cukor, limetkovú šťavu a rybiu omáčku tak, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte nasekaný cesnak a chilli a premiešajte.
- Nakrájané kaleráby a mrkva preložte do veľkej misy.
- Pridajte nakrájané kura a premiešajte.
- Pridajte mleté čierne korenie a čerstvé bylinky.
- Ak chcete podávať, preneste štedrú časť šalátu na tanier.
- Navrch dajte lyžicu drvených pražených arašidov a posypte praženými sezamovými semienkami.
- Podávajte s dresingom.

Vyprážané kaleráby
Pokiaľ už vás klasické rezne nebavia, vyskúšajte tento variant z kalerábu. Je to skvelá vegetariánska alternatíva k mäsovým rezňom a navyše veľmi dobre chutí!
INGREDIENCIA
- 500 g kaleráby
- soľ, korenie
- 2 lyžice múky
- 1 vajce
- strúhanka
- 30 g margarínu (nesoleného) alebo olej
POSTUP
- Olúpte kaleráby a nakrájajte asi na 1cm plátky.
- Osoľte a okoreňte plátky kalerábu z oboch strán.
- Obaľte v trojobale (múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka).
- Na panvici rozohrejte margarín alebo olej a smažte plátky cca 3-5 minút z každej strany.
- Osmažené kaleráby odovzdávajte na tanier s papierovým obrúskom, aby ste sa zbavili prebytočného oleja.
- Servírujte teplé.
- Ako príloha sú vhodné pečené zemiaky s tatárkou alebo zeleninový šalát.

Gratinovaný kaleráb s parmezánom
Jednoduchý recept na zapekané kaleráby, do ktorého môžete podľa chuti pridať napríklad slaninu, cibuľu aj cesnak. Na zemiaky si ani nespomeniete!
INGREDIENCIA
- 500 g kalerábu, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 85 g parmezánu, jemne nastrúhaného
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
POSTUP
- Olúpte a nakrájajte na tenké plátky 3-4 kaleráby.
- Potrite zapekaciu misu s rozmermi 20×20 cm olivovým olejom a potom na na dno navrstvite plátky kalerábu.
- Posypte parmezánom a potom pokvapkajte smotanou na šľahanie.
- Tento postup opakujte pre toľko vrstiev, aby ste spotrebovali všetky plátky kalerábu.
- V tretej vrstve som pridajte trochu čerstvého mletého čierneho korenia a posypte morskou soľou.
- Nakoniec potrite horné plátky zvyšnou smotanou, okoreňte, osoľte a posypte zvyšným parmezánom.
- Pečte v vyhriatej rúre na 175 °C 60 minút.
- Pokiaľ chcete nádherný chrumkavý vršok, zapnite gril na posledných 5 minút.
- Pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odležať.

Vyskúšajte aj naše recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?
Objavte podobné tipy
Dusená zelenina
Vynikajúca dusená kaleráb s stopkovým zelerom, paprikou, mrkvou a cuketou je perfektná pre zahriatie a doplnenie potrebných vitamínov počas jesenných a zimných dní. Skvele sa hodí napríklad k varenej ryži alebo čerstvému chlebu.
INGREDIENCIA
- 1 veľká kaleráb, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 lyžica avokádového alebo olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 2 jarné cibuľky, nakrájané
- 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané
- 1/2 strednej červenej papriky, nakrájané
- 1 stredná mrkva, olúpaná a nakrájaná
- 1 stredná cuketa, nakrájaná
- hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymián, rozmarín)
- 1-2 kocky zeleninového bujónu plus 4 šálky vody alebo 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička talianskeho korenia
- kajenské korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
Na zahustenie:
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžice vody
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a restujte do mäkka, asi 2 minúty.
- Vmiešajte cesnak, jarnú cibuľku, papriku, stopkový zeler, mrkvu, cuketu, kaleráb a čerstvé bylinky; za stáleho miešania varte ďalšiu minútu.
- Pridajte bujón, zeleninový vývar alebo vodu, talianske korenie, sušenú cibuľu a cesnak a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne, asi 25 minút.
- Pridajte kajenské korenie a soľ podľa chuti.
- Vytvorte kašu z kukuričného škrobu rozpustením 1 lyžice kukuričného škrobu v 2 lyžiciach studenej vody.
- Zatiaľ čo sa všetko dusí, pridajte do hrnca kašičku, pokrm skvele zhustne.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek , kde sa dočítate všetko potrebné pre správnu voľbu. Kto vyhral v našom porovnaní?
Kalerábová kapusta
Keď si opäť budete doma robiť bravčové výpečky, skúste k nim tentoraz podávať tento kel, ktorý je upravený na spôsob kyslej kapusty. Príjemne vás prekvapí!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 3 šalotky (alebo 2 stredné cibule)
- 1 lyžica hladkej múky
- 500 – 600 g kaleráby
- soľ
- drvená rasca
- na dochutenie cukor a ocot
POSTUP
- Na panvici rozohrejte maslo a nechajte na ňom zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku alebo cibuľu.
- Keď je šalotka alebo cibuľa hotová, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne svetlá zápražka.
- Kaleráb olúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Pridajte ho do základu a ochuťte všetko soľou a drvenou rascou.
- Duste pod pokrievkou asi 10 – 15 minút alebo do zmäknutia.
- V prípade potreby zľahka podlejte horúcou vodou.
- Keď je kalerábová kapusta hotová, môžete ju dochutiť trochou cukru a octu.

Vyprážané placky z kaleráby
Intenzívna, niekedy ostrá alebo horká chuť kalerábu sa pri varení úžasne zjemní. A bude ešte lahodnejšie, keď si ju usmažíte v podobe týchto placiek. Strúhanie a rýchle vyprážanie úžasne podčiarkne sladkú chuť kalerábu. Placky môžete podávať samostatne ako predjedlo či ako ľahký obed so šalátom a chrumkavým chlebom. Doplňte ich créme fraîche, salsou či kyslou smotanou.
INGREDIENCIA
- 2 kaleráby
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 šálka repkového oleja
POSTUP
- Kaleráb ošúpte.
- Nastrúhajte ich nahrubo do misky.
- Nastrúhanú kaleráb preložte z misy na dvojitú vrstvu čistých kuchynských utierok.
- Zdvihnite rohy utierok, stočte ich k sebe a vytlačte čo najviac tekutiny.
- Vajcia rozklepnite do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte vidličkou.
- Do zmesi pridajte múku a soľ a dôkladne premiešajte.
- Zohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni, kým sa olej nebude trblietať, keď panvicou krúžite.
- Trochu cesta vloženého do panvice by malo okamžite prskať.
- Do panvice naneste poriadne lyžice cesta a vzniknuté kôpky trochu sploštite zadnou časťou lyžice.
- Do veľkej panvice by sa vám mali vojsť asi štyri placky naraz.
- Čiastočne zakryte a smažte, kým placky na jednej strane nezhnednú, 2 až 3 minúty, otočte, znovu čiastočne prikryte a smažte, kým nebudú mäkké a na oboch stranách opečené.
- Preložte placky na plech vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Ihneď podávajte.

Chutné placky si môžete pripraviť z rôznych ingrediencií. Máme pre vás okrem iného aj recepty na placky z kapusty 5x inak. Jednoduché, rýchle a výživné!
Maďarské plnené kaleráby
Kaleráb sa dajú aj skvele plniť ako napríklad v tomto recepte, kde náplň tvorí mleté mäso. Môžete použiť hovädzie, bravčové, teľacie aj jahňacie mäso a vždy to bude delikatesa!
INGREDIENCIA
- 6 stredných kaleráb
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 a 1/2 lyžice masla
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj iné mleté mäso
- 2 veľké vajcia
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- soľ, podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Kaleráb varte 20 minút.
- Nechajte vychladnúť, kým sa s nimi nedá manipulovať.
- Odlúpnite pevnú vonkajšiu šupku.
- Odrežte kúsok koreňového konca, aby stáli rovno.
- Odrežte vršky, ktoré si uchovajte a vydlabajte dužinu, ponechajte aspoň 0,5 cm stenu.
- Dužinu nakrájajte najemno.
- Na strednej panvici orestujte cibuľu a nakrájanú, vydlabanú kaleráb na 1 a 1/2 lyžicu masla, kým nezmäkne.
- Preložte do veľkej misy a zmiešajte s mletým mäsom, 2 veľkými vajcami, jemne nasekaným strúčikom cesnaku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
- Vydlabané kaleráby naplňte mäsovou zmesou, vložte do zapekacej misy a položte vršky kalerábu.
- Kaleráb zalejte 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu.
- Pečte 40 až 50 minút alebo do zmäknutia.
- Kaleráb vyberte na servírovací tanier a udržujte v teple.
- Odstráňte tuk zo šťavy z panvice.
- Vidličkou premiešajte 1 šálku kyslej smotany s 2 lyžicami hladkej múky.
- Za stáleho šľahania premiešajte s niekoľkými naberačkami horúcej šťavy z panvice.
- Do zvyšnej šťavy z panvice nalejte kyslú smotanu a varte do zhustnutia.
- V prípade potreby dochuťte.
- Plnené kaleráby podávajte s omáčkou.

Kalerábové hranolky
Korenené hranolčeky z kalerábu sú vynikajúcou alternatívou k tradičným zemiakovým hranolčekom. Vychutnajte si ich buď samotné alebo s vašim obľúbeným dipom. Či tak alebo onak, tieto domáce pečené hranolky sú jednoducho mňam!
INGREDIENCIA
- cca 1,2 kg olúpané kaleráby, asi 2 stredné až veľké (cca 2 kg, keď nie sú olúpané)
- 3 lyžice avokádového oleja
- 1 lyžička sušeného cesnaku (voliteľne)
- 1 lyžička sušeného chilli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ¾ lyžičky soli
- nakrájaná jarná cibuľka alebo pažítka na ozdobu (voliteľne)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Medzitým si pripravte kaleráby.
- Ak majú pripojené stonky/listy, môžete ich odstrániť a zlikvidovať.
- Odstráňte tuhý koniec.
- Každú kaleráb opatrne rozkrojte napoly, vyberte jadro (ak je to nutné) a olúpte.
- Každú polovicu otočte dole, aby bola veľká plochá časť na povrchu a nakrájajte na cca centimetrové plátky.
- Potom tieto plátky nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 centimeter.
- Kalerábové hranolky vložte do čistej utierky, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
- Dajte ich do misky a premiešajte s 2,5 lyžicami avokádového oleja, sušeným cesnakom (ak používate), sušeným čili, čiernym korením a soľou, aby boli dobre potiahnuté olejom a korením.
- Vymažte veľký plech (alebo dve menšie) zvyšné ½ lyžice avokádového oleja.
- Hranolčeky položte na pripravený plech a rozložte ich do jednej vrstvy.
- Pečte 15 minút, potom vyberte plech z rúry a hranolky otočte na druhú stranu (opäť sa snažte zaistiť, aby boli hranolky v peknej rovnomernej vrstve, aby sa pekne prepiekli).
- Plech vložte späť do rúry a pokračujte v pečení hranolčekov ďalších 15 minút, alebo pokiaľ nie sú hranolčeky zvonku zlatisto hnedé a vo vnútri mäkké.
- Kalerábové hranolky preložte do servírovacej misky.
- Pokiaľ chcete, ozdobte jarnou cibuľkou.
- Podávajte!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recepty na vynikajúce prílohové omáčky k mäsu, zelenine či krekrom 10x inak. Vyberie si úplne každý!
Dusené bravčové mäso s kalerábom
Táto dusená bravčová zmes obsahuje jemnú bravčovú pliecku spolu s tou najlepšou jesennou zeleninou a ovocím. Batáty, kaleráby, fazuľky a jablká vytvárajú spolu s mäsom dokonalú kombináciu chutí, ktoré nikto neodolá!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 1,3 kg bravčovej plece bez kosti (prebytočný tuk odstráňte a mäso nakrájajte na 5 cm kúsky)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžička sušenej šalvie
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička mletej horčice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 šálka suchého cideru
- 3 lyžice jablčného octu
- ½ kilá batátov, olúpaných a nakrájaných na kúsky o veľkosti sústa
- 500 g kalerábu, olúpané a nakrájané na kúsky veľkosti sústa
- 2 stredné pevné sladké jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na kúsky
- 1 šálka zelených fazuliek, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
POSTUP
- Predhrejte rúru na 160 °C a posuňte rošt do spodnej strednej polohy.
- Bravčovú pliecko osušte papierovými utierkami a dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci vhodnom do rúry na stredne vysokej teplote.
- Postupne do hrnca pridajte bravčové mäso a opekajte zo všetkých strán, 2 až 3 minúty z každej strany.
- Opečené mäso dajte do misy.
- Znížte plameň az hrnca vylejte všetok tuk okrem 2 polievkových lyžíc.
- Pridajte cibuľu a opekajte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
- Vmiešajte cesnak, sušenú šalviu, sušený tymián, mletú horčicu, muškátový oriešok a kajenské korenie.
- Za stáleho miešania restujte do rozvoňania asi 1 minútu.
- Pridajte bravčové mäso a všetku šťavu z misy späť do hrnca.
- Pridajte vývar a cider.
- Priveďte do varu, zoškrabnite všetky ďalšie hnedé kúsky z dna hrnca, prikryte a vložte do rúry na 2 hodiny.
- Vyberte hrniec z rúry a pridajte ocot, batáty, kaleráby a jablká.
- Zakryte a vložte späť do rúry na ďalších tridsať minút.
- Hrniec opäť vyberte z rúry a pridajte zelené fazuľky.
- Zakryte a vložte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa potreby.

Kúpili ste drevnaté kaleráby a nedajú sa kvôli tomu jesť? Skúste ich vyvariť do mäkka. Vodu z kalerábu použite ako základ na zeleninovú polievku. Zliatu kalerábu rozmixujte, zmiešajte s vločkami a túto zmes pripravte ako klasické fašírky.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Nezabudnite nám napísať do komentárov!