Mrkva nie je žiadnou popolu českej kuchyne. Máme ju radi a hojne ju využívame.
Ktoré pokrmy z mrkvy sú najobľúbenejšie?
Áno, uhádli ste správne – dusená mrkva alebo mrkvová torta!
Poďte si s nami pochutnať na tých najlepších receptoch s mrkvou!
Dusená mrkva
Klasické jedlo pre malé deti je dusená mrkva, pochutnajú si na nej však aj niektorí dospelí.
Čo budeme potrebovať
- 400 g mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- polohrubá múka
- soľ
- cukor
- olej
Postup
- V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme najemno nastrúhanú mrkvu.
- Spoločne osmažíme, až mrkva začne voňať.
- Zalejeme vodou, pridáme cukor, osolíme a dusíme domäkka.
- Nakoniec zahustíme múkou.
- Podávame s varenými zemiakmi.

Mrkvová torta
Ak máte radi sladké zákusky, vyskúšajte mrkvu pridať aj do tortového cesta, ktoré vďaka nej získa peknú žltú farbu.
Čo budeme potrebovať
- 180 g krupicového cukru
- 120 g strúhaných vlašských orechov
- 3 vajcia
- 150 g oleja
- 260 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 0,5 vrecka vanilkového cukru
- 180 g hladkej múky
- štipka muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 0,5 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 0,5 vrecka jedlej sódy
Na náplň
- mäkký tvaroh
- Maslo
- práškový cukor
- vanilkový cukor
- nahrubo nasekané vlašské orechy na ozdobu
- rastlinná šľahačka
Postup
- Najprv si pripravíme cesto: v mise zmiešame krupicový cukor a nastrúhané orechy, vajcia, jogurt a mrkvu. Doplníme múkou zmiešanou s práškom do pečiva a jedlou sódou, dochutíme korením.
- Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou a vlejeme do neho pripravené cesto.
- Upečieme v rúre pri 140 stupňoch Celzia asi hodinu a štvrť.
- Po vychladnutí opatrne vyklopíme.
- Pripravíme si náplň: tvaroh zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, doplníme maslom a vymiešame. Nakoniec vmiešame rastlinnú šľahačku.
- Upečenú tortu dvakrát rozrežeme a natrieme náplňou.
- Všetko opäť spojíme dohromady a plochy ešte potrieme náplňou.
- Nakoniec ozdobíme nahrubo nastrúhanými orechmi.

Mrkvová polievka
Polievka z mrkvy je snáď tou najlepšou zeleninovou polievkou, ktorú si možno uvariť.
Čo budeme potrebovať
- 3 mrkvy
- 2 malé surové zemiaky
- majorán
- štipka muškátového orieška
- soľ
- 1 cibuľa
- 2 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice oleja
Postup
- Mrkvu umyjeme, ostrúhame a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na malé kocky.
- V hrnci dáme na olej osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu ak nej potom pridáme nastrúhanú mrkvu.
- Spoločne orestujeme, až mrkva zavonia.
- Pripravíme si svetlú zápražku.
- Mrkvu zalejeme vodou, doplníme zápražkou, dobre rozmiešame.
- Osolíme a dochutíme muškátovým orieškom a majoránom.
- Až začne voda vrieť, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky.
- Varíme tak dlho, až zemiaky zmäknú.

Kapustový šalát s mrkvou
Mrkva je výborná aj do čerstvých šalátov, kam dodáva sladký a chrumkavý prvok.
Čo budeme potrebovať
- 200 g mrkvy
- 200 g bielej kapusty
- soľ
- olej
- cukor
- citrónová šťava
Postup
- Mrkvu umyjeme a najemno postrúhame.
- Kapustu opláchneme a nakrájame na tenké rezančeky.
- Zeleninu dáme do misy.
- Osolíme a pridáme 2 lyžice cukru podľa chuti, aby sme šalát nepresladili.
- Doplníme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami oleja a dobre všetko premiešame.
- Necháme zaležať a podávame.

Mrkvový koláč
Keď nemáte príliš času na prípravu sladkého pokušenia, vyskúšajte mrkvový koláč. Ten je hotový pomerne rýchlo.
Čo budeme potrebovať
- 400 g mrkvy
- 3 vajcia
- 300 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 1,5 dl oleja
- 1 dl vody
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
Postup
- Vajcia rozklepneme do misy, pridáme práškový aj vanilkový cukor a spoločne trieme.
- Pridáme vodu a olej a opatrne vmiešame aj múku a kypriaci prášok do pečiva.
- Ako posledný pridávame najemno nastrúhanú mrkvu.
- Plech vymastíme tukom a vysypeme strúhankou.
- Na plech nalejeme pripravené cesto av predhriatej rúre upečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia asi 40 minút.

Mrkvová buchta s čokoládovou polevou
Recept na buchtu z mrkvy je niečo, čo musíte okamžite vyskúšať, hlavne preto, že nie je vôbec zložitá na prípravu.
Čo budeme potrebovať
- 4 vajcia
- 500 g mrkvy
- 500 g polohrubej múky
- 500 g práškového cukru
- 200 g oleja
- 1,5 balíčka prášku do pečiva
- 1 balenie horkej čokoládovej polevy
Postup
- Vajcia rozklepneme do misy, pridáme cukor a spoločne trieme.
- Potom opatrne pridávame olej a ešte trieme.
- Doplníme jemne nastrúhanou mrkvou a opatrne zamiešame.
- Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva.
- Cesto nalejeme na plech na papier na pečenie a upečieme asi 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
- Nakoniec si pripravíme čokoládovú polevu a tú nalejeme na hotovú mrkvovú buchtu.

Mrkvový šalát
Vyskúšajte do šalátu z mrkvy pridať aj jablko a šťavu z pomaranča. Získa tým úplne inú chuť, než na ktorú ste zvyknutí. Tento šalát chutí hlavne deťom.
Čo budeme potrebovať
- 400 g mrkvy
- 1 jablko
- cukor
- 1 citrón
- 1 pomaranč
Postup
- Mrkvu ostrúhame, umyjeme a nastrúhame najemno.
- Najemno postrúhame aj umyté jablko.
- Všetko dáme do misky a doplníme šťavou z citróna a pomaranča.
- Môžeme prisladiť podľa potreby cukrom.

Objavte podobné tipy
Mrkvová omáčka
Okrem toho, že sa mrkva veľmi často pridáva do najrôznejších druhov polievok, spolu s ostatnou zeleninou môže byť aj hlavnou súčasťou omáčky.
Čo budeme potrebovať
- 1 cibuľa
- 1 kg mrkvou
- 1 lyžica hladkej múky
- 1/2 litra vývaru
- 1 kyslá smotana
- 1 lyžička kari
- korenie, soľ
Postup
- Mrkva nastrúhame na rezančeky.
- Sprudka ju opražíme na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme karí.
- Zalejeme vývarom.
- Omáčku zahustíme svetlou zápražkou.
- Omáčku rozmixujeme a vytvoríme tak hladký krém.
- Nakoniec ju dochutíme smotanou .
Stále hľadáte ďalšie využitie pre mrkvu? Skúste si prečítať naše tipy, kde vám poradíme, ako na mrkvu v mnohých spôsoboch .

Zeleninová nátierka s mrkvou a zelerom
Tento domáci recept nátierku z mrkvy a s zelerom, je tak rýchly, že vám jeho príprava nezaberie ani 10 minút!
Čo budeme potrebovať
- 230 g majonézy
- 230 g kyslej smotany
- 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate
- 0,5 lyžičky soli
- 0,25 lyžičky mletého čierneho korenia
- 0,25 lyžičky papriky
- 0,5 lyžičky cesnakového prášku
- 0,25 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 150 g nastrúhanej mrkvy
- 50 g jemne nakrájaného zeleného zeleru
Postup
- Mrkvu oškrabeme a nastrúhame najemno do misy.
- Pridáme najemno nasekaný zeler.
- V mise prešľahajte všetky ingrediencie dohladka.
- Potom rozmixujte ručným mixérom.
- Nechajte v chladničke aspoň hodinu, kým budete nátierku podávať.

Hovädzie na mrkve
Tento klasický francúzsky hovädzí pokrm je dokonalým jedlom v chladnom jesennom počasí.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mrkvy
- 500 g hovädzieho mäsa
- 4 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- soľ, korenie
- hladká múka
- lyžička kari
- lyžička provensálskeho korenia
- 1/2 litra vývaru
Postup
- Cibuľu osmažíme na oleji a pridáme mäso a mrkvu nakrájané na kocky.
- Osolíme, okoreníme, okoreníme a zalejeme vývarom.
- Varíme 25 minút.
- V malom množstve studenej vody rozmiešame trochu hladkej múky a omáčku zahustíme podľa potreby, necháme krátko prevariť.
- Servírujeme s knedľou alebo ryžou.

Bravčové mäso s mrkvou
Vyskúšajte tento recept na dusené mäso s mrkvou, je to ľahké a je to ideálne jedlo na rodinnú večeru alebo s priateľmi.
Čo budeme potrebovať
- 500 g bravčového stehna
- 5 mrkví
- 1 ks cibuľa
- soľ, korenie
- 3 lyžičky mletej rasce
- 1/2 litra vývaru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 4 lyžice oleja
Postup
- Na oleji si orestujeme pokrájanú cibuľu, potom pridáme pokrájané kolieska mrkvy.
- Na ne pridáme mäso na kocky a dusíme do mäkka.
- Zalejeme sójovkou a občas premiešame.
- Ľahko podlievame vývarom, kým nie je mäso hotové.
- Servírujeme so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Mrkvové muffiny
Možno jeden z najzábavnejších spôsobov, ako jesť zeleninu! Nastrúhaná mrkva dodáva svoju prirodzenú sladkosť (a vlákninu) jemným muffinom.
Čo budeme potrebovať
- 270 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky škorice
- 3/4 lyžičky zázvoru
- 3/4 lyžičky soli
- 85 g hrozienok
- 65 g zázvoru alebo 40 g vlašských orechov, nakrájaných na kocky
- 2 veľké vajcia
- 180 ml vody
- 70 ml rastlinného oleja
- 150 g strúhanej mrkvy
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Formu na muffiny zľahka vymažte.
- V strednej miske zmiešajte suché ingrediencie vrátane hrozienok a orechov alebo zázvoru.
- Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia, vodu a olej.
- Mokré ingrediencie vmiešame do suchých a potom vmiešame nastrúhanú mrkvu.
- Cestom naplňte košíčky na muffiny.
- Pečte 20 až 25 minút.
- Vyberte muffiny z rúry a nechajte ich 5 minút vychladnúť.
Ak vám vadí strúhanie mrkvy, potom by ste si určite túto činnosť radi uľahčili, čo? Ako ale na to? Zaujíma vás, čo všetko vedia elektrické strúhadlá a krájače potravín? Viac sa dozviete v recenzii užívateľsky obľúbených elektrických krájačov .

Mrkvová bábovka
Bábovka z mrkvy je upečená z klasických ingrediencií na mrkvovú tortu, ako je strúhaná mrkva, ananás a vlašské orechy a nakoniec preliata vanilkovou polevou.
Čo budeme potrebovať
- 250 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 150 ml rastlinného oleja
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 500 g strúhanej mrkvy
- 400 g konzervovaného drveného ananásu so šťavou
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička soli
- 750 g múky
- 200 g nasekaných vlašských orechov
Na polevu
- 500 g cukrárskeho cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1-2 polievkové lyžice mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte veľkú formu na bábovku.
- Vo veľkej mise šľahajte cukor, vajcia a olej a vmiešajte vanilkový extrakt.
- V samostatnej veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, škoricu a soľ.
- Suché ingrediencie postupne zamiešajte do tekutých.
- Pri nízkej rýchlosti jemne vmiešajte mrkvu, ananás a vlašské orechy.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a starostlivo rovnomerne uhlaďte povrch.
- Pečte asi 1 hodinu 15 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť asi 15 minút.
- Medzitým si pripravte polevu.
- V stredne veľkej mise zmiešajte ingrediencie na polevu.
- Vychladnutý koláč pokvapkáme polevou.

Zdravotné benefity mrkvy
Zrak
Mrkva obsahuje vitamín A a nedostatok vitamínu A môže spôsobiť xeroftalmiu, progresívne očné ochorenie. Xeroftalmia môže spôsobiť šeroslepotu alebo problémy s videním.
Rakovina
Antioxidačné účinky karotenoidov – žlté, oranžové a červené organické pigmenty prítomné v mrkve a inej zelenine – môžu znížiť riziko výskytu voľných radikálov.
Luteín a zeaxantín sú dva príklady týchto karotenoidov, ktoré mrkva obsahuje. Prospešný môže byť aj vitamín A a beta karotén.
Kontrola diabetu
Varená aj surová mrkva má nízky glykemický index. To znamená, že je nepravdepodobné, že by vyvolali prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo môže pomôcť ľuďom s diabetom.
Konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny môže tiež pomôcť zabrániť rozvoju diabetu 2. typu.
Imunitné funkcie
Antioxidantom, ktorý mrkva poskytuje, je vitamín C. Ten je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému.
Konzumácia vyváženej stravy, ktorá poskytuje dostatok vitamínu C, môže pomôcť podporiť schopnosť tela bojovať s chorobami a infekciami a udržiavať celkové dobré zdravie.
Vitamín C v mrkve tiež prispieva k tvorbe kolagénu. Kolagén je kľúčovou zložkou spojivového tkaniva a je nevyhnutný na hojenie rán a na udržanie zdravého tela.
Viac o mrkve sa môžete dozvedieť v našom špeciálnom článku!