Zostaňte doma a pripravte si naše koktaily na Silvester! Chutia lepšie ako na bare

Rozlúčka s práve uplynulým rokom a privítanie roku nadchádzajúceho sa oslavuje nielen s dobrým jedlom, ale aj s dobrým pitím.

Presne na tento účel sme pripravili tieto recepty na silvestrovské koktaily, ktoré rozprúdia každú zábavu!

Poďte vyskúšať pár našich obľúbených a zlomte stereotyp, že miešané drinky patria len k letu!

Mojito

Mojito nechutí skvele len v lete, presvedčte sa o tom!

Čo budeme potrebovať

  • 4 diely jemne perlivej neochutenej vody alebo sódy na prípravu drinkov
  • 1 diel bieleho rumu (najlepší karibský)
  • šťava zo štvrtiny limetky (ideálne robiť dva drinky naraz a vytlačiť polovicu limetky + plátok limetky na ozdobenie
  • trstinový cukor (asi dve lyžice, v závislosti od pohára – odmeriavajte tak, aby boli cca 3 mm cukru na dne
  • čerstvá mäta
  • ľadová triešť (ak nemáme možnosť vytvoriť z ľadu triešť, postačia ľadové kocky)

Postup

  1. Najskôr nameriame cukor. Riadime sa veľkosťou pohára prípadne preferenciou, či chceme drinky sladšie.
  2. Pridáme mätu a limetkovú šťavu. Pretlačíme, aby mäta pustila vôňu.
  3. Zalejeme dielom rumu a prikryjeme ľadovou triešťou.
  4. Zvyšok pohára doplníme sódou – podiel by mal vyjsť na 4 diely.
  5. Opäť všetko premiešame.
  6. Na okraj pohára umiestnime narezaný plátok limetky.

Tento silvestrovský koktail môže byť aj nealkoholický, teda neurazíte ani vašich abstinujúcich priateľov. Namiesto rumu použijeme jablčnú šťavu alebo džús.

Pohárik natlačený mätou, ľadom a limetkou.
Zdroj: cravingsofalunatic.com

Aperol Spritz

Jednoduchý koktail, ktorý má každý spojený so žiarivo oranžovou farbou, z vás urobí tých najlepších hostiteľov.

Čo budeme potrebovať

  • 3 diely Prosecca
  • 2 diely Aperolu
  • 1 diel sódy
  • triešť z ľadu na zjemnenie
  • plátok pomaranča na ozdobenie

Postup

  1. Do väčšieho vínového pohára dáme niekoľko lyžíc ľadu (asi dve tretiny pohára).
  2. Nalejeme presne rovnaký pomer Prosecca a Aperolu.
  3. Dolejeme sódou po okraj a všetko premiešame – na túto príležitosť je dobré pripraviť si slamky. Vo vínovom pohári sa môžu zdať dlhé, preto ich môžeme zastrihnúť tak, aby bolo pohodlné z nich piť.
  4. Dozdobíme plátkom pomaranča.

Ničím neplytvajte, ničím nešetrite. Aby ste vytvorili správny Aperol Spritz, musíte dodržať správny pomer.

Vínny pohár po okraj naplnený sladkým kokteilom z aperolu a pomarančov.
Zdroj: behance.net

Cuba libre

Známy, jednoduchý a skvele chutiaci. Prečo si nepripraviť práve tento?

Čo budeme potrebovať

  • 4 diely coca coly
  • 1 diel bieleho rumu
  • šťava z polovice limetky (množstvo pre dva drinky)
  • druhá polovica limetky na dozdobenie (množstvo pre dva drinky)
  • ľadové kocky

Postup

  1. Naplníme pohár kockami ľadu. Nielen, že drink zostane dlho vychladený, zároveň pôsobí štýlovo.
  2. Vytlačíme šťavu z limetky a nalejeme ju na ľady. Druhú polovicu nakrájame na plátky.
  3. Dolejeme rumom a coca colou.
  4. Pár plátkov limetky vhodíme voľne do pohára, jeden nakrojíme a ozdobíme ním okraj.

Cuba Libre servírujeme so slamkou. Aby boli chute vyvážené, pred podávaním slamkou zamiešame.

Pohár plný coca coly s limetkou a ľadom.
Zdroj: alkipedia.com

Piña colada

Tento recept na silvestrovský koktail sa skvele hodí k tematickej novoročnej oslave! Tropická zmes bohatej kokosovej smotany, bieleho rumu a sladkého ananásu, rozprúdi každú zábavu!

Čo budeme potrebovať

  • 120 ml ananásovej šťavy
  • 60 ml bieleho rumu
  • 60 ml kokosovej smotany
  • plátok ananásu, na ozdobu

Postup

  • Všetky ingrediencie spolu s hrsťou ľadu rozmixujte v mixéri do hladka. Nalejte do vysokého pohára a ozdobte podľa chuti.
Vysoký pohár plný krémového nápoja z ananásu a mlieka.
Zdroj: thefauxmartha.com

Margarita

Tequila a triple sec sa snúbia v tomto skvelom silvestrovskom kokteile zmiešanom s limetkovou šťavou. Okraj pohára ozdobte soľou pre extra šmrnc!

Čo budeme potrebovať

  • ľad
  • 50 ml tequila reposado
  • 25 ml limetkovej šťavy
  • 20 ml triple sec (pomarančový likér)

Na ozdobu

  • Soľ
  • 2 klinky limetky

Postup

  • Posypte malý tanier niekoľkými lyžičkami soli.
  • Okraj pohára potrite jedným klinom limety a potom ho obaľte v soli tak, aby bol celý okraj pokrytý.
  • Naplňte koktailový šejker ľadom, potom pridajte tequilu, limetkovú šťavu a triple sec.
  • Trepte, kým na vonkajšia strana šejkra necítite chlad.
  • Zmes preceďte do pripraveného pohára cez čerstvý ľad.
  • Podávajte s plátkom limetky.
Široký pohár ozdobený soľou a naplnený limetkovou šťavou.
Zdroj: recipegirl.com

Cosmopolitan

Nenechajte sa zmiasť farbou, tento drink má silu!

Čo budeme potrebovať

  • 45 ml citrónovej vodky
  • 15 ml triple sec (pomarančový likér)
  • 30 ml brusnicovej šťavy
  • 10 ml limetkovej šťavy
  • ľad

Na ozdobu

  • pomarančová kôra alebo klin limetky na okraj pohára

Postup

  • Ingrediencie pretrepte v koktailovom šejkri s ľadom a sceďte do koktailového pohára.
  • Na výrobu ozdoby držte 3 cm kúsok pomarančovej kôry asi 10 cm nad vašim kokteilom a veľmi opatrne s ním mávajte nad zapálenou zápalkou alebo plameňom zapaľovača.
  • Ohnite vonkajší okraj kôry smerom k plameňu, aby sa uvoľnili pomarančové oleje, a potom kôru vložte do nápoja.
Pohárik plný ružového alkoholického nápoja.
Zdroj: williams-sonoa.com

Nový rok v histórii a vo svete

Už tisíce rokov sa oslavuje začiatok nového roka.

Niekedy to bola len príležitosť pre ľudí na jedenie, pitie a zábavu, ale na niektorých miestach boli slávnosti spojené s prírodnými alebo astronomickými udalosťami.

Napríklad v Egypte sa začiatok roka zhodoval s tým, kedy sa zaplavila rieka Níl, a to sa normálne stalo, keď vychádzala hviezda Sirius.

Peržania a Feničania začali svoj nový rok jarnou rovnodennosťou (to je okolo 20. marca, kedy Slnko svieti viac-menej priamo na rovník a dĺžka noci a dňa je takmer rovnaká).

Najstaršia oslava Nového roka
Mesto Babylon v starovekej Mezopotámii bolo miestom, kde boli zhruba pred 4000 rokmi zaznamenané prvé oslavy Nového roka.

Moderné oslavy
V mnohých mestách po celom svete sa po polnoci 31. decembra konajú veľkolepé ohňostroje. V posledných rokoch bolo Sydney v Austrálii hostiteľom jednej z prvých z týchto osláv, pretože Nový rok tam dorazí skôr ako väčšina ostatných veľkých medzinárodných miest.

Tradičné oslavy Nového roka
V Škótsku sa Silvester nazýva Hogmanay alebo „prvá noha“ je to zvyk, pri ktorom tesne po polnoci navštevujú domy priateľov a susedov. Prvá osoba, ktorá navštívi váš dom, by mala priniesť darček, pretože to bude znamenať šťastie.

V Španielsku je zvykom zjesť 12 hrozna pri zvonení zvonov o polnoci 31. decembra. Pri každom zvuku zvonu sa zje jeden strapec a každý strapec má priniesť šťastie na každý mesiac v nadchádzajúcom roku.

V Brazílii, Ekvádore, Bolívii, Venezuele a niektorých ďalších krajinách Strednej a Južnej Ameriky nosia ľudia na Silvestra špeciálnu spodnú bielizeň rôznych farieb. Červená má v novom roku prinášať lásku, žltá zase peniaze.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.