Milujete jedlo, ale aj zdravý životný štýl?
Tak presne pre vás sme pripravili tieto rôznorodé variácie na recepty so šmakúnom, ktoré si nesmiete nechať ujsť.
Klasické recepty vo svojej zdravej podobe vám budú naozaj chutiť a nemusíte mať žiadne výčitky svedomia, pretože svojmu telu dáte len tie najlepšie suroviny!
Akým receptom začnete?!
Šalát so šmakúnom
Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť lahodný šalát. Servírujte ho ako prílohu alebo aj ako hlavný chod!
Čo budeme potrebovať
- 200 g klasického šmakúna
- ½ hlávkového šalátu
- 100 g cukety
- 100 g šampiňónov
- 100 g nivy
- 100 g majonézy
- 100 g bieleho jogurtu
- Šťava z ½ citróna
- Lyžička kari korenia
Postup
- Rozohrejeme si panvicu, na ktorú pridáme lyžicu olivového oleja
- Na panvicu pridáme cibuľu a restujeme
- Keď cibuľa zozlatne, pridáme nakrájané šampiňóny a nakrájanú cuketu
- Keď je zelenina zmäknutá, tak jej dáme starú, aby ľahko vychladla
- Medzitým si v miske premiešame majonézu, jogurt, citrónovú šťavu a kari
- Miešame, kým nám nevznikne desiak
- Nakrájame si hlávkový šalát a vložíme ho do misy
- Pridáme orestovanú zeleninu
- Všetko zalejeme dresingom a premiešame
- Posypeme nivou a podávame

Čína s grilovaným šmakúnom
Potrebujete si pripraviť niečo rýchle a chutné? Skúste tento recept na zdravú Čínu z jednej panvice! Je to dobrota plná zeleniny, teda plná vitamínov a živín.
Čo budeme potrebovať
- 250 g varenej ryže
- 200 g údeného šmakúna
- 2 vajcia
- 100 g čínskej kapusty
- Červená paprika
- Cibuľa
- 40 g shitake húb
- Lyžička škrobu
- Strúčik cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 5 cm z čerstvého zázvoru
- Lyžička cukru
- Vínny ocot
- ½ lyžičky chilli
- Mrazená zelenina
Postup
- Údeného šmakúna nakrájame na rezančeky
- Zmiešame ho s vajcami, škrobom, lyžicou sójovej omáčky a necháme 30 minút odpočívať
- Pokrájame si čínsku kapustu, nakrájame si cibuľu, všetko vložíme do misy a okoreníme
- Panvicu rozpálime na strednú teplotu, pridáme olej a orestujeme shitake huby
- Potom pridáme nakrájanú papriku a cibuľu spoločne s kapustou
- Pridáme marinovaný šmakún, cesnak, zázvor, cukor, sójovú omáčku, vínny ocot, chilli a mrazenú zeleninu
- Panvicu prikryjeme a chvíľu všetko dusíme
- Podávame s ryžou

Gulášová polievka s mäsom z bielkov
Niečo na zahriatie tela a pohladenie na duši. Vychutnajte si túto polievku plnú živín a posilnite svoju imunitu ľahko a rýchlo.
Čo budeme potrebovať
- 200 g šmakúna (nakrájaného na malé kúsky)
- 2 lyžice oleja
- Stredná cibuľa
- Strúčik cesnaku
- 150 ml vývaru
- 60 ml kečupu
- 2 lyžice hladkej múky
- ½ lyžičky gulášového korenia
- Lyžička chilli
- Soľ
- Korenie
Postup
- Na oleji orestujeme dozlatista cibuľu
- Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, ½ vývaru
- Všetko privedieme do varu
- Potom pridáme na kocky nakrájaný šmakúň, kečup, soľ, korenie, chilli a korenie do gulášu
- Znovu polievku privedieme do varu
- Nariedime ju horúcou vodou, pridáme zvyšok bujónu
- Podľa potreby pridáme múku a polievku zahustíme
- Všetko prevaríme a podávame s kúskom obľúbeného pečiva, zemiakmi alebo s knedľou či ryžou
Polievku môžeme zahustiť väčším množstvom škrobu alebo múky a môžeme ju podávať so zemiakmi či knedľou alebo ryžou ako omáčku.
Pre klasický guláš sa nechajte inšpirovať našimi receptami, sú rovnako výborné!

Pivné rezne zo šmakúna
Česká klasika nesmie chýbať. Vyprážané mäso sme nahradili surovinou plnou bielkovín a skvelej chuti, skúste ho aj vy!
Čo budeme potrebovať
- 200 g šmakúna v provensálskom korení
- 2 lyžice oleja
- 100 g hladkej múky
- Vajcia
- Strúčik cesnaku
- ¼ hrnčeka piva
- Lyžica horčica
- Soľ
- Korenie
Postup
- V pive rozšľaháme vajcia, pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme soľou a korením
- Vmiešame múku a zmes zahustíme takým spôsobom, aby sa šmakún dal ľahko obaľovať
- Ak je to potrebné, zmes ľahko nariedime pivom
- Šmakúka nakrájame na plátky a namáčame ho v pripravenom cestíčku
- Na vysokú teplotu si rozpálime panvicu s olejom
- Šmakúna sprudka opečme z oboch strán
Cesnak je možné nahradiť sójovou alebo BBQ omáčkou.
Rezeň zo šmakúna podávajte so zemiakovým pyré, chlebom, zemiakovým šalátom alebo zeleninovým šalátom z cukety , ktorý si môžete pripraviť podľa našich receptov!

Hot dog z vegetariánskej klobásy
Skúste americký štýl v jeho zdravom kabátiku! Nebudete ľutovať, každé sústo sa vám rozplynie na jazyku a aj zarytý odporca zdravej stravy si na šmakúni pošmáknú!
Čo budeme potrebovať
- Šmakún párky (alebo šmakún klobásu)
- Listový kučeravý šalát
- Paprika
- Uhorka
- Jarná cibuľka
- Červená cibuľa
- Kečup
- Horčica
- Pečivo na hot dogy
Postup
- Párky uvaríme vo vode, ohrejeme v mikrovlnnej rúre alebo ich opečieme na panvici
- Všetku zeleninu si nakrájame na stredne veľké kúsky
- Pečivo si rozrežeme a jednu polovicu potrieme kečupom a druhú polovicu potrieme horčicou.
- Pridáme šalát, trochu zeleniny, klobásu alebo párok
- Zasypeme ho zeleninou a pokvapkáme kečupom alebo horčicou
- Podávame
Pečivo na hot dog je najlepšie si pred samotným plnením, buď rozpiecť, alebo zľahka osmažiť na oleji

Ovocné knedle s marhuľovým šmakúnom
Skvelý nápad na nedeľný obed, ktorý vám nezaberie žiadny čas a vy si budete môcť pochutnať na tejto bielkovinovej dobrote.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 200 g marhuľového Šmakúna (najemno nastrúhaného)
- 130 g mletých vločiek
- Sladidlo (stévia, agávový sirup)
- 10 lyžíc vody
Na náplň
- 300 g ovocia (jahody, maliny, čerešne, broskyne …)
Na krém
- 150 g gréckeho jogurtu
- 30 g čokoládového proteínu (alebo len kakaa)
- 15 g nastrúhanej čokolády
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dohromady a dáme bokom
- Medzitým si zmiešame a vyšľaháme všetky ingrediencie na krém
- Uležané cesto rozdelíme na niekoľko rovnakých dielov
- Do každého dielu zabalíme kus nami vybraného ovocia
- Vo väčšom hrnci začneme variť vodu
- Keď sa voda varí, hádžeme do nej knedle a necháme ich vyplávať na povrch, to trvá cca 3 minúty
- Až potom ich vyberáme
- Knedle ozdobíme krémom, arašidovým maslom, zvyšným ovocím a podávame

Objavte podobné tipy
Slivkový koláč
Každý musel milovať teplú slivkovú buchtu od babičky. Toto je jej obdoba len v zdravej verzii! Užite si každé sústo bez výčitiek!
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 200 g slivkového Šmakúna
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 250 g cukru
- 250 g celozrnnej múky
- 250 g hladkej múky
- Kypriaci prášok
Na náplň
- 300 g sliviek
- 100 g mletého maku
- 500 g tvarohu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Šmakúka nakrájame na malé kúsočky
- Pridáme ho k vajciam, mlieku a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré
- Pyré následne prelejeme do inej a zmiešame ho so zvyšnými ingredienciami na cesto
- Tiež si zmiešame mak a tvaroh na makovú náplň
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie
- Navrch nalejeme makovú náplň a vyskladáme slivky
- Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 45 minút

Jahodový cheesecake
Dezert plný živín a sladkosti. Je neskutočne skvele vyvážený, nebude vám po ňom ťažko a výčitky z maškrtenia sa vám vyhnúť oblúkom, pretože budete maškrtiť naozaj, ale naozaj zdravo!
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 200 g Šmakúna klikva a goji
- 2 vajcia
- 10 lyžíc kokosovej múky
- 2 lyžice tekutého sladidla
Na náplň
- 3 tvarohy
- 3 vajcia
- Sladidlo
- 200 g jahôd
- Mlieko na zriedenie
Postup
- Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto
- Zo zmesi vypracujeme nelepivé cesto
- Cesto vyvaľkáme a vložíme do vymastenej alebo vyloženej formy papierom na pečenie
- Na náplň si zmiešame tvarohy s vajcami, sladidlom, ½ jahôd a mliekom
- Náplň nalejeme na korpus a zarovnáme, navrch pridáme zvyšné jahody
- Cheesecake vložíme do rúry a pečieme na 170 stupňov asi 40 minút
- Podávame s čerstvým ovocím alebo samostatne

Nepečené sladké guličky z mrkvy a tekvice
Nepečený dezert len z tých najlepších surovín, spoločne s touto bielkovinovou bombou, je skutočná zdravá delikatesa, ktorú vo vašej diéte oceníte.
Čo budeme potrebovať
- 50 g Šmakúna Slivka & škorica
- 200 g vlašských orechov
- 30 g mrkvy
- 80 g tekvica hokkaido
- Lyžica škorice
- Sladidlo (javorový sirup, agávový sirup…)
- Kokos (na obalenie)
Postup
- Šmakúna, mrkva a tekvicu najemno postrúhame
- Pridáme 150 g nahrubo namleté orechy, lyžicu škorice a zladilo
- Všetko dôkladne premiešame
- Z cesta začneme tvarovať guličky.
- Tie dodatočne obalíme v orechoch alebo strúhanom kokose
- Guličky vyskladám na lech a necháme pár hodín odležať

Košíčky plnené krémom zo šmakúna
Krehké košíčky z koksovej múky spoločne v kombinácii lahodnými krémami plných bielkovín, je niečo čo ocenia najmä milovníci všetkého sladkého, ale aj zdravého!
Čo budeme potrebovať
- 180 g kokosovej múky
- Žĺtok
- 50 g rastlinného oleja
- 60 g kokosového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 25 g ghí
- 60 g lieskových orechov
- Štipka soli
Kokosový krém
- 100 g Šmakúna originál
- 6 lyžíc kokosovej smotany
- Banán
Na kakaový krém
- 1 ½ balenia kokosovej smotany
- 3 lyžice kakaa
- Javorový sirup
- Lyžica ghí
Na ozdobu
- Horká čokoláda
- Jahody
- Čučoriedky
- Kivi
- Mandarínky
- Maliny
Postup
- Múku si preosejeme a potom k nej pridáme ostatné suroviny
- Všetko spoločne zmiešame a vypracujeme cesto
- Vypracované cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na 2 hodiny
- Potom cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrájame kolieska
- Kolieska vložíme do formičiek na muffiny
- Formičky vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov 10–15 minút
- Hotové košíčky necháme cez noc odpočinúť
- Na kokosový krém si vyšľaháme kokosovú smotanu
- Odoberieme z nej 5 lyžíc a tie rozmixujeme s banánom a Šmakúnom
- Potom zmes vmiešame späť do šľahačky
- Na kakaový krém pridáme do smotany mlieko a sirup a všetko spoločne vyšľaháme
- Košíčky začneme plniť najprv kokosovým krémom a potom kakaovým krémom.
- Košíčky ozdobíme horkou čokoládou a ovocím a necháme v chladničke vychladiť

Ako vyrobiť domáceho šmakúna?
Mohlo by sa zdať, že táto surovina je výdobytkom modernej doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bielkovín, patrí už dlhé stáročia medzi tradičné pokrmy, najmä tie sviatočné, vo Východnej Európe. Pripravte si jednoduchý recept na domáceho šmakúna a užite si jeho skvelú chuť!
Čo budeme potrebovať
- 12 veľkých vajec
- 1 l plnotučného mlieka
- Lyžička soli
- 6 celých guličiek čierneho korenia (nepovinné)
Postup
- Vytvoríme si vodný kúpeľ
- Do misky nad vodným kúpeľom rozklepneme vajcia
- Pridáme mlieko a soľ (a korenie, ak používame) a dôkladne premiešame
- Vodu na vodnom kúpeli privedieme do varu
- Misu s vajcami a mliekom, intenzívne miešame, kým sa zmes nezrazí, približne 20 až 30 minút alebo kým neprestane vytekať srvátka
- Cedník vyložíme navlhčenou utierkou, ktorá je dostatočne veľká, aby visela cez strany cedníka
- Umiestnime sitko vyložený utierkou nad misku
- Použijeme dierovanú lyžicu, aby sme mohli nabrať domáci šmakún a odovzdávať ho do sitka s utierkou
- Šmakún necháme 10 minút odkvapkať
- Vezmeme okraje utierky a pevne utiahneme okolo šmakúna, tak aby začala vytekať všetka srvátka
- Necháme ju odkvapkávať cez noc v chladničke
- Keď bude šmakún pripravený na podávanie, odstránime utierku
- Podávame na chlebe, s údeninou alebo samostatne posypané trochou soli

Čo je šmakún?
Je to surovina vyrobená len a iba z vaječných bielkov. Je to skvelý doplnok stravy, ktorý sa používa ako náhrada ako v sladkej, tak aj slanej kuchyni na výrobu najrôznejších pokrmov.
Jeho veľkou výhodou je, nielen to, že má veľmi málo kalórií, ale tiež neobsahuje skoro žiadne tuky, cukry ani škodlivý cholesterol. Je skvelý aj pre ľudí, ktorí musia držať bezlepkovú diétu, pretože neobsahuje ani lepok.