Najlepšie recepty na bombardino alebo horúci nápoj z vaječného likéru 6x inak! Zahrejte sa s nami

Zimné obdobie je mnohokrát dlhé a únavné. Preto je nutné si ho niečím spríjemniť!

Práve preto sme si pripravili týchto osem lahodných receptov na domáci bombardino koktail, ktorý zimné večery urobí o niečo príjemnejšími.

Vychutnajte si ho so svojimi priateľmi alebo len tak sami pred televíziou.

Jeho príprava nezaberie viac ako 20 minút. Tak šup, šup!

Originálny taliansky vaječný koktail

Il Bombardino sa z taliančiny prekladá doslova ako „bomba“ a je tradičnou odmenou pre lyžiarov po namáhavom dni na zjazdovkách – a vlastne pre každého, kto si užíva svoje zimné radovánky v akomkoľvek horskom stredisku. Zimný, hrejivý koktail pripomínajúci vaječný koňak, vznikol v severnej Lombardii a dnes je obľúbený po celých talianskych Alpách.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 ml brandy
  2. 850 ml vaječného likéru
  3. Šľahačku (v spreji)
  4. Škorica

Postup

  1. V malom hrnci rozohrejeme vaječný likér
  2. Vybranú brandy nalejeme do misy na mixovanie
  3. Keď je vaječný likér horúci (ale nevarí sa), pomaly ho prilievame do brandy
  4. Všetko spoločne dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  5. Koktail prelejeme do pripravených pohárov a ozdobíme výdatným množstvom šľahačky
  6. Nakoniec ho posypeme škoricou a ešte teplý podávame

Pokiaľ si neviete rady, aký typ brandy použiť, nižšie je uvedený zoznam niektorých veľmi kvalitných brandy, ktoré tento recept na domáce bombardino pozdvihnú úplne na inú úroveň.
Brandy Ararat 20 yo
Sarajishvili XO
Mos Ros Moscato Rosa
Metaxa 12*
Soberano Brandy

Krémový taliansky nápoj z vaječného likéru a brandy.
Zdroj: ricette.giallozafferano.it

Bombardino z espressa

Tieto malé koktaily z vaječného likéru sú obľúbené v talianskych lyžiarskych strediskách, pretože kombinácia horúcej kávy, Advocaata a brandy je dokonalým liekom na teploty pod nulou a po celom dni na zjazdovke.

Čo budeme potrebovať

  1. 100 ml espressa (horúce)
  2. 60 ml Advocaatu (vaječný likér)
  3. 60 ml brandy
  4. Šľahačku (v spreji)
  5. Škorica

Postup

  1. Vaječný likér na miernu teplotu zahrejeme v hrnci
  2. Potom vmiešame brandy a espresso
  3. Zmes rozdelíme do štyroch pohárov, ozdobíme šľahačkou a posypeme škoricou.
  4. Podávame horúce

K rýchlemu a teplému nápoju sa hodí rýchla a čerstvá buchta. Upečte si jeden z týchto receptov na hrnčekový múčnik a vychutnajte si lahodné Bombardino so sladkou bodkou na záver!

Výborný horúci vaječný nápoj so šľahačkou.
Zdroj: verpoorten.de

Domáci vaječný likér

Výroba skvelého likéru z vajec nie je žiadnou veľkou záhadou, stačí použiť čerstvé a kvalitné suroviny. Neexistujú žiadne konkrétne tipy, ako si tento lahodný nápoj vyrobiť. Jeho hlavným rysom je jednoduchosť. Použite chemicky neošetrené citróny, 96 percentný alkohol, ktorý likéru dodá silu, a kvalitné domáce vajcia.

Čo budeme potrebovať

Na výrobu 1 litra likéru

  1. 8 žĺtkov
  2. 300 g cukru
  3. 100 g vanilkového cukru
  4. 200 ml suchého vína
  5. 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
  6. 500 ml plnotučného mlieka
  7. 500 ml čerstvej smotany
  8. 350 ml brandy
  9. Šľahačku
  10. Škoricu
  11. Citrónovú kôru
  12. Lyžicu mletej kávy

Postup

  1. Citrón si starostlivo umyjeme a očistíme
  2. Potom si z neho nastrúhame kôru, ale pozor, aby sme nestrúhali aj bielu časť, tá by mohla celú prípravu bombardina zničiť
  3. Pripravíme si hrniec so silným dnom
  4. Do neho nalejeme mlieko, smotanu, pridáme aj citrónovú kôru a namletú kávu
  5. Potom celú zmes privedieme do varu
  6. Varíme, kým sa zmes nezredukuje na polovicu
  7. Hrniec odstavíme z platne a počkáme, až mlieko vychladne
  8. Medzitým si ušľaháme žĺtky s práškovým cukrom
  9. Pridáme doň suché víno a vysokopercentný alkohol
  10. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili
  11. Vychladnuté mlieko scedíme, aby sa odstránili kúsky mletej kávy, citrónová kôra a prípadne aj hrudky
  12. Mlieko pridáme do zmesi zo žĺtkov, cukru a alkoholu
  13. Znovu všetko premiešame, kým nám nevznikne krémový likér
  14. Potom vaječný likér môžeme preliať do 0,75 alebo litrovej fľaše, alebo ho ihneď za tepla podávať v bombardíne
  15. Ak sa rozhodnete ho ihneď podávať, neprelievame ho do pohára, ale necháme ho v hrnci na platni a udržujeme jeho teplotu na nízky stupeň
  16. Do pohárov si nalejeme brandy
  17. Cez ňu nalejeme vaječný likér, premiešame, ozdobíme šľahačkou, škoricou a podávame

Nespotrebovaný vaječný likér uchovávajte v chladničke maximálne dva týždne.

Vaječný likér uvarený doma s kvapkou brandy podávaný ako bombardino.
Zdroj: ellastable.de

Vaječný likér bez vajec

Prečo kupovať vaječný likér v obchode, keď môžete mať krémový, lahodný vaječný likér po celý rok kedykoľvek si spomeniete s týmto jednoduchým receptom na vaječniak.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 l mlieka
  2. 125 g cukru kryštál
  3. 100 g vanilkového pudingu
  4. 2 lyžičky vanilky
  5. ½ lyžičky muškátového orieška
  6. ½ lyžičky nového korenia
  7. Štipka mletého zázvoru
  8. Štipka soli

Postup

  1. Do nádoby, v ktorej je možné mixovať, si pridáme 500 mililitrov mlieka, cukor, pudingovú zmes, vanilku, korenie a soľ
  2. Všetko mixujeme na vysokú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes hladká
  3. Zmes necháme 5 minút oddýchnuť
  4. Prelejeme ju do väčšej nádoby a vmiešame zvyšné mlieko
  5. Likér necháme na chladnom mieste odpočívať, kým nezhustne, aspoň jednu hodinu
  6. Pred podávaním dôkladne premiešame
Vaječný nápoj vyrobený bez vajec so šľahačkou a škoricou.
Zdroj: usa-kulinarisch.de

Vegánsky vaječný likér

Nič nehovorí Vianoce tak ako vaječný koňak! Naša vegánska verzia používa datle, kešu oriešky a marhule, plus mandľové mlieko a brandy na pretvorenie tohto klasického sviatočného nápoja.

Čo budeme potrebovať

  1. 30 g vykôstkovaných datlí
  2. 25 g kešu orechov
  3. 25 g sušených marhúľ
  4. Lyžička nového korenia
  5. 100 ml brandy
  6. Vanilkový struk (len semienka)
  7. 1 l sladeného mandľového mlieka
  8. Ľad
  9. Muškátový oriešok

Postup

  1. Datle, kešu oriešky, marhule a nové korenie namočíme cez noc v brandy
  2. Druhý deň zmes preložíme do mixéra a pridáme semienka z vanilkového struku a mandľové mlieko
  3. V mixéri zmes zmixujeme do hladka
  4. Likér rozdelíme do 8 pohárov s ľadom a ozdobíme muškátovým orieškom
  5. Pridaním 25 ml brandy do každého pohára nám vznikne vegánske bombardino
Najlepšie tradičné taliansky horúci nápoj bombardino bez živočíšnych prísad.
Zdroj: lovingitvegan.com

Bombardino s čokoládou

Vaječná dobrota doplnená o sladkú čokoládu, to je recept ktorý jednoducho nemá chybu a vy si ho nesmiete nechať ujsť. V zimných dňoch je to ideálny teplý nápoj, ktorý vás zahreje ako na duši, tak aj na jazyku.

Čo budeme potrebovať

Na bombardino

  • 60 ml vaječného likéru
  • 60 ml brandy
  • Šľahačku (v spreji)
  • Škorica

Na čokoládu

  1. 250 ml smotany
  2. 80 g horkej čokolády
  3. 40 g cukru
  4. 20 g kakaa
  5. Lyžička kukuričného škrobu (alebo čokoládového pudingu)

Postup

  • Vaječný likér si na miernu teplotu začneme zahrievať na platni
  • Potom pridáme brandy a pokračujeme v zahrievaní a občasnom miešaní
  • Medzitým si pripravíme čokoládu
  • Cukor, kukuričný škrob a kakao si rozmiešame s niekoľkými lyžicami šľahačky
  • Zvyšnú šľahačku privedieme do varu
  • Keď sa šľahačka začne variť, opatrne prilievame pripravenú kakaovú zmes a intenzívne miešame
  • Varíme po dobu asi 3 minút
  • Odstavíme z platne a pridáme kúsky čokolády
  • Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí
  • Horúce bombardino nalejeme do vysokého pohára a pridáme čokoládu
  • Ozdobíme šľahačkou a posypeme škoricou
Domáce taliansky horúci nápoj s čokoládou.
Zdroj: townandcountrymag.com

Čo je a kde sa vzalo Bombardino?

Pravé a klasické bombardíno v dnešnej dobe už pozná málokto. Je to nápoj, ktorého základom je silné espresso a taliansky likér s obsahom alkoholu aspoň 18 %.

Likér sa ohrieva a šľahá v pare a až potom je pridaná čerstvo uvarená káva a kvalitné brandy. Ihneď keď sú ingrediencie premiešané sa nápoj zdobí veľké vrstvou šľahačky, aby sa zabránilo odparovaniu a úniku alkoholu z horúceho drinku. Šľahačka by mala byť nakoniec ozdobená kakaom.

Nápoj z pravidla obsahuje 30% alkoholu, ale všetko záleží najmä na bramanovi, aký silný ho namieša. Najväčší podiel v pôvodnom bombardíne má káva, potom vaječný likér a nakoniec brandy.

Nápoj sa musí podávať v nahriatych čírych pohároch a mal by mať zlatistú farbu, a to vďaka brandy, ktorú obsahuje.

Bombardino môžeme doslova v taliančine prekladať ako „bomba“ il Bombardino je odmenou pre lyžiarov po vzrušujúcom dni na zjazdovkách – a pre každého, kto zažíva zimné radovánky na východnom pobreží Talianska.

Bonbardino je pravý zimný koktail, hrejivý a pripomínajúci vaječný koňak, ktorý vznikol v severnej Lombardii a dnes sa teší veľkej obľúbenosti v talianskych Alpách.

Podľa legendy Bombardino vytvoril mladý muž z prístavného mesta Genova, ktorý sa rozhodol opustiť more a žiť v talianskych Alpách.

Po rokoch strávených ako dôstojník v Alpini (najstaršia aktívna horská pechota na svete) si otvoril lyžiarsku chatu v Lombardii.

Jedného dňa sa štyria lyžiari vypotácali z fujavice a hľadali niečo teplé na zahriatie, aby zahnali chlad a mohli sa zahriať. Genovesa rýchlo zmiešal mlieko, whisky a puding. Všetko priviedol do varu.

Keď jeden z lyžiarov drink ochutnal, tak mal vykríknuť: „Nehoda! È una bomba!“ „Sakra! To je bomba!“

Odvtedy sem začali cestovať lyžiari a zimní dobrodruhovia, len preto aby ochutnali lahodný hrejivý Genovesov nápoj – Bombardino.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.