Recepty na rolády z piškótov podľa cukrárskych majstrov, ktoré ľahko zvládnete aj doma

Kto by ich nemal rád?

Sú sladké, nadýchané, vláčne a plné krému.

Dobrú roládu nemusíte kupovať v obchode.

Ozdobte váš sviatočný stôl lahôdkou, ktorú ľahko pripravíte aj doma.

Prinášame vám najobľúbenejšie recepty na piškótové rolády.

Inšpirujte sa!

Základný recept na piškótové cesto

Chcete pripravovať piškótovú roládu, ktorá sa vždy podarí? Osvojte si klasické piškótové cesto a máte vyhrané.

INGREDIENCIA

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc polohrubej múky a cukru krupice

POSTUP

  1. Oddeľte žĺtky od bielkov
  2. Žĺtky vyšľahajte do peny.
  3. Z bielkov ušľahajte sneh a spoločne s polohrubou múkou ho vmiešajte do žĺtkovej peny.
  4. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 200 ° dozlatista, približne 8 minút
  6. Po vybratí z rúry cesto obráťte spodnou stranou nahor
  7. Stiahnite papier na pečenie a roládu aspoň do polovice zarolujte.
  8. Nechajte vychladnú, rozrolujte, pomažte náplňou a zarolujte po celej dĺžke.
Roláda z piškótového cesta s lístkom mäty a ovocím
Zdroj: splenda.com

Rýchla piškótová roláda s lekvárom

Nechce sa vám pripravovať krém? Nemusíte! Táto pochúťka je skvelá aj s obyčajným džemom.

Jednoduchá piškótová roláda pre začiatočníkov.

INGREDIENCIA

  • základné piškótové cesto
  • 4 lyžice výraznej marmelády naprieč ríbezľová, černicová alebo malinová
  • 2 lyžice cukru múčka

POSTUP

  1. Pripravte cesto podľa základného receptu.
  2. Rozprestrite ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečte v vyhriatej rúre na 200 – 220 °C dozlatista, asi 8 minút.
  4. Po upečení dajte piškótu na vlhkú utierku a pomocou jej ju zarolujte.
  5. Po vychladnutí opäť rozbaľte, potrite marmeládou a znovu zrolujte.
  6. Posypte práškovým cukrom.
  7. Nakrájajte na plátky a môžete servírovať.
Pocukrovaná roláda na plechu plnená marmeládou
Zdroj: seriouseats.com

Kokosová roláda s jemným krémom

Vytvorte do piškótovej rolády krém, o ktorom sa vám bude aj zdať. Tento kokosový je skutočne úžasný.

INGREDIENCIA

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 4 lyžice čerešňovej alebo malinovej marmelády
  • 100 g strúhaného kokosu

Kokosový krém

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru múčka
  • 175 g masla
  • 80 ml kokosového mlieka
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

  1. Pripravte cesto podľa základného receptu.
  2. Medzitým si pripravte aj krém.
  3. Oddeľte bielky od žĺtkov.
  4. Bielky ručne vyšľahajte vo vodnom kúpeli, po častiach k nim pridávajte cukor.
  5. Akonáhle zmes stuhne a trochu vychladne, preložte ju do elektrického šľahača a začnite postupne pridávať maslo.
  6. Stále šľahajte a pridávajte kokosové mlieko a vanilkový cukor.
  7. Vychladnutý upečený plát rozbaľte a potrite pripraveným krémom (malú časť si nechajte bokom).
  8. Na krém naneste aj vrstvu marmelády.
  9. Znovu zaviňte do rolády, ktorú na povrchu potrite zvyšným krémom a posypte strúhaným kokosom.
Kokosová roláda s jemným krémom naservírovaná s kávou
Zdroj: domesticgothess.com

Ľahká šľahačková roláda bez múky

Vyhýbate sa lepku alebo máte bezlepkovú diétu? Rolády z piškótov so šľahačkou sa ani tak nemusíte vzdávať. Možno ju ľahko pripraviť aj bez múky.

INGREDIENCIA

Cesto

  • 120 g práškového cukru
  • 5 ks vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli

Náplň

  • 1 smotana na šľahanie
  • 0,5 vrecka stužovača
  • vanilkový cukor

Na vymazanie

  • maslo
  • kokos na vysypanie (ak chcete naozaj roládu vhodnú pre celiakov, rozhodne nevysypávajte plech múkou!)

POSTUP

  1. Z bielkov a štipky soli ušľahajte pevný sneh.
  2. Zmiešajte práškový cukor, kakao a žĺtky.
  3. Ľahko tieto dve hmoty spojte a vytvorte jednoliatu zmes.
  4. Plech vyložte papierom na pečenie.
  5. Ten pomažte maslom a vysypte kokosom.
  6. Cesto rovnomerne rozotrite na kokos.
  7. Pečte 8 minút vo vopred vyhriatej rúre na 250 °C.
  8. Po vytiahnutí cesto preklopte z plechu tak, aby ste dokázali zložiť papier na pečenie.
  9. Počas chladnutia vyšľahajte smotanu so stužovačom a cukrom.
  10. Rozotrite krém na vychladnuté cesto a opatrne zatočte.

Nakrájaná šľahačková roláda pripravená na servírovanie
Zdroj: gimmesomeoven.com

Orechová roláda s kávovým krémom

Pre milovníkov orechov a kávy prinášame niečo špeciálne. Orechová roláda s kávovým krémom je priam božská. Príprava je úplne jednoduchá, ale výsledkom nepohrdne žiadny člen vašej rodiny.

INGREDIENCIA

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 60 g mletých vlašských orechov

Krém

  • 250 g masla
  • 200 g cukru múčky
  • 200 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • 6 lyžíc kávy

POSTUP

  1. Na prípravu piškótového cesta využite základný recept, iba do neho primiešajte vlašské orechy.
  2. Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
  3. Uvarte silnú malú kávu (cca 100 ml) a nechajte vychladnúť.
  4. Zmiešajte mlieko, cukor, múku a žĺtky a uvarte hustú kašu.
  5. Do kaše zašľahajte kávu a maslo.
  6. Menšiu časť krému odložte bokom.
  7. Zvyšok rozotrite na cesto a zarolujte.
  8. Oddelenú časť krému natrite na povrch stočenej rolády.
  9. Pokiaľ vám zostane viac orechov, môžete nimi roládu posypať.
Orechovo-kávová piškótová roláda na sklenenej tácke, posypaná plátkami orechov
zdroj : ohnuts.com

Silnú kávu si môžete pripraviť aj v kávovare Krups .

Kakaová roláda s parížskou šľahačkou

Extra jemná krémová roláda s plnou chuťou kakaa a smotany, ktorú si vychutnajú všetci milovníci čokolády.

INGREDIENCIA

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 2 lyžice pravého kakaa

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 100 g čokolády na varenie (ideálne s vyšším percentom kakaa)

POSTUP

  1. Opäť použite klasický postup prípravy piškótového cesta, iba s tým rozdielom, že k múke primiešate kakao.
  2. Dobu chladnutia cesta využite na prípravu náplne.
  3. Čokoládu nalámte na kúsky a vložte do misy
  4. Dajte do vodného kúpeľa, prilejte k čokoláde polovicu smotany a nechajte ju rozpustiť.
  5. Do hladkého krému nalejte zvyšok smotany.
  6. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
  7. Potom vyšľahajte do tuhej šľahačky.
  8. Krém rozotrite na vychladnuté piškótové cesto a zarolujte.
  9. Môžete presvetliť posypom z práškového cukru.
Nakrojená kakaová roláda s parížskou šľahačkou posypaná práškovým cukrom
Zdroj: velemenyarena.hu

Rady a tipy profesionálov

Dbajte na to, aby rúra bola správne vyhriata.

Roládu nepečte dlhšie ako je určené. Po vybratí z rúry ju zložte z plechu – dlhšie pôsobenie tepla by zapríčinilo jej popraskanie.

Upečený plát cesta treba zrolovať (aspoň napoly) ešte teplý. Ak by ste ho zavinuli až po vychladnutí, popraskal by.

Najlepší postup je otočiť roládu papierom na pečenie nahor, stiahnuť papier z cesta, otočiť zase späť, pomaly zarolovať, nechať vychladnúť, rozbaliť, namazať náplňou a znovu stočiť do rolády.

Pred servírovaním piškótovú roládu pokrájajte na plátky – ideálna šírka sú 2 cm.

Na tanieriku ju ozdobte čerstvým ovocím, vetvkou mäty, kopčekom zmrzliny alebo porciou šľahačky.

Vychutnajte si domácu roládu s lahodnou kávou čajom či iným drinkom. Ak máte čas a chuť, môžete pripraviť aj zdravý domáci džús .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.