Krémové polievky sú ideálnym jedlom na chladné večery
Sú krásne jemné a pritom sýte.
Zahrejú vás a doplnia vitamíny.
Pripravte si tyčový mixér a pozrite sa na recepty, ktoré si zamilujete
Tekvicová polievka
Tekvicová polievka je čím ďalej tým obľúbenejšia a nie je sa čomu diviť – je jemná, hutná, zasýti, zahreje a má krásnu farbu. K jeseni skrátka dobre patrí.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cibule olúpané a nakrájané najemno
- 1 kg tekvica hokkaido olúpené a nakrájané na kocky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 150 g smotany na varenie
- soľ
- korenie
- 2 lyžice tekvicových semienok
POSTUP
- V hrnci rozohrejte olej a dozlatista na ňom osmažte cibuľu
- Pridajte kúsky tekvice a orestujte 5-10 minút
- Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, priveďte do varu a varte 15 minút kým nie je tekvica úplne mäkká
- Prilejte smotanu a zľahka povarte
- Odstavte z platne a rozmixujte polievku tyčovým mixérom
- Polievku servírujte posypanú tekvicovými semienkami na sucho opraženými na panvici

Šampiňónová krémová polievka
Šampiňónový krém je nestarnúca klasika. Polievka, ktorú si ľahko môžete pripraviť kedykoľvek počas roka.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 400 g čerstvých šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 lyžice múky
- soľ
- korenie
- 700 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- tymian
POSTUP
- Šampiňóny očistite, jeden rozkrájajte na plátky a dajte ich bokom, ostatné pokrájajte na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu
- Pridajte kúsky šampiňónov, osoľte, pridajte štipku tymiánu a poduste kým nezmäknú a nepustia vodu
- Zaprášte múkou, pár minút opekajte a zalejte vývarom
- Priveďte do varu a varte na miernom plameni 15 minút
- Prilejte smotanu a prevarte
- Odstavte z platne a rozmixujte tyčovým mixérom
- Dochuťte soľou a korením
- Plátky šampiňónu orestujte na masle dozlatista
- Polievku servírujte ozdobenú čerstvým tymiánom a plátkami šampiňónu

Hráškový krém
Hrášková krémová polievka sa pripravuje z mrazeného hrášku a sviežosť z nej dýcha nielen v chuti ale aj farbou
INGREDIENCIA
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 400 g mrazeného hrášku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
POSTUP
- V strednom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom najemno nakrájanú cibuľu
- Pridajte hrášok, nasekaný cesnak a krátko orestujte
- Zalejte vývarom, priveďte do varu a na miernom plameni varte 15 minút
- Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérom do hladka
- Osoľte okoreňte podľa chuti
- Podávajte s krutónmi, s čerstvou bazalkou alebo pažítkou

Mäsová krémová polievka so zeleninou
Milujete mäso a nechcete sa ho v žiadnom pokrme vzdať?
Pre tento prípad sme pre vás prichystali recept na polievku z hovädzieho mäsa.
INGREDIENCIA
- 1 kg predného hovädzieho mäsa
- 1-2 stredne veľké cibule
- 100 g zeleru
- 1 väčší petržlen
- 5-6 zemiakov
- 2-3 mrkvy
- 2-3 cukety
- 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
- Citrónová šťava
- Soľ a korenie na dochutenie
- 4 guličky čierneho korenia
- 2 l vody
POSTUP
- Hovädzie mäso umyte, vložte do hrnca a zalejte studenou vodou.
- Priveďte do varu, penu z vyzrážaných bielkovín z mäsa na hladine naberte lyžicou a odstráňte ju z polievky.
- Pridajte koreňovú zeleninu, osoľte a pridajte celé guličky korenia.
- Pomaly varte pod pokrievkou pri nízkej teplote asi 2 hodiny od doby varu.
- Do vývaru pridajte zemiaky, mrkvu, zeler a cibuľu a varte ešte ďalších 20 minút.
- Polievku preceďte
- Zo sita vyberte mäso a nakrájajte ho na menšie kocky.
- Zemiaky, mrkva, cukety rozmixujte tyčovým mixérom.
- Mäso aj rozmixovanú zeleninu vložte späť do vývaru a rozmiešajte
- Pridajte smotanu na varenie a niekoľko minút povarte
- Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.

Náš tip: Poctivý vývar si nechajte uvariť cez noc. Postačí na to pomalý hrniec. Bude krásne ťahaný! Chcete vedieť o pomalých hrncoch viac ? Čítajte recenziu!
Objavte podobné tipy
Pórová polievka
Pór je skvelým zdrojom vitamínu A, C a K a radu minerálov vrátane železa. V našom jedálničku sa ale príliš často nevyskytuje. Zmeňte to vďaka pórovej polievke. Je rýchla, jednoduchá a výborná.
INGREDIENCIA
- 2 lyžice masla
- 2 stredné nakrájané póry, iba biele a svetlo zelené časti
- 2 stredné olúpané a nakrájané zemiaky
- 1 cibuľa
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
- 2 lyžice jemne nasekané čerstvé pažítky
POSTUP
- V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte
- Až cibuľa zosklovatí pridajte nakrájaný pór, zľahka opražte
- Zalejte kuracím vývarom a pridajte zemiaky nakrájané na kocky
- Osoľte a okoreňte
- Varte na miernom plameni asi 20 minút do zmäknutia zemiakov.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Pridajte smotanu na varenie a niekoľko minút prevarte.
- Dochuťte podľa potreby soľou a korením.
- Pred podávaním ozdobte pažítkou.

Brokolicová polievka
Brokolica často nepatrí medzi dvakrát obľúbenú zeleninu. V krémovej polievke je ale úplne dokonalá. Skúste to!
INGREDIENCIA
- 1 lyžička masla
- 1 stredná cibuľa
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 väčšia brokolica
- 0,5 l mlieka
- 200 g syra cheddar
- 1 polievková lyžica dijon horčica
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
POSTUP
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú cibuľu, restujte
- Až cibuľa zosklovatí vlejte zeleninový vývar.
- Do vývaru pridajte brokolicu pokrájanú na menšie kúsky.
- Osoľte, okoreňte a pridajte horčicu.
- Zalejte mliekom a varte na miernom plameni do úplného zmäknutia brokolice.
- Polievku rozmixujte tyčkovým mixérom.
- Pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením podľa potreby.
- Polievku môžete podávať s krutónmi.

Karfiolová krémová polievka
Krásne jemná, smotanová polievka, ideálna na zahriatie.
Na ozvláštnenie môžete nakoniec pridať pár najemno natrhaných ružičiek karfiolu pečených v rúre.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 cibule – olúpané a nakrájané
- 1 ks karfiolu, natrhaný na ružičky a nasekaný na väčšie kúsky
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g nastrúhaného syra čedar
- soľ
- sušený cesnak
- korenie
- muškátový oriešok
POSTUP
- Vo väčšej panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom speniť cibule
- Pridajte karfiol, poprášte soľou a sušeným cesnakom a krátko orestujte
- Zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 20 minút
- Odstavte zo sporáka a rozmixujte polievku tyčovým mixérom
- Polievku zasypte strúhaným syrom a zalejte smotanou
- Prehrejte na miernom plameni pokiaľ sa syr nerozpustí
- Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom
- Servírujte posypané pažítkou

Krémová polievka z pečeného cesnaku
Chcete skúsiť niečo menej tradičné? Potom je pre vás polievka z pečeného cesnaku to pravé.
INGREDIENCIA
- 4-5 palíc cesnaku
- 4 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie, na chuť
- 2 lyžice medu
- 3 veľké cibule nasekané
- 3 veľké zemiaky nakrájané na kocky
- 1 vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 750 ml kurací vývar
- 500 ml 35% smotany na šľahanie (možno nahradiť aj 12% smotanou na varenie)
POSTUP
- Rúru rozohrejte na 180 ° C a hlavy cesnaku rozrežte pozdĺžne v polovici
- 5 strúčikov cesnaku odoberte a nakrájajte ich na plátky
- Do formy na pečenie alebo na pekáče pridajte 2 lyžice rozpusteného masla s medom, naň vyskladajte ako rozkrojené paličky cesnaku tak aj plátky
- Osoľte a okoreňte.
- Pečte 15 až 20 minút alebo pokiaľ nie je cesnak jemný a zlatisto hnedý.
- Cesnak na plátky vyberte z rúry už po piatich minútach
- Cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na zvyšnom masle.
- Pridajte vývar, polovicu smotany, zemiaky, tymian a bobkový list.
- Nechajte povariť asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Po uvarení odstráňte z polievky tymian a bobkový list.
- Vyberte cesnak z rúry a vylúpte ho zo šupky.
- Pečený cesnak po častiach vkladajte do polievky a rozmixujte ju tyčovým mixérom do hladu
- Zalejte polievku zvyšnou smotanou, prevarte a dochuťte soľou a korením.
- Hotovú polievku ozdobte na tanieri cesnakom pečeným na plátky.

Prečo jesť zeleninové krémy
Sú rýchlo hotové a lacné.
Môžete do nich spotrebovať to, čo práve máte doma.
Sú veľmi bohaté na vlákninu, ktorá zasýti a podporuje správne fungovanie čriev.
Obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a výživných látok
Tekvica je bohatá na vitamín A, E a na draslík, ktorý pomáha udržiavať v norme hodnoty krvného tlaku
Konzumácia karfiolu znižuje pravdepodobnosť zápalových ochorení, znižuje riziko rakoviny, srdcových ochorení a poruchy mozgu.
Karfiol obsahuje vitamíny C, K, E a vitamíny skupiny B
Brokolica má veľmi vysoké hodnoty vitamínu C, karotenoidy a pomáha prevencii rakoviny pľúc
Cesnak posilňuje imunitu, je jedným z prírodných antibiotík. Obsahuje horčík, draslík, vápnik, selén, sodík a vitamíny C, B a D. Podporuje trávenie a chráni pred rizikom vzniku rakoviny.