V súčasnosti veľmi obľúbené pečivo, malé bochníčky s anglickým názvom muffiny, sa najčastejšie pečú v sladkom prevedení.
Ale pochutnať si na nich môžu aj tí, ktorí sladké chuti príliš neholdujú.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na slané muffiny 6x inak!
Do pár minút je možné vykúzliť chutné raňajky alebo desiatu.
Užite si to!
Slané muffiny so šunkou a syrom
Lahodne vláčne a nadýchané raňajkové muffiny so šunkou, syrom a čerstvými bylinkami si zamiluje celá vaša rodina. Presvedčte sa o tom sami!
INGREDIENCIA
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica byliniek (petržlen, bazalka)
- štipka soli
- 3/4 hrnčeka mlieka
- 1 vajce
- 1 hrnček strúhaného syra (mozzarella, čedar)
- 1 hrnček nakrájanej šunky na menšie kocky
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, korenia a soľ.
- Vyšľaháme mlieko a vajcia.
- Vmiešame zvyšok prísad.
- Rozdelíme do vymastených (alebo papierom vyložených) foriem na muffiny a pečieme cca 20-25 minút.

Špenátové muffiny so syrom
Tieto vláčne muffiny sa skvele hodia napríklad na víkendový brunch. Špenát spolu s výrazným syrom vytvára luxusnú kombináciu chutí.
INGREDIENCIA
- 300 g hladkej múky
- 150 g čerstvých špenátových listov
- 2 ks vajec
- 110 g nivy alebo feta syra
- 255 l mlieka
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1/2 strúčika cesnaku
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- Špenát nakrájame na kúsky, cesnak pokrájame na drobno.
- Premiešame múku s práškom do pečiva, soľou.
- Vyšľaháme mlieko s vajcami a olejom a premiešame so sypkou zmesou.
- Do cesta vmiešame špenát s cesnakom a syr.
- Rozdelíme do vymastených (alebo papierom vyložených) foriem na muffiny a pečieme cca 20-25 minút.

Vyskúšajte aj naše recepty na americké muffiny v tých naj variantoch a oslaďte život sebe aj svojim blízkym!
Muffiny na slano s parmezánom, slaninou a jarnou cibuľkou
Tieto muffiny sú slané cez naskrz – od toppingu až po cesto. Extra panenský olivový olej im navyše dodáva výraznú bohatú chuť. Vychutnajte si ich napríklad ako výdatné raňajky, ale skvele fungujú aj ako ľahký obed.
INGREDIENCIA
- 5 plátkov anglickej slaniny
- 3 jarné cibuľky
- ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
- ¼ hrnčeka bieleho jogurtu
- ¼ hrnčeka mlieka
- 1 vajíčko
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- soľ a korenie
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Vymažeme olivovým olejom formičky na muffiny alebo použijeme papierové košíčky.
- Nakrájame slaninu a cibuľku na kocky.
- Zmiešame so zvyškom všetkých surovín okrem parmezánu.
- Po poriadnom premiešaní nandáme cesto do formičiek a dáme piecť na 20 minút na 200 °C.
- Päť minút pred koncom posypeme muffiny parmezánom a nechajte dozlatista dopiecť.
- Po vybratí z rúry ich necháme chvíľku vychladnúť.
- Podávať ich môžete so zemiakmi alebo zobať samotné napríklad k vínu.

Objavte podobné tipy
Vegánske muffiny s paradajkami, kukuricou a karamelizovanou cibuľkou
Tieto vegánske slané muffiny sú plné šťavnatých paradajok, sladkou kukuricou, karamelizovanou cibuľou a ochutené sú talianskymi bylinkami. Je to vynikajúce raňajky, skvele sa hodí aj ako obed do krabičky či ako desiata kedykoľvek počas dňa.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 polievková lyžica talianskych byliniek
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- soľ podľa chuti
- 1 šálka nakrájaných paradajok
- 1/2 šálky kukuričných zŕn čerstvých / mrazených / konzervovaných
- 1/4 hrnčeka nakrájanej jarnej cibuľky (bielej i zelenej časti)
- 1 a 1/4 šálky sójového alebo akéhokoľvek iného rastlinného mlieka
- 1 lyžička jablčného octu
- 1/4 šálky + 1 polievková lyžica akéhokoľvek oleja na varenie (pokiaľ možno s neutrálnou príchuťou)
POSTUP
- Na panvici rozohrejeme 1 lyžičku oleja a pridáme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme cukor, soľ a restujeme, kým cibuľa neskaramelizuje.
- Dáme sójové mlieko do misky a pridáme jablkový ocot.
- Necháme pár minút odstáť.
- V mise zmiešame obe múky, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie, soľ a talianske bylinky.
- V ďalšej veľkej mise zmiešame zrazené mlieko a olej.
- Pridáme suché ingrediencie a dobre premiešame.
- Ďalej pridáme karamelizovanú cibuľu, paradajky, kukuricu a jarnú cibuľku.
- Premiešame.
- Cesto na muffiny dáme do formičiek na muffiny a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 25 minút alebo kým špáradlo vložené do muffiny nevyjde čisté.
- Necháme vychladnúť na mriežke a potom vyberieme z formy.
- Užite si to!

Inšpirujte sa tiež tými najlepšími receptami na muffiny z tvarohu . Ktorý z nich si vyberiete?
Slanné muffiny bez múky
Príprava nadýchanej vaječnej zmesi plnej skvelej zeleniny a chutných syrov vám rozhodne nezaberie príliš veľa času a vykúzlite tak behom chvíľky fantastické raňajky alebo večeru.
INGREDIENCIA
- 10 vajec
- 3 hrsti baby špenátu,
- 3 hrsti krájanej brokolice, žltej papriky, červenej papriky, cherry paradajok
- hrsť nadrobno nakrájanej slaniny, strúhaného chedaru, strúhané mozzarelly, šalotky, hrsť krájanej jarnej cibuľky
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Vo väčšej nádobe rozmiešame vajcia.
- Formu na 12 muffinov vytrieme olejom a začneme kombinovať ingrediencie.
- Osolíme a okoreníme.
- Dozdobíme polovicu budúcich muffinov šalotkou a druhou jarnou cibuľkou.
- Do náplní vlejeme vajcia a dáme do rúry predhriatej na 180 °C.
- Pečieme asi 20 minút.

Cuketové muffiny so syrom feta
Väčšina receptov na cuketové mufíny býva v sladkej podobe, ale cuketa ako zelenina naopak nabáda k úprave naslano. Vyskúšajte tento variant s fetou.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky múky
- 1 lyžička prášku na pečenie
- 1/2 lyžička soli
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1 vajce
- 1 1/2 hrnčeka cukety (nastrúhané)
- 150g syra feta (na kúsky)
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekané)
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 200 ° C a pripravíme si plech so 6 otvormi na muffiny.
- Plech vymažeme.
- Zmiešame dohromady múku, soľ a prášok na pečenie.
- Postupne prilievame mlieko, olej a vajíčko.
- Miešame, kým nie je zmes krásne jemná.
- Potom pridáme cuketu, syr feta a petržlen.
- Všetky ingrediencie dôkladne prepojíme s cestom.
- Cesto vlejeme do otvorov na muffiny a pečieme v rúre po dobu asi 20-25 minút.

Z cukety sa dá pripraviť aj mnoho iných chutných múčnikov. Pozrite sa na naše recepty na výborné cuketové buchty a už nikdy nebudete chcieť inú!
Na muffiny na slano môžeme použiť niekoľko druhov ciest: trené, kysnuté, zemiakové.
Cesto je možné doplniť rôznymi ingredienciami.
Pridávame jemne nakrájanú údeninu alebo varené či pečené mäso, strúhaný syr, drobné kocky cibule či inej zeleniny.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!