4 skvelé recepty na bolonskú omáčku s talianskymi koreňmi

Obľúbená paradajková dobrota s nádychom Talianska, ktorá má korene v meste Bologna.

Bolonská omáčka svojich konzumentov nadchla natoľko, že sa po celej krajine začala šíriť ako vírus.

Veď na čo si v asociácii so špagetami vybavíte ako prvé?

Poďte si ju pripraviť tak, ako ju máte radi.

Zdravá bolonská omáčka z mletého mäsa

Bolonské ragú podľa Jamieho Olivera si nejde nezamilovať. Bude tento recept patriť do vašich rodinných klenotov?

INGREDIENCIA:

  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • 50 g slaniny
  • olivový olej
  • 500 g kvalitného hovädzieho mäsa (mletého)
  • 500 g kvalitného bravčového mäsa (mletého)
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 stopkaté zelery
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Rozmarín si nasekajte nadrobno spolu so slaninou.
  • Na lyžici oleja si orestujte rozmarín spolu so slaninou.
  • Po dvoch minútach pridajte čerstvo namleté mäso (najlepšie pripravené doma alebo pri mäsiari), občas premiešajte, aby sa zatiahlo zo všetkých strán a duste 10 minút.
  • Cibuľu, mrkvu a zeler si nasekajte nadrobno a pridajte k mäsu.
  • Po 15 minútach pridajte pretlak a lúpané paradajky, trochu ich roztlačte vidličkou a podlejte 2 plechovkami vody.
  • Nechajte variť, kým sa tekutina nezredukuje (asi 2 hodiny).
  • Podľa potreby dosoľte a dokoreníme.
Báječné ragú na bolonský spôsob s cestovinami.
eataly.com

Uvarte si spolu s Jamiom Oliverom. Tu je videorecept:

Easy Bolognese Recipe | Jamie Oliver

Pravá bolonská omáčka na cestoviny

Túto náramnú omáčku môžete podávať s pappardelle alebo tagliatelle. Ale pokojne ju môžete využiť do našich obľúbených receptov na lasagne .

INGREDIENCIA:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového
  • 1 a ¼ hrnčeka červeného vína (alebo hovädzieho vývaru)
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 800 g lúpaných paradajok (v plechovke)
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica talianskeho korenia
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • parmezán alebo iný syr na posypanie

POSTUP:

  • Cibuľku nakrájanú na drobno a osmažte na oleji.
  • Pridajte prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú mrkvu a zeler a restujte 5 minút.
  • Potom pridajte mleté mäso a duste 7 minút.
  • Pridajte mlieko a nechajte odpariť.
  • Pridajte paradajkový pretlak, talianske korenie, paradajky aj s nálevom a bobkový list.
  • Podľa potreby zrieďte vodou.
  • Duste pomaly a pokojne aj dve hodiny.
  • Podávajte so svojimi obľúbenými cestovinami posypané najlepšie parmezánom.
Pravá bolonská omáčka sa musí variť pomaly a dlho.
delish.com

Rýchla bolonská omáčka na špagety

Recept na boloňskú omáčku bez mäsa sme tiež nezabudli.

INGREDIENCIA:

  • 2 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • čerstvá bazalka
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 200 ml hovädzieho vývaru (alebo zeleninového)
  • štipka chili
  • 125 ml červeného vína
  • 6 cherry paradajok
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Cibuľu si nasekajte nadrobno a osmažte na oleji.
  • Pridajte najemno nakrájanú mrkvu, pretlačený cesnak a nardobno nakrájaný zeler.
  • Pridajte paradajkový pretlak a nechajte prejsť varom.
  • Nasledovať budú lúpané paradajky, cherry paradajky nakrájané na polovice, bazalka, oregano, chilli, červené víno, hovädzí vývar a nakoniec bobkové listy.
  • Varte do zhustnutia a zmäknutia.
  • Dochuťte soľou a korením.
Omáčka na špagety s paradajkami.
cearaskitchen.com

Šošovicová bolonská omáčka s cuketovými špagetami

Tento recept na bolonskú omáčku na špagety z cukety môže zaujať aj vegánov alebo vegetariánov. Vychutnajte si variáciu, ktorá je úplne bez múky.

INGREDIENCIA:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká šalotka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 strednej mrkvy
  • štipka soli
  • 750 g pasírovaných paradajok
  • štipka plátkov červeného korenia
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžica kokosového cukru (stévia)
  • ½ hrnčeka vody
  • ¾ hrnčeka červené šošovky
  • 2 stredne veľké cukety

POSTUP:

  • Na oleji si omažte najemno nakrájanú šalotku a pridajte prelisovaný cesnak.
  • Potom postrúhajte mrkvu na hrubom strúhadle a pridajte.
  • Posoľte a opeperte, podlejte paradajkovým pyré, pridajte plátky korenia, oregano, bazalku, kokosový cukor, šošovku a vodu.
  • Varte do zmäknutia a zhustnutia asi 17 minút.
  • Dochuťte podľa vašich predstáv.
  • Na prípravu cuketových špaget budete potrebovať krájač zeleniny (špiralizér) alebo škrabku na špagety.
  • Cuketu si umyte osušte a nakrájajte.
  • Potom ju stačí osmažiť na troške oleja do mäkka a osoliť.
Recept na omáčku na cestoviny s paradajkami a šošovkou.
connoisseurousves.com

Okrem lúpaných paradajok v plechovke samozrejme môžete využiť aj paradajky čerstvé. Najmä ak máte nejaká zo záhradky, bola by škoda ich nevyužiť. Stačí narezať ich spodnú časť do kríža a dať ich na 3 minúty do vriacej vody. Šupka sa pekne oddelí a jednoduchými ťahmi tak olúpete celú paradajku.

Mäso vždy vyberajte starostlivo. Oplatí sa kúpiť mäso čerstvé v celku alebo pomleté od mäsiara. Polotovary sú často doplnené o ďalšie nejedlé zložky. Z hovädzieho mäsa sa hodí najlepšie stehno alebo tučnejšie pliecko. Z bravčového ideálne predné stehno alebo krkovička.

Pravá omáčka bolognesa sa varí naozaj pomaly a dlho. Doba varenia, alebo skôr dusenie, sa tak môže vyšplhať na 2-4 hodiny, ale skutočne za to stojí.

Milujete taliansku kuchyňu? Inšpirujte sa ďalšími receptami na cestoviny na taliansky spôsob . Alebo vyskúšajte ďalšie recepty na omáčky so špagetami .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.