Obľúbená paradajková dobrota s nádychom Talianska, ktorá má korene v meste Bologna.
Bolonská omáčka svojich konzumentov nadchla natoľko, že sa po celej krajine začala šíriť ako vírus.
Veď na čo si v asociácii so špagetami vybavíte ako prvé?
Poďte si ju pripraviť tak, ako ju máte radi.
Zdravá bolonská omáčka z mletého mäsa
Bolonské ragú podľa Jamieho Olivera si nejde nezamilovať. Bude tento recept patriť do vašich rodinných klenotov?
INGREDIENCIA:
- vetvička čerstvého rozmarínu
- 50 g slaniny
- olivový olej
- 500 g kvalitného hovädzieho mäsa (mletého)
- 500 g kvalitného bravčového mäsa (mletého)
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 stopkaté zelery
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 plechovky lúpaných paradajok
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Rozmarín si nasekajte nadrobno spolu so slaninou.
- Na lyžici oleja si orestujte rozmarín spolu so slaninou.
- Po dvoch minútach pridajte čerstvo namleté mäso (najlepšie pripravené doma alebo pri mäsiari), občas premiešajte, aby sa zatiahlo zo všetkých strán a duste 10 minút.
- Cibuľu, mrkvu a zeler si nasekajte nadrobno a pridajte k mäsu.
- Po 15 minútach pridajte pretlak a lúpané paradajky, trochu ich roztlačte vidličkou a podlejte 2 plechovkami vody.
- Nechajte variť, kým sa tekutina nezredukuje (asi 2 hodiny).
- Podľa potreby dosoľte a dokoreníme.
Uvarte si spolu s Jamiom Oliverom. Tu je videorecept:
Pravá bolonská omáčka na cestoviny
Túto náramnú omáčku môžete podávať s pappardelle alebo tagliatelle. Ale pokojne ju môžete využiť do našich obľúbených receptov na lasagne .
INGREDIENCIA:
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stonka stopkového zeleru
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového
- 1 a ¼ hrnčeka červeného vína (alebo hovädzieho vývaru)
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 800 g lúpaných paradajok (v plechovke)
- 4 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica talianskeho korenia
- 1 bobkový list
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- parmezán alebo iný syr na posypanie
POSTUP:
- Cibuľku nakrájanú na drobno a osmažte na oleji.
- Pridajte prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú mrkvu a zeler a restujte 5 minút.
- Potom pridajte mleté mäso a duste 7 minút.
- Pridajte mlieko a nechajte odpariť.
- Pridajte paradajkový pretlak, talianske korenie, paradajky aj s nálevom a bobkový list.
- Podľa potreby zrieďte vodou.
- Duste pomaly a pokojne aj dve hodiny.
- Podávajte so svojimi obľúbenými cestovinami posypané najlepšie parmezánom.
Objavte podobné tipy
Rýchla bolonská omáčka na špagety
Recept na boloňskú omáčku bez mäsa sme tiež nezabudli.
INGREDIENCIA:
- 2 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 plechovky lúpaných paradajok
- čerstvá bazalka
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 200 ml hovädzieho vývaru (alebo zeleninového)
- štipka chili
- 125 ml červeného vína
- 6 cherry paradajok
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Cibuľu si nasekajte nadrobno a osmažte na oleji.
- Pridajte najemno nakrájanú mrkvu, pretlačený cesnak a nardobno nakrájaný zeler.
- Pridajte paradajkový pretlak a nechajte prejsť varom.
- Nasledovať budú lúpané paradajky, cherry paradajky nakrájané na polovice, bazalka, oregano, chilli, červené víno, hovädzí vývar a nakoniec bobkové listy.
- Varte do zhustnutia a zmäknutia.
- Dochuťte soľou a korením.
Šošovicová bolonská omáčka s cuketovými špagetami
Tento recept na bolonskú omáčku na špagety z cukety môže zaujať aj vegánov alebo vegetariánov. Vychutnajte si variáciu, ktorá je úplne bez múky.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká šalotka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2-3 strednej mrkvy
- štipka soli
- 750 g pasírovaných paradajok
- štipka plátkov červeného korenia
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžica kokosového cukru (stévia)
- ½ hrnčeka vody
- ¾ hrnčeka červené šošovky
- 2 stredne veľké cukety
POSTUP:
- Na oleji si omažte najemno nakrájanú šalotku a pridajte prelisovaný cesnak.
- Potom postrúhajte mrkvu na hrubom strúhadle a pridajte.
- Posoľte a opeperte, podlejte paradajkovým pyré, pridajte plátky korenia, oregano, bazalku, kokosový cukor, šošovku a vodu.
- Varte do zmäknutia a zhustnutia asi 17 minút.
- Dochuťte podľa vašich predstáv.
- Na prípravu cuketových špaget budete potrebovať krájač zeleniny (špiralizér) alebo škrabku na špagety.
- Cuketu si umyte osušte a nakrájajte.
- Potom ju stačí osmažiť na troške oleja do mäkka a osoliť.
Okrem lúpaných paradajok v plechovke samozrejme môžete využiť aj paradajky čerstvé. Najmä ak máte nejaká zo záhradky, bola by škoda ich nevyužiť. Stačí narezať ich spodnú časť do kríža a dať ich na 3 minúty do vriacej vody. Šupka sa pekne oddelí a jednoduchými ťahmi tak olúpete celú paradajku.
Mäso vždy vyberajte starostlivo. Oplatí sa kúpiť mäso čerstvé v celku alebo pomleté od mäsiara. Polotovary sú často doplnené o ďalšie nejedlé zložky. Z hovädzieho mäsa sa hodí najlepšie stehno alebo tučnejšie pliecko. Z bravčového ideálne predné stehno alebo krkovička.
Pravá omáčka bolognesa sa varí naozaj pomaly a dlho. Doba varenia, alebo skôr dusenie, sa tak môže vyšplhať na 2-4 hodiny, ale skutočne za to stojí.
Milujete taliansku kuchyňu? Inšpirujte sa ďalšími receptami na cestoviny na taliansky spôsob . Alebo vyskúšajte ďalšie recepty na omáčky so špagetami .