Čo si pre tentoraz nepripraviť cestoviny, ale skúsiť zase niečo nové?
Máme pre vás luxusné recepty na ryžové rezance s kuracím mäsom 5x inak!
Sú zdravé, chutné, rýchle a jednoduché na prípravu.
Navyše našim variantom jednoducho nejde odolať!
Presvedčte sa sami.
Thajská arašidová omáčka s kuracím mäsom z pomalého hrnca
Jemné kuracie mäso dusené v chutnej omáčke z arašidového masla a kokosového masla a podávané s ryžovými rezancami je lahôdka, ktorú budete chcieť konzumovať pokojne každý deň. Navyše sa pripravuje v pomalom hrnci, čo varenie neuveriteľne uľahčuje!
Čo budete potrebovať
- 700 g kuracích pŕs bez kosti a kože
- 1 šálka kokosového mlieka z plechovky
- ¾ šálky arašidového masla, chrumkavého alebo krémového
- 4 strúčiky cesnaku, prelisované
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice ryžového vínneho octu
- ½ lyžičky drvených vločiek červeného chilli, viac či menej podľa chuti
- ⅓ šálky nasekaných arašidov na ozdobu
- nakrájaný čerstvý koriander na ozdobu
- ryžové rezance na podávanie
Postup
- Kuracie prsia uložte na dno veľkého pomalého hrnca.
- V strednej miske zmiešajte kokosové mlieko, arašidové maslo, cesnak, med, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, ocot a vločky červeného chilli a rozmixujte do hladka.
- Zmes nalejte na kuracie prsia.
- Prikryte a varte na LOW po dobu 3 až 5 hodín (alebo pokiaľ nebude kura prepečené a mäkké, ale neprepečené, v závislosti na sile vášho pomalého hrnca).
- Vyberte mäso z pomalého hrnca a nakrájajte ho na kúsky.
- Vráťte nakrájané kura do pomalého hrnca, aby mohlo absorbovať omáčku a prehriať sa.
- Mäso s omáčkou podávajte s varenými ryžovými rezancami.
- Podľa potreby ozdobte nasekanými arašidmi, čerstvým koriandrom a ďalšími vločkami červeného chilli.
- Dobrú chuť!

Stále ešte doma nemáte hrniec na pomalé varenie? Je to skutočne užitočný pomocník, ktorý vám uľahčí veľa práce. Pozrite sa na naše recenzie pomalých hrncov a zistite, kto vyhral v našom porovnaní!
Vyprážané ryžové rezance s kuracím mäsom, klíčkami a jarnou cibuľkou
Tento neuveriteľne rýchly a jednoduchý recept na tenké ryžové rezance restované spolu s kuracím mäsom, fazuľovými klíčkami a jarnou cibuľkou si zamilujete! Navyše ho zvládnete pripraviť takmer kedykoľvek.
Čo budete potrebovať
- 230 g ryžových rezancov vermicelli
- 1 hrsť čerstvých fazuľových klíčkov
- 230 g kuracích pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na malé kúsky
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 4 lyžice oleja
- 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
- 3 stonky jarnej cibuľky nakrájanej na dĺžku 5 cm
Na omáčku:
- 4 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 1 lyžica sladkej sójovej omáčky
- 4 lyžice vody
- 1 lyžica cukru
- 3 štipky mletého bieleho korenia
Postup
- Namočte ryžové rezance do teplej vody na 30 minút alebo kým nezmäknú.
- Sceďte ich v sitku.
- Fazuľové klíčky prepláchnite vodou a nechajte odkvapkať.
- Kuracie mäso zľahka potrite kukuričným škrobom, tým kura zjemníte.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malej miske.
- Dajte bokom.
- Rozohrejte wok alebo veľkú panvicu na vysokom plameni.
- Pridajte olej.
- Keď je olej rozohriaty, pridajte nasekaný cesnak.
- Za stáleho miešania restujte, kým sa nerozvonia.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania ho opekajte, kým na povrchu nezbelie.
- Pridajte ryžové rezance a omáčku.
- Ryžové rezance priebežne miešajte, aby sa dobre spojili s omáčkou.
- Za stáleho miešania smažte 2 – 3 minúty alebo kým rezance nezmäknú.
- Pridajte fazuľové klíčky a jarnú cibuľku.
- Za stáleho miešania smažte ďalšiu minútu alebo pokiaľ nie sú fazuľové klíčky uvarené.
- Ihneď podávajte.

Čínske ryžové rezance s mäsom a zeleninou
Pripravte si tento rýchly pokrm z ryžových rezancov podľa vášho výberu, jednoduché chutné omáčky, kuracieho mäsa, šampiňónov a zeleniny. Budete sa olizovať!
Čo budete potrebovať
Na kuracie mäso:
- 150 -180 g, nakrájaných na tenké prúžky
- 1 lyžička kukuričnej múky alebo kukuričného škrobu (voliteľne)
- 1 lyžička oleja (voliteľne)
Na omáčku:
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžica tmavej sójovej omáčky
- 1/2 lyžičky sezamového oleja
- ½ lyžičky cukru
- 1 a 1/2 lyžice čínskeho vína na varenie (shaoxing) alebo mirinu
- 1/4 lyžičky bieleho korenia (alebo čierneho korenia)
- 3 lyžice vody
Na restovanú zmes:
- 100 g ryžových rezancov
- 1 lyžica oleja
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na plátky
- 1/2 trsu potom choi, stonky oddeľte od listov
- 1/2 červenej papriky, nakrájaná na plátky
- 1 mrkva, olúpaná, rozkrojená pozdĺžne napoly a nakrájaná diagonálne
- 5 – 7 šampiňónov nakrájaných na plátky
- sezamové semienka a jemne nakrájaná jarná cibuľka (voliteľne)
Postup
- V miske zmiešajte kuracie mäso, kukuričný škrob a olej.
- Zmiešajte ingrediencie na omáčku v miske.
- Tesne pred varením namočte rezance do horúcej vody podľa návodu na obale a potom zlejte.
- Vo woku alebo veľkej panvici rozpáľte olej na vysokú teplotu.
- Pridajte cesnak a cibuľu a restujte 30 sekúnd.
- Pridajte mäso a restujte 1 minútu, kým nezmení farbu z ružovej na bielu.
- Ďalej pridajte mrkvu, stonky potom choi a červenú papriku.
- Restujte 1 minútu.
- Pridajte šampiňóny a restujte 30 sekúnd.
- Nakoniec pridajte rezance, listy potom choi a omáčku.
- Prehadzujte 1 minútu, kým listy nezvädnú a omáčka sa neodparí.
- Ozdobte sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie tradičné recepty na čínske rezance či už s mäsom alebo bez. Pochutnáte si!
Objavte podobné tipy
Červené karí s kuracím mäsom a cukrovým hráškom
Užite si toto svieže a ľahké červené karí s kokosovým mliekom, chrumkavým cukrovým hráškom, kuracím mäsom, ryžovými rezancami, čerstvou limetkou, koriandrom a mungo klíčkami. Ideálny letný pokrm!
Čo budete potrebovať
- 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože, nakrájaných na kocky
- 400 ml kokosového mlieka z konzervy
- 1 a ½ lyžice červenej kari pasty
- 2 stonky citrónovej trávy, nakrájané na 5 cm kúsky
- 1 a ½ lyžice rybej omáčky
- 2 lyžičky čerstvého zázvoru, nastrúhaného
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 limetky
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nastrúhaná
- 1 a ½ šálky cukrového hrášku
- 170 g vlasových ryžových rezancov
- 55 mungo klíčkov na ozdobu
- celé lístky koriandra na ozdobu
- 2 jarné cibuľky, nakrájané, na ozdobu
Postup
- Do veľkého hrnca pridajte kokosové mlieko.
- Vmiešajte karí pastu.
- Po premiešaní pridajte citrónovú trávu, rybiu omáčku, zázvor, limetkovú šťavu a kôru a kurací vývar.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a prikryté varte ~ 15 minút.
- Ochutnajte omáčku a pridajte viac karí pasty, ak ju chcete pikantnejšiu, a podľa chuti dosoľte.
- Pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia a varte ~ 3-4 minúty.
- Odstráňte citrónovú trávu a pridajte cukrový hrášok a nastrúhanú mrkvu.
- Vypnite sporák, odkryte, pridajte ryžové rezance a nechajte asi 5 minút odstáť, alebo kým nebudú rezance mäkké.
- Vložte rezance (pomocou klieští alebo vidličky) do misiek a zalejte omáčkou.
- Navrch dajte mungo fazuľu, jarnú cibuľku a koriander.
- Nechajte si chutiť!

Vietnamský rezancový šalát s kuracím a omáčkou nuoc cham
Leto sa blíži as ním aj väčšia chuť na ľahké a svieže jedlá. A presne taký je aj tento recept. Chutný šalát s ryžovými rezancami, kuracím mäsom, zeleninou a dokonalou omáčkou z octu, cesnaku, rybej omáčky a chilli poteší vaše chuťové bunky a pritom vám nezaťaží žalúdok. Tak si ho s nami poďte pripraviť!
Čo budete potrebovať
Na kura a marinádu:
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- šťava z 1 limetky
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica rastlinného oleja
Na omáčku nuoc cham:
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- šťava z 1 limetky
- 2 lyžice ryžového alebo bieleho octu
- 1/4 šálky rybej omáčky
- 3 lyžice cukru
- 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
- 1/2 šálky studenej vody
Ostatné ingrediencie:
- 200 g ryžových rezancov vermicelli
- rastlinný olej
- 2 šálky fazuľových klíčkov
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na prúžky julienne
- 1 uhorka, nakrájaná na prúžky julienne
- 6 listov rímskeho šalátu, jemne nakrájaných
- čerstvá mäta
- čerstvý koriander
Postup
- V strednej miske zmiešajte kuracie mäso s ingredienciami na marinádu a nechajte pri izbovej teplote odstáť 30 minút až 1 hodinu, zatiaľ čo budete pripravovať ostatné prísady na šalát.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku nuoc cham a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí v omáčke.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte ktorúkoľvek z ingrediencií.
- Uvarte ryžové rezance podľa návodu na obale.
- Sceďte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Dajte bokom do sitka.
- Zahrejte 2 lyžice rastlinného oleja v panvici na stredne vysokom plameni.
- Mäso opekajte asi 4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ nebude prepečené.
- Dajte bokom na tanier.
- Ryžové rezance zmiešajte s fazuľovými klíčkami, nakrájanou mrkvou a uhorkou, rímskym šalátom, mätou a koriandrom.
- Kuracie mäso nakrájajte na plátky a pridajte do šalátu.
- Podávajte s omáčkou nuoc cham.

Pripravili sme si pre vás tiež 7 originálnych receptov na šalát s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom priamo z Vietnamu . Inšpirujte sa!
Zaujímavosti o ryžových rezancoch
- Ryžové rezance sú v Ázii považované za najkonzumovanejšiu formu produktov z ryže vedľa klasickej varenej ryže.
- V kuchyniach juhovýchodnej a východnej Ázie nájdete mrazené, čerstvé alebo sušené rezance rôznych štruktúr, hrúbok a tvarov .
- Pretože č erstvé rezance rýchlo podliehajú skaze , ich trvanlivosť môže byť len niekoľko dní.
- Ryžový proteín neobsahuje lepok , a preto postráda funkčnosť kontinuálneho viskoelastického cesta.
- Hlavnými zložkami ryžových rezancov sú voda a ryžová múka . Niekedy sa do nich pridáva aj kukuričný škrob či tapioka kvôli zvýšeniu priehľadnosti či zlepšeniu textúry.
- Ryžové rezance sa varia veľmi rýchlo a pri prevarení sa stanú kašovitými.
- Majú veľa zdravotných benefitov . Ich konzumácia napríklad pomáha predchádzať tráviacim problémom, ako je nadúvanie a zápcha, sú bezlepkové, majú nulový obsah tuku, obsahujú železo, ktoré je priaznivé pre krvný obeh a ďalšie prospešné minerály, ako je vápnik. Ten pomáha zlepšovať zdravie kostí a znižuje riziko osteoporózy. Ryžové rezance majú navyše nízky glykemický index, ktorý pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a predchádzať cukrovke. Tiež obsahujú sacharidy, ktoré eliminujú toxíny, odpad a ďalšie nežiaduce látky.
A ako sa vám naše dnešné recepty na ryžové rezance s kuracím mäsom páčili? Napíšte nám do komentárov!