Skvelé recepty z kuracieho mäsa s vôňou cesnaku na všetky príležitosti. Inšpirujte sa!

Vyskúšali ste už všetky možné recepty na kuracie na cesnaku a stále hľadáte niečo nové, čo by vás ešte mohlo prekvapiť?

Máte obľúbený pokrm, ale chcete ho skúsiť pripraviť trochu inak? Inšpiráciu môžete nájsť u nás.

Starostlivo sme pre vás pozbierali niekoľko zaujímavých dobrôt, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Máte sa na čo tešiť.

Krémové kuracie prsia na cesnaku

Ako sa niekde zíde cesnak s karamelizovanou cibuľou, je o vynikajúcu pochúťku postarané. Tento recept vyzerá síce zložito, ale v skutočnosti je úplne jednoduchý a chutný.

Ostatne kura si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Skvelé sú napríklad recepty na kuraciu roládu .

Ingrediencie:

Na kura:

  • 3 veľké vykostené kuracie prsia bez kože
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 4 lyžice jemne strúhaného čerstvého parmezánu
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Na omáčku:

  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 malá cibuľa
  • 1 palica cesnaku
  • 1 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka jemne strúhaného čerstvého parmezánu
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Prsia rozpolíme, z oboch strán osolíme, okoreníme a ochutíme cesnakovým práškom.
  • V plytkej miske zmiešame múku s parmezánom a prsia v nej obalíme. Zvyšky oklepeme a dáme na stranu.
  • Na panvici zohrejeme olej a maslo. Akonáhle sa olej s maslom zahrejú, vložíme obalené prsia a osmažíme z oboch strán dozlatista. Zhruba 4 – 5 minút z každej strany.
  • Preložíme do termomisy a odložíme bokom. Takto spracujeme všetky kúsky kurčaťa.
  • Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak olúpeme a rozdelíme na 12 strúčikov.
  • Znížime teplotu a do panvice prihodíme cibuľu a rozdrvený cesnak. Restujeme spolu s cibuľou zhruba 2 – 3 minúty. Prilejeme vývar a dôkladne premiešame, aby sa všetky kúsky odlepili od panvice.
  • Necháme variť 5 minút, aby sa polovica odparila. Znovu trochu znížime teplotu a prilejeme smotanu. Privedieme k miernemu varu a necháme 3 minúty povariť.
  • Prisypeme parmezán a varíme ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa syr rozpustil. Občas premiešame. Dochutíme soľou aj korením.
  • Vložíme osmažené kura a znova necháme variť asi 3 minúty. Omáčka zhustne a kuracie prsia nasajú všetky chute.
  • Servírujeme s cestovinami, karfiolovou kašou, ryžou, zemiakovou kašou alebo s rezancami z cukety. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a štipkou korenia.
Kuracie prsíčka v neodolateľnej cesnakovej omáčke plnené karamelizovanou cibuľou a cesnakom.
Zdroj: https://cafedelites.com

Medové kuracie na cesnaku

V dnešnej dobe sú populárne také jedlá, ktoré majú rýchlu a jednoduchú prípravu, sú chutné a z ľahko dostupných surovín. Tento recept všetko spĺňa na jedničku a ešte dokáže roztancovať vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 6 horných polovičiek kuracích stehien
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžičky cesnakového prášku
  • 6 strúčikov čerstvého cesnaku
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 1/4 hrnčeka vody alebo kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice ryžového vínneho octu (môže byť aj jablkový ocot či biely ocot)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup:

  • Kuracie mäso osolíme, okoreníme a zasypeme cesnakovým práškom.
  • Nahrejeme panvicu na strednú teplotu, nalejeme do nej olej a vložíme ochutené kuracie mäso.
  • Opečieme z oboch strán, aby bolo mäso zlatisté a hlavne varené.
  • Keď máme osmažené z oboch strán, znížime teplotu na menší stupeň, zakryjeme panvicu pokrievkou a necháme ďalej variť.
  • Občas mäso otočíme, aby sa varilo rovnomerne.
  • Akonáhle je kurča hotové, odložíme ho stranou pod alobal, aby nevychladlo.
  • Do panvice dáme olúpaný a na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a 30 sekúnd – 1 minútu smažíme.
  • Pridáme med, vodu, vínny ocot, sójovú omáčku a varíme asi 4 minúty, kým omáčka nezhustne.
  • Servírujeme s prílohou, pokvapkané sosom a ozdobené petržlenovou vňaťou.
  • Ako príloha je skvelá zelenina, ryža, cestoviny alebo šalát.
Jednoduché cesnakové kura s medovou omáčkou.
Zdroj: https://cafedelites.com

Cesnakové kurča

Rýchle, jednoduché a chutné. Toto kuracie mäsko vás nadchne svojou šťavnatosťou a vynikajúcou chuťou bez toho, aby vám jeho príprava zabrala, kto vie koľko času.

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1/4 hrnčeka talianskej ochutenej strúhanky
  • 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 4 vykostených stehien bez kože

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 220 stupňov.
  • V malom hrnci rozohrejeme olivový olej s rozdrvenými strúčikmi cesnaku.
  • Vyprážame asi 2 minúty, aby cesnak začal pekne voňať. Potom olej s cesnakom preložíme do stredne veľkej misky.
  • Do inej misky dáme ochutenú strúhanku s parmezánom a premiešame.
  • Kuracie stehná namočíme z oboch strán v zmesi olivového oleja s cesnakom a potom obalíme v strúhanke s parmezánom.
  • Takto pripravené kura vložíme do misky na pečenie alebo pekáča vystriekaného kuchynským sprejom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 až 35 minút.
  • Potom už len stačí vybrať a servírovať. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša.
Rýchle kuracie mäso zapečené s cesnakom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Kuracie mäso s omáčkou

Večera s chuťou cesnaku? Prečo vlastne nie, veď táto zelenina dodá každému pokrmu charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť. Vďaka tomuto receptu sa budete olizovať, ešte keď budete zaspávať.

Ingrediencie:

Na kura:

  • 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky čerstvého mletého korenia

Na omáčku:

  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 2 lyžičky mletého cesnaku
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 500 g špargle
  • 1 lyžica petržlenu

Postup:

  • Kurča dáme do misky, osolíme, pridáme cibuľový aj cesnakový prášok, korenie a dôkladne premiešame, aby sa korenie dostalo na každý kúsok mäsa.
  • V panvici rozpustíme 1/4 hrnčeka masla a 1 lyžičku olivového oleja.
  • Vložíme kura a opečieme zo všetkých strán, aby bolo zlatohnedé. Musíme to však strážiť, aby sa nepripieklo.
  • Pridáme 1 lyžičku mletého cesnaku aj talianskeho korenia a necháme ešte 30 sekúnd povariť.
  • Potom vyberieme kura z panvice a odložíme bokom.
  • Do panvice vlejeme kurací vývar, pridáme druhú lyžičku mletého cesnaku a varíme za stáleho miešania, aby sa všetky zvyšky odlepili od panvice.
  • Prihodíme druhú 1/4 masla, citrónovú šťavu, omáčku srirachy a petržlenovú vňať.
  • Pridáme špargľu a varíme, aby zmäkol. Vrátime späť kura a miešame asi minútu, aby sa prehrialo.
  • Akonáhle máme hotovo, môžeme servírovať. Kurča so špargľou ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkami citróna.
Kuracie prsia s cesnakovým maslom z jedného hrnca
Zdroj: https://www.the-girl-who-ate-everything.com

Restované cesnakové rezance s kuraťom

Ázijské pokrmy sú veľmi populárne, a keď sa nám podarí si ich pripraviť v domácom prostredí, chutia nám dvojnásobne.

Tento recept je jednoduchý, rýchly a veľmi dobrý. Zaujímavé sú aj iné pochúťky. Vynikajúce sú recepty na kuracie karí .

Ingrediencie:

Omáčka:

  • 1/3 hrnčeka sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica omáčky Sriracha
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku

Cesnakové rezance:

  • 250 g špaget
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 600 g vykostených kuracích stehien
  • 250 g hnedých húb
  • 1 červená paprika
  • 1 veľká mrkva
  • 1 hrnček hrášku
  • 2 lyžice čerstvého koriandra

Postup:

  • Stehná nakrájame na kocky, huby na plátky a papriku na jemné kocky.
  • Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
  • V malej miske zmiešame sójovú omáčku, hnedý cukor, omáčku sriracha, ustrícovú omáčku, zázvor, sezamový olej a cesnak. Zatiaľ odložíme bokom.
  • Dáme si variť hrniec s vodou, ktorú osolíme a privedieme do varu. Uvaríme v nej špagety podľa návodu na obale.
  • Na panvici zahrejeme olej (ideálne, keď máme Wok) a vhodíme nakrájané kura.
  • Prilejeme 2 lyžice zmesi sójovej omáčky a necháme za občasného premiešania variť asi 5 minút. Potom dierovanou naberačkou preložíme kura do čistej misky a zakryjeme.
  • Do panvice dáme huby, papriku, mrkvu a hrášok. Varíme asi 4 minúty a nezabúdame priebežne miešať.
  • Nakoniec vmiešame uvarené špagety, kura a zvyšok sójovej zmesi. Premiešame a necháme zhruba 3 minúty prevariť.
  • Ihneď servírujeme ozdobené koriandrom.
Ázijské restované rezance s cesnakom, kúskami kurčaťa a čerstvou zeleninou.
Zdroj: https://www.jessicagavin.com

Pečené stehná

Kuracie na cesnaku je vhodnou voľbou ako na obed, tak na večeru. Výhodou je blesková príprava a skvelá chuť.

Ingrediencie:

Na kura:

  • 700 g vykostených kuracích stehien
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 1 lyžica masla
  • 250 g hnedých húb
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu

Postup:

  • Z kuracích stehien odrežeme prebytočný tuk a osušíme ich pomocou papierových kuchynských utierok.
  • V miske zmiešame cibuľový prášok, cesnakový prášok, bylinka, soľ aj korenie av zmesi obalíme jednotlivé kúsky kurčaťa.
  • Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme mäso a opražíme z oboch strán do zlatisto hnedej farby. Zhruba 6 – 8 minút z každej strany.
  • Takto pripravené prsia preložíme na tanier, zabalíme do alobalu a odložíme nabok.
  • Do panvice vhodíme maslo, pridáme huby, osolíme, okoreníme a necháme variť asi 3 minúty.
  • Prisypeme cesnak, petržlen, tymian aj rozmarín a restujeme zhruba 1 minútu, až začne korenie voňať.
  • Vrátime späť do panvice kura a podľa potreby dochutíme čiernym korením i soľou. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Cesnakové kuracie stehná s hubami z jednej panvice.
Zdroj: https://cafedelites.com

Kurča s citrónom a cesnakom

Hydina, ktorá sa pečie vcelku je vždy zárukou skvelého obeda a ak k tomu ešte urobíme napríklad knedle s kapustou, potom je to tá pravá božská mana.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (hmotnosť cca 2 000 – 2 500 g)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 4 chemicky neošetrené citróny
  • 3 palice cesnaku
  • 30 g rozpusteného masla
  • 225 g slaniny
  • 240 ml bieleho vína
  • 120 ml kuracieho vývaru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, vyčistíme kura od drobov a dôkladne opláchneme zo všetkých strán aj vo vnútri.
  • Do dutiny vložíme prepláchnutý tymián, umytý citrón a 2 prepolené palice cesnaku.
  • Povrch kurčaťa potrieme rozpusteným maslom a posypeme soľou aj korením.
  • Pomocou špagátu k sebe spojíme stehná a krídielka zasunieme špičkami pod kura.
  • Rozkrojíme citróny na štvrťky a rozložíme okolo kurčaťa v pekáči.
  • Potom cez kurča položíme slaninu a pekáč vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 1 hodinu, potom dáme preč slaninu a dáme piecť na ďalších 30 minút.
  • Akonáhle sa odparia šťavy, preložíme kura na tanier a zakryjeme alobalom.
  • Z pekáča odoberieme prebytočný tuk, aby tam zostali len tak 2 – 3 polievkové lyžice a prilejeme víno s kuracím vývarom.
  • Privedieme do varu a varíme cca 5 minút, aby sa aspoň polovica odparila.
  • Kurča nakrájame a rozprestrieme na taniere. Mäso ozdobíme slaninou, pečeným cesnakom a tymianom, k tomu prihodíme kúsok citróna a pokvapkáme omáčkou.
  • Ako príloha je perfektná zemiaková kaša.
Pečené kura na cesnaku s citrónovou vôňou.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Viete vlastne, ako sa vyrába sójová omáčka? Poďme sa spoločne pozrieť do tradičnej japonskej továrne a zistíme to.

How it made Soy Sauce - Soybean Harvesting Machine - Japan Traditional Soy sauce Processing Factory

Mrknite tiež na výrobu, respektíve získavanie morskej soli, ktorú často berieme ako úplnú samozrejmosť.

Ever Wonder How Sea Salt Is Made? Find Out Here | National Geographic

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.