Vynikajúce nátierky zo zemiakov na chlebíčky a jednohubky pre mnohé príležitosti. Inšpirujte sa!

Vychutnajte si recepty na zemiakové nátierky na chlebíčky, ktoré sú ideálne aj na jednohubky, ale aj do sendvičov či bagiet.

Inšpirujte sa v našom článku a nájdite si tú správnu receptúru, ku ktorej sa budete s radosťou vracať.

Pozbierali sme pre vás mnoho zaujímavých pochúťok a vy tak môžete oslniť nielen svojich blízkych, ale aj priatelia a kolegov v práci.

Klasická zemiaková nátierka

Nie je nič lepšie ako chlieb, ktorý si natrieme niečím dobrým, lahodným, a hlavne čerstvo pripraveným priamo u nás doma. No a ak si k tomu zvládneme upiecť aj domáce pečivo, potom máme hotovú hostinu. Mrknite, ako pečieme chrumkavé bagety .

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • Soľ podľa chuti
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 varené vajcia (nemusí byť)

Postup:

  • Zemiaky starostlivo umyjeme, vložíme do hrnca s vodou a uvaríme v šupke domäkka.
  • Potom precedíme, necháme trochu vychladnúť a ošúpeme.
  • Nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do misky.
  • Pridáme smotanu na šľahanie aj kyslú smotanu a premiešame.
  • Osolíme, okoreníme a prisypeme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Kto chce, môže ešte pridať vajcia, ktoré nastrúhame na hrubšom strúhadle.
  • Poriadne zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili a podľa chuti ešte pridáme soľ.
  • Podávame na čerstvom chlebe, bagete či inom druhu pečiva.
Nátierka zo zemiakov na chlieb a pečivo.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Nátierka z varených zemiakov

Tento recept nám svojou chuťou pripomenie klasickú zemiakovú kašu v kombinácii so syrovou nátierkou, až na to, že v nej nie je obsiahnutý absolútne žiadny syr. Na chrumkavom chlebe to však bude úplná dokonalosť.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1/3 hrnčeka bieleho jogurtu (môže byť aj kyslá smotana)
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 menší zväzok jarnej cibuľky
  • 1/2 zväzku čerstvé pažítky
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Naplníme vodou a uvaríme domäkka.
  • Cibuľu aj jarné cibuľky očistíme a nasekáme na drobné kocky.
  • Pažítku jemne pokrájame a spolu s cibuľou dáme do misky.
  • Uvarené zemiaky precedíme, necháme úplne vychladnúť a potom roztlačíme.
  • Takto pripravené zemiaky prihodíme do misy k cibuli a pažítke.
  • Prilejeme kyslú smotanu a premiešame.
  • Osolíme, okoreníme, znova zamiešame a dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky.
  • Podávame s plátkami chrumkavého chleba.
Zemiakovo-syrová nátierka.
Zdroj: https://www.wandercooks.com

Zmes na chlieb z cesnaku a zemiakov

Bez ohľadu na to, či je chladné počasie na jeseň alebo tropické leto, jesť potrebujeme stále. Ideálnou voľbou je zemiaková nátierka, ktorú si môžeme pripraviť z mnohých druhov zemiakov, vrátane tých ranných, takže vždy bude chutiť úplne inak a nikdy sa tak neomrzí.

Ingrediencie:

  • 450 g zemiakov Russet
  • Soľ podľa chuti
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • Citrónovú šťavu z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 180 ml extra panenského olivového oleja
  • Hrsť petržlenu na ozdobu
  • Pita chlieb na servírovanie

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky, prepláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku odkvapkať.
  • Preložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, aby boli zemiaky ponorené, osolíme a privedieme do varu.
  • Pri strednej teplote varíme domäkka, asi 10 až 15 minút.
  • Potom precedíme a prepláchneme pod teplou vodou asi 30 sekúnd, odložíme zatiaľ bokom.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, cesnak, 2 polievkové lyžice studenej vody a citrónovú šťavu.
  • Osolíme a rozmixujeme do hladkej pasty na najvyššie otáčky.
  • Prepláchnuté zemiaky rozprestrieme do pekáča a vložíme do rúry asi na 6 minút, aby sa odparila prebytočná voda a povrch zemiakov zostal suchý.
  • Potom vyberieme pekáč a zemiaky prelisujeme pomocou lisu na zemiaky alebo ich pomocou kuchynského robota rozmixujeme.
  • Dáme do misy, pridáme olivový olej, zmes mandlí s cesnakom a miešam, až kým sa všetky suroviny nespoja.
  • Pokiaľ je nátierka málo vláčna, pridáme ešte trochu studenej vody a znova dôkladne premiešame.
  • Dochutíme soľou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame natreté na pita chlebe, prípadne si ho lámeme a do nátierky len namáčame.
Zemiaková nátierka s cesnakom na grécky spôsob.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Cesnaková nátierka s bylinkami

Zemiaky sú skvelou surovinou do mnohých receptúr, ako sú napríklad zapekané zemiaky . Keď sú však súčasťou nejakej nátierky, je jej chuť aj štruktúra nezameniteľná.

Ingrediencie:

  • 15 stredne veľkých zemiakov (ideálne odroda Yukon Gold)
  • 1 balenie smotanového syra
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 3 polievkové lyžice nasekané čerstvé pažítky
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Zemiaky dáme do hrnca, pridáme vodu, privedieme do varu a na strednú teplotu varíme asi 10 – 15 minút domäkka.
  • Precedíme a necháme chvíľu vychladnúť, aby boli vlažné.
  • Medzitým si nakrájame smotanový syr a maslo na menšie kocky.
  • Zemiaky dôkladne roztlačíme na hladkú kašu a po častiach vmiešame smotanový syr a maslo.
  • Pridáme kyslú smotanu aj smotanu na šľahanie a pomocou ručného mixéra našľaháme, aby bola zmes hladká.
  • Vmiešame pažítku, petržlen aj prelisovaný cesnak s tymianom a osolíme aj okoreníme.
  • Naposledy dôkladne zamiešame a dáme na 3 hodiny odležať do chladničky, aby sa jednotlivé chute premiešali.
  • Servírujeme na čerstvej bagete alebo využijeme krekry a iné slané sušienky.

Tip: Ak chceme dosiahnuť výraznejšiu arómu, dáme petržlen, pažítku, tymian aj cesnak do mažiara a starostlivo rozdrvíme na pastu.

Nátierka zo zemiakov s vôňou cesnaku a čerstvých byliniek.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com

Náterka zo sladkých zemiakov

Batáty sú často zatracované, napriek tomu sú veľkou pochúťkou a pokrmy s nimi majú úplne špecifickú a nezameniteľnú chuť. Medzi našimi nátierkami tak rozhodne nesmie chýbať ani tento variant.

Ingrediencie:

  • 280 g sladkých zemiakov (batáty)
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 polievková lyžica pasty tahini
  • 1/4 lyžičky kari korenia
  • 1/4 lyžičky mletej rasce

Postup:

  • Zemiaky umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou av šupke uvaríme do mäkka, zhruba 30 minút.
  • Zatiaľ čo sa budú zemiaky variť, očistíme mrkvu aj cibuľu a nakrájame na drobné kúsky.
  • Mrkvu s cibuľou dáme do menšieho hrnca, prilejeme 1/2 hrnčeka vody a dáme variť, aby bolo oboje mäkké. Trvá to asi 8 minút.
  • Akonáhle sú zemiaky mäkké, precedíme ich, necháme vychladnúť a potom ich olúpeme.
  • Sladké zemiaky preložíme do nádoby mixéra či kuchynského robota, pridáme pastu tahini, karí korenie, mletú rascu a rozmixujeme všetko na pyré.
  • Mrkvu s cibuľou necháme odkvapkať na sitku, potom prihodíme k zemiakom a mixujeme tak dlho, až bude zmes dokonale hladká.
  • Servírujeme najlepšie s krekermi, ale skvele sa hodia aj slané chipsy či chrumkavá kaiserka.
Nátierka so sladkými zemiakmi a mrkvou.
Zdroj: https://www.food.com

Sendvičová zmes s pastou tahini

Táto zemiaková nátierka je tak akurát krémová a dokonale korenená. Je to vynikajúca voľba pre predjedlo servírované na sušienkach. Jej ingrediencie sú podobné ako pri predchádzajúcom recepte, avšak príprava je odlišná a verte, že aj výsledná chuť.

Ingrediencie:

  • 1 sladký zemiak
  • 1 mrkva
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1/2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 vrchovatá lyžica pasty tahini
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky karí prášku
  • 1/4 lyžičky mletej rasce
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Šalátová uhorka a pažítka na ozdobu
  • Opečený chlieb na servírovanie

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si pekáč s vyšším okrajom.
  • Zemiaku, mrkvu aj cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  • Všetko vhodíme do pekáča, premiešame a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Dáte do predhriatej rúry a pečieme 40 minút, aby bola zelenina mäkká.
  • Keď je zelenina upečená, necháme ju trochu vychladnúť a potom ju preložíme do nádoby mixéra/robota.
  • Pridáme pastu tahini, soľ, korenie, rascu, karí prášok a všetko starostlivo rozmixujeme na pyré.
  • Necháme vychladiť asi 30 minút v chladničke.
  • Servírujeme na opečenom chlebe, ozdobené plátkami šalátovej uhorky a nasekanou pažítkou.

Tip: Opečený chlieb si najlepšie pripravíme tak, že na panvici rozpustíme trochu čerstvého masla a chlieb na ňom z oboch strán opražíme dozlatista.

Krémová náterka s batátmi na sendviče.
Zdroj: https://tarateaspoon.com

Nátierka s batátmi a kokosovým olejom

Zdá sa vám zemiaková nátierka s vôňou kokosu ako niečo neuveriteľné? Pokiaľ skúsite tento recept, tak si ju určite zamilujete a radi sa k nej budete vracať.

Ingrediencie:

  • 300 g sladkých zemiakov
  • 1/2 zväzku petržlenu
  • 1/2 limetky
  • 50 g mletých kešu orechov
  • 50 g kokosového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Sladké zemiaky olúpeme, nakrájame a dáme ich na parák. Naparujeme tak dlho, až budú mäkké. Kto má parný hrniec, použije ten.
  • Akonáhle sú mäkké, precedíme ich a necháme vychladnúť.
  • Dáme ich do mixéra, pridáme kokosový olej, čerstvo vylisovanú šťavu z limetky, kešu orechy, petržlenovú vňať a rozmixujeme.
  • Dochutíme soľou aj korením a preložíme do misky.
  • Odložíme do chladničky asi na 30 minút a potom môžeme podávať.
Zmes na chlieb a pečivo z kokosového oleja a sladkých zemiakov.
Zdroj: https://www.bioplanete.com

Pikantná limetková náterka

Milujete všetko, čo je pikantné a niekedy aj trochu viac pálivé? Prekvapte svoju rodinu aj priatelia touto zemiakovou nátierkou na hrianky či čerstvý chlieb. Naservírujte im niečo ostrejšie a chuťovo vynikajúce.

Ingrediencie:

  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička štipľavej omáčky (Omáčka Sriracha alebo napríklad Tabasco)
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • Šťava z 2 limetiek
  • 2/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja (ideálne limetkový Pasolivo)
  • 2/3 hrnčeka kuracieho vývaru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme si malý pekáč.
  • Dáme doň umyté zemiaky v šupke, podlejeme trochu vody a dáme do rúry.
  • Pečieme až kým nie sú mäkké. Potom ich necháme čiastočne vychladnúť a odstránime šupku.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme olúpané zemiaky, prelisovaný cesnak, soľ, pálivú omáčku, kajenské korenie, limetkovú šťavu a všetko dôkladne rozmixujeme na pyré na najvyššie otáčky.
  • Potom zapneme na strednú rýchlosť a začneme prilievať najskôr olivový olej. Akonáhle ho spracujeme do pyré, pokračujeme s prilievaním kuracieho vývaru.
  • Mixujeme ďalšie 1 – 2 minúty, aby bola nátierka pekne nadýchaná a hladká.
  • Podávame na hrianke, s krekermi, čerstvou bagetou alebo aj s kúskami zeleniny.
Nátierka zo sladkých zemiakov s limetkou a kajenským korením.
Zdroj: https://www.pasolivo.com

Zemiaková zmes s kozím syrom

Toto je kombinácia nátierky a dipu. Konzistenciou je tento recept vhodný na namazanie, ale najlepšie chutí, keď do neho zaboríme napríklad vyprážané kuracie paličky, krekru alebo aj plátky obľúbenej zeleniny. Svojou štruktúrou sa podobá klasickej zemiakovej kaši, ale vďaka koreniu je to úplne iná liga.

Ingrediencie:

  • 1 kg červených zemiakov
  • 180 g kozieho syra
  • 5 lyžíc neslaného masla
  • 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1 šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička sušeného tymiánu
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku

Postup:

  • Do väčšieho hrnca dáme olúpané a na kúsky nakrájané zemiaky a sušený cesnak.
  • Zalejeme vodou, osolíme a varíme, až kým nie sú zemiaky mäkké, asi 20 – 30 minút.
  • Zatiaľ čo sa zemiaky varí, dáme do panvice 1 lyžicu masla a na strednom ohni rozpustíme.
  • Prihodíme olúpanú a najemno nakrájanú šalotku, ktorú opražíme, aby začala ľahko hnednúť.
  • Stiahneme teplotu na úplné minimum a necháme šalotku variť cca 10 minút.
  • Potom odstavíme a dáme na stranu. Precedíme zemiaky a dôkladne ich roztlačíme na kašu. Kto chce, môže ich hodiť aj do mixéra, ale nie je to nutné.
  • Pridáme prelisovaný cesnak, nasekaný rozmarín s tymiánom, jarnú cibuľku, korenie, osolíme a starostlivo premiešame.
  • Pokiaľ možno použijeme mixér, aby to šlo lepšie a rýchlejšie.
  • Nakoniec prihodíme uvarenú šalotku, rozdrobený kozí syr a rozpustené zvyšné 2 lyžice masla.
  • Všetko dôkladne rozmixujeme na hladkú zmes a dáme na 20 minút vychladiť.
  • Podávame s pečivom, krekry, mäsom alebo aj zeleninou.
Nátierka z kozieho syra a varených zemiakov.
Zdroj: https://twocupsflour.com

Dip so sladkými zemiakmi

Zemiaková nátierka zo sladkých zemiakov nie je nič neobvyklé. Konzistenciou je ako klasická kaša, ale keď si ju naberiete na slaný kreker, budete sa olizovať až za ušami.

Ingrediencie:

  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 1/2 zväzku čerstvé pažítky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého štvorfarebného korenia
  • 1/2 kocky rozpusteného masla
  • 4 – 5 lyžíc smotany na šľahanie
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 50 g drvených pekanových orechov

Postup:

  • Hrniec naplníme vodou a privedieme do varu.
  • Akonáhle sa voda varí, pridáme olúpané a na kúsky nakrájané zemiaky.
  • Varíme zhruba 30 minút, kým nebudú mäkké. Precedíme a necháme trochu vychladnúť.
  • Potom zemiaky roztlačíme na kašu. Prihodíme nasekané bylinky, soľ, korenie a premiešame.
  • Prilejeme javorový sirup, smotanu aj maslo.
  • Vezmeme ručný mixér a všetko dôkladne rozmixujeme, aby zemiaky vstrebali všetky tekutiny.
  • Preložíme do servírovacej misky, posypeme pekanovými orechmi a obložíme krekry, chipsy, opečenými plátkami bagety či nakrájanou zeleninou, prípadne všetkým.
  • Kto chce, môže ešte povrch poliať ďalším javorovým sirupom a poriadne zaboriť napríklad kreker.
Nátierka z batátov s javorovým sirupom.
Zdroj: https://foodnessgracious.com

Vegánska zemiaková zmes

Tento vegánsky recept je veľmi lahodný, jednoduchý a hravo môže konkurovať pochúťkam s mäsom. Pre jeho ochutnanie nemusíte byť vegán, pretože občas nie je na škodu, skúsiť niečo nové, netradičné a dobré.

Ingrediencie:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 hrnček bulguru
  • 1 stredne veľká paradajka
  • 1/2 červenej papriky
  • 3 – 5 lístkov čerstvej mäty
  • 3 – 5 lístkov čerstvej bazalky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice korenia kamouneh (zmes koreniacich bylín)
  • 2 lyžice melasy z granátového jablka
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/5 lyžičky korenia Sumak
  • 1 lyžička soli

Postup:

  • Zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme v šupke, kým nebudú mäkké.
  • Potom ich necháme vychladnúť, olúpeme a roztlačíme.
  • Cibuľu očistíme, nakrájame na jemné kúsky a dáme do panvice, v ktorej predtým rozohrejeme olivový olej.
  • Pridáme kajenské korenie, mletú papriku, čierne korenie a spoločne opražíme.
  • Bulgur namočíme na 5 až 10 minút do misky s vodou. Potom precedíme, necháme chvíľu odkvapkať a pridáme k roztlačeným zemiakom.
  • Cibuľu aj jarnú cibuľku očistíme as paradajkami nakrájame na drobné kocky. Tiež dáme k zemiakom.
  • Prisypeme k nim aj vlašské orechy, nasekanú bazalku s mätou a osolíme.
  • K zemiakom tiež prihodíme všetko korenie, melasu a citrónovú šťavu.
  • Dôkladne zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme. Preložíme do servírovacej misky a pokvapkáme olivovým olejom.
Zemiaky Kibbet batata ako nátierka.
Zdroj: https://zaatarandzaytoun.com

Viete, ako vsádzať zemiaky Russet? Mrknite na zaujímavé video, kde sa tomu môžete priučiť, pokiaľ s tým zatiaľ nemáte skúsenosti.

Planting Russet Potatoes

Obľúbili ste si pita chlieb, ale nemáte tušenie, ako sa vlastne vyrába? Potom sa pozrite na toto krátke video.

PITTA BREAD | How It's Made

Omáčka Sriracha je obľúbená pochutina najmä pre ázijské pokrmy. Nutné podotknú, že je poriadne ostrá.

Ostatne na jej výrobu sa ročne spotrebuje viac ako 40 000 ton papričiek jalapenos. Ako sa táto omáčka vyrába?

How Sriracha Is Made

Korenie kamúňah vám možno nič nepovie, ale keď sa pozriete, ako az čoho sa vyrába, určite si ho zapamätáte.

How to make Kamouneh Spices

Sumac je podobne ako kamouneh niečo čo veľmi nepoznáme, ale s týmto videom budete hneď v obraze, o čo vlastne ide.

Sumac, from harvest to the plate

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.