Máte chuť upiecť si nejaké domáce pečivo?
Omrzel vás klasický chlieb, žemle alebo rožky a chcete vyskúšať niečo nové?
Potom ste na správnom mieste, pretože pre vás máme pripravené tie najlepšie recepty na focacciu, čo je taliansky chlieb z cesta podobného pizze.
Inšpirujte sa!
Taliansky chlieb z kvásku
Upečte si domácu kváskovú focacciu z tých najlepších surovín. Pokiaľ celé cesto nespracujete, uložte ho do chladničky, kde 2-4 dni vydrží.
Ingrediencie na rozkvas
- 25 g pšeničného či ražného kvásku
- 90 ml vody
- 100 g hladkej múky
Zvyšné ingrediencie
- 250 ml vody + lyžice na dohotovenie
- 400 g hladkej múky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- drobet rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- hrubá soľ
Postup
- Najprv si pripravíte rozkvas tak, že všetky suroviny naň zmiešate a necháte 8-10 hodín v teple kysnúť.
- V mise zmiešajte hotový kvások a pridajte zvyšné suroviny – múku, vodu, olivový olej a soľ. Uhneťte voľné cesto, ktoré vložíte do olivového oleja vytretej misy a necháte tak 40-45 minút kysnúť.
- Cesto potom poprekladajte, zakryte a uložte na noc do chladničky.
- Pred samotným pečením rozohrejte rúru na 220 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a potrite trochou olivového oleja.
- Nakysnuté cesto vyškrabnite na plech a naolejovanými prstami ho jamkou roztiahnite po plechu, pričom zanechajte výšku 2 cm.
- Olúpte a nakrájajte cesnak na malé kúsky, ktoré zapichnite hlboko do cesta. Rovnako zapichajte čerstvý rozmarín. Cesto môžete ozdobiť ešte napríklad cherry paradajkami, ktoré do tiež do cesta vtlačíte.
- V mise rozšľahajte olivový olej s lyžicou vody a po celej ploche focacciu pokvapkajte. Nakoniec posypte hrubou soľou a dajte piecť do predhriatej rúry dozlatista po dobu 25-35 minút.
- Po upečení si focacciu vychutnajte s čímkoľvek, čo máte radi.

Rýchla focaccia s olivami
Nemáte toľko času na zdĺhavé kysnutie cesta? Potom je tento recept ideálny. Suroviny spolu fungujú naozaj skvele a cesto vám vykysne rovnako, ako z rozkvasu, ale iba za hodinu.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 vrecko sušeného droždia
- 400 ml vlažnej (teplej) vody
- 1 lyžica soli + hrubá soľ na posyp
- čerstvý rozmarín
- olivový olej
- olivy
Postup
- V mise zmiešajte múku so sušeným droždím, pridajte soľ a zalejte teplou vodou. Zo surovín vypracujete hladké a vláčne cesto. To potom nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým neznásobí svoj objem, čo zaberie asi hodinu.
- Po nakysnutí predhrejte rúru na 250 °C.
- Vykysnuté cesto vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie a naolejovanými prstami ho vyťahajte do všetkých strán plechu, pričom zachovajte 1-1,5 cm hrúbku cesta.
- Navrch pokvapkajte olivový olej a pomocou prstov vytvorte jamky, vďaka ktorým sa olej zatlačí dovnútra cesta.
- Nakoniec zapichajte olivy, posypte rozmarínom a hrubou soľou.
- Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút.

Objavte podobné tipy
Plnený taliansky olivový chlieb
Inšpirujte sa aj receptom na plnenú focacciu mozzarellou a šunkou. Ideálna na raňajky, ľahké obed alebo desiatu.
Ingrediencie
- 450 g múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- olivový olej
- 300 ml teplej vody
- 100 g šunky
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ
- mleté korenie
- 200 g mozzarelly
Postup
- Najprv preosejte múku do misy a zmiešajte so sušeným droždím. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej dajte 4 lyžice olivového oleja a 300 ml teplej vody.
- Hneťte a zarobte na cesto. V prípade potreby pridajte trochu oleja. Na pomúčenej doske ručne 10 minút hneťte, aby bolo cesto pružné a trochu lepivé.
- Potom vložte do vymastenej misy olivovým olejom, prikryte a nechajte asi 1,5 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si nakrájajte šunku alebo nechajte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktiež nakrájajte a osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Dno koláčovej formy vyložte papierom na pečenie a papier potrite olivovým olejom.
- Tretinu cesta odkrojte a dajte bokom. Zvyšné cesto vložte do formy a pomocou naolejovaných prstov ho roztiahnite do všetkých strán a vytiahnite boky. Nechajte okraje asi 1 cm vysoké.
- Doprostred rozprestrite šunku a navrch mozzarellu.
- Oddelenú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu veľkého ako vaša forma a položte na náplň. Boky zo spodnej časti prehnite a stlačte tak, aby potom syr nevytiekol.
- Nakoniec potrite olivovým olejom a osoľte. Pečte asi 20-30 minút.
- A plnená domáca focaccia je na svete!

Máte radi plnené pečivo? Máme pre vás ďalších 7 receptov na slané pečivo s náplňou !
Voňavá talianska focaccia
Pripravte si tento taliansky olivový chlieb focaccia aj vy. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne každý. Už cítite tú vôňu?
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- olivový olej (asi 20 ml)
- 200 ml teplej vody
- 10 g sušeného droždia
- rozmarín
- soľ
- olivy (podľa chuti)
Postup
- Najprv rozmiešajte droždie vo vlažnej vode a premiešajte spoločne s múkou.
- Cesto riadne prepracujte rukami, poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí zapnite rúru a predhrejte ju na 220 °C.
- Vykysnuté cesto vyklopte na múkou posypanú dosku a rukami premačkajte. Rukami roztiahnite na plát cesta vysoký cca 1-2 cm, podľa chuti.
- Pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístky rozmarínu, osoľte hrubozrnnou soľou a všetko vtlačte do cesta.
- Nakoniec zapichnite do cesta olivy a dajte piecť na plechu vystlaným papierom na pečenie a potretým olivovým olejom asi 10 minút.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.

Pokiaľ chcete sladkú variantu pečiva, vyskúšajte naše recepty na banánový chlieb v 6 variantoch!
Talianske focaccia muffiny
Nakoniec pre vás máme aj recept na muffiny z cesta na taliansku focacciu. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 2,5 lyžičky sušeného droždia
- 1,5 lyžičky čerstvého tymiánu
- 1,5 lyžičky cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 hrnčeka teplej vody
- 1 lyžica olivového oleja
Ingrediencie na posyp
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvý rozmarín
- hrubozrnná soľ
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
- V mise zmiešajte múku, droždie, tymian, rozmarín, cukor a soľ. Pridajte vodu a olivový olej a miešajte asi 1 minútu.
- Cesto rozdeľte do košíčkov alebo do plechu na muffiny. Nechajte odkryté kysnúť na teplom mieste asi 30 minút, kým nezdvojnásobí objem.
- Medzitým v malom hrnci na strednom ohni miešajte olej s bylinkami asi 1-2 minúty a potom nechajte vychladnúť.
- Po vykysnutí muffiny potrite bylinkovou zmesou s olejom, posypte soľou a pečte 20-25 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.

Inšpirujte sa tiež našimi skvelými receptami na americké muffiny ! 10 variant týchto báječných a sladkých dobrôt.
Bezkonkurenčné talianske pečivo a iné pochúťky je možné pripraviť aj v pohodlí domova
Väčšina milovníkov čerstvého voňavého pečiva vie, že talianske pečivo nemá konkurenciu. Či už sa jedná o biele alebo celozrnné pečivo, s orieškami, paradajkami, syrom alebo olivami, každá varianta je úplne skvelá. Okrem našej focaccii si môžete upiecť aj ďalšie dobroty. Aké sú to?
- orechový chlieb Pán Nociato
- tyčinky Grissini al papavero
- celozrnné krekry so sezamom
- bruschetta
- ciabatta
- panino
- chlieb Pan d’ordiu
- chlieb Michetta
Zaujali vás naše recepty na focacciu? Skúste tiež niektorý z našich receptov na domáce slané pečivo ! Iste si vyberiete.