Recepty na Talianske pečivo focaccia v 5 variantoch. Nádych Talianska vo vašej kuchyni

Máte chuť upiecť si nejaké domáce pečivo?

Omrzel vás klasický chlieb, žemle alebo rožky a chcete vyskúšať niečo nové?

Potom ste na správnom mieste, pretože pre vás máme pripravené tie najlepšie recepty na focacciu, čo je taliansky chlieb z cesta podobného pizze.

Inšpirujte sa!

Taliansky chlieb z kvásku

Upečte si domácu kváskovú focacciu z tých najlepších surovín. Pokiaľ celé cesto nespracujete, uložte ho do chladničky, kde 2-4 dni vydrží.

Ingrediencie na rozkvas

  • 25 g pšeničného či ražného kvásku
  • 90 ml vody
  • 100 g hladkej múky

Zvyšné ingrediencie

  • 250 ml vody + lyžice na dohotovenie
  • 400 g hladkej múky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • drobet rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrubá soľ

Postup

  • Najprv si pripravíte rozkvas tak, že všetky suroviny naň zmiešate a necháte 8-10 hodín v teple kysnúť.
  • V mise zmiešajte hotový kvások a pridajte zvyšné suroviny – múku, vodu, olivový olej a soľ. Uhneťte voľné cesto, ktoré vložíte do olivového oleja vytretej misy a necháte tak 40-45 minút kysnúť.
  • Cesto potom poprekladajte, zakryte a uložte na noc do chladničky.
  • Pred samotným pečením rozohrejte rúru na 220 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a potrite trochou olivového oleja.
  • Nakysnuté cesto vyškrabnite na plech a naolejovanými prstami ho jamkou roztiahnite po plechu, pričom zanechajte výšku 2 cm.
  • Olúpte a nakrájajte cesnak na malé kúsky, ktoré zapichnite hlboko do cesta. Rovnako zapichajte čerstvý rozmarín. Cesto môžete ozdobiť ešte napríklad cherry paradajkami, ktoré do tiež do cesta vtlačíte.
  • V mise rozšľahajte olivový olej s lyžicou vody a po celej ploche focacciu pokvapkajte. Nakoniec posypte hrubou soľou a dajte piecť do predhriatej rúry dozlatista po dobu 25-35 minút.
  • Po upečení si focacciu vychutnajte s čímkoľvek, čo máte radi.
Talianske pečivo s olivovým olejom a čerstvým rozmarínom.
Zdroj: thecafesucrefarine.com

Rýchla focaccia s olivami

Nemáte toľko času na zdĺhavé kysnutie cesta? Potom je tento recept ideálny. Suroviny spolu fungujú naozaj skvele a cesto vám vykysne rovnako, ako z rozkvasu, ale iba za hodinu.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 400 ml vlažnej (teplej) vody
  • 1 lyžica soli + hrubá soľ na posyp
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej
  • olivy

Postup

  • V mise zmiešajte múku so sušeným droždím, pridajte soľ a zalejte teplou vodou. Zo surovín vypracujete hladké a vláčne cesto. To potom nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým neznásobí svoj objem, čo zaberie asi hodinu.
  • Po nakysnutí predhrejte rúru na 250 °C.
  • Vykysnuté cesto vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie a naolejovanými prstami ho vyťahajte do všetkých strán plechu, pričom zachovajte 1-1,5 cm hrúbku cesta.
  • Navrch pokvapkajte olivový olej a pomocou prstov vytvorte jamky, vďaka ktorým sa olej zatlačí dovnútra cesta.
  • Nakoniec zapichajte olivy, posypte rozmarínom a hrubou soľou.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút.
Upečený chlieb s olivami, rozmarínom a olivovým olejom.
Zdroj: whiskaffair.com

Plnený taliansky olivový chlieb

Inšpirujte sa aj receptom na plnenú focacciu mozzarellou a šunkou. Ideálna na raňajky, ľahké obed alebo desiatu.

Ingrediencie

  • 450 g múky
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • olivový olej
  • 300 ml teplej vody
  • 100 g šunky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ
  • mleté korenie
  • 200 g mozzarelly

Postup

  • Najprv preosejte múku do misy a zmiešajte so sušeným droždím. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej dajte 4 lyžice olivového oleja a 300 ml teplej vody.
  • Hneťte a zarobte na cesto. V prípade potreby pridajte trochu oleja. Na pomúčenej doske ručne 10 minút hneťte, aby bolo cesto pružné a trochu lepivé.
  • Potom vložte do vymastenej misy olivovým olejom, prikryte a nechajte asi 1,5 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Medzitým si nakrájajte šunku alebo nechajte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktiež nakrájajte a osoľte a okoreňte.
  • Predhrejte rúru na 220 °C.
  • Dno koláčovej formy vyložte papierom na pečenie a papier potrite olivovým olejom.
  • Tretinu cesta odkrojte a dajte bokom. Zvyšné cesto vložte do formy a pomocou naolejovaných prstov ho roztiahnite do všetkých strán a vytiahnite boky. Nechajte okraje asi 1 cm vysoké.
  • Doprostred rozprestrite šunku a navrch mozzarellu.
  • Oddelenú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu veľkého ako vaša forma a položte na náplň. Boky zo spodnej časti prehnite a stlačte tak, aby potom syr nevytiekol.
  • Nakoniec potrite olivovým olejom a osoľte. Pečte asi 20-30 minút.
  • A plnená domáca focaccia je na svete!
Sendvič plnený šunkou a mozzarellou z talianskeho pečiva.
Zdroj: bakingobsession.com

Máte radi plnené pečivo? Máme pre vás ďalších 7 receptov na slané pečivo s náplňou !

Voňavá talianska focaccia

Pripravte si tento taliansky olivový chlieb focaccia aj vy. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne každý. Už cítite tú vôňu?

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • olivový olej (asi 20 ml)
  • 200 ml teplej vody
  • 10 g sušeného droždia
  • rozmarín
  • soľ
  • olivy (podľa chuti)

Postup

  • Najprv rozmiešajte droždie vo vlažnej vode a premiešajte spoločne s múkou.
  • Cesto riadne prepracujte rukami, poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Po vykysnutí zapnite rúru a predhrejte ju na 220 °C.
  • Vykysnuté cesto vyklopte na múkou posypanú dosku a rukami premačkajte. Rukami roztiahnite na plát cesta vysoký cca 1-2 cm, podľa chuti.
  • Pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístky rozmarínu, osoľte hrubozrnnou soľou a všetko vtlačte do cesta.
  • Nakoniec zapichnite do cesta olivy a dajte piecť na plechu vystlaným papierom na pečenie a potretým olivovým olejom asi 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť a podávajte.
Talianske pečivo s olivami a rozmarínom.
Zdroj: justalittlebitofbacon.com

Pokiaľ chcete sladkú variantu pečiva, vyskúšajte naše recepty na banánový chlieb v 6 variantoch!

Talianske focaccia muffiny

Nakoniec pre vás máme aj recept na muffiny z cesta na taliansku focacciu. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka hladkej múky
  • 2,5 lyžičky sušeného droždia
  • 1,5 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 1,5 lyžičky cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 1 lyžica olivového oleja

Ingrediencie na posyp

  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvý rozmarín
  • hrubozrnná soľ

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
  • V mise zmiešajte múku, droždie, tymian, rozmarín, cukor a soľ. Pridajte vodu a olivový olej a miešajte asi 1 minútu.
  • Cesto rozdeľte do košíčkov alebo do plechu na muffiny. Nechajte odkryté kysnúť na teplom mieste asi 30 minút, kým nezdvojnásobí objem.
  • Medzitým v malom hrnci na strednom ohni miešajte olej s bylinkami asi 1-2 minúty a potom nechajte vychladnúť.
  • Po vykysnutí muffiny potrite bylinkovou zmesou s olejom, posypte soľou a pečte 20-25 minút.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.
Muffiny z talianskeho cesta na focacciu a rozmarínom.
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Inšpirujte sa tiež našimi skvelými receptami na americké muffiny ! 10 variant týchto báječných a sladkých dobrôt.

Bezkonkurenčné talianske pečivo a iné pochúťky je možné pripraviť aj v pohodlí domova

Väčšina milovníkov čerstvého voňavého pečiva vie, že talianske pečivo nemá konkurenciu. Či už sa jedná o biele alebo celozrnné pečivo, s orieškami, paradajkami, syrom alebo olivami, každá varianta je úplne skvelá. Okrem našej focaccii si môžete upiecť aj ďalšie dobroty. Aké sú to?

  • orechový chlieb Pán Nociato
  • tyčinky Grissini al papavero
  • celozrnné krekry so sezamom
  • bruschetta
  • ciabatta
  • panino
  • chlieb Pan d’ordiu
  • chlieb Michetta

Zaujali vás naše recepty na focacciu? Skúste tiež niektorý z našich receptov na domáce slané pečivo ! Iste si vyberiete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.