Ryby na grile, v miske alebo v alobale

Nemôžete sa dočkať, až vám do nosom zavanie príjemnej vône grilovaného mäsa?

Patrí grilovanie medzi vaše obľúbené odpočinkovej činnosti?

Potom rozhodne vyskúšajte tiež grilované ryby. V súčasnej dobe už našťastie nie ste odkázaní len na vlastnoručné lov rýb, ale môžete si ich kúpiť v obchode. A to buď mrazené, alebo chladené.

Grilovaná ryba v alobale

Na prípravu ryby grilované v alobale si prichystajte tresku. Táto morská ryba má veľmi chutné biele mäso, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie.

INGREDIENCIE:

  • filé z tresky
  • 2 malá paradajky
  • 1 paprika
  • stredne veľká cibuľa
  • 2 malé šampiňóny alebo hliva ustricová
  • listová petržlen
  • lyžička masla
  • soľ
  • korenie
  • citrónová šťava

POSTUP:

  1. Pripravíme si filé z tresky, ktoré umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme.
  2. Rybu položíme na alobal, jemne pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Na rybu vložíme plátok masla a nasypeme zmes nakrájaných paradajok, papriky a húb.
  4. Všetko opatrne zabalíme, aby sme nepretrhli alobal, čím by nám utekala preč šťava.
  5. Dobre rozpálime gril a grilujeme asi 10 minút.
  6. Podávať môžeme so suchým bielym vínom.

Hotový recept na grilovanú rybu v alobale

Grilovaná ryba v miske

Pre grilovanie rýb sa dnes predávajú drôtené ploché košíčky alebo misky, v ktorých ryba drží tvar a zabráni sa tak rozpadu mäsa.

Grilovanie s touto pomôckou je vhodné najmä vtedy, keď máme k dispozícii naozaj mimoriadne krehkú rybu.

INGREDIENCIE:

  • ryba bez kože – losos alebo treska
  • maslo
  • olivový olej
  • cukor
  • citrón
  • tabasco

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme marinádu na rybu. V kastróle necháme teplom na sporáku spojiť maslo, olej, šťavu z citróna a tabasco. Marinádu nalejeme do misky.
  2. Lososa alebo tresku umyjeme a osušíme a naložíme asi na pol hodiny do marinády.
  3. Potom rybu vložíme do grilovacej misky a grilujeme asi 12 minút.

Hotový recept na grilovanú rybu v miske

Grilovaná ryba na rošte

Medzi bežné vonkajšie grily môžeme zaradiť mriežkové grily alebo grily s lávovým kameňom.

Oba druhy grilov dobre rozohrejeme tak, aby poskytovali len sálavé teplo, v žiadnom prípade negrilujete nad plameňmi.

Gril pred vložením mäsa potrieme olejom, rovnako ako porcie alebo kusy mäsa a grilujeme za častého obracania a potieranie olejom.

INGREDIENCIE:

  • sladkovodná ryba – pstruh
  • čerstvé byliny – tymian, vňať petržlenu
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  1. Pstruha dobre umyjeme a osušíme.
  2. Potom ho z vonku i zvnútra osolíme a ochutíme čiernym korením.
  3. Do vnútra ryby vložíme čerstvé byliny.
  4. Pripravíme si gril, ktorý poriadne roztopíme na vysokú teplotu.
  5. Pstruha položíme na rozpálený rošt a grilujeme – z každej strany asi 10 minút.
  6. Nezabudnite počas grilovania mäso obracať, aby sa vám nespálilo.

Hotový recept na grilovanú rybu na rošte

Ako hlavný prílohu ku grilovaným rybám podávame pečivo alebo pečené zemiaky a pestrú zeleninovú oblohu alebo zeleninový šalát.

Samotné mäso môžeme doplniť a súčasne aj dochutiť už spomínaným bylinkovým maslom alebo rôznymi studenými omáčkami.

Ak by ste radšej zdravšie ryby, skúste naše tipy na ryby naľahko.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.