Nemôžete sa dočkať, až vám do nosom zavanie príjemnej vône grilovaného mäsa?
Patrí grilovanie medzi vaše obľúbené odpočinkovej činnosti?
Potom rozhodne vyskúšajte tiež grilované ryby. V súčasnej dobe už našťastie nie ste odkázaní len na vlastnoručné lov rýb, ale môžete si ich kúpiť v obchode. A to buď mrazené, alebo chladené.
Grilovaná ryba v alobale
Na prípravu ryby grilované v alobale si prichystajte tresku. Táto morská ryba má veľmi chutné biele mäso, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie.
INGREDIENCIE:
- filé z tresky
- 2 malá paradajky
- 1 paprika
- stredne veľká cibuľa
- 2 malé šampiňóny alebo hliva ustricová
- listová petržlen
- lyžička masla
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
POSTUP:
- Pripravíme si filé z tresky, ktoré umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme.
- Rybu položíme na alobal, jemne pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
- Na rybu vložíme plátok masla a nasypeme zmes nakrájaných paradajok, papriky a húb.
- Všetko opatrne zabalíme, aby sme nepretrhli alobal, čím by nám utekala preč šťava.
- Dobre rozpálime gril a grilujeme asi 10 minút.
- Podávať môžeme so suchým bielym vínom.

Objavte podobné tipy
Grilovaná ryba v miske
Pre grilovanie rýb sa dnes predávajú drôtené ploché košíčky alebo misky, v ktorých ryba drží tvar a zabráni sa tak rozpadu mäsa.
Grilovanie s touto pomôckou je vhodné najmä vtedy, keď máme k dispozícii naozaj mimoriadne krehkú rybu.
INGREDIENCIE:
- ryba bez kože – losos alebo treska
- maslo
- olivový olej
- cukor
- citrón
- tabasco
POSTUP:
- Najprv si pripravíme marinádu na rybu. V kastróle necháme teplom na sporáku spojiť maslo, olej, šťavu z citróna a tabasco. Marinádu nalejeme do misky.
- Lososa alebo tresku umyjeme a osušíme a naložíme asi na pol hodiny do marinády.
- Potom rybu vložíme do grilovacej misky a grilujeme asi 12 minút.

Grilovaná ryba na rošte
Medzi bežné vonkajšie grily môžeme zaradiť mriežkové grily alebo grily s lávovým kameňom.
Oba druhy grilov dobre rozohrejeme tak, aby poskytovali len sálavé teplo, v žiadnom prípade negrilujete nad plameňmi.
Gril pred vložením mäsa potrieme olejom, rovnako ako porcie alebo kusy mäsa a grilujeme za častého obracania a potieranie olejom.
INGREDIENCIE:
- sladkovodná ryba – pstruh
- čerstvé byliny – tymian, vňať petržlenu
- olivový olej
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Pstruha dobre umyjeme a osušíme.
- Potom ho z vonku i zvnútra osolíme a ochutíme čiernym korením.
- Do vnútra ryby vložíme čerstvé byliny.
- Pripravíme si gril, ktorý poriadne roztopíme na vysokú teplotu.
- Pstruha položíme na rozpálený rošt a grilujeme – z každej strany asi 10 minút.
- Nezabudnite počas grilovania mäso obracať, aby sa vám nespálilo.

Ako hlavný prílohu ku grilovaným rybám podávame pečivo alebo pečené zemiaky a pestrú zeleninovú oblohu alebo zeleninový šalát.
Samotné mäso môžeme doplniť a súčasne aj dochutiť už spomínaným bylinkovým maslom alebo rôznymi studenými omáčkami.
Ak by ste radšej zdravšie ryby, skúste naše tipy na ryby naľahko.