Najlepšie recepty z hermelínu! Ideálna pochúťka ku grilovačke alebo rodinnej večeri

Hermelín, syr s plesňou na povrchu , určite všetci poznáme a bežne ho radíme do nákupného zoznamu.

A prečo ho nazývame kúzelným? Hermelín môžeme pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutí naozaj skvele.

Vyskúšajte si 6 najlepších receptov s hermelínom a vykúzlite svojim stravníkom spokojný úsmev na perách.

Nakladaný hermelín

Tento recept na marinovaný syr je jedným z najobľúbenejších predjedál, ktorý ponúka snáď každá česká krčmička. Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako 15 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g hermelínu (možno použiť aj camembert alebo kozí syr „hermelínového typu“)
  • 150 g cibule
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 120 g chilli papričiek
  • 1 lyžička celého korenia
  • 1 lyžička papriky
  • 2-3 bobkové listy
  • 2 lyžice tymiánu, čerstvého alebo sušeného
  • morská soľ podľa chuti
  • extra panenský olivový olej (toľko, koľko potrebujete na zakrytie syra)

Postup

  • Vyčistite a osušte pohár s vekom, ktorý má gumové tesnenie alebo akýkoľvek uzatvárateľný pohár.
  • Všetky kúsky hermelínu nakrájajte po šírke.
  • Cesnak olúpeme a prelisujeme a cibuľu nakrájame.
  • Cesnak rozotrieme na vnútorné strany syrov.
  • Posypeme paprikou a soľou.
  • Pridáme plátky cibule a preložíme druhou polovicou syra.
  • Vložte jeden syr do pohára a pridajte bobkové listy a celé korenie.
  • Pokúste sa syry natlačiť do pohára čo najbližšie k sebe, aby ste nemuseli použiť príliš veľa olivového oleja.
  • V prípade potreby syr prekrojte napoly, aby sa zmestil do pohára.
  • Pridajte tymian a nakladané chilli papričky a zvyšky cibule.
  • Polejte extra panenským olivovým olejom, kým nebude syr celý zakrytý olejom.
  • Zatraste nádobou, aby ste dostali vzduchové bubliny von.
  • Pohár uzavrite a chráňte ju pred priamym slnečným žiarením a skladujte ju pri izbovej teplote po dobu 1-6 týždňov.
  • Každé 2-3 dni pretrepte, aby ste dostali vzduch von.
  • Akonáhle dozreje a zmäkne, uchovávajte ho v chladničke až 2 týždne. Podávajte s nakladaným chilli, cibuľovými krúžkami a domácim pečivom, pri akejkoľvek grilovačke.

Doba zrenia závisí od toho, aký je syr zrelý. Pokiaľ je mäkký, keď ho dávate do pohára, môže to trvať len 3 dni. Pokiaľ je syr ešte tvrdý, bude marinovanie trvať približne 2 týždne.

Ďalšie tipy a triky ako na marinovaný hermelín , nájdete v našich receptoch!

Dva poháre plné českého tradičného syra s chilli a cibuľou.
Zdroj: worldfood.guide

Hermelínová nátierka

Na potešenie chuti vás i vašich blízkych prinášame recept na nátierku s hermelínom, ktorá rozhodne poteší vaše chuťové bunky.

Čo budeme potrebovať

  • 2 hermelíny
  • 1 cibuľa
  • biely jogurt
  • majonéza
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • lyžica horčica
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Hermelíny si nakrájame na kúsky alebo nastrúhame. Cibuľu a vajcia nakrájame najemno.
  2. Zmiešame dohromady a vmiešame trochu majonézy, horčice a jogurtu.
  3. Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.

Pre lepšiu chuť necháme nátierku odležať v chlade. Podávame natreté na pečive. Môžeme okoreniť či posypať pažítkou alebo podávať so zeleninou.

Ryžový chlebík natretý čerstvou hermelínovou nátierkou a ozdobený.
Zdroj: foodbysann.com

Hermelínový šalát

Šalát z hermelínu je jeden z variantov, ako behom chvíľky vytvoriť výbornú pochúťku.

Čo budeme potrebovať

  • 2 hermelíny
  • 10 dkg šunkovej salámy
  • 1 jablko
  • 1 cibuľa
  • 1 sterilizovaná kapia
  • 2 lyžice sterilovaného zeleru
  • 10 dkg majonézy
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 lyžica horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • citrónová šťava
  • korenie podľa chuti

Postup

  1. Hermelín a salámu nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno a jablko, zeler a kapiu na rezančeky.
  2. Premiešame a pridáme majonézu zmiešanú s jogurtom, horčicou a rozotreným cesnakom.
  3. Znovu premiešame a dochutíme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme podľa chuti.

Ak sa bojíte, že pokrm nebude dosť sýty, uvarte dodatočne cestoviny a zmiešajte ich so šalátom. Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na ľahké šaláty s hermelínom , pozrite sa na naše recepty!

čerstvá zelenina a na plátky nakrájaný na plátky.
Zdroj: lh3.ggpht.com

Grilovaný skladaný hermelín

Nie je nad letné grilovanie s priateľmi či rodinou. Vedľa mäsa je obľúbenou pochúťkou aj syr. Skúste náš recept na grilovaný syr. Je špeciálna!

Čo budeme potrebovať

  • 4 hermelíny
  • 8 plátkov šunkovej alebo inej salámy
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica horčice
  • 3 paradajky
  • 1 lyžica kečupu

Postup

  1. Každý hermelín rozkrojíme na 3 rovnako silné kolieska.
  2. Prvé koliesko potrieme kečupom a prelisovaným cesnakom, položíme naň plátok salámy, koliesko cibule a koliesko rajčiaka.
  3. Priklopíme ďalším plátkom, ktorý potrieme horčicou a položíme naň opäť plátok salámy a koliesko cibule a paradajky.
  4. Zakryjeme tretím plátkom. Postup opakujeme pri všetko pripravených hermelínoch.
  5. Naplnené hermelíny zabalíme po jednom do alobalu a grilujeme asi 6 minút.

Vhodná príloha ku grilovanému hermelínu je opečené pečivo, hodí sa však aj opečené zemiaky alebo grilovaná zelenina.

Tieto grilované hermelíny si môžete pripraviť aj vo svojej kuchyni. Postačí na to kvalitná grilovacia panvica. Viac sa dočítate v recenzii grilovacích panvíc .

Syr v alobale podávaný s vínom.
Zdroj: christinascucina.com

Hermelín v zemiakové placky

Vyskúšajte recept s hermelínom obaleným v zemiakov a spoznajte, že aj pri smažení dokáže tento krémový syr vykúzliť báječnú chuť.

Čo budeme potrebovať

  • 7 väčších zemiakov
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • majorán
  • rasca
  • 200 g hladkej múky
  • 4 šampiňóny
  • 200 ml mlieka
  • 3 hermelíny
  • olej na vyprážanie

Postup

  1. Cesnak vymiešame, pridáme nastrúhané surové zemiaky, vajíčka, mlieko, hladkú múku, majoránku, rascu, korenie, soľ a najemno nasekané šampiňóny. Všetko dôkladne premiešame.
  2. Hermelíny rozkrojíme vodorovne a potom na štvrtky.
  3. Na panvicu s rozpáleným olejom lyžicou nanesieme cesto a naň dáme hermelín. Na hermelín nanesieme druhú vrstvu cesta a opekáme dozlatista z oboch strán.

K tejto výbornej špecialite môžeme podávať napríklad grilovanú zeleninu podľa vašej chuti . Najlepšie recepty nájdete u nás!

Tanier s vyprážaným syrom a nakladanou zeleninou.
Zdroj: saveur.com

Plnená hermelínová tortička

Hermelín chutí výborne aj v kombinácii s ovocím. Skúste ochutnať túto sladko, krémovú kombináciu.

Čo budeme potrebovať

  • 2 hermelíny
  • pol vaničky tvarohu
  • 2 lyžice masla
  • 10 dkg šunky
  • 2 broskyne (alebo iné ovocie)
  • strúhané oriešky

Postup

  1. Hermelín rozkrojíme na dve kolieska.
  2. Vymiešame tvaroh s maslom do peny a dochutíme soľou. Vreckom s ozdobnou špičkou ho nastriekame na kolieska hermelínu.
  3. Dozdobíme najemno nakrájanou šunkou, krájanou broskyňou alebo iným ovocím, jadrami orechov alebo strúhanými orechmi.
  4. Môžeme podávať.

Výborne sa k hermelínu hodia aj maliny. Celú tortu môžeme zľahka poliať medom alebo javorovým sirupom.
V lete sú skvelé grilované hermelíny a iné pochúťky na grile , zatiaľ čo v zime môžete syrovými maškrtami ozdobiť silvestrovský stôl .

Lahodný krémový syr s ovocím.
Zdroj: domino.com

S akými nápojmi podávať hermelín?

Jablkový muštCider

Jemná horkosť jabĺk Camembert dokonale podčiarkuje.

Pommeau

Táto zmes jablčného muštu a jablčnej brandy, ktorá pochádza z Francúzska, je ideálna, keď je vnútro vášho syra roztečené.

Šampanské

Možno je to prekvapenie, ale bublinky naozaj fungujú s mazľavým hermelínom, najmä ak je pečený alebo grilovaný.

Chenin Blanc

Je ideálny na menej zrelý hermelín.

Jemné ovocné červené vína

Ak chcete piť červené, skúste novozélandskej Pinot Noir, čílsky Merlot alebo Carmenère.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.