Neváhajte ochutnať recepty na polievky na jeseň, ktoré sú zdravé a zasýtia. Inšpirujte sa!

Leto je fuč a začínajú chladnejšie dni. Ako by sa človek mohol zahriať lepšie, ako keď skúsi recepty na jesenné polievky.

Neváhajte experimentovať a pohrajte sa s rôznymi druhmi zeleniny, s ktorými vykúzlite tie najlepšie pochúťky pre svojich blízkych aj priatelia.

Chystáte malú oslavu, posedenie s kamarátmi alebo len neviete čo na večeru?

Také jedlo plné zeleniny a toho správneho korenia nielen zahreje, ale zároveň pohladí vaše chuťové bunky.

Jednoduchá jesenná polievka

Mrkva, tekvica a sladké zemiaky tvoria skvelú kombináciu pre zdravú a dokonale farebnú pochúťku, ktorá je ideálna pre chladné dni. Neváhajte omrknúť aj recepty na tekvicovú buchtu , tá poslúži ako skvelý zákusok po polievke a hlavnom chode.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 hrnčeka lúpanej maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 1 olúpaný veľký sladký zemiakov nakrájaný na kocky
  • 3 stredné mrkvy nakrájané na plátky
  • 1/4 hrnčeka koncentrátu pomarančovej šťavy
  • 3 hrnčeky odtučneného mlieka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany so zníženým obsahom tuku
  • 2 lyžice jemne nasekané pažítky
  • 1 lyžica opražených sezamových semienok

Postup:

  • Tekvicu, sladké zemiaky aj mrkvu vložíme do parného koša, ktorý zavesíme vo veľkom hrnci naplnenom minimálne 1 litrom vody.
  • Privedieme do varu, zaklopíme pokrievkou a varíme 12 – 16 minút v pare, aby bola zelenina mäkká.
  • Potom odstavíme a necháme zhruba 10 minút odpočinúť, aby nebola zelenina taká horúca.
  • Preložíme do nádoby kuchynského robota, prilejeme koncentrát pomarančovej šťavy a zapneme na strednú rýchlosť.
  • Mixujeme, kým nie je zmes pekne hladká.
  • Prelejeme do veľkého hrnca, vmiešame mlieko, soľ, korenie a na miernom ohni varíme tak dlho, až sa zmes prehreje. To trvá cca 5 – 7 minút. Strážime, aby sa polievka zbytočne dlho nevarila
  • Rozdelíme na porcie a do každej z nich dáme 1 a 1/2 lyžičky kyslej smotany, 1 lyžičku pažítky a 1/2 lyžičky sezamových semienok.
Tekvicová jesenná polievka so sladkými zemiakmi a mrkvou.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Fazuľová jesenná polievka s chilli

Ak existuje pokrm, ktorý rozhodne dokáže zahriať, potom je to jednoznačne táto lahôdka. Nielen, že dokonale zasýti, ale bude nám po nej krásne teplúčko a nebude sa nám chcieť nič robiť. Výhodou je, že sa pripravuje v pomalom hrnci, takže nie je potrebné ju strážiť.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka pečených drvených paradajok
  • 450 g čerstvých paradajok nakrájaných na malé kocky
  • 1 polievková lyžica chilli prášku
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 3 – 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 nakrájaná veľká cibuľa
  • 1 nakrájaná veľká mrkva
  • 1 veľká nakrájaná chilli paprička (ideálne odroda Poblano)
  • 3/4 hrnčeka pšeničných otrúb
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (kto má rád ostrejší, môže dať viac)
  • 1 – 2 hrnčeky vody

Na dokončenie:

  • 1 plechovka opláchnutých čiernych fazule
  • 1 plechovka opláchnutých červených fazule

Na ozdobu:

  • Kyslá smotana
  • Strúhaný syr čedar
  • Nakrájaná jarná cibuľka
  • Čerstvý koriander
  • Mesiačiky čerstvej limetky

Postup:

  • Pripravíme si pomalý hrniec s objemom 5 až 6 litrov a postupne doň dáme drvené paradajky, nakrájané paradajky, chilli prášok, rascu, koriander, cesnak, cibuľu, mrkvu, chilli papričku poblano, otruby, 1 – 2 hrnčeky vody.
  • Osolíme, okoreníme, znova zamiešame a zaklopíme.
  • Pri nižšej teplote necháme variť 7 až 8 hodín, pri vyššej stačí 5 – 6 hodín.
  • Akonáhle sú otruby uvarené, prisypeme červenú i čiernu fazuľu, znovu zaklopíme a ešte tak 15 minút varíme.
  • Podávame ozdobené kyslou smotanou, čedarom, nakrájanou jarnou cibuľkou, koriandrom a nakoniec aj mesiačiky limetky.
Vegetariánske chilli s obilninami a fazuľami.
Zdroj: https://www.countryliving.com/

Smotanová paradajková polievka

Tento recept sa vám bude hodiť na chladné jesenné, ale pokojne aj zimné večery. Zvlášť keď napríklad vonku zaprší, bude fúkať studený vietor a vy prídete domov a budete sa triasť zimou ako ratlík. Výdatná zelenina spolu s cestovinami vykúzli úsmev na perách aj toho najväčšieho mrzouta.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica čerstvého nesoleného masla
  • 1/2 stredne veľké cibule nakrájané na kocky
  • 4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 3 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice paradajkovej pasty
  • 3 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka olúpaných nakrájaných paradajok
  • 4 hrnčeky syrových cestovín – tortellini
  • 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie 33 %
  • 1/2 hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 3 hrsti baby špenátu
  • Morská soľ podľa chuti
  • 1/4 – 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice nasekanej bazalky na ozdobu

Postup:

  • Vo veľkom hrnci si pri strednej teplote rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a necháme variť, kým nebude mäkká a nezosklovatí, takže asi 5 – 6 minút.
  • Prihodíme cesnak a za stáleho miešania varíme, až začne intenzívne voňať, asi 1 – 2 minúty.
  • Prisypeme talianske korenie, červenú papriku, múku a miešame asi 2 minúty, až sa všetko prepojí.
  • Pridáme paradajkovú pastu a varíme tak 2 – 3 minúty, aby získala tmavšiu farbu.
  • Zalejeme vývarom, vhodíme paradajky a privedieme do varu. Stiahneme teplotu na nízky stupeň a varíme.
  • Nasypeme do hrnca tortellini a necháme variť, pokiaľ nie sú mäkké a dostatočne prevarené. To bude trvať cca 10 – 12 minút.
  • Vmiešame smotanu, parmezán a miešame tak dlho, až sa všetko spojí.
  • Zasypeme špenátom a necháme ho tzv. zavädnúť.
  • Dochutíme soľou aj korením, ešte tak 1 – 2 minúty povaríme a odstavíme.
  • Rozdelíme do misiek a ozdobíme bazalkou. Kto chce, môže si ešte polievku posypať ďalším parmezánom.
Jednoduchá paradajková polievka na chladné jesenné večery.
Zdroj: https://www.delish.com/

Výdatná hovädzia polievka

Receptov z pomalého hrnca nie je nikdy dosť. Preto neváhajte a pustite sa do prípravy tejto jesennej polievky, ktorá má skvelú chuť, je nadupaná skvelými surovinami a zahreje vás na veľmi dlhú dobu.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 3 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 600 g hovädzieho mäsa na polievku nakrájaného na kúsky
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na šikmé kolíky
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 1/4 malého zväzku petržlenu
  • 1/2 hrnčeka kuskusu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Pripravíme si pomalý hrniec s objemom 5 až 6 litrov.
  • Do hrnca dáme paradajkový pretlak, rascu, papriku a ručnou metlou či mixérom prešľaháme. Postupne zašľaháme hovädzí vývar.
  • Hovädzie mäso premiešame s múkou, soľou, čiernym korením a pridáme do pomalého hrnca.
  • Prihodíme mrkvu, cibuľu aj cesnak. Petržlenovú vňať zviažeme kuchynským povrázkom a tiež dáme do hrnca.
  • Zakryjeme a varíme do zmäknutia mäsa.
  • Pri vysokej teplote necháme variť 3 a 1/2 až 4 a 1/2 hodiny, pokiaľ nastavíme nízku teplotu, je potrebné nechať polievku variť 7 – 8 hodín.
  • Zhruba 15 minút predtým, než budeme servírovať polievku, dáme do misky kuskus, 1/4 lyžičky soli a zalejeme 2/3 hrnčeka vriacej vody.
  • Zakryjeme, aby mohol kuskus pracovať a vstrebať všetku tekutinu. Zaklopené necháme asi 10 – 12 minút.
  • Listy petržlenovej vňate nasekáme nadrobno a primiešame do kuskusu.
  • Hotovú polievku naservírujeme do misiek a hore dáme trochu kuskusu.
Gulášová polievka z hovädzieho mäsa so zeleninou varená v pomalom hrnci.
Zdroj: https://www.womansday.com/

Krémová zemiaková

Medzi jesenné polievky rozhodne patria tie zemiakové. Je tak trochu iná, než tá klasická, ale napriek tomu chutí fantasticky. Vďaka jemnej konzistencii si na nej pochutí naozaj každý.

Ingrediencie:

  • 6 plátkov slaniny nakrájanej na kúsky
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 3 očistené mrkvy na kocky
  • 3 stonky stopkového zeleru nakrájaného na kúsky
  • 6 celých červených zemiakov olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 8 hrnčekov kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33 %)
  • 1/2 lyžičky soli (alebo viac, ak to nebude stačiť)
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky zmesi korenia Cajun
  • 1 lyžička nasekanej čerstvej petržlenu
  • 1 hrnček strúhaného syra (Čedar, Parmazán atď.)

Postup:

  • Do hrnca dáme kúsky slaniny a na strednú teplotu opekáme, aby bola pekne chrumkavá a získala hnedý odtieň.
  • Hotovú slaninu vyberieme a odložíme nabok. Tuk z nej zlejeme, trochu v hrnci necháme a vrátime ho späť na platňu.
  • Vhodíme cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme cca 2 minúty. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme restovať ďalších 5 minút.
  • Osolíme, okoreníme a ochutíme cajunským korením. Zalejeme vývarom a privedieme k miernemu varu.
  • Po 10 minútach varenia, alebo keď už budú zemiaky mäkšie, pridáme múku rozšľahanú v mlieku a varíme ešte 5 minút.
  • Odoberieme zhruba polovicu polievky a pomocou tyčového ponorného mixéra rozmixujeme dohladka. Dávame pozor, aby na nás polievka nevycľakla.
  • Keď máme rozmixované, vrátime tekutinu späť do hrnca a dôkladne premiešame so zvyšnou polievkou, kým sa nespoja.
  • Znovu prehrejeme a podľa potreby ešte dochutíme soľou či korením.
  • Nakoniec vmiešame smotanu a hneď potom petržlenovú vňať. Tou môžeme polievku aj ozdobiť.
  • Servírujeme v miskách ozdobené petržlenovou vňaťou, strúhaným syrom a chrumkavými kúskami slaniny, ktorú sme si pripravili na začiatku.
Perfektná zemiaková polievka na zahriatie.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/

Zeleninová polievka s divokou ryžou

Divoká ryža síce nie je v našich kuchyniach tak často používanou surovinou, ale napriek tomu si k nám svoju cestičku našla. Spolu so sezónnou zeleninou dokážete vykúzliť vynikajúcu pochúťku, ktorá zahreje nielen na jeseň. Dobré je, že sa pripravuje v tlakovom hrnci Instant Pot, takže s ňou nebude toľko práce.

Ingrediencie:

  • 6 hrnčekov zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 hrnček nevarenej divokej ryže
  • 250 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 stonky stopkového zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 veľký sladký zemiakov olúpaný a nakrájaný na kocky
  • 1 nakrájaná biela cibuľa
  • 1 bobkový list
  • 1 a 1/2 lyžice korenia Old Bay
  • 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka
  • 2 – 3 veľké hrsti nahrubo nasekaného kelu bez hlúbového
  • Jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  • Do nádoby tlakového hrnca nalejeme zeleninový vývar, pridáme divokú ryžu, huby, cesnak, mrkvu, zeler, sladké zemiaky, cibuľu, bobkový list aj korenie Old Bay.
  • Všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny spojili. Zakryjeme a na vysoký tlak varíme 25 minút.
  • Potom necháme Instant Pot odpočinúť a prirodzene uvoľniť paru po dobu 10 minút.
  • Následne s maximálnou opatrnosťou otvoríme odvzdušňovací otvor a uvoľníme zostávajúci tlak.
  • Odstránime veko a vyberieme bobkový list.
  • Prilejeme kokosové mlieko, vhodíme kel a jemne miešame, aby sa všetko spojilo. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme.
  • Ešte teplé servírujeme. Zdobíme podľa fantázie.
Luxusná jesenná polievka z divokej ryže a čerstvej sezónnej zeleniny.
Zdroj: https://www.gimmesomeoven.com/

Karfiolová polievka

V dnešnej uponáhľanej dobe často nie je čas na nejaké zdĺhavé vyváženie, ale napriek tomu jesť sa musí. Ak máte hlad a chcete si urobiť napríklad malú desiatu, táto jesenná polievka je na to ideálna. Recept je na 1 porciu, ale nie je problém znásobiť množstvo surovín podľa počtu stravníkov.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 2 hrnčeky rozdrobeného vareného karfiolu
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 40 g smotanového syra
  • 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 2 plátky slaniny
  • 1 lyžička nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry

Postup:

  • Do nádoby mixéra/kuchynského robota dáme karfiol, vývar, cesnakový prášok, korenie a rozmixujeme dohladka.
  • Preložíme do hrnca, privedieme do varu na stredne vysokú teplotu.
  • Vmiešame smotanový syr av prípade potreby ešte prilejeme vývar.
  • Akonáhle dosiahneme vyhovujúcu konzistenciu, necháme polievku prehriať a odstavíme.
  • Pri servírovaní zalejeme jogurtom, posypeme slaninou, petržlenovou vňaťou a citrónovou kôrou.
Krémová karfiolová polievka pripravené do 30 minút.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Hrachovka so šunkou

Iba 30 minút stačí na to, aby sa z niekoľkých málo ingrediencií vykúzlila dokonalá polievka, ktorá chutí úplne skvele. Možno vás trochu zaskočí jej zelená farba, ale verte, že si ju vychutnáte.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 hnedá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 pór nakrájaný na tenké plátky (len svetlá časť)
  • 1 kg zemiakov – olúpaných a nakrájaných nadrobno
  • 4 hrnčeky (1 liter) kuracieho vývaru
  • 360 g mrazeného hrášku
  • 350 g nahrubo nakrájané šunky
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 2 hrnčeky vody

Postup:

  • V hrnci rozohrejeme 1 lyžicu oleja na strednom stupni. Pridáme cibuľu, pór a restujeme cca 5 minút, aby cibuľa zmäkla.
  • Pridáme zemiaky, vývar a vodu. Privedieme do varu. Teplotu znížime na minimum a varíme 10 minút do zmäknutia zemiakov.
  • Vmiešame hrášok a ešte necháme variť ďalších 5 minút, až bude hrášok mäkší.
  • Medzitým na panvici rozohrejeme druhú lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu a vhodíme naň šunku.
  • Za stáleho miešania restujeme zhruba 5 – 6 minút dozlatista. Potom ju preložíme na tanier vyložený kuchynskými papierovými utierkami.
  • Polovicu zeleninovej zmesi odoberieme do vysokej misy a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
  • Vrátime späť do hrnca a premiešame. Polievku rozdelíme do misiek, zalejeme smotanou a posypeme šunkou.

Tip: Vyskúšajte aj recepty na hrachovú kašu , pretože hrachu nie je nikdy dosť.

Lahodná polievka z hrášku s kúskami varenej šunky, korením a pažítkou.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Cibuľačka so šampiňónmi

Padla na vás malá depresia a nič veľmi vás nebaví, pretože je vám stále zima? S tým si poradia vynikajúce jesenné polievky, po ktorých sa budete olizovať až na hlave. Perfektne prehrejú celé telo, skvele chutia a ich príprava je úplná hračka.

Ingrediencie:

  • 3/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 veľké žlté alebo hnedé cibule nakrájané nahrubo
  • 450 g rozpolených šampiňónov
  • 6 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 malý bobkový list
  • 1 a 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 4 široké prúžky čerstvej citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 vetvičky rozmarínu (otrhať lístky)
  • 5 olúpaných strúčikov cesnaku
  • 7 hrnčekov vody
  • 1 bochník chleba natrhaný na 4 cm kúsky

Postup:

  • Vo veľkom hrnci zohrejeme na strednom stupni 1/4 hrnčeka oleja, pridáme cibuľu a za stáleho miešania restujeme cca 25, aby bola zlatisto hnedá.
  • Prihodíme huby, tymián, bobkový list, dochutíme 1 lyžičkou soli a varíme 10 minút, pričom v priebehu varenia zoškrabujeme zhnedlé kúsky z dna panvice.
  • Akonáhle sú huby zhnednuté a odparí sa voda, prilejeme biele víno, pridáme citrónovú kôru a za neustáleho miešania necháme variť ďalších 5 minút. Cibuľa musí vyzerať ako džem.
  • Prilejeme všetkých 7 hrnčekov vody a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby sa polievka mohla variť.
  • Po 40 minútach varenia zašľaháme horčicu a sójovú omáčku. Dochutíme soľou a korením.
  • Medzitým čo sa polievka varí, predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie.
  • Lístky rozmarínu spolu s cesnakom rozmixujeme v kuchynskom robote nadrobno.
  • Preložíme do väčšej misy, vmiešame 1/2 lyžičky soli, prilejeme zvyšný olej a prihodíme nakrájaný chlieb. Premiešame, aby sa zmes dostala všade.
  • Chlieb rozprestrieme na plech s papierom, olej necháme v mise na potom.
  • Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 minút do zlatohnedej farby.
  • Hotové krutóny vrátime späť do misy a premiešame s olejom.
Hubová a cibuľová polievka s cesnakovými krutónmi ciabatta.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Vietnamský kurací vývar s rezancami

Pripraviť výdatnú a hlavne chutnú polievku je niekedy veľké umenie, inokedy úplná hračka. Stačí len mať tie správne ingrediencie. Ak fandíte ázijskej kuchyni, potom si túto pochúťku určite užijete a radi sa k tomuto receptu budete vracať.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura
  • 1 hnedá cibuľa nakrájaná nahrubo
  • 2 nahrubo nakrájané mrkvy
  • 3 nakrájané jarné cibuľky (len bielu časť)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 kúsok zázvoru nahrubo nakrájaný (cca 6 cm)
  • 4 hviezdičky anízu
  • 1 tyčinka škorice
  • 4 klinčeky
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica semienok koriandra
  • 1 zväzok koriandra
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 3 lyžice rybej omáčky
  • Šťava z 2 väčších limetiek
  • 250 g ryžových rezancov
  • 50 g fazuľových klíčkov
  • 1 hrsť červených čili papričiek nakrájaných na kúsky
  • 2 a ½ litra vody
  • Zelené časti jarných cibuliek nakrájané na plátky

Postup:

  • Kurča umyjeme pod studenou vodou a vložíme do nádoby pomalého hrnca.
  • Pridáme cibuľu, mrkvu, bielu časť jarných cibuliek, cesnak, zázvor a rozdrvený koriander.
  • Všetko zalejeme vodou, aby bolo kura úplne pod hladinou. Pokiaľ nám uvedené množstvo vody nebude stačiť, pridáme.
  • Zakryjeme pokrievkou a varíme pri nízkej teplote 8 hodín.
  • Po uplynutí tejto doby kura opatrne vyberieme a oberieme všetko mäso, ktoré nakrájame na kúsky. Kožu aj kosti vyhodíme.
  • Vývar z pomalého hrnca precedíme do hrnca a privedieme do varu.
  • Znížime teplotu a pridáme hnedý cukor, rybiu omáčku a limetkovú šťavu.
  • Medzitým čo sa bude polievka variť, uvaríme si rezance podľa návodu na obale.
  • Pripravíme si polievkové misky, do nich dáme dostatok nakrájaného kuracieho mäsa, fazuľové klíčky, zelenú jarnú cibuľku, lístky koriandra a chilli papričky.
  • Zalejeme horúcou polievkou a servírujeme s kúskom limetky.
Vietnamská kuracia rezancová polievka.
Zdroj: https://www.bestrecipes.com.au/

Čo sú pšeničné otruby?

V podstate sú to hlavne časti šupiek, pričom otruby sa dajú získať pri spracovaní pšenice. Sú nadupané proteíny, tuky, vitamíny aj minerály.

Napriek tomu sa v našich kuchyniach tak veľmi nevyužívajú, čo je škoda. Veľa ľudí má totiž otruby zažité len ako krmivo pre kone, ale to sa už zmenilo. Značná časť otrúb je tvorená vlákninou a to celých 43%.

Kam sa dajú otruby použiť?

Otruby sa hodia ako prísada do domáceho pečiva či žemlí, ktoré budú vďaka nim bohaté na vlákninu. Zároveň sa dá využiť do müsli, v jogurte, ale aj ako súčasť müsli tyčiniek.

Neváhajte ich primiešať do cesta na sušienky či muffiny, prípadne do kaše na raňajky. No av neposlednom rade sa dá otrubami skvele zahustiť napríklad polievka.

Na čo sú prospešné?

  • Doplňovanie vlákniny do stravy.
  • Prevencia proti zápche.
  • Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu

Na čo si dať pozor?

Vzhľadom na to, že otruby obsahujú tzv. lignín, ktorý je dosť tvrdý, môže veľmi nepríjemne narušiť sliznicu čriev. To je tiež dôvod, prečo ich konzumácia nie je vhodná pre jedincov trpiacich kolitídou či dráždivým trakčníkom.

Aké sú druhy fazule?

Fazuľa je veľmi lahodná potravina, ktorá by na našom jedálničku rozhodne nesmie chýbať. Bohužiaľ ich často zdĺhavá príprava a následný výskyt plynatosti mnohých z nás od ich konzumácie odradí.

To je však škoda, pretože sú nadupané rozpustnou aj nerozpustnou vlákninou, bielkovinami, ale aj ďalšími významnými látkami. Celkovo je možné vyberať z 11 druhov fazule. Ktoré sú to?

Adzuki

Sú pôvodom z Číny. Charakteristická je ich jemne oriešková chuť. Majú množstvo bielkovín, vápnika a fosforu. Tento druh je odporúčaný pri liečbe obličkových ochorení.

Stačí len na 3 – 4 hodiny namočiť a potom v rovnakej vode uvariť po dobu 1 hodiny v tlakovom hrnci. Výhodou je, že sú veľmi sýte, takže nám vydržia pocit nasýtenia oveľa dlhšie.

Farebná

Majú múčnu konzistenciu, ale inak sú takmer univerzálne. Dajú sa totiž použiť v polievkach, do šalátov omáčok, ale vynikajúce sú aj ako pyré či zapečené. Perfektne si rozumie s ostrejším korením, preto sú tou správnou voľbou do chilli con carne.

Biela

Chuť je veľmi jemná s krémovou štruktúrou. Ideálna na tvorbu fazuľového pyré. Inak sa dajú použiť do polievok, šalátov aj ako príloha. Dá sa z nej pripraviť super nátierka.

Jediné, čo nepoteší je nutnosť namáčania na 8 až 12 hodín. V tlakovom hrnci sú uvarené počas 20 minút, kým v klasickom hrnci to chce cca 1,5 hodiny.

Čierna

Vďaka sladkastej chuti sú dokonalou surovinou do šalátov. Pôvodom sú z Južnej Ameriky, ale pestujú sa aj v Thajsku a Číne. Je to obľúbená ingrediencie v mexickej kuchyni. Doba namáčania aj prípravy je rovnaká ako pri bielych fazuliach.

Mungo

Toto je veľmi obľúbený druh na klíčenie, pretože nemá tendenciu plesnivieť ani nepodlého hnilobe. Jej rodiskom je India, inak sa pestuje aj v ázijských krajinách. Tieto fazule sú nadupané železom, draslíkom, horčíkom, ale aj množstvom vitamínov.

Chuť sa podobá zelenému hrášku a majú vysokú stráviteľnosť. Musí sa namáčať na 4 – 8 hodín a vodu treba zliať. Na platni sa uvarí počas 45 minút, v tlakovom hrnci im stačí 10 minút.

Čierne oko

Svoj názov získal tento druh podľa škvrny, ktorá má žltú alebo čiernu farbu na inak bielom povrchu a vyzerá ako oko. Chuť je jemná, úplne neutrálna, takže záleží na tom, aké použijeme korenie a bylinky, aby bol výsledný pokrm lahodný.

Avšak vďaka tak povediac žiadnej chuti sú skvelé do polievok a zeleninových nákypov. Opäť sa namáča na 8 až 12 hodín a varí sa 60 minút na platni či 15 minút v tlakovom hrnci.

Červená

Hovorí sa im chilli fazuľa. Sú dosť veľké a ich farba sa pohybuje od červenej k hnedej. Pôvodom sú zo strednej Ameriky. Keď sa uvarí domäkka, sú príjemne sladkasté. Je to skvelá príloha k pokrmom z ryže alebo kukurice.

Najlepšie vyniknú s cayenským korením či pálivou paprikou. Ideálne je, keď sa namočí na 12 – 24 hodín. Potom sa za 20 minút uvarí v tlakovom hrnci alebo za 90 minút na platni v klasickom hrnci.

Navy

Sú zdrojom mangánu, horčíka aj kyseliny listovej. Odporúčajú sa ako prevencia vysokého tlaku a aterosklerózy. Hodí sa do polievok, šalátov, ale aj do rôznych nátierok alebo na zapekanie. Chuť je veľmi jemná.

Pinto

Najväčšiu popularitu si získal tento druh v USA a Mexiku vďaka pikantnej múčnej chuti. Býva súčasťou ryžovej zmesi, ktorá sa zabalí to kukuričné tortilly.

Musí sa namáčať na 8 – 12 hodín a varí sa 90 minút v klasickej alebo 20 minút v tlakovom hrnci. Kvôli ľahšej stráviteľnosti sa odporúčajú pripravovať s bylinkami.

Purpurová

Akonáhle sa uvarí, ich chuť je jemná a úplne neutrálna. To je tiež dôvod, prečo sa využívajú ako zavárka do polievok, avšak sú skvelé aj do miešaných šalátov.

Ak chceme trochu podporiť ich chuť, siahneme po bylinkách a korení, napríklad tymian, bazalka, majorán a podobne. Pred varením ich namočíme na 4 hodiny do vlažnej vody, tú potom zlejeme a dáme variť v čerstvej vode, kým nezmäknú.

Borlotti

Tieto talianske fazule majú skvelú chuť, pričom ich šupka je o dosť silnejšia. Sú perfektné do šalátov, ale používajú sa aj v teplej kuchyni. Ich textúra je mramorová, takže ladí aj esteticky. Keď sa vylúpu, používajú sa ako korálky na navliekanie.

Okrem talianskej kuchyne, sa teší veľkej popularite aj v tureckej, mexickej či portugalskej. Použite ich do šalátov, nátierok, ragú, k dusenému mäsu, a hlavne do jedál tzv. z jedného hrnca.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.