Chystáte večierok a neviete, čo pripraviť za občerstvenie, aby ste nemali stále to isté?
Potom ste tu správne!
Prinášame vám recepty na mrkvové nátierky 6x inak, ktoré sa skvele hodia ako pohostenie pre vašich hostí, ale aj ako zdravá desiata pre deti.
Pochutnáte si.
Nátierka z údenej mrkvy
Táto nátierka je skvelá s krekermi, chlebom či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávajú zdravú dávku mononenasýteného tuku, dip je rastlinný a obsahuje veľké množstvo antioxidantov.
Ingrediencie
- ½ šálky neolúpaných mandlí
- 1 kg pokrájanej a olúpanej mrkvy 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 a ½ lyžičky soli
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ šálky konzervované cícery, scedené
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ¾ lyžičky pikantnej údené španielskej papriky
- ½ šálky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate na servírovanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Opekajte mandle na plechu s papierom na pečenie, kým nebudú mierne tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minút, pričom v polovici premiešajte.
- Nechajte vychladnúť a dajte bokom.
- Všetku hrubú mrkvu pozdĺžne rozkrojte na polovicu a potom celú mrkvu rozkrojte priečne na 4 kusy.
- Dajte na plech vyložený papierom na pečenie s 2 lyžicami oleja a 1 lyžičkou soli.
- Mrkva rovnomerne rozprestrite na plech a pečte, kým nebude veľmi jemná a nezačne sa scvrkávať a hnednúť, asi 1 hodinu.
- Mrkva počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
- Preneste mrkvu do kuchynského robota, pridajte cesnak, cícer, citrónovú šťavu, korenie, papriku, nasekanú petržlenovú vňať, ½ šálky oleja, 1 ½ lyžičky soli a vyhradené mandle.
- Mixujte a podľa potreby pridávajte viac oleja, pokiaľ nie je zmes takmer úplne hladká.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac citrónovej šťavy a/alebo soľ.
- Preložte dip do malej misky, pokvapkajte olejom a zasypte listy petržlenovej vňate.

Dip z pečenej mrkvy so srirachou
Už žiadne nudné sendviče! Túto lahodnú výdatnú nátierku z pečenej mrkvy, bielych fazule a kešu oriešky vytvoríte v priebehu niekoľkých minút a všetci si na nej pochutnajú.
Ingrediencie
- 1 šálka pečenej mrkvy
- 440 g plechovky scedených a opláchnutých bielych fazule
- 1/3 šálky kešu orieškov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica srirachy
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Ak potrebujete mrkvu upiecť, predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Premiešajte mrkvu s trochou avokádového oleja a pečte na plechu 20 – 30 minút.
- Počas pečenia niekoľkokrát premiešajte.
- V kuchynskom robote rozmixujte všetky ingrediencie.
- Podávajte na akomkoľvek sendviči, so zeleninou či krekry.

Ak ste skôr mäsovejší, tak sa nezabudnite pozrieť aj na naše recepty na domáce nátierky z mäsa v 7 luxusných prevedeniach!
Mrkvová nátierka s maslovou tekvicou
Ide o perfektnú alternatívu obeda, keď si tento luxusný dip namažete na sendvič, alebo ako ľahké občerstvenie.
Ingrediencie
- 1 kg maslovej tekvice, nakrájané na kocky
- 4 mrkvy, nasekané
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná na štvrtky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oregana
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Nakrájajte si maslovú tekvicu na kocky a ak chcete, tak ju aj ošúpte, ale nemusíte.
- Pridajte tekvicu, nakrájanú mrkvu, červenú cibuľu, cesnak a oregano na veľký plech, pokvapkajte olivovým olejom a posypte veľkou štipkou soli a korenia.
- Vložte do rúry a pečte 35-40 minút, kým zelenina nezhnedne.
- Jednoducho pridajte všetky ingrediencie do mixéra a rozmixujte do požadovanej konzistencie.
- Servírujte na suchároch, s pečivom či zeleninou.

Objavte podobné tipy
Dip s pikantnou mrkvou, olivami a špenátom
Domáci dip s pikantnou mrkvou a špenátom je lahodný, zdravý a výživný a môžete ho pridať do svojich sendvičov pre extra chuť.
Ingrediencie
- 2 mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 2 lyžice jemne nasekaných zelených olív plnených paprikou
- 1/4 šálky špenátových listov, jemne nasekaných
- 1/2 šálky vlašských orechov, jemne nasekaných
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 1 čajová lyžička chia semienok
- 1/2 čajovej lyžičky sušených listov bazalky
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice smotanového syra
- soľ podľa chuti
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
Postup
- Olúpte mrkvu a nastrúhajte ju do misky.
- Špenát umyte vo vode, aby ste sa zbavili nečistôt.
- Jemne nasekajte špenátové listy a preneste ich do rovnakej misky ako mrkva.
- Podobne nakrájajte olivy, vlašské orechy a strúčik cesnaku a pridajte do misky s nakrájanou zeleninou.
- Teraz pridajte do zmesi smotanový syr, soľ, korenie, bazalku a chia semienka.
- Premiešajte a pridajte olivový olej, aby ste získali hladkú konzistenciu vhodnú na roztieranie.
- Upravte korenie podľa vášho vkusu.
- Podávajte na sendvičoch či ako dip na večierkoch.

Inšpirujte sa našimi 4 najzdravšími receptami na mrkvové smoothie a doprajte si poriadnu dávku tejto čerstvej zeleniny.
Pikantný mrkvový dip
Tento recept je neuveriteľne chutný, príjemne pikantný a pritom taaak zdravý! Servírujte na chlebe, s ľubovoľnými suchármi či so surovou zeleninou.
Ingrediencie
- 700 g mrkvy
- 1 šálka vody
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lisované strúčiky cesnaku
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky rasce
- 1 čajová lyžička papriky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
Postup
- Mrkva olúpte a nakrájajte na viac ako centimetrové kúsky.
- Priveďte 1 šálku vody do varu v stredne veľkom hrnci.
- Vložte kúsky mrkvy, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na nízky plameň a nechajte ľahko variť po dobu 10-15 minút, kým mrkva nebude mäkká.
- Sceďte a vložte mrkvu do kuchynského robota alebo mixéra.
- Pridajte olivový olej, ocot, cesnak, rascu, papriku, soľ, kajenské korenie a zázvor.
- Rozmixujte do hladka.
- Podávajte studené ako nátierku na chlieb alebo dip.
- Ozdobte nasekaným koriandrom alebo syrom feta (voliteľne).

Nátierka z pečenej mrkvy
Nudí vás už klasický hummus? Tento korenený dip z pečenej mrkvy je skvelou zdravou alternatívou a zároveň je plný výživných ingrediencií. Je perfektný so zeleninovými tyčinkami alebo chlebom ako vynikajúce vegánske predjedlo či ľahké občerstvenie.
Ingrediencie
- 350 g mrkvy nakrájanej na veľké kúsky
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
- 4 neolúpané strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky koriandra
- ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tahini
- šťava z 1 citróna
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
Postup
- Mrkva, cibuľu a strúčiky cesnaku dajte na pekáč.
- Pridajte korenie a trochu oleja a premiešajte.
- Pečte v rúre asi 30 minút pri 180 °C.
- Skontrolujte, či mrkva nie je stále tvrdá.
- Pokiaľ áno, vráťte na chvíľu do rúry.
- Možno budete musieť vybrať cibuľu a cesnak z rúry.
- Keď je zelenina hotová, nechajte ju vychladnúť.
- Vložte zeleninu do kuchynského robota, vytlačte strúčiky cesnaku zo šupiek a rozmixujte do hladka.
- Pridajte po troške citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie.
- Pokračujte v miešaní a ochutnávaní, kým nedosiahnete chuť a konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.
- Podávajte ako dip so zeleninou a chlebom.

Vyskúšajte aj rozmanité recepty na nátierky z póru , ktoré zvládne naozaj každý!
A ako sa nátierky podarili vám? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!