Strúhaný kokos je obľúbenou surovinou pre pečenie výborných múčnikov a cukrovinky, na ktorých si pochutí hlavne ten, ktorý má rád sladké.
Milovníci sladkých múčnikov iste ocenia kokosové rezy, ktoré môžete kombinovať s čokoládou aj so smotanou.
My vám prinášame 4 recepty na sladké kokosové rezy.
Kokosové rezy s krémom
Pre skutočných labužníkov prinášame recept na výborný múčnik, ktorý sa vďaka krému rozplýva na jazyku. Kokosové rezy s krémom nie sú nijako náročné na prípravu, ktorú zvládne aj začínajúci kuchárka.
INGREDIENCIE
cesto
- 4 vajcia
- 180 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 40 g kakaa
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- tuk na vymastenie plechu
- strúhaný kokos
krém
- 700 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 200 g strúhaného kokosu
- 200 g masla
POSTUP
- Rozklepneme vajcia, oddelíme žĺtky od bielkov.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, vmiešame olej a vodu a pridáme múku s kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
- Všetko dobre premiešame.
- Ušľaháme tuhý sneh z bielkov a pridáme ho opatrne do cesta.
- Plech si vymastíme a vysypeme buď strúhaným kokosom, alebo hrubou múkou.
- Cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia, až sa bude odlepovať od krajov plechu.
- Na krém zvaríme mlieko, cukor a múku v hustú kašu, do ktorej vmiešame maslo. Ďalej už nevaríme.
- Maslo necháme rozpustiť, stále miešame, potom vmiešame aj kokos.
- Vezmeme vychladnutý a upečený korpus a krém na neho rovnomerne rozotrieme.
- Krém môžeme poliať čokoládovou polevou a rezy necháme do druhého dňa odležať.
- Potom nakrájame na jednotlivé dieliky.
kitchen.nine.com.au
Objavte podobné tipy
Kokosové rezy so smotanou
Šľahačka vie zjemniť takmer každý múčnik. Nie inak je tomu aj u kokosových rezov so smotanou. Na prípravu použite hrnček s objemom asi 250 ml.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka masla
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 2 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 3/4 hrnčeka kokosu
- smotana na šľahanie
POSTUP
- Zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, mlieko a prášok do pečiva na husté cesto.
- Cesto nalejeme na vymastený plech.
- Zmiešame práškový cukor a kokos a touto zmesou posypeme cesto na plechu.
- Upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi po dobu 25 minút.
- Upečené cesto zalejeme ušľahanú smotanou, ktorá sa do cesta pekne vsiakne a cesto je potom vláčne.
foodtolove.com.au
kokosové rezy
Jednoduché kokosové rezy budete mať okamžite pripravené. Nemusíte sa báť je ponúknuť ako pohostenie pre návštevu. Chutia skvele. Na prípravu týchto kokosových rezov použite hrnček s objemom asi 250 ml.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky kokosu
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 2 celé vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 2 dl oleja
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- V mise zmiešame múku, kokos, cukor, mlieko, olej, vajce a kypriaci prášok do pečiva.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a na neho nalejeme pripravené cesto.
- Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi po dobu 40 minút.
lovefoodies.co
Kokosové rezy s čokoládou
Čokoláda a kokos patria neodmysliteľne k sebe. Preto vyskúšajte kokosové rezy s čokoládou, ktoré určite poteší vaše chuťové poháriky.
INGREDIENCIE
- 200 g kokosu
- 200 g krupicového cukru
- 250 g masla
- 100 g hladkej múky
- 1 čokoládová poleva
- 1 kondenzované mlieko
- 8 bielkov
POSTUP
- Ušľaháme bielky do tuhého snehu, opatrne zašľaháme cukor a vmiešame múku a kokos.
- Plech si vymastíme a vysypeme hrubou múkou a nalejeme na neho pripravené cesto.
- Upečieme dozlatista v predhriatej rúre.
- Ušľaháme kondenzované mlieko s maslom na krém.
- Vychladnuté cesto potrieme krémom a polejeme čokoládou.
pixabay.com, CC0 Creative Commons
Kokos a jeho použitie
Kokos samozrejme nemôžeme získať z domácich zdrojov, takže sme odkázaní na nákup dovážaného kokosu. Pre potrebu do múčnikov ho v obchodoch zaobstaráme už nastrúhaný na jemné rezančeky.
Jedná sa o strúhanou bielu dužinu kokosových orechov, ktorá obsahuje pomerne vysoké percento tuku a sušením je z nej odstránený už tak nízky obsah vody.
Strúhaným kokosom sa dá veľmi dobre zdobiť jednoduchým posypaním. Biely kokos sa dobre vyníma predovšetkým v kombinácii s tmavým cestom alebo tmavou polevou.
Strúhaný kokos však môžeme aj opatrne trochu opražiť do veľmi svetlo hnedej farby, čím získa na chuti. Kokos sa tiež veľmi jednoducho môže zafarbiť potravinárskym farbivom do ľubovoľnej farby. Stačí ho premiešať s niekoľkými kvapkami farbivá a nechať preschnúť.
Kokos je tiež obľúbenou surovinou na vianočné pečivo, guľôčky či krémy.