Najlepšie recepty na buchty z tekvice na posedenie pri popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!

Máte chuť vyskúšať recepty na tekvicové buchty, s ktorými môžete pohostiť svojich blízkych a priatelia?

Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si niektorý z našich desiatich starostlivo vybraných receptov.

Táto cenovo dostupná surovina zaistí, že každý jednotlivý zákusok či múčnik bude dokonale vláčny a chutný.

Rýchla tekvicová buchta

Každá buchta je niečím jedinečná, ale jedno majú všetky spoločné. Sú totiž dokonalé vláčne, takže si na nich pochutnáme, aj keď ich práve nemáme čím zapiť bez toho, aby sa človek udusil.

Ostatne tekvica je obľúbenou surovinou do mnohých pokrmov. Vyskúšajte napríklad recepty na polievky z tekvice hokkaido .

Ingrediencie:

  • 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky nového korenia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček tekvicového pyré (domáce alebo z konzervy)
  • 1/2 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo 1 vrecko vanilkového cukru)

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou, prípadne môžeme vyložiť papierom na pečenie.
  • Do stredne veľkej misky dáme múku, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie, jedlú sódu, prášok do pečiva i soľ.
  • Zmiešame suché ingrediencie a zatiaľ odložíme nabok.
  • Vezmeme veľkú misu, dáme do nej tekvicové pyré, vajcia, cukor, mlieko, vanilku, olivový olej a dôkladne rozmiešame, aby bola zmes hladká.
  • Potom do nej presypeme zmes suchých surovín a premiešame.
  • Cesto preložíme do formy, uhladíme a pečieme asi 45 – 50 minút.
  • Akonáhle je špajľa po zasunutí do cesta čistá, máme hotovo.
  • Upečenú buchtu môžeme pocukrovať alebo ozdobiť čokoládovou polevou.
Sladký bochník z tekvicového pyré.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Tekvicové buchty na plech

Táto buchta z tekvice je obľúbená vďaka zmesi korenia, ktorou je prevoňaná, ale aj vláčnosťou a jemnosťou. Navyše je hotová rýchlosťou blesku.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček teplého mlieka
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 1/2 hrnčeka rozvarenej tekvice
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 4 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky nového korenia
  • Štipka mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

Postup:

  • Do misy ďalej teplé mlieko a pridáme soľ s cukrom.
  • Dôkladne rozmiešame a prisypeme instantné droždie.
  • Chvíľku počkáme a prihodíme zmäkčené maslo, tekvicu, korenie, vanilku a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Po častiach zapracujeme múku, a keď máme už posledné, vyklopíme cesto na dosku a poriadne miesime.
  • Dobré je, aby sa cesto hnetlo minimálne 7 minút. Vďaka tomu bude hladké a elastické.
  • Správne vypracované cesto musí zostať ľahko lepkavé, ale nesmie sa lepiť na ruky.
  • Pripravíme si sklenenú misku, vymastíme ju olejom, dáme do nej hotové cesto a zakryjeme.
  • Odložíme na teplé miesto a necháme 35 minút kysnúť.
  • Potom cesto vyklopíme z misky, znova trochu prehniteme a potom rozdelíme na 15 rovnakých guličiek.
  • Samozrejme, že ich môže byť viac či menej, záleží na tom, aké veľké urobíme.
  • Hotové buchty naukladáme do pekáča, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
  • Zakryjeme, a ešte ich dáme na 20 minút kysnúť na teplé miesto.
  • Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Buchty vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, aby bol ich povrch zlatohnedý.
  • Upečené pocukrujeme.

Tip: Kto si chce trochu dopriať, môže buchty rozpoliť, namazať obľúbenou marmeládou a ešte namočiť do čokoládovej polevy.

Plnené buchty z tekvice s vôňou škorice.
Zdroj: https://www.tastesoflizzyt.com

Tvarohový koláč s tekvicou

Faktom je, že tento typ múčnika pripravujeme najčastejšie na jeseň, kedy je ich obdobie. To však neznamená, že si nemôžeme tento lahodný cheesecake vyrobiť v ktorýkoľvek ročný čas. Má senzačnú štruktúru, vynikajúcu chuť a krásne prevonia celú kuchyňu.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 250 g grahamových sušienok
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 100 g rozpusteného masla

Náplň:

  • 250 g smotanového syra typu lučina/žervé (môže byť aj tvaroh v kocke)
  • 250 g trstinového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 – 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého klinčeka
  • 500 g tekvicového kompótu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 180 stupňov a tortovú formu postriekame sprejom na pečenie.
  • Sušienky rozlámeme do misy, pridáme trstinový cukor, maslo a rukou spracujeme, až sú vlhké.
  • Dáme do formy, rozprestrieme na dno a dáme do rúry na 9 minút.
  • Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a znížime teplotu na 170 °C.
  • Do väčšej misy dáme syr, cukor, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a všetko rozmixujeme na hladkú zmes.
  • Vmiešame po jednom vajci, scedíme tekvicu a pridáme k syru.
  • Nakoniec vmiešame kyslú smotanu s vanilkovým extraktom.
  • Všetko dôkladne rozmixujeme do hladka.
  • Tortovú formu obalíme alobalom, aby bola utesnená, a vlejeme do nej tekvicovú zmes na predpečený korpus z grahamových sušienok, uhladíme a vložíme do vysokého pekáča s vriacou vodou.
  • Pekáč dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu a 35 minút.
  • Potom vypneme rúru, pootvoríme ju a koláč necháme v rúre ešte 1 hodinu odpočívať.
  • Po uplynutí tejto doby vyberieme pekáč z rúry a počkáme, kým úplne vychladne. Vychladnutú buchtu uložíme na 8 hodín do chladničky.

Tip: Podávame s obľúbenou polevou, ako je napríklad karamelová, čokoládová, pomarančová alebo len tak so šľahačkou či zmrzlinou.

Tekvicový múčnik s tvarohom.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com

Vanilkový pudingový tekvicový chlieb

Vanilkový puding a tekvica to je vždy kombinácia zaručujúca vynikajúcu chuť a vôňu. Táto tekvicová buchta je svojím spôsobom skôr sladký bochník, na ktorý veľa ľudí nedá dopustiť.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vrecko instantného vanilkového pudingu
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky tekvicového korenia
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
  • 1 hrnček cukru múčka
  • 500 g tekvicového pyré
  • 2 vajcia
  • 1 hrsť nasekaných vlašských orechov

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Vo väčšej mise zmiešame múku, puding, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu, tekvicové korenie a škoricu.
  • Do nádoby mixéra dáme rozpustené maslo, cukor, tekvicové pyré a vajcia.
  • Všetko premiešame, až vznikne jemná zmes.
  • Po častiach vmiešame zmes múky s korením a necháme dôkladne vypracovať hladké cesto.
  • Pripravíme si formu na biskupský chlebíček alebo akúkoľvek, čo máme aktuálne k dispozícii.
  • Vymastíme ju tukom, vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto.
  • Posypeme nasekanými vlašskými orechmi po celej ploche a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 60 až 70 minút. Pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dostatočne prepečené.
  • Keď je buchta hotová, vyberieme ju z rúry a necháme 15 minút odpočívať.
  • Potom nožom či kuchynskou špachtľou odlepíme od stien formy a opatrne vyklopíme na mriežku.
  • Necháme vychladnúť a až potom posypeme práškovým cukrom, prípadne ozdobíme obľúbenou polevou.
Tekvicová buchta s pudingom.
Zdroj: https://4sonrus.com

Hrnčeková buchta z tekvice

Iste mi dáte za pravdu, že sa vždy nepodarí nájsť dostatok času a venovať sa príprave nejakej zložitejšieho múčnika.

Lenže čo keď nás naháňa maškrtná a máme chuť na sladkú bodku, ktorá nezaberie veľa času, a pritom bude chuťovo skvelá?

V tom prípade sa vám bude páčiť práve tento recept. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledok chutí bombasticky. Behom pár minút môžeme maškrtiť.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice mlieka
  • 1/2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice tekvicového pyré
  • 1/8 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • Štipka mletého zázvoru
  • Štipka mletého klinčeka

Postup:

  • Všetky ingrediencie dáme do hrnčeka určeného do mikrovlnnej rúry (objem asi 300 ml) a dôkladne miešame, až pokiaľ nie sú všetky suroviny pekne spojené v hladké jemné cesto.
  • Takto vložíme do mikrovlnky a necháme na strednú teplotu piecť asi 1 minútu a 15 sekúnd.
  • Ihneď môžeme konzumovať, prípadne necháme vychladnúť.
  • Kto chce, môže pokvapkať vhodnou polevou alebo toppingom, ktorý máme práve v zásobe.
Múčnik z tekvice s vôňou muškátového orieška a škorice v hrnčeku.
Zdroj: https://kirbiecravings.com

Perfektný tekvicový orechový múčnik

Niekto si ju pripravuje vo forme na bábovku, ďalší ju nazdobí ako tortu a pre ostatných je to jednoducho len buchta, ktorá je vláčna a jemná.

Je to ideálna sladkosť na jesenné a zimné obdobie vďaka vôni škorice a orieškov. Keď si k nej navyše dáme dobrý čaj, máme o chuťovku postarané.

Ingrediencie:

  • 350 ml rastlinného oleja
  • 400 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 375 g hladkej múky
  • 2 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička soli
  • 500 g tekvicového pyré
  • 70 g nasekaných vlašských orechov

Postup:

  • Najskôr si dáme predhriať rúru na 190 stupňov a tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Do misy preosejeme múku, sódu, prášok do pečiva, soľ a škoricu, zatiaľ odložíme.
  • Vezmeme väčšiu misku a zmiešame v nej olej s cukrom.
  • Po jednom pridávame vajcia a vždy dôkladne zašľaháme.
  • Prisypeme zmes múky s korením, vlašské orechy aj tekvicou a zamiešame, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme cca 1 hodinu, až kým nie je špajľa po zastrčení do stredu buchty čistá.
  • Keď je dopečené, vyberieme formu z rúry a necháme 15 minút ochladiť.
  • Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku, aby úplne vychladla.
  • Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom.

Tip: Pokiaľ si pripravíme polevu zo smotanového syra, povýšime túto obyčajnú buchtu na oveľa vyšší level.

Vynikajúca tekvicová bábovka s vlašskými orechmi.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk

Jesenná torta s jablkami a tekvicou

Jednoduchá torta s chuťou tekvice vám vykúzli úsmev na perách aj keď bude vonku škaredé počasie. Uvidíte, že bude stačiť len jedna ochutnávka a nebudete sa ho môcť nabažiť, takže ho vyzobete do posledného drobčeka a radi sa k nemu budete vracať.

Ingrediencie:

  • 150 g masla
  • 3 jablká
  • 250 g hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček tekvicového pyré
  • 100 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 vajcia

Postup:

  • Na začiatok si pripravíme veľkú panvicu, v ktorej rozpustíme maslo.
  • Akonáhle začne peniť, prihodíme olúpané a na kocky nakrájané jablká.
  • Necháme ich variť niekoľko minút, aby bola mäkká.
  • Zasypeme ich 3 lyžicami hnedého cukru a za stáleho miešania necháme cukor skaramelizovať.
  • Nakoniec pridáme 1/2 lyžice škorice, premiešame a odstavíme, aby jablká vychladli.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme hnedý cukor, maslo a soľ.
  • Pomocou elektrického šľahača dobre premiešame, aby sa utvorili drobné kúsky.
  • Odmeriame si 2/3 hrnčeka zmesi a zatiaľ odložíme bokom.
  • V mise nám zostane zostávajúca zmes, do ktorej pridáme tekvicové pyré, kyslú smotanu, práškový cukor, škoricu, zázvor, nové korenie, muškátový oriešok a jedlú sódu.
  • Dôkladne premiešame a potom po jednom zašľaháme vajcia. Nakoniec ešte raz premiešame a nalejeme do pripravenej formy.
  • Na povrch cesta rozprestrieme karamelizované jablká a tie zasypeme zmesou z hrnčeka, ktorú sme si dali predtým na stranu.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 1 hodinu.
  • Špajlí vyskúšame, či je cesto prepečené a potom vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočinúť.
  • Potom vyklopíme na mriežku, aby torta úplne vychladla, ale nie je problém ju podávať aj teplú.
Luxusná tekvicová buchta s jablkami a škoricou.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Múčnik z tekvice s tvarohovou polevou

Pokiaľ ide o túto tekvicovú buchtu, potom si buďte istí, že si ju obľúbite. To, čo na nej najviac zaujme je poleva zo smotanového syra.

Môže sa pripraviť ako buchta na plech, sladký bochník, guľatá torta, ale pokojne je možné dať cesto aj do formy na muffiny či bábovku.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 350 g kryštálového cukru
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 420 g čerstvej nastrúhanej tekvice
  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička soli

Poleva:

  • 180 g smotanového syra
  • 225 g čerstvého neslaného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 480 g práškového cukru

Postup:

  • Veľký pekáč vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Pripravíme si stredne veľkú misu, dáme do nej vajcia, cukor, olej, tekvicu a starostlivo premiešame.
  • Prihodíme ostatné suroviny a znova zamiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Preložíme ho do formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 25 – 30 minút, potom vyberieme z rúry a odložíme bokom tak na 15 minút.
  • Vyberieme buchtu z formy aj s papierom na pečenie a necháme na linke úplne vychladnúť.
  • Akonáhle je vychladnutá, pustíme sa do polevy.
  • Do misky dáme všetky suroviny na polevu a 5 minút dôkladne miešame, aby bola poleva pekne hladká a bez hrudiek.
Tekvicová torta s polevou zo smotanového syra.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Mramorová bábovka z tekvice

Každá mramorová buchta má svoje osobité kúzlo a láka už len svojím vzhľadom, čo spĺňa na 150 %. S každým ďalším sústom si na nej vypestujete závislosť. Má skvelú chuť a je lahodná.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 400 g tekvicového pyré
  • 250 g zmäknutého masla
  • Štipka soli
  • 250 g hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 6 vajec
  • 480 g polohrubej múky
  • 3 lyžičky tekvicového korenia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 40 g kakaa
  • 8 polievkových lyžíc mlieka

Poleva

  • 80 g horkej čokolády
  • 40 g masla

Postup:

  • Neskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • Do misy dáme maslo, cukor, štipku soli a našľaháme do peny.
  • Potom po jednom pridáme vajcia a každé pol minúty šľaháme.
  • Vmiešame tekvicové pyré a vanilkovú esenciu.
  • Pridáme múku, kypriaci prášok do pečiva, tekvicové korenie a premiešame.
  • Mlieko premiešame s kakaom.
  • Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej z nich primiešame kakaové mlieko.
  • Obe cestá striedavo preložíme do formy a potom pomocou lyžice jemne utvoríme mramorový vzor.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 60 minút.
  • Nezabudneme zase na konci pečenia skontrolovať špajľou, či cesto nelepí.
  • Po upečení vyberieme formu z rúry, necháme 5 minút odpočinúť a potom vyklopíme mriežku, aby bábovka vychladla.
  • Akonáhle vychladne, rozlámeme čokoládu na kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  • Vyberieme z kúpeľa a pridáme maslo. Budeme miešať tak dlho, až začne čokoláda chladnúť, ale nesmie byť veľmi hustá.
  • Hotovou polevou ozdobíme povrch bábovky a necháme chvíľu zatuhnúť, potom servírujeme.
Buchta z tekvice s kakaom a polevou.
Zdroj: https://www.emmaslieblingsstuecke.com

Aké sú druhy tekvíc a na čo sa hodia?

Jeseň a tekvica k sebe pasujú rovnako ako jahody a šľahačka. Na trhu môžeme naraziť na mnoho druhov, nie všetky sa ale hodia na konzumáciu.

Popri tzv. jedlých typoch tekvíc totiž existujú aj dekoratívne/okrasné. Každá odroda vhodná na jedenie je niečím charakteristická a hodí sa na iný typ úpravy. Pozrieme sa na najpoužívanejšie druhy.

Odrody tekvíc.
Zdroj: https://pixabay.com

Prečo konzumovať tekvicu?

Vzhľadom na to, že sa dá variť, dusiť, smažiť, piecť, zavárať, ale aj grilovať, pochutnajú si na nej aj zarytí odporcovia zeleniny. Najväčšou výhodou je, že obsahuje množstvo minerálov, ako napríklad sodík, horčík a železo, ale aj vitamíny.

Má minimum kalórií a patrí k ľahko stráviteľným potravinám, za čo vďačí až 90% vody, ktorá ju tvorí. Tekvica majú pozitívny vplyv na trávenie, znižujú hladinu tuku v krvi, priaznivo pôsobia na obličky, srdce aj pankreas. Nie nadarmo sa o nich hovorí ako o kráľovnách jesenného obdobia.

Druhy tekvíc

Táto plodina ponúka pestrú škálu odrôd, či už je to maslová, hokkaido, muškátová, špagetová a mnohé ďalšie. Na čo sú ale vhodné a ako sa dajú upraviť?

Druhy tekvíc.
Zdroj: https://pixabay.com

Hokkaido tekvica

Jednoznačne najpopulárnejší druh vôbec. Farbu má sýto oranžovú a dá sa spracovávať aj so šupkou, odpadá teda namáhavé lúpanie.

Má menšie plody, ktoré dosahujú maximálnu váhu v rozmedzí 1 až 3 kilogramov. Tepelnou úpravou šupka zmäkne, takže jediné, čo musíme urobiť je odstrániť semienka.

Jej chuť je sladkastá s krémovitou konzistenciou. Perfektne sa hodí na prípravu polievok, ale používa sa aj ako príloha. Kto má rád klasické zemiakové placky zo zemiakov, ten môže skúsiť alternatívu z tekvice hokkaido.

Úžasná je v obyčajnom rizote a obľúbite si ju aj len tak pečenú v rúre s niekoľkými kvapkami oleja a obľúbeným korením. Pre milovníkov sladkého je to super ingrediencie do koláča alebo buchty.

Tip: Chcete vyskúšať tekvicový zemiak? Nastrúhajte tekvicu so zemiakmi v pomere 2:1, teda 2 diely tekvice a 1 diel zemiakov.

Pridajte ostatné suroviny, ktoré bežne dávate na bežný zemiak a usmažte na panvici, ako ste zvyknutí. Je to dokonalá lahôdka.

Muškátová tekvica

Na prvý pohľad nás zaujme svojim rebrovaným vzhľadom. Vo väčšine prípadov môže zrelý plod dosahovať hmotnosť až 6 kg. Dužina je oranžová, zatiaľ čo šupka môže byť hnedá, oranžová alebo zelená.

Je to favorit vďaka tomu, že je vhodná na akýkoľvek typ kuchynskej úpravy. Dokonca sa môže jesť aj v surovom stave. Inak je vynikajúci na pyré, polievky aj koláčiky a ďalšie sladké múčniky.

Maslová tekvica

Vzhľadovo pripomína hrušku a obsahuje len minimálne množstvo semienok, ktoré sú strategicky umiestnené v dolnej širokej časti.

Pokiaľ sa nám teda nechce nič dlabať, jednoducho odrežeme hornú polovicu a tú sa semienky odložíme na neskôr. Táto krásavica má úžasne jemnú chuť s nádychom chuti masla a orieškov.

Keď ju pečieme, jej chuť je oveľa výraznejšia a lahodnejšia. Je skvelá do sladkých pokrmov, ale nepohrdnete ju ani v zeleninových jedlách.

Úplne ideálny je na výrobu tekvicového pyré, čo sa nám hodí do rôznych koláčov, buchiet, lievancov atď. Ak si také pyré pripravíme, nie je problém ho jesť len tak ako chuťovku napríklad s vanilkovým cukrom a smotanou, alebo napríklad zmrzlinou.

Špagetová tekvica

Tá je trochu zvláštna, ale tiež veľmi populárna. Má žltú farbu a plody sú buď oválne alebo guľovité. Čo sa týka veľkosti, tak tá býva okolo 30 cm.

Zo všetkých tekvíc má najlepšiu chuť, len nie je taká sladká. Jej dužina sa po tepelnej úprave, či už je to varenie alebo pečenie, zmení na vlákna, ktoré vyzerajú podobne ako špagety.

Odtiaľ pochádza aj jej netradičný názov. Môže poslúžiť ako rezance do polievky, ale aj alternatíva cestovín.

Tekvica Halloween

To je kapitola sama pre seba. Napriek tomu, že u nás nie je tento sviatok bežný, nájdu sa jedinci, ktorí Halloween oslavujú. Na to je tiež potrebná vhodná tekvica, ktorú vydlabeme a vyrežeme do nej rôzne obrazce a vzory. Niekto ju má ako lampičku, ďalší na strašenie detí a pre niekoho je to len dekorácia na stôl.

Samozrejme, že to nie je plod len na vydlabanie. Naopak môžeme dužinu, ktorú vydlabeme využiť na uvarenie lahodnej polievky, ale tiež vykúzliť skvelý domáci tekvicový kompót, džús, ale aj mnoho ďalších dobrôt.

Ako vydlabať tekvicu na Halloween?

httpv://www.youtube.com/watch?v=2AH\u002d\u002dA8wcTc

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.