Ktorá ingrediencie vylepší každý pokrm? Áno, syr. Eidam, Cottage, Lučina, Niva … je ich mnoho a receptov s nimi ešte viac.
Syry netreba vychvaľovať, ich chuť a vôňa im zaisťujú nehynúcu popularitu už po stáročia.
Ak chcete ozvláštniť ich podávanie skvelými nápaditými recepty, tu sú! 5 jednoduchých a výborných receptov sa syry !
Syrová roláda z plátkového syra
INGREDIENCIE
- 200 g plátkového syra
- 150 g nátierkového masla
- 100 g taveného syra
- 2 sterilizované uhorky
- hrsť bazalky
- alobal / fólie
- papier na pečenie
POSTUP
- Plátky syra pokladáme na papier na pečenie, trochu cez seba, aby sa pekne spojili.
- Vložíme do predhriatej rúry. Až sa spoja, vyberieme a necháme vychladnúť.
- Naplníme nátierkovým maslom, taveným syrom, sterilizovanú uhorkou na drobno a nasekanou bazalkou.
- Nátierku rozotrieme na plát syra (na jednej strane nerozetřeme úplne ku kraju).
- Pevne stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodinky.
- Podávame nakrájané na malé “slimáky” ako chuťovku alebo predjedlo.
Do všetkých typov syrových rolád aj iných syrových náplňou sa výborne hodí niektorý z druhov Lučiny.
Objavte podobné tipy
syrové tyčinky
INGREDIENCIE
- 200 g strúhaného tvrdého syra
- 200 g masla
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ, korenie
- mletá rasca
POSTUP
- Z polovice syra a zvyšku ingrediencií uváľam tenšie cesto.
- Radielkom vykrojíme štvorce asi 6 x 6 cm, posypeme zvyšným syrom a zrolujeme.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista.
Zapečená brokolica so syrom
INGREDIENCIE
- 1 brokolica
- 1/2 kg zemiakov
- 2 cibule
- 1 smotana
- 3 vajcia
- 300 g trdého syra
- 200 g mäkkého syra
- soľ, korenie
- bazalka, kôpor alebo oregano podľa chuti
POSTUP
- Zemiaky povaríme 8 minút a brokolicu 3 minúty.
- Potom vložíme osolené a okorenené zemiaky na dno pekáča, prelejeme je polovicou zmesi smotany a rozšľahaných vajec.
- Nasypeme vrstvu drobných ružičiek brokolice a zalejeme druhou polovicou smotanovej omáčky.
- Navrch bohato posypeme nastrúhaným syrom.
- Podávame ako hlavný chod.
syrové guličky
INGREDIENCIE
- 200 g nastrúhanej goudy
- 2 vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ, korenie,
- strúhanka na obaľovanie
- olej na vyprážanie.
POSTUP
- Zmiešame nastrúhaný syr, jedno vajce, múku, soľ a korenie.
- Vypracujeme polotuhú hmotu a vytvarujeme guličky.
- Tie potom namočíme do rozšľahaného vajcia a obaľujeme v strúhanke.
- Vyprážame dozlatista. Vyprážané guľôčky odkladáme odkvapkať na papierové obrúsky.
Cuketová plnka so syrom
INGREDIENCIE
- 2 cukety
- 4 vajcia
- 1 paprika
- 8 žemlí
- 100 g šunky
- 300 g tvrdého syra
- pažítka, petržlenová vňať
- soľ, korenie
- 3 lyžice oleja
- 1 hrnček mlieka
POSTUP
- Žemle nakrájame na kocky a namočíme do mléka.Necháme odkvapkať.
- Na oleji opražíme cuketu na kocky a papriku.
- Všetky ingrediencie premiešame so snehom z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180º C.
Ak recept vyžaduje syr Gorgonzolu s modrou plesňou, môžeme ho nahradiť našej domácej Nivou. Hermelín je zase obdobou francúzskeho Cammembertu, prípadne i syru brie.
Syr je tiež skvelý na grile, čo iste ocenia vaši priatelia vegetariáni!
Máte už svoj syrový recept? Podeľte sa o neho s priateľmi na facebooku.